Note: 2022 All Papers Computer MCQs. These Computer mcqs taken from different exams which are conducted in Pakistan in 2022.

 

1. How do you display current date and time in MS Excel?

A. Date ()
B. Today ()
C. Now ()
D. Time ()

Answer

Correct Answer: C. Now ()

 

2. Which key is used to alt in MS Excel?

A. F1
B. F2
C. F3
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (F6)

 

3. Which key is used to “Goto” tab in MS Excel?

A. F9
B. F7
C. F6
D. F5

Answer

Correct Answer: D. F5

 

4. Which of these keys are used in MS Excel to add date in workbook?

A. Ctrl + ‘
B. Ctrl + ,
C. Ctrl + ;
D. Ctrl + Tab

Answer

Correct Answer: C. Ctrl +;

 

5. How to select all in PowerPoint?

A. Ctrl + H
B. Alt + K
C. Shift + O
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Ctrl + A)

 

6. Change Arrow to pan in PowerPoint during Presentation which key is used?

A. Ctrl + P
B. Ctrl + A
C. Ctrl + E
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + P

7. Page view in MS Word?

A. Alt + P
B. Ctrl + P
C. Alt + Ctrl + P
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Ctrl + F2)

 

8. To open task pane in MS Word?

A. Ctrl + F2
B. Ctrl + F1
C. Ctrl + F4
D. Ctrl + F3

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + F1

 

 

9. MS Office was first announced by ___?

A. Steve Jobs
B. Elon Musk
C. Jeff Bezos
D. Bill Gates

Answer

Correct Answer: D. Bill Gates

 

10. How many languages does MS Office team support?

A. 98
B. 105
C. 145
D. 193

Answer

Correct Answer: B. 105

 

11. Pressing F8 key for four times selects ___.

A. A Word
B. A Sentence
C. A Paragraph
D. Entire Document

Answer

Correct Answer: C. A Paragraph

 

12. Ending one section of a document and need to start the next on a new page, use this will start you new document on a new page.

A. Tab
B. Enter
C. Soft Break
D. Hard Break

Answer

Correct Answer: B. Enter

 

13. ____ button inserted in slides will perform predefined action when you click the button.

A. Action
B. Find
C. Justify
D. View

Answer

Correct Answer: A. Action

 

14. Adjusting the space between two consecutive characters is called ___.

A. Leading
B. Tracking
C. Formatting
D. Editing

Answer

Correct Answer: C. Formatting

 

15. Which is not an alignment option in Page maker?

A. Align
B. Justified
C. Center
D. Bottom

Answer

Correct Answer: D. Bottom

 

16. What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?

A. 3
B. 10
C. 15
D. 20

Answer

Correct Answer: B. 10

 

17. What is the shortcut key for double underline in MS Word?

A. Ctrl + Shift + D
B. Alt + Shift + L
C. Ctrl + Alt + L
D. Alt + Ctrl + D

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + Shift + D

 

18. Binary number 10101 is equivalent to its decimal equivalent ___?

A. 10
B. 20
C. 21
D. 111

Answer

Correct Answer: C.21

 

19. In order to close the active window/document in Microsoft Word, which combination of shortcut keys is used?

A. Ctrl + Z
B. Ctrl + Y
C. Ctrl + W
D. Ctrl + K

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + W

 

20. To select the entire column in Excel Worksheet, press___?

A. Tab + C
B. Ctrl + Space
C. Alt + Space
D. Tab + E

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + Space

 

21. The network in which we connect each node to the network along a single piece of network cable is called?

A. Bus Network Topology
B. Ring Network Topology
C. Star Network Topology
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Bus Network Topology

 

22. Which number system is used by computer?

A. Digital
B. Decimal
C. Analogue
D. Binary

Answer

Correct Answer: D. Binary

 

23. A computer virus that replicated itself is called?

A. Bug
B. Worm
C. Bomb
D. Hoax

Answer

Correct Answer: B. Worm

 

24. Which one connects two similar network segments?

A. Router
B. Bridge
C. Gateway
D. Node

Answer

Correct Answer: B. Bridge

 

25. Which of the following Shortcut key is used to add new sheet in ms excel?

A. Shift + F10
B. Shift + F11
C. Shift + F12
D. Shift + F7

Answer

Correct Answer: B. Shift + F11

 

26. HTML stands for?

A. Highly Text Making Language
B. Hyper Text Moodup Language
C. Hyper Text Markup Language
D. Hyper Tool Markup Language

Answer

Correct Answer: C. Hyper Text Markup Language

 

27. The fullform of CC is?

A. Compiler Copy
B. Carbon Copy
C. Compact copy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Carbon Copy

 

28. There is the no such function in MS Excel?

A. Data
B. Formula
C. View
D. Avg

Answer

Correct Answer: D. Avg

 

29. Which of the following can be written in high level language?

A. Hardware
B. Software
C. Websites
D. Applications

Answer

Correct Answer: B. Software

 

30. The location of any computer can be traced by?

A. Computer Name
B. Configuration No
C. IP Address
D. Processor

Answer

Correct Answer: C. IP Address

 

31. Recently opened Data can be accessed quickly by?

A. Rom
B. Cache
C. Recycle Bin
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Cache

 

32. Which of the following is the permanent storage of computer?

A. Operating System
B. Rom
C. Ram
D. Hard Drives

Answer

Correct Answer: B. Rom

 

33. In Ms PowerPoint slide sorter is present in?

A. Slide Show
B. Review
C. Animation
D. View

Answer

Correct Answer: D. View

 

34. “mpg” is the extension of?

A. Audio
B. Video
C. Flash
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Video

 

35. Shimmer, sparkle text, blinking background etc. are known as:

A. Word Art
B. Text Effects
C. Font Style
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Text Effects

 

36. Which shortcut key is used For Font dialog box?

A. Alt + D
B. Ctrl + F
C. Ctrl + D
D. Shift + F

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + D

 

37. Identify the location of text for future:

A. Italic Text
B. Bold Text
C. Book Mark
D. Shading

Answer

Correct Answer: C. Book Mark

 

38. For 1.5 line space which shortcut key is used?

A. Ctrl + 7
B. Ctrl + +
C. Ctrl + 5
D. Ctrl + 1

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + 5

 

39. Which of the following is Database application?

A. MS Excel
B. MS Access
C. MS PowerPoint
D. MS Word

Answer

Correct Answer: B. MS Access

 

40. In which function we able to change the letter as Upper case and lower case?

A. Page Orientation
B. Font Change
C. Page Margins
D. Change Case

Answer

Correct Answer: D. Change Case

 

41. For Open Recent file in ms word which shortcut key is used?

A. Alt + F
B. Ctrl + O
C. Shift + F + Ctrl
D. Shift + Tab + O

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + O

 

42. Which of the following key is used to convert all into caps?

A. Shift + Ctrl + A
B. Shift + Alt + A
C. Ctrl + Shift + A
D. Alt + Shift + Ctrl + A

Answer

Correct Answer: A. Shift + Ctrl + A

 

43. Which of the following key is used for Save as command?

A. F11
B. F12
C. F5
D. F9

Answer

Correct Answer: B. F12

 

44. Which key is used to increase font size?

A. Shift + Alt + +
B. Shift + Ctrl + Tab
C. Shift + Ctrl + >
D. Shift + Ctrl + <

Answer

Correct Answer: C. Shift + Ctrl + >

 

45. Power Point starts Slide Show by pressing which key?

A. Ctrl + F5
B. F5
C. Ctrl + Enter
D. Alt + Enter

Answer

Correct Answer: B. F5

 

46. Which of the following is the default font Size?

A. 48
B. 8
C. 72
D. 90

Answer

Correct Answer: C. 72

 

47. Slide Sorter can be accessed by?

A. Page layout
B. Review
C. View
D. Design Tool

Answer

Correct Answer: C. View

 

48. Thesaurus in ms word is used for?

A. Spelling Check
B. Word Count
C. Synonyms
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Synonyms

 

49. Which of the following shortcut key is used for Subscript?

A. Ctrl + Shift + +
B. Ctrl + =
C. Alt + =
D. Shift + Enter + =

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + =

 

50. Header and Footer are clear visible in?

A. Page layout
B. Print Layout
C. Page Orientation
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Print Layout

 

51. Maximum number of rows in ms excel are?

A. 1048576
B. 1200000
C. 1020239
D. 1192388

Answer

Correct Answer: A. 1048576

 

52. Which of the following key is used in Ms PowerPoint to add new slide?

A. Ctrl + K
B. Ctrl + N
C. Alt + M
D. Ctrl + M

Answer

Correct Answer: D. Ctrl + M

 

53. Which of the following term not pertaining to excel?

A. Browser
B. Work Book
C. Cells
D. Columns

Answer

Correct Answer: A. Browser

 

54. Which chart in Ms Excel represents value of each variable?

A. Bar Chart
B. Pie Chart
C. Area Chart
D. Line Chart

Answer

Correct Answer: B. Pie Chart

 

55. To change line height to 1.5 in MS Word we use shortcut key?

A. Ctrl + 1
B. Ctrl + 2
C. Ctrl + 3
D. Ctrl + 5

Answer

Correct Answer: D. Ctrl + 5

 

56. What does fax document means?

A. Transmitting or receiving a document by a fax machine
B. Proofreading a Document
C. Printing multiple Copy of a Document
D. Toughing a Document away

Answer

Correct Answer: C. Printing multiple Copy of a Document

 

57. Which feature starts a new line whenever a word or sentence reached a border in MS Word?

A. Text Line
B. New Line
C. Text Wrapping
D. Text Align

Answer

Correct Answer: C. Text Wrapping

 

58. To properly receive, process, file and report all official documents, you should:

A. Keep a Copy of every Document the Office has ever produce no matter how travel it is
B. Have an effective Document Management System
C. Photocopy all Documents and then take one
D. Run and Effective Diary management system

Answer

Correct Answer: A. Keep a Copy of every Document the Office has ever produce no matter how travel it is

 

59. To creative effective presentation and correspondence you should:

A. Have a Good Knowledge of Microsoft Office
B. Be able File away Paperwork Properly
C. Be Prepared Plagiarize and Copy other People Writing
D. Know how to Add and Subtract

Answer

Correct Answer: A. Have a Good Knowledge of Microsoft Office

 

60. In which view Headers and Footers are visible in MS Word?

A. Normal View
B. Page Layout View
C. Print layout View
D. Draft View

Answer

Correct Answer: C. Print Layout View

 

61. ____ is used for applying motions to slides in slide show.

A. Master Slide
B. Template
C. Animation Scheme
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Animation Scheme

 

62. Which term identifies a specific computer on the web and the main page of the entire site?

A. WWW
B. Link
C. SQL
D. URL

Answer

Correct Answer: D. URL

 

63. A service in which user can chat with his/her friend and not with public is called?

A. Instant Messaging
B. Chatting
C. Entertainment
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Instant Messaging

 

64. The ___folder contains copies of messages that you have started but are not yet ready to send?

A. Send Items
B. Drafts
C. Outbox
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Drafts

 

65. _____displays the contents of the active cell.

A. Name Box
B. Row Headings
C. Formula Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Formula Bar

 

66. In MS Excel, a change in the appearance of a value or label in a cell:

A. Alteration
B. Format
C. Indentation
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Format

 

67. In MS Excel, template is the combination of different ___?

A. Fonts
B. Effects
C. Colors
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

68. In Ms Word Superscript, Subscript, Strikethrough are known as?

A. Font Face
B. Font Style
C. Font Effect
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Font Effect

 

69. ___ is a standard windows control that displays the percentage of completion of a particular process as a graphical bar?

A. Browser Pan
B. Progress Bar
C. Address Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Progress Bar

 

70. In Microsoft PowerPoint, Customizing how the new slide appears on the screen in the slide show is applied using?

A. Transition
B. Design
C. Animation
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Transition

 

71. In Microsoft word what is the shortcut key for center the selected text?

A. Ctrl + C
B. Ctrl + E
C. Ctrl + A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + E

 

72. Microsoft Excel’s function arguments are always written ____?

A. Cells
B. Rows
C. Columns
D. Parentheses

Answer

Correct Answer: D. Parentheses

 

73. The command used to apply look of one piece of text to other parts of text document?

A. Paste
B. Format Painter
C. Copy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Format Painter

 

74. In a spreadsheet, letters are used to represent _____?

A. Cells
B. Rows
C. Columns
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Columns

 

75. Ms Word standard page size which is used in offices is?

A. Legal
B. B4
C. A4
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. A4

 

76. In internet explorer, favorite bar can be shown and hidden by choosing it in toolbars option under ___tab.

A. Help
B. Edit
C. View
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. View

 

77. The keyboard shortcut key to “Decrease font size one point” is?

A. Ctrl + Shift + V
B. Ctrl + Alt + V
C. Ctrl + Shift + <
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + Shift + <

 

78. In MS Excel, the track changes ON/OFF option can be accessed under____ tab.

A. View
B. Review
C. Insert
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Review

 

79. If you press ___the cell accepts your typing as its contents?

A. Insert
B. Tab
C. Ctrl + Enter
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Tab

 

80. ____shortcut key is used for spell and grammar check in selected text or in complete in Ms Word.

A. F4
B. F5
C. F7
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. F7

 

81. ___ View of Microsoft PowerPoint displays only text (title and bullets).

A. Slide Show
B. Slide Sorter
C. Notes Page
D. Outline View

Answer

Correct Answer: D. Outline View

 

82. What is the short key for changing case in Ms Word?

A. Shift + F3
B. Ctrl + F3
C. F3
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Shift + F3

 

83. Which shortcut key will be used to close web browser?

A. Ctrl + F4
B. Alt + Ctrl
C. Alt + F1
D. Alt + F4

Answer

Correct Answer: D. Alt + F4

 

84. Which one of the following is not a type of broadband internet connection?

A. Satellite
B. DSL
C. Dial Up
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Dial Up

 

85. Which one is not the correct method of editing a cell’s content?

A. Press the Alt key
B. Press the F2 key
C. Click the Formula Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Press the Alt Key

 

86. A command for ordering, grouping and aligning the position of the objects on a slide in Ms PowerPoint is in?

A. Arrange Command
B. Section Command
C. Format painter command
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Arrange Command

 

87. ____is a powerful application for developing websites and mobile applications?

A. MS Access
B. MS Office
C. Adobe Dreamweaver
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Adobe Dreamweaver

 

88. In MS Excel which is used to perform what if analysis?

A. Solver
B. Goal Seek
C. Scenario Manager
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

89. The First page of the website is called?

A. Website
B. Web page
C. Uniform Resource Locator (URL)
D. Home Page

Answer

Correct Answer: D. Home Page

 

90. Which of the following terms refer to the ability of a computer to automatically configure a new hardware component that is added to it?

A. Formatting
B. Multiprocessing
C. Multiprogramming
D. Plug and Play

Answer

Correct Answer: D. Plug and Play

 

91. Hard disk in a Computer is a/an ___?

A. Output Device
B. Processor
C. Software
D. Storage Device

Answer

Correct Answer: D. Storage Device

 

92. A set of instructions that operates various parts of the computer hardware is called?

A. Hardware Manager
B. Device
C. Software
D. URL

Answer

Correct Answer: C. Software

 

93. The smallest unit of data in a computer is?

A. Bit
B. Kilobyte
C. Terabyte
D. Byte

Answer

Correct Answer: A. Bit

 

94. In PowerPoint the selected design template can be applied?

A. To current slide only
B. To an all slides
C. Presentations you create
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

95. A computer application program that displays data arranged in rows and columns is called?

A. Spreadsheet
B. Register
C. Form
D. Box

Answer

Correct Answer: A. Spreadsheet

 

96. What is the maximum font size you can apply for any character in Ms-Word?

A. 163
B. 1638
C. 16038
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1638

 

97. In Ms Excel, we cannot edit the contents of a cell by:

A. Pressing the Alt key
B. Checking the formula Bar
C. Pressing the F2 key
D. Double Clicking F Key

Answer

Correct Answer: A. Pressing Alt Key

 

98. What is a Terabyte?

A. An optical Storage medium
B. A Multifunctional Operating Environment
C. Flash memory
D. Roughly a Trillion byte

Answer

Correct Answer: D. Roughly a Trillion byte

 

99. What does Ram in a computer stands for:

A. Read and Memories
B. Random Access Memory
C. Random Access module
D. Random Access Modem

Answer

Correct Answer: B. Random Access Memory

 

100. Which Shortcut key inserts a new slide in current presentation in PowerPoint?

A. Ctrl + K
B. Ctrl + M
C. Ctrl + 5

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + M

 

101. Shortcut key to switch to the next window is?

A. Alt + Tab
B. Shift + Tab
C. Alt + Ctrl
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Alt + Tab

 

102. An application program that allows a user to set page number and spell check of a document is known as___?

A. Notepad
B. WordPad
C. Word Processor
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Word Processor

 

103. Which of the following devices is a volatile storage?

A. RAM
B. Hard Disk
C. Magnetic Disk
D. Floppy Disk

Answer

Correct Answer: A. RAM

 

104. What is Ctrl + R is used in MS Word?

A. Reopens Last Closed Document
B. Reopens The Documents
C. It Rights Aligns the Selected Text
D. It Remove the Formatting

Answer

Correct Answer: C. It Rights Aligns the Selected Text

 

105. Which MS Access feature is used to copy a control formatting?

A. Formal Painter
B. Formal Manager
C. Audio Type
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Formal Painter

 

106. Name the application under MS Office software bundle that we have to create audio visual presentation.

A. MS Word
B. MS Excel
C. MS PowerPoint
D. MS Access

Answer

Correct Answer: C. MS PowerPoint

 

107. Which one is the spreadsheet application that named with MS Office software group?

A. MS Word
B. MS Excel
C. MS PowerPoint
D. MS Access

Answer

Correct Answer: B. MS Excel

 

108. What is the shortcut key to open the dialog box?

A. F12
B. Shift + F12
C. Ctrl + F12
D. Alt + F12

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + F12

 

109. Which shortcut makes selected text italic?

A. Ctrl + I
B. Ctrl + A
C. Ctrl + 5
D. Ctrl + V

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + I

 

110. Which key combination is used to insert a Page Break in MS Word?

A. Shift + Enter
B. Alt + Enter
C. Ctrl + Enter
D. Space + Enter

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + Enter

 

111. ___have a carbon ribbon and characters are hammered onto the paper through the carbon, just as with a type writer:

A. impact matrix Printing
B. Non-Impact Printers
C. Bubble Printer
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Impact matrix Printing

 

112. A ____ is a fast and quiet printer?

A. Impact Printer
B. Laser Printer
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Laser Printer

 

113. ____Contain programs and data are written into them at the time of manufacture?

A. RAM
B. Secondary Storage
C. ROMs
D. Cache

Answer

Correct Answer: C. ROMs

 

114. ___key is used to change lowercase letter moods to Uppercase and vice versa?

A. Alt
B. Enter
C. Ctrl + Spacebar
D. Caps Lock

Answer

Correct Answer: D. Caps Lock

 

115. Smallest unit of information in a computer is?

A. Byte
B. Bit
C. RAM
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Bit

 

116. We can save a file as pdf in which software?

A. Microsoft Word
B. Microsoft Excel
C. Microsoft Power Point
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Microsoft Word

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper MCQs 4-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Solved Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!