Note: 2022 All Papers Everyday Science MCQs. These current affairs mcqs taken from different exams which were conducted in Pakistan in 2022.

 

1. Which is the most sensitive part of eye?

A. Retina
B. Cornea
C. Pupil
D. Lens

Answer

Correct Answer: A. Retina

 

2. Scientific Study of teeth is called?

A. Odontology
B. Ornithology
C. Orthoepy
D. D. Pedagogy

Answer

Correct Answer: A. Odontology

 

3. Fibula is a bone found in one of the following parts of the human body?

A. Arm
B. Leg
C. Skull
D. D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Leg

 

4. _____ can help Bats to fly in the dark.

A. Electromagnetic waves
B. Ultrasonic waves
C. Ultra Violet waves
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ultrasonic Waves

 

5. One of the following can be manufactured by using wood:

A. Gun Powder
B. Paper
C. Ink
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Paper

 

6. At the time of solar eclipse, rate of photosynthesis will be:

A. Increased
B. Decreased
C. Remain Constant
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Decreased

 

7. The sound waves cannot travel through?

A. Gases
B. Liquids
C. Vacuum
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Vacuum

 

8. Sir Frederick Banting discovered one of the following vaccine

A. A. Covid Vaccine
B. Insulin
C. Anti-Rabies Vaccine
D. D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Insulin

 

9. Bamboo belongs to:

A. A weed family
B. A Herb family
C. A Grass family
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. A Grass Family

 

10. Glucose syrup is commonly made from:

A. Sugar Cane
B. Maize
C. Beet root
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Maize

 

11. The most abundant element in the earth’s crust is:

A. Carbon dioxide
B. Ozone
C. Oxygen
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Oxygen

 

12. Which is the slowest rotating planet?

A. Mars
B. Venus
C. Jupiter
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Venus

 

13. Deficiency of Vitamin-D in our body causes:

A. Scurvy
B. Rickets
C. Hair fall
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Rickets

 

14. The Purity of one of the following is measured by Lactometer:

A. Honey
B. Water
C. Milk
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Milk

 

15. Which one of the following is the major Ingredient of leather?

A. Carbohydrates
B. Collagen
C. Syntans
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Collagen

 

16. Which one of the following is responsible for global warming?

A. Oxygen
B. Carbon Dioxide
C. Ozone
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Carbon Dioxide

 

17. The type of lens found in human eye is?

A. Biconcave
B. Cylindrical
C. Biconvex
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Biconvex

 

18. Memory loss due to brain injury is known as?

A. Amnesia
B. Paralysis
C. Scnizoplanc
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Amnesia

 

19. Which one of the following is second largest planet in solar system?

A. Neptune
B. Uranus
C. Saturn
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Saturn

 

20. Ultraviolet rays coming from the sun are filtered by?

A. Carbon dioxide
B. Ozone layer
C. Helium
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ozone Layer

 

21. Chemical name of synthesis Vinegar is?

A. Sodium Chloride
B. Sodium Acetone
C. Acetic Acid
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Acetic Acid

 

22. Medicines used to kill weeds are known as:

A. Insecticides
B. Fungicide
C. Herbicides
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Herbicides

 

23. Which one of the following is water borne disease?

A. Typhoid
B. Rabies
C. Autena
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Typhoid

 

24. Myopia is a disease related to:

A. Feet
B. Neck
C. Eyes
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Eyes

 

25. Alzheimer is a disease which damage?

A. Spleen Cells
B. Liver Cells
C. Nerve Cells
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Nerve Cells

 

26. Which part of the donated eye is used by the recipient?

A. Cornea
B. Retina
C. Iris
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Cornea

 

27. Equinox is unique phenomenon when:

A. A Day is Shortest in a Year
B. When Day and Night are Equal in a Year
C. A Day is Longest in a Year
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. When Day and Night are Equal in a Year

 

28. Nowadays Milk is not considered balanced diet because it is lacking in ____?

A. Magnesium and Vitamin D
B. Iron and Vitamin B
C. Iron and Vitamin C
D. Calcium and Vitamin C

Answer

Correct Answer: C. Iron and Vitamin C

 

29. Nearest star to the sun is:

A. Proxima Centuri
B. Alpha Scorpius
C. Beta Orionis
D. Vegetal

Answer

Correct Answer: A. Proxima Centuri

 

30. A Human breathes how many times a day:

A. 13,000
B. 20,000
C. 22,000
D. 30,000

Answer

Correct Answer: C. 22,000

 

31. Total Percentage of Oxygen in Air is:

A. 2%
B. 21%
C. 78.6%
D. 75%

Answer

Correct Answer: B. 21%

 

32. The specific name of frog larva is:

A. Caterpifar
B. Grub
C. Trochophore
D. Tadpole

Answer

Correct Answer: D. Tadpole

 

33. In Plants, the process of pollination enables:

A. Photosynthesis
B. Fertilization
C. Gymnosperm
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Fertilization

 

34. The normal temperature of Human body is:

A. 35 °C
B. 36 °C
C. 37 °C
D. 38 °C

Answer

Correct Answer: C. 37 °C

 

35. Which is the biggest planet in our solar system?

A. Mercury
B. Earth
C. Mars
D. Jupiter

Answer

Correct Answer: D. Jupiter

 

36. Deficiency of ___ affects bones.

A. Vitamin A & B
B. Vitamin D
C. Vitamin C
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Vitamin D

 

37. Term Morphology in linguistics deals with:

A. Study of Meanings
B. Study of Formation of words
C. Study of Abbreviations
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Study of Formation of Words

 

38. Copper Test checks:

A. Pulse
B. Blood
C. Hemoglobin
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Blood

 

39. Main constituent of hemoglobin is:

A. Iron
B. Calcium
C. Chlorine
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Iron

 

40. Term Morphology is biology deals with:

A. Study of Form and structure of animals and plants
B. Study of Human Beings
C. Study of Meaning
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Study of Form and structure of animals and plants

 

41. Balloon is filled with:

A. Helium
B. Oxygen
C. Argon
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Helium

 

42. The number of milk teeth in human being is:

A. 20
B. 22
C. 6
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 20

 

43. ___ is deemed as father of history?

A. Tabri
B. Herodotus
C. E.H.Carr
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Herodotus

 

44. ____ is a coinage metal.

A. Nickel
B. Copper
C. Zinc
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Copper

 

45. Unpaired electrons present in orbital can be determine by:

A. Electrical Balance
B. Digital Balance
C. Guoy Balance
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Guoy Balance

 

46. He2+ is existing while Helium does not, because He2+ has bond order?

A. Non Zero
B. Greater
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Non Zero

 

47. An enantiomer can be detected by:

A. Conduct meter
B. Polarimeter
C. Sonicator
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Polarimeter

 

48. The 1st organ made in a fetus is:

A. Lungs
B. Heart
C. Brain
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Heart

 

49. Microbes are unicellular organism that are visible only by a microscope, one of its example?

A. Protein
B. Vitamin
C. Protists
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Protists

 

50. Agar is commercially obtained from:

A. Brown Algae
B. Red Algae
C. Green Algae
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Red Algae

 

51. Among the following, which substance is not a conductor?

A. Aluminum
B. Silicon
C. Graphite
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Silicon

 

52. Insulating material are ___ in nature?

A. Polarizing
B. Dielectric
C. Semiconductor
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Polarizing

 

53. Triglycerides (fats and oils) are made up of:

A. Sugars and Water
B. Glycerol and Amino Acid
C. Fatty acids and Glycerol
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Fatty acids and Glycerol

 

54. For good vision ___ is important?

A. Vitamin A
B. Vitamin D
C. Vitamin C
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Vitamin A

55. Miscible liquids that have different boiling points can be separated by?

A. Filtration
B. Decanting
C. Distillation
D. None of These

Answer

Correct Answer: C. Distillation

 

56. Because penicillin prevents peptidoglycan synthesis, it is more effective on __ cells?

A. Gram Positive
B. Gram Negative
C. Acid Fast
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Gram Positive

 

57. The genetic information of bacteria is stored in ___, in one circular chromosome?

A. DNA
B. RNA
C. Protein
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. DNA

 

58. The fact that viruses are obligate intracellular parasites means that they require __ for reproduction.

A. Tissue Culture
B. Host Cell
C. Bacteria
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Host Cell

 

59. Lipid-rich component of bacterial cell are:

A. Capsule
B. Cell Wall
C. Cell membrane
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Cell membrane

 

60. Greenhouse effect causes.

A. Plants to grow better
B. Global Warming
C. Damaging
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Global Warming

 

61. The lithosphere of the earth is?

A. Rocky outer Part
B. Innermost Part
C. Middle Post
D. None of These

Answer

Correct Answer: A. Rocky outer Part

 

62. Milky way is a?

A. Star
B. Planet
C. Galaxy
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Galaxy

 

63. What divides the Earth into the Northern and the Southern Hemisphere?

A. Axis of Rotation
B. South Pole
C. North Pole
D. Equator

Answer

Correct Answer: D. Equator

 

64. Horticulture is the science of?

A. Garden Management
B. Arid Irrigation
C. Water Management
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Garden Management

 

65. Sedimentary Rocks are formed by a natural process known as ___?

A. Lithification
B. Rejuvenation
C. Hydration
D. Peroxidation

Answer

Correct Answer: A. Lithification

 

66. Atmospheric pressure decreases rapidly with altitude because the air becomes?

A. Colder
B. Less Dense
C. Rich in Ozone
D. Warmer

Answer

Correct Answer: B. Less Dense

 

67. Gneiss, schists, anthracite, diamond, marble state are common examples of___?

A. Sedimentary Rocks
B. Igneous Rocks
C. Metamorphic Rocks
D. Extrusive Igneous Rocks

Answer

Correct Answer: C. Metamorphic Rocks

 

68. The proportion of ___ rocks decreases with depth?

A. Aluminum
B. Silicon
C. Iron
D. Lead

Answer

Correct Answer: B. Silicon

 

69. Regarding food availability, which of the following things inspired people to settle permanently in one location?

A. Tools
B. Agriculture
C. Fishing
D. Industry

Answer

Correct Answer: B. Agriculture

 

70. The Earth surface and crust are constantly evolving due to ___?

A. Rotary Cycle
B. Normal Cycle
C. Rock Cycle
D. Change Cycle

Answer

Correct Answer: C. Rock Cycle

71. In Human being blood does not clot due to presence of?

A. Heparin
B. Fibrinogen
C. Vitamin K
D. Thrombin

Answer

Correct Answer: A. Heparin

 

72. Currant is a ____?

A. Vegetable
B. Tool
C. Fruit
D. Machine

Answer

Correct Answer: C. Fruit

 

73. Which instrument is used to measure pressure?

A. Wind Vane
B. Barometer
C. Stadio Meter
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Barometer

 

74. Science concerned with improving the quality of human off springs is called?

A. Genetics
B. Biology
C. Heredity
D. Eugenics

Answer

Correct Answer: D. Eugenics

 

75. The lowest layer of the atmosphere is?

A. Mesosphere
B. Troposphere
C. Thermosphere
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Troposphere

 

76. Water boils at 100° degree on Celsius scale. What is boiling point of water on Fahrenheit scale?

A. 373F
B. 273F
C. 212F
D. 210F

Answer

Correct Answer: C. 212F

 

77. Which converts sound energy into mechanical energy?

A. Loudspeakers
B. Microphones
C. Dynamo
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Microphones

 

78. The Process in which involves both solid and liquid phase is called?

A. Freezing
B. Boiling
C. Melting
D. Condensation

Answer

Correct Answer: C. Melting

 

79. Which one of the following has no roots flower?

A. Moss
B. Liverworts
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

80. Ice looks white because?

A. It reflects Lights
B. It absorbs all light
C. It is due to water is white
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. It reflects Lights

 

81. No of CO2 are present in 220 mg?

A. 5 moles
B. 0.005 mole
C. 5000 moles
D. 10 moles

Answer

Correct Answer: B. 0.005 mole

 

82. How many colours are there in sunlight spectrum?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9

Answer

Correct Answer: C. 7

 

83. Generally, plants take which gas at day time?

A. Carbon Dioxide
B. Carbon mono-oxide
C. Oxygen
D. Nitrogen

Answer

Correct Answer: B. Carbon Dioxide

 

84. Hydrophytes is associated with ____?

A. Benzene
B. Water
C. Gas
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Water

 

85. Which of the following cannot be transplanted?

A. Liver
B. Kidney
C. Brain
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Brain

 

86. The smallest structural and functional unit of nervous system is___?

A. Nephron
B. Neuron
C. Dendrites
D. Cerebrum

Answer

Correct Answer: B. Neuron

 

87. Asthma occurs due to ____?

A. Air Pollution
B. Water Pollution
C. Land Pollution
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Air Pollution

 

88. Another name of Erythrocytes is ___?

A. White Blood Cell
B. Platelets
C. Red Blood Cell
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Red Blood Cell

 

89. Beriberi occurs due to the deficiency of ___?

A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin C
D. Vitamin D

Answer

Correct Answer: B. Vitamin B

 

90. Malaria is a disease caused by ____?

A. Fungi
B. Parasites
C. Bacteria
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Parasites

 

91. Milk contains the fat-soluble vitamins A,D,E and ___?

A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin K
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Vitamin K

 

92. The study of cancer is called ____?

A. Ichthyology
B. Ecology
C. Meteorology
D. Oncology

Answer

Correct Answer: D. Oncology

 

93. Which of the following is the largest search engines of the Internet?

A. Google
B. Yahoo
C. Baidu
D. Bing

Answer

Correct Answer: A. Google

 

94. Which one of the following has its own light?

A. Moon
B. Planet
C. Asteroid
D. Star

Answer

Correct Answer: D. Star

 

95. A person of ___ blood group is called as universal recipient?

A. A+
B. B+
C. AB+
D. O+

Answer

Correct Answer: C. AB+

 

96. Cholera disease occurs due to contaminated ____?

A. Water
B. Air
C. Land
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Water

 

97. AIDS stands for ____?

A. Aggressive Immune Difieciency System
B. Active Immuno Deficiency System
C. Active Immuno Deficiency Syndrome
D. Acquired Immuno Deficiency Syndrome

Answer

Correct Answer: D. Acquired Immuno Deficiency Syndrome

 

98. 1 Cubic foot per second unit of water management is equal to ___?

A. 5,4805 gallons
B. 6,4805 gallons
C. 7,4805 gallons
D. 8,4805 gallons

Answer

Correct Answer: C. 7,4805 gallons

 

99. Transformer is used to ____?

A. Decrease Voltage
B. Increase Voltage
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both a & b

 

100. The substance in human body which fights disease is ___?

A. Vaccines
B. Serums
C. Viruses
D. Anti-Bodies

Answer

Correct Answer: D. Anti-Bodies

 

101. ____ are used for the growth of the body?

A. Proteins
B. Fats
C. Carbohydrates
D. Fiber

Answer

Correct Answer: A. Proteins

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Solved Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper MCQs 4-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • PPSC Sub-Inspector Paper MCQs Jan 30, 2022, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!