Note: 2022 All Papers Islamiyat MCQs. These current affairs mcqs taken from different exams which were conducted in Pakistan in 2022.

 

1. Which Angel is associated with bringing messages and commands to Prophets?

A. Hazrat Mikail A.S
B. Hazrat Israfeel A.S
C. Hazrat Jibrael A.S
D. Hazrat Izrareel A.S

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Jibrael A.S

 

2. Which Prophet was thrown into well by his brothers?

A. Hazrat Yousaf A.S
B. Hazrat Yaqoob A.S
C. Hazrat Ibrahim A.S
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Yousaf A.S

 

3. A Person who recites Kalma of Islam wordily not heartily is called?

A. Munafiq
B. Muslim
C. Murtad
D. Momin

Answer

Correct Answer: A. Munafiq

 

4. Which surah of Quran has Bismillah twice?

A. Surah Al-Imran
B. Surah Yaseen
C. Surah Al-Namal
D. Surah Muhammad

Answer

Correct Answer: C. Surah Al-Namal

 

5. What is the meaning of Mann-O-Salwa, in Islam?

A. Food of Heaven
B. House of Angels
C. Name of Rock
D. Door of Heaven

Answer

Correct Answer: A. Food of Heaven

 

6. ___ was the carpenter.

A. Hazrat Zakaria A.S
B. Hazrat Moosa A.S
C. Hazrat Essa A.S
D. Hazrat Yaqoob A.S

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Zakaria A.S

 

7. Current Islamic (Hijri) year is?

A. 1444 AH
B. 1442 AH
C. 1445 AH
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1444 AH

 

8. Imam Abu Hanifa is also known as?

A. Ameer Ahl-e-Sunnah
B. Imam-e-Azam
C. Imam ul Arab
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Imam-e-Azam

 

9. The day when pilgrims slaughter their animals and sacrifice is called:

A. Youm ul Arfa
B. Youm ul Nahr
C. Youm ul Sabt
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Youm ul Nahr

 

10. The second Ashra 10 days of Ramzan is called:

A. Maghfirah
B. Rehmat
C. To get rid of Hell’s fire
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Maghfirah

 

11. There are Surahs in the Holy Quran?

A. 115
B. 114
C. 112
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 114

 

12. Surah Ar Rehman is called?

A. Qalb-e-Quran
B. Uroos ul Quran
C. Brain of Quran
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Uroos ul Quran

 

13. Surah al Ekhlas is supposed?

A. Half of the Holy Quran
B. 1/3 of the Holy Quran
C. ¼ of the Holy Quran
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1/3 of the Holy Quran

 

14. The very first revelation was made while the Holy Prophet (SAW) was?

A. At his home
B. At the Mosque Bait-ul-Harm
C. At the cave of Hira
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. At the cave of Hira

 

15. The amount collected on account of Zakat may be utilized under and heads institutions which are called?

A. Ghauarm
B. Mahasil
C. Masarif-e-Zakat
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Masarif-e-Zakat

 

16. Maozotain means?

A. Surah Al Fateha and Surah Ekhlas
B. Surah Falaq and Surah Naas
C. Surah Al Kafroon and Surah Ekhlas
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Surah Falaq and Surah Naas

 

17. The third source of Islamic Shariah is called?

A. Quran
B. Hadith
C. Consensus (IJMA)
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Consensus (IJMA)

 

18. First of all Quran was compiled by?

A. Hazrat Umar R.A
B. Hazrat Abu Bakar Siddique R.A
C. Hazrat Usman R.A
D. Hazrat Ali. R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Abu Bakar Siddique R.A

 

19. Collection of Quran was computed in?

A. 2 Items
B. 3 Items
C. 4 Items
D. 5 Items

Answer

Correct Answer: B. 3 Items

Brief Detail

The collection of Quran was computed in 3 items. These are:
1. In the Life of the Holy Prophet SAW
2. In the Reign of Abu Bakar R.A
3. In the reign of Usman Bin Affan

 

20. Allah will love you due to?

A. Sacrifice
B. Worship
C. Patience
D. Obedience of the Holy Prophet SAW

Answer

Correct Answer: D. Obedience of the Holy Prophet SAW

 

21. Who did send the copies of the Holy Quran to provincial governments?

A. Hazrat Abu Bakar R.A
B. Hazrat Umar R.A
C. Hazrat Usman R.A
D. Hazrat Ali R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Usman R.A

 

22. Last Holy Book is?

A. Turat
B. Zabur
C. Injeel
D. Quran

Answer

Correct Answer: D. Quran

 

23. Who is responsible for protection of the Holy Quran?

A. Allah
B. Angels
C. Muslim
D. Hazrat Muhammad S.AW

Answer

Correct Answer: A. Allah

 

24. The ransom of a prisoner was to teach ten children of Muslims in?

A. Battle of Ditch
B. Battle of Badr
C. Both these Battles
D. Any other Battle

Answer

Correct Answer: B. Battle of Badr

 

25. Zakat cannot be given to?

A. Parents
B. Offspring
C. Spouse
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

26. Who did fought against those who denied to pay Zakat?

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Ali R.A
C. Hazrat Abu Bakar Siddique R.A
D. Hazrat Khalid R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Abu Bakar Siddique R.A

 

27. The rate of Zakat is?

A. 1%
B. 2%
C. 2.5%
D. 5%

Answer

Correct Answer: C. 2.5%

 

28. Zakat is defined on how many sheep and goats?

A. 10
B. 20
C. 40
D. 30

Answer

Correct Answer: C. 40

 

29. How many times Zakat is discussed along with Salat in the Holy Quran?

A. 15 Times
B. 16 Times
C. 82 Times
D. 418 Times

Answer

Correct Answer: C. 82 Times

 

30. Allah promised the Muslims?

A. You will get profit in Trade
B. Their Crop
C. Will cast terror into the health of infidels
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Will cast terror into the health of infidels

 

31. What is the Liberal meaning of “Betray”?

A. Deceive
B. Dishonesty
C. Cheating
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

32. Which is included in Faraiz-e-Wazu?

A. To Wash the Mouth
B. Wipe the Head with wet Hand
C. To Wash the Feet
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

33. Ghaseel-al-Malaika is the title of:

A. Hazrat Abu Talha R.A
B. Hazrat Khuzaifa R.A
C. Hazrat Hanzala R.A
D. Hazrat Saad R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Hanzala R.A

 

34. Which prophet is most mentioned in the Holy Quran?

A. Hazrat Noah A.S
B. Hazrat Dawood A.S
C. Hazrat Musa A.S
D. Hazrat Khizar A.S

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Musa A.S (136)

 

35. Battle of Yamama was fought against?

A. Romans
B. Egyptian
C. Musaylmah-al-Kaddhab
D. Iranies

Answer

Correct Answer: C. Musaylmah-al-Kaddhab

 

36. Koofa was built on the orders of:

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Ali R.A
C. Hazrat Umar R.A
D. Hazrat Younus R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Umar R.A

 

37. Tripoli was conquered in the reign of:

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Umar R.A
C. Hazrat Ali R.A
D. Hazrat Zaid R.A

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Usman R.A

 

38. The fourth Pillar of Islam is ___?

A. Hajj
B. Namaz
C. Keeping Fast
D. Zakat

Answer

Correct Answer: C. Keeping Fast

 

39. Najid and Hejaz are the old names of:

A. Makkah and Madina
B. Saudi Arabia
C. UAE
D. Dubai and Abu Dhabi

Answer

Correct Answer: B. Saudi Arabia

 

40. The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Qur’an only:

A. Two Time
B. Four Time
C. Six Time
D. Seven Time

Answer

Correct Answer: B. Four Time

 

41. The ninth year of the Hijra is known in Muslim history as the:

Year of Elephant
B. Year of Deputation
C. Year of Embasies
D .None of these

Answer

Correct Answer: B. Year of Deputation

 

42. Which city is called ‘Home of Hadith’?

A. Makkah
B. Madina
C. Baghdad
D. Basra

Answer

Correct Answer: B. Madina

 

43. Zam Zam means:

A. Never ending water
B. Stop Flowing
C. Pure Water
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Stop Flowing

 

44. How many Arqaan Roza has?

A. 3
B. 4
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: A. 3

 

45. ‘The Reckoner’ is the meaning of the attributive name of Allah:

A. Al-Samee
B. Al-Haseeb
C. Al-Qahar
D. Al-Aziz

Answer

Correct Answer: B. Al-Haseeb

 

46. On which Prophet title of ‘Rooh ullah’ is entrusted?

A. Hazrat Moosa (A.S)
B. Hazrat Essa (A.S)
C. Hazrat Ibrahim (A.S)
D. Hazrat Dawood (A.S)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Essa (A.S)

 

47. The throwing pebbles at shattan is called?

A. Waqufe Arafa
B. Sai
C. Rammi
D. Tawwaf

Answer

Correct Answer: C. Rammi

 

48. Who has been given the title of ‘Syed-ush-Shuhaddah’?

A. Hazrat Imam Hussain (R.A)
B. Hazrat Imam Hassan (R.A)
C. Hazrat Ali (R.A)
D. Hazrat Ameer Hamza (R.A)

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Ameer Hamza (R.A)

 

49. Hazrat Ali ibn Abu Talib (R.A) is buried at:

A. Kufa
B. Mashabad
C. Baghdad
D. Najaf

Answer

Correct Answer: D. Najaf

 

50. Who was the founder of Fatimid dynasty?

A. Al-Mansoor
B. Ubaidullah
C. Al-Zahir
D. Al-Mahdi Billah

Answer

Correct Answer: D. Al-Mahdi Billah

 

51. What is Nisab of Zakat on Gold?

A. 5 tola
B. 7.5 tola
C. 2.5 tola
D. 10 tola

Answer

Correct Answer: B. 7.5 tola

 

52. Ghazwa Badar was fought in ____ year?

A. 2 Hijri
B. 4 Hijri
C. 3 Hijri
D. 5 Hijri

Answer

Correct Answer: A. 2 Hijri

 

53. Who was the host of Hazrat Muhammad (P.B.U.H) after Hijrat Madina?

A. Hazrat Ammar (R,.A)
B. Hazrat Jabbar Ansari
C. Hazrat Abu Ayub Ansari (R.A)
D. Hazrat Jaffar Ansari (R.A)

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Abu Ayun Ansari (R.A)

 

54. Number of Sajjdah in Holy Quran.

A. 12
B. 13
C. 14
D. 15

Answer

Correct Answer: C. 14

 

55. What is the meaning of “Al Muhaymin?

A. The Forgiving
B. The Equitable
C. The Light
D. The Protector

Answer

Correct Answer: D. The Protector

 

56. Hazrat Amna was daughter of?

A. Qasa
B. Wahb
C. Maaid
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Wahb

 

57. Name the first ambassador of the Islamic state who was martyred in the way?

A. Hazrat Saad bin Man R.A
B. Hazart Mahja Maula Umar R.A
C. Hazrat Haris bin Umair R.A
D. Hazrat Zaid bin Haris R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Haris bin Umair R.A

 

58. Ghani was the title of ___?

A. Hazrat Abu Bakr Siddique R.A
B. Hazrat Umar Farooq R.A
C. Hazrat Usman ibn Affan R.A
D. Hazrat Ali al Murtaza R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Usman ibn Affan R.A

 

59. “Gateway to Knowledge” is the title of?

A. Hazrat Abu bakr Siddique R.A
B. Hazrat Umar R.A
C. Hazrat Usman R.A
D. Hazrat Ali Al Murtaza

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Ali Al Murtaza

 

60. What is payable on agricultural products under Islamic law?

A. Fitrah
B. Hadya
C. Jizya
D. Ushr

Answer

Correct Answer: D. Ushr

 

61. Which month is called the month of migration?

A. Muharram
B. Sha’ban
C. Ramdan
D. Rabi-ul- Awal

Answer

Correct Answer: D. Rabi-ul-Awal

 

62. The Boycott of Banu Hashim continued for ___ years?

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer

Correct Answer: B. Three

 

63. The first mosque built by Prophet Muhammad PBUH?

A. Masjid-ul-Haram
B. Masjid-e-Nabvi
C. Masjid-e-Aqsa
D. Masjid-e-Quba

Answer

Correct Answer: D. Masjid-e-Quba

 

64. In the beginning Prophet Muhammad (PBUH) worked as a Shepherd for?

A. Banu Makhzoom
B. Banu Ummayya
C. Banu Asad
D. Banu Saad

Answer

Correct Answer: D. Banu Saad

 

65. To which prophet the Torah was revealed by Allah?

A. Prophet Ibrahim (A.S)
B. Prophet Dawood (A.S)
C. Prophet Musa (A.S)
D. Prophet Essa (A.S)

Answer

Correct Answer: C. Prophet Musa A.S

 

66. Which companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of ‘The Sword of Allah’?

A. Abu Bakar Siddique R.A
B. Umar Farooque R.A
C. Ali Al-Murtaza R.A
D. Khalid Bin Waleed R.A

Answer

Correct Answer: D. Khalid Bin Waleed R.A

 

67. Name the wife of Prophet Muhammad (PBUH) who was daughter Hazrat Umar Farooq R.A?

A. Hazrat Aisha R.A
B. Hazrat Hafsah R.A
C. Hazrat Juwairyyah R.A
D. Hazrat Maimoonah R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Hafsah R.A

 

68. Which prophet is known as Adam-e-Sani?

A. Hazrat Noah A.S
B. Hazrat Ibrahim A.S
C. Hazrat Dawood A.S
D. Hazrat Musa A.S

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Noah A.S

 

69. The first Migration of the companion and Relatives of the prophet Muhammad (PBUH)

A. Makkah
B. Madina
C. Abyssinia (Ethopia)
D. Baghdad

Answer

Correct Answer: C. Abyssina (Ethopia)

 

70. Which surah contain the orders about Wuzu, Ghusal, and Tyammum?

A. Al-Baqra
B. Al-Mominoon
C. Al-Maidah
D. Al-Nisa

Answer

Correct Answer: C. Al-Maidah

 

71. Masjid Qiblatain is in____?

A. Makkah
B. Madina
C. Taif
D. Palestine

Answer

Correct Answer: B. Madina

 

72. Battle of Badr was fought on ___?

A. 17th of Ramzan
B. 17th of Rabi-ul-Awal
C. 12th of Rabi-ul-Awal
D. 10th of Muharram

Answer

Correct Answer: A. 17th of Ramzam

 

73. Imam Muhammad Bin Ismail compiled the Hadith book ___?

A. Sahih Bukhari
B. Sahih Muslim
C. Sunan-e-Nisal
D. Ibn-e-Maja

Answer

Correct Answer: A. Sahih Bukhari

 

74. Hazrat Muhammad (PBUH) first travelled to ___?

A. Egypt
B. Syria
C. Yemen
D. Abbysinia

Answer

Correct Answer: B. Syria

 

75. Makki Period of the Holy Quran consists of?

A. 11 Years 2 Months 5 Days
B. 12 Years
C. 12 Years 9 Months 5 Days
D. 13 Years 9 Months 29 Days

Answer

Correct Answer: C. 12 Years 9 Months 5 Days

 

76. Quran was descended for ____?

A. 21 Years 3 Months
B. 21 Year 4 Months
C. 22 Years 5 Months
D. 22 Years 6 Months

Answer

Correct Answer: C. 22 Years 5 Months

 

77. Surah Al-Ikhlas is the ___ Surah of the Holy Quran?

A. Second
B. Third Last
C. Last
D. 100th

Answer

Correct Answer: B. Third Last

 

78. To which Suhabi responsibility was given for collection of the Holy Quran by Hazrat Abu Bakr Siddique R.A?

A. Hazrat Umar Bin Wahab R.A
B. Hazrat Saeed Bin Alaas R.A
C. Hazrat Zaid Bin Sabit R.A
D. Hazrat Ali R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Zaid Bin Sabit R.A

 

79. When did the event of the Social Boycott of Banu Hashim take place?

A. 8th Year of Nabvi
B. 5th Year of Nabvi
C. 6th Year of Nabvi
D. 7th Year of Nabvi

Answer

Correct Answer: D. 7th Year of Nabvi

 

80. Event of Miraj took place on ___ of 10th year of Nabuwat?

A. 12th Rabi-ul-Awal
B. 15th Shaaban
C. 10th Shahwwal
D. 27th Rajab

Answer

Correct Answer: D. 27th Rajab

 

81. The house that became the center of preaching of islam in Makkah was?

A. Dar Arqam
B. Dar Abi Bakr
C. Dar Usman
D. Dar Abdullah

Answer

Correct Answer: A. Dar Arqam

 

82. The current order of the Quranic surah is?

A. Jami
B. Touqeefi
C. Hukim
D. Shami

Answer

Correct Answer: B. Touqeefi

 

83. The Hadith book in which all the Ahadith reported by a particular companion are compiled is called?

A. Jami
B. Mustadrak
C. Mustakhraj
D. Musnd

Answer

Correct Answer: D. Musnd

 

84. The name of Ibn-e-Hisham famous book is?

A. Al-Sirah al-Rasool
B. Al-Sirah al-Khair Al-Anam
C. Al-Sirah al-Nabawiyyah
D. Al-Sirah al-Mustafa

Answer

Correct Answer: C. Al-Sirah al-Nabawiyyah

 

85. Who was the representative of Quraish at Hudaybiyyah?

A. Sohail bin Umro
B. Sohail bin Usman
C. Sohail bin Isham
D. Sohail bin Abdul Rehman

Answer

Correct Answer: A. Sohail bin Umro

 

86. For which crime was Maiz Asiami punished by Prophet’s (PBHU) time?

A. Saraqah
B. Tuhmat
C. Adultery
D. Qata’al Tariq

Answer

Correct Answer: C. Adultery

 

 

87. The name of Hazrat Bilal’s (R.A) master was:

A. Mutim bin Adi
B. Abdullah bin Rawaha
C. Umayyah bin Khaif
D. Sohail bin Amro

Answer

Correct Answer: C. Umayyah bin Kaif

 

88. Who is first woman martyr of Islam?

A. Nahida
B. Tanzia
C. Adeela
D. Sumayyah

Answer

Correct Answer: D. Sumayyah

 

89. The Funeral Prayer Namaz-e-Janaza is:

A. Fera-e-Aln
B. Sunnat
C. Farz-e-Kaffaya
D. Wajib

Answer

Correct Answer: C. Farz-e-Kaffaya

 

90. Fajar, Zuhur, Asar, Maghrib and ____ are compulsory salats?

A. Eid
B. Khasoof
C. Ishaa
D. Chasht

Answer

Correct Answer: C. Ishaa

 

91. Basic Pillars of belief are:

A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven

Answer

Correct Answer: B. Five

 

92. Hazrat ____ accepted Islam first in women.

A. Amina
B. Khadija
C. Hafsa
D. Ruqya

Answer

Correct Answer: B. Khadija

[/eliteaccordion

]

93. Surah ____ is known as Heart of Quran.

A. Rahman
B. Yaseen
C. Falaq
D. Ankaboot

Answer

Correct Answer: B. Yaseen

 

94. What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of ‘The lion of Allah’?

A. Hazrat Umar Farooq (R.A)
B. Hazrat Ali Murtaza (R.A)
C. Hazrat Hamza bin Abdul Muttalib (R.A)
D. Hazrat Khalid bin Waleed (R.A)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Ali Murtaza (R.A)

 

95. ___ was the first female Shaheed of Islam.

A. Hazrat Hafsa (R.A)
B. Hazrat Zainab (R.A)
C. Hazrat Samiya (R.A)
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Samiya (R.A)

 

96. ___ accompanied the Holy Prophet (PBUH) in the cave of Saur.

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Abu Bakr R.A
C. Hazrat Bilal R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Abu Bakr R.A

 

97. Which was the first prophet who was taught by Allah the art of writing?

A. Hazrat Muhammad (SAW)
B. Hazrat Musa (AS)
C. Hazrat Essa (AS)
D. Hazrat Adam (AS)

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Adam (AS)

 

98. In the battle of Badar, Quresh army was commanded by?

A. Abu Jahel
B. Abu Sufyan
C. Utba
D. Sheeba

Answer

Correct Answer: A. Abu Jahel

 

99. Zakat is the _____ pillar of Islam.

A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

Answer

Correct Answer: C. 3rd

 

100. Hazrat Shoaib A.S was the father-in-law of Prophet?

A. Hazrat Musa A.S
B. Hazrat Ibrahim A.S
C. Hazrat Yahya A.S
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Musa A.S

 

101. Tragedy of Karbala took place in the year?

A. 71 Hijri
B. 61 Hijri
C. 81 Hijri
D. 73 Hijri

Answer

Correct Answer: B. 61 Hijri

 

102. Name of the prayer for rain is?

A. Chasht
B. Ishraq
C. Istisqa
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Istisqa

 

103. Minimum threshold of wealth for Zakat is called?

A. Ijma
B. Nisab
C. Tabzair
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Nisab

 

104. The first slave convert of Islam is?

A. Hazrat Bilal R.A
B. Hazrat Zaid bin Haris R.A
C. Hazrat Usama bin Zaid R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Zaid bin Haris R.A

 

105 . How many times command of erection of Namaz is given in the Quran?

A. 500 Times
B. 600 Times
C. 700 Times
D. 800 Times

Answer

Correct Answer: C. 700 Times

 

106 . When was construction of Masjid-e-Nabvi started?

A. 8 Hijri
B. 4 Hijri
C. 1 Hijri
D. 10 Hijri

Answer

Correct Answer: C. 1 Hijri

 

107. First Census in Islamic world was held in the period of?

A. Hazrat Abu Bakr R.A
B. Hazrat Umar R.A
C. Hazrat Usman R.A
D. Hazrat Ali R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Umar R.A

 

108.Khateeb-ul-Ambia is the title of?

A. Prophet Dawood A.S
B. Hazrat Yaqoob A.S
C. Prophet Shoaib A.S
D. Hazrat Noah A.S

Answer

Correct Answer: C. Prophet Shoaib A.S

 

109 .What is the meaning of “Qibla”?

A. Something in Front
B. Something to Back
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Something in Front

 

110. The Hijri Calendar was innovated by?

A. Hazrat Abu Bakr R.A
B. Hazrat Umer R.A
C. Hazrat Abdullah bin Amir R.A
D. Hazrat Abu Hurairah R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Umer R.A

 

111. The Holy Prophet PBUH addressed Khuthba-e-Jum’aa for the first time in?

A. 8 Hijrah
B. 4 Hijrah
C. 1 Hijrah
D. 10th Hijrah

Answer

Correct Answer: C. 1 Hijrah

 

112. In which Hijri Hajj was made compulsory?

A. 8th
B. 9th
C. 10th
D. 11th

Answer

Correct Answer: B. 9th

 

113. Al Hudaibiyah Treaty was scribed by?

A. Hazrat Abu Bakr R.A
B. Hazrat Umer R.A
C. Hazrat Usman R.A
D. Hazrat Ali R.A

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Ali R.A

 

114. When did Ghazwa Tabuk take place?

A. 9 A.H
B. 10 A.H
C. 11 A.H
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 9 A.H

 

115. Hazrat Ali R.A was martyred in?

A. 659 AD
B. 654 AD
C. 665 AD
D. 661 AD

Answer

Correct Answer: D. 661 AD

 

116. Encircle the correct number of “Madni Surah”?

A. 27
B. 28
C. 29
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 28

 

117. Jabal-e-Noor is situated in?

A. Arafat
B. Ghar-i-Hira
C. Ghar-e-Saur
D. Madina

Answer

Correct Answer: B. Ghar-i-Hira

 

118. The first Surah revealed was?

A. Al-Alaq
B. Al-Yaseen
C. Al- Kausar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Al-Alaq

 

119. In which battle Jafar bin Abi Talib was martyred?

A. Battle of Badr
B. Battle of Uhad
C. Battle of Mutah
D. Battle of Khandaq

Answer

Correct Answer: C. Battle of Mutah

 

120. Hazrat Haleema looked after the Holy Prophet (SAW) for?

A. 2 Years
B. 4 Years
C. 6 Years
D. 8 Years

Answer

Correct Answer: C. 6

 

121. The best eatable thing mentioned in the Holy Quran is?

A. Dates
B. Grapes
C. Honey
D. Figs

Answer

Correct Answer: C. Honey

 

122. Battle of Uhad was fought in which hijri?

A. 2 Hijri
B. 3 Hijri
C. 5 Hijri
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 3 Hijri

 

123. Who was the second wife of Holy Prophet PBUH?

A. Hazrat Hafsha R.A
B. Hazrat Zainab R.A
C. Hazrat Soada R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Soada R.A

 

124. Which wife of the Holy Prophet PBUH knew writing & reading?

A. Hazrat Aisha R.A
B. Hazrat Zainab R.A
C. Hazrat Hafsha R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Hafsha R.A

 

125. To whom Hazrat Abu bakr asked to compile the holy Quran?

A. Hazrat Zaid bin Haritha R.A
B. Hazrat Zaid bin Thabit R.A
C. Hazrat Shoaib R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Zaid bin Thabit R.A

 

126. Who are Sahibain?

A. Abu Hanifah and Abu Yusuf
B. Abu Hanifah and Imam Shaibani
C. Abu Yusuf and Imam Shaibani
D. Abu Hanifa and Imam Shafi

Answer

Correct Answer: C. Abu Yusuf and Imam Shaibani

 

127. Which sahabi name written in Quran

A. Zaid ibn Harithah R.A
B. Hazrat Abu bin Talib R.A
C. Hazrat Abdullah bin Massoud R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Zaid ibn Harithah R.A

 

128. The Nisab of Zakat on silver is?

A. 50 ½
B. 51 ½
C. 52 ½
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 52 ½

 

129. What was the number of clauses of Charter of Madina?

A. 48
B. 45
C. 47
D. 57

Answer

Correct Answer: C. 47

 

130. Al-Hudaibiyah Treaty was scribed by ___?

A. Hazrat Khalid bin Waleed
B. Hazrat Ali R.A
C. Hazrat Usman Gani R.A
D. Hazrat Abu Bakr R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Ali R.A

 

131. Which companion of Holy Prophet is mentioned in the holy Quran?

A. Zaid ibn Harithah R.A
B. Hazrat Abu bin Talib R.A
C. Hazrat Abdullah bin Massoud R.A
D. Hazrat Zaid bin Sabit R.A

Answer

Correct Answer: A. Zaid ibn Harithah R.A

 

132. ZAKAT was made obligatory in ___?

A. 1 Hijri
B. 2 Hijri
C. 4 Hijri
D. 8 Hijri

Answer

Correct Answer: B. 2 Hijri

 

133 .What was relation of Abu Sufyan to Hazrat Muhammad?

A. Brothers
B. Cousin
C. Uncle, Nephew
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Cousin

 

134. Who was declared hypocrite?

A. Abdullah bin Ubay
B. Marwan ibn Al-Hakam
C. Aws ibn Qayzi
D. Wadiah ibn Thabit

Answer

Correct Answer: A. Abdullah bin Ubay

 

135. The Prayers of the both Eid are_____?

A. Farz
B. Wajib
C. Sunnah
D. Nafal

Answer

Correct Answer: B. Wajib

 

136. In which Surah the word Al-Quran ul-Hakeem is used.

A. Aal-e-Imran
B. Al-Nisa
C. Al-Maeda
D. Al-Yaseen

Answer

Correct Answer: D. Al-Yaseen

 

137. The Kissing of the ‘Hajr-e-Aswad’ is called ____.

A. Saee
B. Istelam
C. Mabroor
D. Shaut

Answer

Correct Answer: B. Istelam

 

138. What is the punishment for slander to a pious women?

A. 10 Fogs
B. 50 Fogs
C. 80 Fogs
D. 90 Fogs

Answer

Correct Answer: C. 80 Fogs

 

139. _____ was laid to rest near the Holy Prophet’s (SAW) grave.

A. Hazrat Abu Bakr (RA)
B. Hazrat Amir Muawiyah (RA)
C. Hazrat Usman (RA)
D. Hazrat Bilal (RA)

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Abu Bakr R.A

 

140. _____ was given the title of the ‘Speaker of the Prophets’.

A. Hazrat Zakria (AS)
B. Hazrat Shoaib (AS)
C. Hazrat Hood (AS)
D. Hazrat Yahya (AS)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Shoaib (AS)

 

141. The Holy Prophet (SAW) started to preach openly in ____ Nabvi.

A. 3rd
B. 4th
C. 5th
D. 6th

Answer

Correct Answer: B. 4th

 

142. _____ got the fifth place in the history of the collectors of Hadith.

A. Imam Bukhari
B. Imam Muslim
C. Trimizi
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Trimizi

 

143. The meaning of MURTAZA (SAW) is _____.

A. The Purified
B. The Content
C. The Companion
D. The Favourite

Answer

Correct Answer: B. The Content

 

144. “Muhammed is the messenger of Allah” is stated in Surah ___.

A. Surah Al Fath
B. Surah Al Muhammed
C. Surah Muhammed
D. Surah Yaseen

Answer

Correct Answer: A. Surah Al Fath

 

145. Which surah of Quran has Bismillah twice?

A. Muhammed
B. Surah e Rehman
C. Yaseen
D. Al-Namal

Answer

Correct Answer: D. Al-Namal

 

146. Which surah starts without “Bismillah”?

A. Al-Baqarah
B. Al Ikhlas
C. Al Toba
D. Al Nisa

Answer

Correct Answer: C. Al Toba

 

147. Which surah contains the orders about Wuzu, Ghusal and Tayammum?

A. Al Nisa
B. Al Baqarah
C. Al-Mominoon
D. Al-Maidah

Answer

Correct Answer: D. Al-Maidah

 

148. Which famous Ghazwa is mentioned in surah Al-Imran?

A. Ghazwa Khandaq
B. Ghazwa Badr
C. Ghazwa Ohad
D. Ghazwa Khaibar

Answer

Correct Answer: B. Ghazwa Badr

 

149. In Hajj, stoning the devil is called ____.

A. Tawaf
B. Ramee
C. Istilam
D. Sayee

Answer

Correct Answer: B. Ramee

 

150. Bait-ul- Mamoor is on ___Heaven.

A. 6th
B. 4th
C. 7th
D. 3rd

Answer

Correct Answer: C. 7th

 

151. Lady named ___ tried to poison the Holy Prophet?

A. Zainab
B. Razia
C. Fatima
D. Ayesha

Answer

Correct Answer: A. Zainab

 

152. Jihad was allowed in ___ Hijrah.

A. 1st
B. 3rd
C. 2nd
D. 4th

Answer

Correct Answer: C. 2nd

 

153. To Whom Torah was revealed to:

A. Hazrat Dawood (A.S)
B. Hazrat Issa (A.S)
C. Hazrat Musa (A.S)
D. Hazrat Muhammad (PBUH)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Issa (A.S)

 

154. The Holy Prophet (PBUH) used to fast on:

A. Monday and Tuesday
B. Friday and Saturday
C. Wednesday and Thursday
D. Monday and Thursday

Answer

Correct Answer: D. Monday and Thursday

 

155. Which city is called ‘Home of Hadith’?

A. Makkah
B. Madina
C. Baghdad
D. Basra

Answer

Correct Answer: B. Madina

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper MCQs 4-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Solved Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • PPSC Sub-Inspector Paper MCQs Jan 30, 2022, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!