Note: 2022 All Papers Pak Study MCQs. These Pak study mcqs taken from different exams which are conducted in Pakistan in 2022.

 

1. Bhutto declared New Labour Policy on?

A. 24 March 1972
B. 22 December 1971
C. 2 January 1972
D. 10 February 1972

Answer

Correct Answer: C. 2 January 1972

 

2. In which century did Pakistan come into being?

A. Eighteenth
B. Nineteenth
C. Twentieth
D. Twenty-First

Answer

Correct Answer: C. Twentieth

 

3. Total members of National Assembly are:

A. 422
B. 362
C. 342
D. 322

Answer

Correct Answer: C. 342

 

4. Head of the state according to the constitution 1973, will be?

A. President
B. Prime Minister
C. Governor
D. Chief Minister

Answer

Correct Answer: A. President

 

5. International Islamic University Islamabad started work in?

A. 1984
B. 1983
C. 1982
D. 1980

Answer

Correct Answer: D. 1980

 

6. Who compiled the first Urdu Diwan?

A. Sultan Muhammad Ghani
B. Sultan Muhammad Qutub Shah
C. Sultan Muhammad Nazim
D. Sultan Muhammad Jahangir

Answer

Correct Answer: B. Sultan Muhammad Qutub Shah

 

7. When was the fight of freedom fought?

A. 1855
B. 1857
C. 1859
D. 1861

Answer

Correct Answer: B. 1857

 

8. When as the Lucknow Pact made between Muslim League and Congress?

A. 1916
B. 1926
C. 1936
D. 1946

Answer

Correct Answer: A. 1916

 

9. Head of Boundary Commission was:

A. Sir Stafford Crops
B. Sir Radcliff
C. Lord Asec
D. Lord Hasting

Answer

Correct Answer: B. Sir Radcliff

 

10. Head of southern area of Pakistan, there is a mountain range of?

A. Himalayas
B. Koh-e-Karakoram
C. Koh-e-Kirhthar
D. Koh-e-Suleiman

Answer

Correct Answer: A. Himalayas

 

11. Indus water Treaty was brokered by:

A. Trusteeship Council
B. Security Council
C. The International Court
D. The World Bank

Answer

Correct Answer: D. The World Bank

 

12. The second constitution of Pakistan was enforced on?

A. 7 October 1958
B. 23rd March 1951
C. 8th June 1962
D. 8th June 1963

Answer

Correct Answer: C. 8th June 1962

 

13. The British Government announced the termination of its control over india and indian states on ___.

A. 20th February 1947
B. 23rd March 1947
C. 14 April 1947
D. 15 Aug 1947

Answer

Correct Answer: D. 15 Aug 1947

 

14. Constitution of 1956 remained implemented for?

A. 2 years 7 months
B. 2 years 10 months
C. 3 years 5 months
D. 3 years 8 months

Answer

Correct Answer: A. 2 years 7 months

 

15. Which of the following fort was built by Mughal Emperor Zaheer-ud-Din Baber in the 16th century AD?

A. Bala Hissar Peshawar
B. Rohtas Fort Jhelum
C. Ranikot Fort Hyderabad
D. Attock Fort Attock

Answer

Correct Answer: A. Bala Hissar Peshawar

 

16. Which of the following districts of Baluchistan contains huge deposits of copper?

A. Loralala
B. Sibbi
C. Khuzdar
D. Chaghi

Answer

Correct Answer: D. Chaghi

 

17. Who is considered the first poet of Punjabi Language?

A. Bulleh Shah
B. Baba Farid Ganj Shakar
C. Ghulam Farid
D. Sultan Babu

Answer

Correct Answer: B. Baba Farid Ganj Shakar

 

18. Pakistan’s national summer fruit is?

A. Lochi
B. Mango
C. Melon
D. Banana

Answer

Correct Answer: B. Mango

 

19. How many words are in national anthem?

A. 16
B. 50
C. 37
D. 67

Answer

Correct Answer: B. 50

 

20. Which is the second biggest dam in Pakistan?

A. Mangla Dam
B. Tarbela Dam
C. Warsak Dam
D. Hub Dam

Answer

Correct Answer: A. Mangla Dam

 

21. Badshahi mosque located in Lahore was built by?

A. Aurangzeb Alamgir
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Jahangir

Answer

Correct Answer: A. Aurangzeb Alamgir

 

22. Mir Muazzam’s Minar is located in which city?

A. Larkana
B. Nawabshah
C. Sukkur
D. Shikarpur

Answer

Correct Answer: C. Sukkur

 

23. Which city is called Heart Of Khyber Pakhtunkhwa?

A. Mardan
B. Marsehrs
C. Peshawar
D. Abbottabad

Answer

Correct Answer: A. Mardan

 

24. The supreme Court of Pakistan is located in?

A. Quetta
B. Lahore
C. Rawalpindi
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: D. Islamabad

 

25. Which kind of system of government was introduced in 1973 constitution?

A. Socialist
B. Presidential
C. Democratic
D. Parliamentary

Answer

Correct Answer: D. Parliamentary

 

26. The longest Railway Tunnel in Pakistan is?

A. Lowan Tunnel
B. Khojak Tunnel
C. Kohat Tunnel
D. Swat Tunnel

Answer

Correct Answer: B. Khojak Tunnel

 

27. The under construction “Dasu Dam” is located in?

A. Sindh
B. Punjab
C. Gilgit – Baltistan
D. Khyber Pakhtunkhwa

Answer

Correct Answer: D. Khyber Pakhtunkhwa

 

28. Which province of Pakistan has no desert?

A. Sindh
B. Punjab
C. Baluchistan
D. Khyber Pakhtunkhwa

Answer

Correct Answer: D. Khyber Pakhtunkhwa

 

29. Who was the first President of All India Muslim league?

A. Quaid-e-Azam
B. Sir Agha Khan
C. Nawab Waqar-ul-Mulk
D. Nawab Saleem Ullah Khan

Answer

Correct Answer: B. Sir Agha Khan

 

30. Duration of the national anthem of Pakistan is?

A. 60 Seconds
B. 70 Seconds
C. 80 Seconds
D. 90 Seconds

Answer

Correct Answer: C. 80 Seconds

 

31. According to the census 2017, the total population of Pakistan is

A. 200.77 million
B. 207.68 million
C. 210.77 million
D. 217.77 million

Answer

Correct Answer: B. 207.68 million

 

32. In Pakistan which organization is responsible for regulation of stock exchange?

A. State Bank of Pakistan
B. Chambers of Commerce, Pakistan
C. Economic Coordination Committee
D. Securities & Exchange Commission of Pakistan (SECP)

Answer

Correct Answer: D. Securities & Exchange Commission of Pakistan (SECP)

 

33. When Shah Abdul Latif Bhittai died?

A. 1750
B. 1751
C. 1752
D. 1753

Answer

Correct Answer: C. 1752

 

34. In which district, Pakistan largest Oil field is located?

A. Badin
B. Hyderabad
C. Tando M. Khan
D. Attock

Answer

Correct Answer: D. Attock

 

35. Sir creek is located between:

A. India & China
B. Pakistan & India
C. Pakistan & Afghanistan
D. Pakistan & Iran

Answer

Correct Answer: B. Pakistan & India

 

36. Largest coal deposits have been discovered in which Taluka of Sindh

A. Nangar parker
B. Chachro
C. Diplo
D. Mithi

Answer

Correct Answer: C. Diplo

 

37. In which year Simla agreement was signed between Pakistan and India?

A. 1973
B. 1972
C. 1974
D. 1971

Answer

Correct Answer: B. 1972

 

38. Name of the last Kalhoro ruler of Sindh?

A. Jani baig
B. Sarfraz Khan
C. Ghulam Shah Kalhoro
D. Ali Wardi Khan

Answer

Correct Answer: C. Ghulam Shah Kalhoro

 

39. When Pakistan became member of United Nations?

A. 1947
B. 1949
C. 1948
D. 1950

Answer

Correct Answer: A. 1947

 

40. Quaid-e-Azam joined The All India Muslim League?

A. 1913
B. 1911
C. 1912
D. 1914

Answer

Correct Answer: A. 1913

 

41. Who was the 1st President of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam
B. Muhamamd Ayub Khan
C. Liaquat Ali Khan
D. Sikandar Mirza

Answer

Correct Answer: D. Sikandar Mirza

 

42. Which is the largest lake in Pakistan?

A. Keenjhar
B. Atta Abad
C. Manchar
D. Saiful Malook

Answer

Correct Answer: C. Manchar

 

43. National Animal of Pakistan?

A. Markhor
B. Lion
C. Deer
D. Wolf

Answer

Correct Answer: A. Markhor

 

44. Which of the following is the highest civil award of Pakistan?

A. Nishan-e-Haider
B. Nishan-e-Pakistan
C. Nishan-e-Pakistan
D. Nishan-e-Sadarat

Answer

Correct Answer: B. Nishan-e-Pakistan

 

45. When did the British conquered Sindh?

A. 1827
B. 1835
C. 1940
D. 1843

Answer

Correct Answer: D. 1843

 

46. When was first census held in the subcontinent?

A. 1883
B. 1881
C. 1887
D. 1888

Answer

Correct Answer: B. 1881

 

47. Qadians were declared non-muslims in?

A. 1962
B. 1974
C. 1977
D. 1972

Answer

Correct Answer: B. 1974

 

48. Who was the first Viceroy of India?

A. Lord Mayo
B. Lord Curzon
C. Lord Canning
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lord Canning

 

49. Which of the following city of Pakistan receives highest mean annual rainfall?

A. Sialkot
B. Murree
C. Karachi
D. Manshera

Answer

Correct Answer: B. Murree

 

50. Pakistan receives monsoon rainfall in which months?

A. July to August
B. June to September
C. July to September
D. June to August

Answer

Correct Answer: B. July to September

 

51. Benazir Bhutto became the first female Prime Minister of Pakistan in?

A. 1997
B. 1990
C. 1988
D. 1993

Answer

Correct Answer: C. 1988

 

52. Asif Ali Zardari was the ___ elected president of Pakistan to completes his constitutional term?

A. Third
B. Second
C. First
D. Fourth

Answer

Correct Answer: D. Fourth

 

53. Objective Resolution of Pakistan was passed in___?

A. 1947
B. 1949
C. 1948
D. 1950

Answer

Correct Answer: B. 1949

 

54. Under which Act, the Muslims of the Subcontinent were granted separate representation?

A. Pitt’s India Act 1784
B. Government of India Act 1909
C. Government of India Act 1935
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Government of India Act 1935

 

55. Montagu-Chelmsford Reforms mean?

A. Indian Independence Act 1947
B. Lord Mountbatten Plan of June 3, 1942
C. Government of India Act 1919
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Government of India Act 1919

 

56. Bicameralism was introduced in India under?

A. Government of India Act 1919
B. Indian Independence Act 1947
C. Morley-Minto Reforms
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Government of India Act 1919

 

57. The last package of constitutional and political reforms in India is called?

A. June 3, 1947 Partition Plan
B. Lord Wavell Plan
C. Government of India Act 1935
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Government of India Act 1935

 

58. The Government of India Act 1935 comprised?

A. 289 Articles and 12 Schedules
B. 451 Clauses and 15 Schedules
C. 280 Articles and 12 Schedules
D. 321 sections and 10 schedules

Answer

Correct Answer: D. 321 sections and 10 schedules

 

59. Cripps Mission came to india in?

A. January 1941
B. February 1942
C. March 1942
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. March 1942

 

60. What was the period of the First Constituent Assembly of Pakistan?

A. 19th of August 1947 – 24th October 1954
B. 1948 – 1950
C. 1948 – 1953
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 19th of August 1947 – 24th October 1954

 

61. Pakistan Steel Mills is located in?

A. Lahore
B. Gwadar
C. Karachi
D. None of them

Answer

Correct Answer: C. Karachi

 

62. Which kind of system of Government was introduced in 1973 constitution?

A. Parliamentary
B. Presidential
C. Basic Democracy
D. Autonomous

Answer

Correct Answer: A. Parliamentary

 

63. First country to recognize Pakistan was:

A. Iran
B. China
C. America
D. Afghanistan

Answer

Correct Answer: A. Iran

 

64. Largest city of Gilgit Baltistan?

A. Skardu
B. Hunza
C. Gilgit
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Gilgit

 

65. Islamabad High Court established in which year?

A. 2008
B. 2010
C. 2012
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 2010

 

66. Hayat-e-Javed is written by?

A. Allama Iqbal
B. Muhammad Ali Jinnah
C. Altaf Hussain Hali
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Altaf Hussain Hali

 

67. The official name of Pakistan under the 1973 constitution is:

A. Pakistan
B. Republic of Pakistan
C. Islamic Republic of Pakistan
D. Federation of Pakistan

Answer

Correct Answer: C. Islamic Republic of Pakistan

 

68. Warsak Dam is constructed on which river?

A. Indus
B. Jhelum
C. Kabul
D. Ravi

Answer

Correct Answer: C. Kabul

 

69. When did Quaid-e-Azam took oath as First Governor General of Pakistan?

A. 15 August 1947
B. 13 August 1947
C. 14 August 1947
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 15 August 1947

 

70. Who wrote pamphlet named “Now or Never “ on 28 June 1933?

A. Chaudhry Rehamt Ali
B. Quiad-e-Azam
C. Allama Iqbal
D. Liaqat Ali Khan

Answer

Correct Answer: A. Chaudhry Rehamt Ali

 

71. The Ideology of Pakistan is?

A. Ideology of Islam
B. Ideology of Muslims
C. Ideology of Constitution
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ideology of Islam

 

72. First Census was held in Pakistan in the year?

A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1953

Answer

Correct Answer: B. 1951

 

73. Who presented Lahore Resolution (Pakistan Resolution) on 23rd March 1940?

A. Allama Iqbal
B. Liaqat Ali Khan
C. Quaid-e-Azam
D. A.K Fazul Haq

Answer

Correct Answer: D. A.K Fazul Haq

 

74. Indus River system in Pakistan comprises of?

A. Three Rivers
B. Four Rivers
C. Five Rivers
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Five Rivers

 

75. Chashma Barrage was constructed on?

A. River Chenab
B. River Gomal
C. River Kabul
D. Indus River

Answer

Correct Answer: D. Indus River

 

76. Indus Basin Treaty was signed in?

A. 1960
B. 1963
C. 1948
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1960

 

77. Which is the largest barrage in Pakistan?

A. Sukkar Barrage
B. Guddu Barrage
C. Chashma Barrage
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sukkar Barrage

 

78. The largest desert by area of Pakistan?

A. Thal
B. Thar
C. Kharan
D. None of These

Answer

Correct Answer: B. Thar

 

79. The highest mount above the sea level in Pakistan is?

A. Pamir
B. Nanga Parbat
C. K2
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. K2

 

80. Campbellpur was old name of?

A. Islamabad
B. Attock
C. Faisalabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Attock

 

81. The term of office of a Senate of Pakistan is?

A. 5 Years
B. 6 Years
C. 4 Years
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 6 Years

 

82. The only country with which Pakistan shares a maritime border(and not land border)?

A. Iran
B. Oman
C. U.A.E
D. Saudi Arabia

Answer

Correct Answer: B. Oman

 

83. The national Predator of Pakistan?

A. Snow Leopard
B. Lion
C. Bear
D. Cheetah

Answer

Correct Answer: A. Snow Leopard

 

84. Which head of government of Pakistan utilized the tool of Cricket Diplomacy?

A. General Zia-ul-Haq
B. Zulfiqar Ali Bhutto
C. General Ayub Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. General Zia-ul-Haq

 

85. What is the fundamental characteristic of 18th amendment of the Constitution of Pakistan?

A. Centralization
B. Protection of Borders of the Country
C. Giving Powers to the Armed Forces
D. Provincial Autonomy

Answer

Correct Answer: D. Provincial Autonomy

 

86. The ancient remains at Takht-i-Bahi are of:

A. Indus Valley Civilization
B. Greek Civilization
C. Muslim Civilization
D. Gandhara Civilization

Answer

Correct Answer: D. Gandhara Civilization

 

87. What does article 58(2b) of constitution of Pakistan means?

A. Power of the President to dismiss Governors
B. Power of the President dismiss Chief Justice of Supreme Court
C. Power of the President to dissolve National Assembly
D. Power of the President to remove Army Chief

Answer

Correct Answer: C. Power of the President to dissolve National Assembly

 

88. 25th amendment of the constitution of Pakistan is about?

A. The Economic Policies of the Country
B. Merging of Federally Administered Tribal Areas into Khyber Pakhtunkhwa
C. Empowering judges to hear cases against armed forces
D. Giving special status to Gilgit-Baltistan

Answer

Correct Answer: B. Merging of Federally Administered Tribal Areas into Khyber Pakhtunkhwa

 

89. Which political leader in Pakistan is known for ‘Non-Violent Movement’?

A. Liaqat Ali Khan
B. Fatima Jinnah
C. Bacha Khan
D. Zulfiqar Ali Bhutto

Answer

Correct Answer: C. Bacha Khan

 

90. Gomal-Zam dam is constructed in which district of Pakistan?

A. D-1 Khan
B. Bannu
C. South Waziristan
D. North Waziristan

Answer

Correct Answer: C. South Waziristan

 

91. When Pakistan was fighting the war of 1971 against india ___was their prime minister of Pakistan?

A. Yahya Khan
B. Noor-ul-Amin
C. Zulfiqar Ali Bhutto
D. Fazal Ilahi Chaudhry

Answer

Correct Answer: B. Noor-ul-Amin

 

92. Total number of members of Pakistan Senate has been changed after the merger of FATA into KPK. Now it is:

A. 84
B. 96
C. 102
D. 104

Answer

Correct Answer: B. 96

 

93. When did All India Muslim League initiate the actual movement for a separate homeland?

A. 1930
B. 1935
C. 1927
D. 1940

Answer

Correct Answer: D. 1940

 

94. When was the first time All India Congress accepted the demand of Indian Muslims for a separate electorate?

A. 1908
B. 1916
C. 1927
D. 1938

Answer

Correct Answer: B. 1916 Lucknow Session

 

95. In the Present Constitution of Pakistan, how many lists of powers are given for the division of powers between the Provinces and the Federation?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer

Correct Answer: C. 3

 

96. Who said, we will fight for a thousand years for Kashmir in a United Nation session?

A. Zulfiqar Ali Bhutto
B. Zia-ul-Haq
C. General Pervaiz Mushraq
D. General Ayub Khan

Answer

Correct Answer: A. Zulfiqar Ali Bhutto

 

97. FATAs merger into the KPK was realized in?

A. August 2017
B. December 2017
C. May 2018
D. December 2018

Answer

Correct Answer: C. May 2018

 

98. “Nanga Parbat” is the famous mountain Peak of?

A. Karakoram Range
B. Himalayas Range
C. Muree Kahuta Range
D. Mianwali and Kalabagh Range

Answer

Correct Answer: B. Himalayas Range

 

99. When Quaid-e-Azam presented his historical fourteen points?

A. September 1921
B. March 1927
C. September 1928
D. March 1929

Answer

Correct Answer: D. March 1929

 

100. The first Prime Minister of Pakistan was

A. Liaqat Ali Khan
B. Sir Agha Khan
C. Quaid-e-Azam
D. Mohsin-ul-Mulk

Answer

Correct Answer: A. Liaqat Ali Khan

 

101. In which constitution Pakistan was declared “Islamic Republic” for the first time?

A. 1949
B. 1956
C. 1961
D. 1973

Answer

Correct Answer: B. 1956

 

102. The viceroy partitioned the province of Bengal in 1905 was?

A. Curzon
B. Wavell
C. Minto
D. Mountbatten

Answer

Correct Answer: A. Curzon

 

103. When did government of Pakistan establish “Pakistan Industrial Development Corporation (PIDC)?

A. 1948
B.1950
C. 1952
D. 1954

Answer

Correct Answer: C. 1952

 

104. When did Urdu Hinds controversy start?

A. 1861
B. 1863
C. 1865
D. 1867

Answer

Correct Answer: D. 1867

 

105. Reserved seats in National Assembly for minorities are:

A. Eight
B. Ten
C. Six
D. Twelve

Answer

Correct Answer: B. Ten

 

106. 2nd Governor General of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam
B. Sikandar Mirza
C. Khawaja Nazimuddin
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Khawaja Nazimuddin

 

107. 18th amendment of the constitution deals with?

A. Centralization
B. Protection of Borders of the Country
C. Giving Powers to the Armed Forces
D. Provincial Autonomy

Answer

Correct Answer: D. Provincial Autonomy

 

108. The Book Martial Law to Martial law is written by?

A. Qudratullah Shahab
B. Safdar Mehmood
C. Sharifuddin Prizada
D. Syed Nur Ahmad

Answer

Correct Answer: D. Syed Nur Ahmad

 

109. When did Allama Iqbal delivered his famous Address in “Allahabad”?

A. 1929
B. 1930
C. 1931
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1930

 

110. Who presented the Lahore Resolution 1940?

A. Nawab Muhammad Ismail
B. A.K Fazlullhaq
C. Abdul Hameed Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. A.K Fazullhaq

 

111. Who was the first civilian Martial Law Administrator of Pakistan?

A. Muhammad Ali Bogra
B. Khawja Nazimuddin
C. Zulfiqar Ali Bhutto
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Zulfiqar Ali Bhutto

 

112. Quiad-e-Azam stayed in___ during his last illness?

A. Ziarat
B. Murree
C. Quetta
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ziarat

 

113. The script of Indus Valley Civilization was?

A. Persian
B. Davidian
C. Sanskrit
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sanskrit

 

114. Shakkarparian consists of a hill and a local park. It is situated in?

A. Peshawar
B. Karachi
C. Islamabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Islamabad

 

115. Which province of Pakistan is called Bab-ul-Islam?

A. Punjab
B. Khyber Pakhtunkhwa
C. Sindh
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sindh

 

116. Lawari Pass connects?

A. Hunza with Gilgit
B. Dir with Chitral
C. Qila Abdullah with Chaman
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dir with Chitral

 

117. National Finance Commission tries to resolve the financial matter between?

A. Punjab and Sindh
B. Khyber Pakhtunkhwa and Baluchistan
C. Federation and the Provinces
D. Sindh and Baluchistan

Answer

Correct Answer: C. Federation and the Provinces

 

118. The china-Pakistan Economic Corridor was lunched in?

A. 2012
B. 2010
C. 2016
D. 2015

Answer

Correct Answer: D. 2015

 

119. River indus extends to the Arabian sea from?

A. Larkana
B. Sukkur
C. Thatta
D. Sanghar

Answer

Correct Answer: C. Thatta

 

120. During the partition of Punjab in 1947, India was granted a land link to Jammu and Kashmir via?

A. Firozpur
B. Faridkot
C. Gurdaspur
D. Amritsar

Answer

Correct Answer: C. Gurdaspur

 

121. Liaqat-Desai Talks 1946 held after the failure of___ to resolve differences between congress and muslim league.

A. Gandhi-Jinnah Talks
B. Gandhi-Liaqat Talks
C. Desai-Jinnah Talks
D. Nehru-Laiqat Talks

Answer

Correct Answer: A. Gandhi-Jinnah Talks

 

122. The length of Durand line is?

A. 4450 km
B. 3350 km
C. 2640 km
D. 1150 km

Answer

Correct Answer: C. 2640 Km

 

123. The period from 1954 to 1962, is known as ____in Pakistan’s Foreign policy.

A. Era of Neutrality
B. Era of Antagonism
C. Era of Bilateralism
D. Era of Alliances

Answer

Correct Answer: D. Era of Alliances

 

124. ____was the great Ambassador of Hindu-Muslim Unity in His 1st phase of political career?

A. A.K Fazalulhaq
B. Sir Syed Ahmed Khan
C. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
D. Maulana Muhammad Ali Johar

Answer

Correct Answer: C. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah

 

125. Through the mediation of ___ tashkent Agreement held between India and Pakistan in 1966.

A. Soviet Union
B. Uzbekistan
C. USA
D. Uk

Answer

Correct Answer: A. Soviet Union

 

126. Name of NWFP was changed to KPK in?

A. 2010
B. 2007
C. 2009
D. 2012

Answer

Correct Answer: A. 2010

 

127. Maulvi Tameez-ud-Din was elected as ____ of the first constituent Assembly of Pakistan.

A. President
B. Vice President
C. Chairman
D. Deputy Chairman

Answer

Correct Answer: B. Vice President

 

128. Khawaja Nazim-ud-Din constituted the Basic Principles Committee in 1949 for the purpose?

A. To make recommendations to provinces
B. To make preparations for the Budget
C. To prepare assembly regulations
D. To expedite the work of institution-making

Answer

Correct Answer: C. To prepare assembly regulations

 

129. Wakhan Corridor separate Pakistan from?

A. Krygystan
B. China
C. Afghanistan
D. Tajikstan

Answer

Correct Answer: D. Tajikstan

 

130. The reaction of the Indian National Congress and All India Muslim League towards the Cripps Mission’s proposals was?

A. Muslim League accepted while Congress Rejected
B. Congress accepted while Muslim League Rejected
C. Accepted by both
D. Rejected by Both

Answer

Correct Answer: D. Rejected by Both

 

131. Quaid-e-Azam Joined All India Muslim League in 1913 at the persuasion of?

A. Maulana Muhamamd Ali Johar
B. Maulana Shoukat Ali
C. Sir Agha Khan
D. Nawab Waqar-ul-Mulk

Answer

Correct Answer: A. Maulana Muhammad Ali Johar

 

132. When Sui Gas was discovered in Pakistan?

A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1952

 

133. What is the length of Pakistan China Border?

A. 584 km
B. 596 km
C. 590 km
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 596 Km

 

134. Which picture is on the back of 5000 note?

A. Khyber Pass
B. Faisal Mosque
C. Ziarat
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Faisal Mosque

 

135. Which of the following is the major crop of Pakistan?

A. Moong
B. Mash
C. Wheat
D. Jowar

Answer

Correct Answer: C. Wheat

 

136. Who coined the name of Pakistan?

A. Ch. Rehamt Ali
B. Sir Syed Ahmad Khan
C. Hafiz Jalehindri
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ch. Rehmat Ali

 

137. Who prepared Pirpur report of 1938?

A. Sir Syed Ahmad Khan
B. Ch. Rehmat Ali
C. Raja Syed Muhammad Mehdi
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Raja Syed Muhammad Mehdi

 

138. Gilgit Baltistan is a ___ region of Pakistan?

A. Federal Territory
B. Administrative Territory
C. Capital Territory
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Administrative Territory

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Solved Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper MCQs 4-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!