Note:  Account Officer Wapda Paper Solved MCQs July 2022, contains 40+ Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, etc.

 

1. In which Surah the word Al-Quran ul-Hakeem is used.

A. Aal-e-Imran
B. Al-Nisa
C. Al-Maeda
D. Al-Yaseen

Answer

Correct Answer: D. Al-Yaseen

 

2. The Kissing of the ‘Hajr-e-Aswad’ is called ____.

A. Saee
B. Istelam
C. Mabroor
D. Shaut

Answer

Correct Answer: B. Istelam  

 

3. What is the punishment for slander to a pious woman?

A. 10 Fogs
B. 50 Fogs
C. 80 Fogs
D. 90 Fogs

Answer

Correct Answer: C. 80 Fogs  

 

4. ____ was laid to rest near the Holy Prophet’s (SAW) grave.

A. Hazrat Abu Bakr (RA)
B. Hazrat Amir Muawiyah (RA)
C. Hazrat Usman (RA)
D. Hazrat Bilal (RA)

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Abu Bakr (RA) 

 

5. _____ was given the title of the ‘Speaker of the Prophets’.

A. Hazrat Zakria (AS)
B. Hazrat Shoaib (AS)
C. Hazrat Hood (AS)
D. Hazrat Yahya (AS)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Shoaib (AS) 

 

6. The Holy Prophet (SAW) started to preach openly in ____ Nabvi.

A. 3rd
B. 4th
C. 5th
D. 6th

Answer

Correct Answer: B. 4th 

 

7. ____ got fifth place in the history of the collectors of Hadith.

A. Imam Bukhari
B. Imam Muslim
C. Trimizi
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Trimizi

 

8. The meaning of MURTAZA (SAW) is _____.

A. The Purified
B. The Content
C. The Companion
D. The Favourite

Answer

Correct Answer: B. The Content 

 

9. Balance sheet shows the:

A. Profit earned by a business
B. Financial position of a business
C. Balance of all accounts
D. Balance of bank statement

Answer

Correct Answer: B. Financial position of a business  

 

10. President Zia-ul-Haq nominated Majlis-e-Shoora (Federal Council) in 1981:

A. It could criticize the government
B. It could make legislation
C. The Majlis-e-Shoora had no Powers
D. The executive was accountable to Majlis

Answer

Correct Answer: A. It could criticize the government 

 

11. Sheena is a local language of:

A. Sindh
B. Punjab
C. Gilgit Baltistan
D. Skardu

Answer

Correct Answer: C. Gilgit Baltistan 

 

12. Baltoro Glacier is located in:

A. Punjab
B. Gilgit Baltistan
C. Sindh
D. KPK

Answer

Correct Answer: B. Gilgit Baltistan 

 

13. When Sir Syed Ahmad Khan was designated as a member of the Imperial Council?

A. 1875
B. 1877
C. 1857
D. 1878

Answer

Correct Answer: D. 1878 

 

14. Ghazi Brotha Dam is located on the river:

A. Indus
B. Chenab
C. Ravi
D. Neelum

Answer

Correct Answer: A. Indus 

 

15. Which is the highest peak of the Himalayan range in Pakistan?

A. K2
B. Mount Everest
C. Kirthar
D. Nanga Parbat

Answer

Correct Answer: D. Nanga Parbat 

 

16. When Army took over in a bloodless coup d’etat?

A. October 1958
B. October 1959
C. September 1958
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: D. None of the Above 


Detail About MCQs

The 1999 military takeover in Pakistan was a bloodless coup d’état initiated by the military staff at the Joint Staff HQ working under Chairman of the Joint Chiefs of Staff Committee General Pervez Musharraf. 

 

17. The Mughals use Mansabdar System for ____.

A. Collecting Tax
B. Generating Revenue
C. Awarding Ranks
D. Both A and C

Answer

Correct Answer: C. Awarding Ranks  

 

18. Mughal Emperor Akbar was crowned at ____.

A. Delhi
B. Lahore
C. Kalanaur
D. Kandhar

Answer

Correct Answer: C. Kalanaur 

 

19. The shrine of Abdullah Shah Ghazi is located in:

A. Nawab Shah
B. Karachi
C. Hala
D. Thatta

Answer

Correct Answer: B. Karachi 

 

20. The Sutlej river originates from:

A. Tibet
B. China
C. Himachal Pradesh
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: A. Tibet 

 

21. The first session of the Round Table Conference (1930-1931) began in:

A. India
B. House of Commons
C. House of Lords
D. America

Answer

Correct Answer: C. House of Lords 

 

22. Rawal Dam is constructed on which river?

A. Kabul
B. Haro
C. Bolan
D. Korang

Answer

Correct Answer: D. Korang 

 

23. Regional language of Kashmir is:

A. Punjabi
B. Hindko
C. Kashmiri
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Kashmiri 

 

24. Gomal Pass connects Pakistan and ____.

A. Kashmir
B. China
C. Iran
D. Afghanistan

Answer

Correct Answer: D. Afghanistan 

 

25. Sir Syed set up the Muslim Educational Conference in:

A. 1855
B. 1866
C. 1877
D. None of these

Answer

Correct Answer: E. None of these (1886) 

 

26. The period of Sindh Muslim State was 1336 to ____.

A. 1520
B. 1571
C. 1591
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: A. 1520 

 

27. The Constituent Assembly passed the Objectives Resolution on:

A. 12th March 1940
B. 12th March 1949
C. 12th March 1950
D. 15th March 1947

Answer

Correct Answer: B. 12th March 1949 

 

28. Pakistan recognized the People’s Republic of China in the year:

A. 1948
B. 1950
C. 1949
D. 1947

Answer

Correct Answer: B. 1950 

 

29. The biggest Masjid in the world after the Masjid-e-Nabwi is:

A. Badshahi Mosque
B. Izmir Mosque
C. Shah Faisal Mosque
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: C. Shah Faisal Mosque 

 

30. Anarkali is a famous bazaar of ____.

A. Karachi
B. Lahore
C. Quetta
D. Mardan

Answer

Correct Answer: B. Lahore 

 

31. The number of jails for prisoners in Punjab is:

A. 32
B. 34
C. 36
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (40) 

 

32. 1st National Hockey Championship was won by:

A. Sindh
B. KPK
C. Punjab
D. Bengal

Answer

Correct Answer: C. Punjab 

 

33. Ali got me ____ his essay.

A. to write
B. write
C. writing
D. wrote

Answer

Correct Answer: A. to write 

 

34. Do you want to eat Chinese ____ Italian?

A. Or
B. But
C. Nor
D. Also

Answer

Correct Answer: A. Or 

 

35. There is a ‘calculated’ risk in the job?

A. Noun
B. Pronoun
C. Adverb
D. Adjective

Answer

Correct Answer: D. Adjective

 

36. Taj Mahal was built as a tomb for Shah Jehan’s beloved wife, ____.

A. Mumtaz Mahal
B. Noor Jahan
C. Shama Jahan
D. Noor Mahal

Answer

Correct Answer: A. Mumtaz Mahal 

 

37. The book “Verdict on India” was written by:

A. Beverley Nickolas
B. Charles Nicholas
C. Peter Nicholas
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: A. Beverley Nickolas 

 

38. The first Chief Justice of Pakistan was ____.

A. Abdul Rashid
B. Sajjad Ali Shah
C. Zafar ul Haq
D. Liaquat Ali Khan

Answer

Correct Answer: A. Abdul Rashid 

 

39. Who is the author of “Foundation of Pakistan”?

A. Raza Rabbani
B. Sharif-ud-Din-Pirzada
C. Ikram Rabbani
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: B. Sharif-ud-Din-Pirzada 

 

40. Samiullah khan is a famous player of:

A. Hockey
B. Cricket
C. Football
D. None of these

Answer

Correct Answer: Hockey 

 

41. Pakistan Hockey team won the Gold Medal in Olympics for the 2nd time in:

A. 1972
B. 1968
C. 1964
D. 1976

Answer

Correct Answer: B. 1968 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!