Note: AJK PSC Assistant Paper Solved MCQs June 26, 2022, contains 80 MCQs of Pakistan Affairs, General Knowledge, English, Islamic Studies, and Everyday Science.

 

Pakistan Affairs/General Knowledge

1. Who was the first Prime Minister of Pakistan?

A. Sikandar Mirza
B. Liaquat Ali Khan
C. Muhammad Ali Bogra
D. Zulfiqar Ali Bhutto

Answer

Correct Answer: B. Liaquat Ali Khan 

 

2. Who was the last Governor of Pakistan?

A. Quaid –e-Azam
B. Khawaja Nazimuddin
C. Iskandar Mirza
D. Malik G.Muhammad

Answer

Correct Answer: C. Iskandar Mirza

 

3. Who was the first youngest aerospace female engineer in Pakistan?

A. Arooba Faridi
B. Tara Thomson
C. Sara Qureshi
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Arooba Faridi

 

4. The first transgender lawyer in Pakistan is:

A. Sonia Burgess
B. Nisha Rao
C. Rimal Ali
D. Sara Gill

Answer

Correct Answer: B. Nisha Rao

 

5. Which of the following country accepted Pakistan first?

A. Russia
B. China
C. Iran
D. Iraq

Answer

Correct Answer: C. Iran

 

6. Which country opposed Pakistan in United Nation?

A. Saudi Arabia
B. Iran
C. Afghanistan
D. Russia

Answer

Correct Answer: C. Afghanistan

 

7. Who is known as ‘Shaier-e-Mashriq’?

A. Al Beruni
B. Syed Ameer Ali
C. Allama Iqbal
D. Sir Syed Ahmad Khan

Answer

Correct Answer: C. Allama Iqbal

 

8. Shikwa and Jawab-e-Shikwa include in which book of Iqbal?

A. Kulliat-e-Iqbal
B. Bang-e-Dara
C. Payam-e-Mushraq
D. Zerb-e-Kaleem

Answer

Correct Answer: A. Kulliat-e-Iqbal

 

9. Shanama was written by:

A. Altaf Hussain Hali
B. Firdause
C. Imam Tahavi
D. Imam Malik

Answer

Correct Answer: B. Ferdowsi

 

10. Choose the correct spelling?

A. Aventual
B. Eventual
C. Eventtual
D. Eaventual

Answer

Correct Answer: B. Eventual

 

11. Choose the correct spelling?

A. Raluctance
B. Relctance
C. Reluctance
D. Reluctane

Answer

Correct Answer: C. Reluctance

 

12. Idiom: ‘Fly by Night’ means?

A. Irresponsible
B. Responsible
C. Walk in Darkness
D. Very Brave

Answer

Correct Answer:A. Irresponsible 

 

13. Who was the Second Prime Minister of Pakistan?

A. Liaqat Ali Khan
B. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
C. Khawaja Nazimuddin
D. Hussain Shaheed Suharwardi

Answer

Correct Answer: C. Khawaja Nazimuddin

 

14. Who was the Second Governor General of Pakistan?

A. Sikandar Mirza
B. Khawaja Nazimuddin
C. Malik Ghulam Muhammad
D. Zulfiqar Ali Bhutto

Answer

Correct Answer: B. Khawaja Nazimuddin

 

15. Liaquat Ali Khan’s first visit as the first PM of Pakistan to:

A. Russia
B. USA
C. Japan
D. Iran

Answer

Correct Answer: B. USA

 

16. Lucknow Pact was signed in which year?

A. 1905
B. 1916
C. 1919
D. 1920

Answer

Correct Answer: B. 1916

 

17. The longest river of Jammu and Kashmir is:

A. Ravi
B. Chenab
C. Indus
D. Jhelum

Answer

Correct Answer: B. Chenab

 

18. Apple town of Kashmir is called:

A. Sopore
B. Pompore
C. Kulgam
D. Bandipora

Answer

Correct Answer: A. Sopore

 

19. Green House effect is caused by ___.

A. Ammonia
B. Carbon Dioxide
C. Hydrogen
D. Acid Rain

Answer

Correct Answer: B. Carbon Dioxide

 

20. What is the assembly duration of Jammu and Kashmir?

A. 3 Years
B. 6 Years
C. 5 Years
D. 8 Years

Answer

Correct Answer: C. 5 Years

 

21. Quaid-e-Azam took oath as Governor General on:

A. 14 August 1947
B. 15 August 1947
C. 16 August 1947
D. 17 August 1947

Answer

Correct Answer: B. 15 August 1947

 

22. Pakistan joined the UN on which date?

A. 24 September 1945
B. 27 September 1945
C. 20 September 1947
D. 30 September 1947

Answer

Correct Answer: D. 30 September 1947

 

23. Liaquat Ali Khan assassinated on:

A. 16 October 1950
B. 16 October 1951
C. 16 October 1955
D. 16 October 1960

Answer

Correct Answer: B. 16 October 1951

 

24. When was Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah Died?

A. 10 September 1947
B. 11 September 1947
C. 11 September 1948
D. 12 September 1948

Answer

Correct Answer: C. 11 September 1948

 

25. Srinagar is located along which river?

A. Chenab River
B. Jhelum River
C. Indus River
D. The Ganga River

Answer

Correct Answer: B. Jhelum River

 

26. In February 2021 China gave vaccine to which country?

A. Pakistan
B. Jordan
C. USA
D. India

Answer

Correct Answer: A. Pakistan

 

27. The      itic of Urdu was ___.

A. Nazeer Ahmed
B. Abid Hassan
C. Altaf Hussain Hali
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: C. Altaf Hussain Hali

 

28. The book ‘Al-Jihad fil Islam’ was written by:

A. Sayyid Abul Ala Maududi
B. Allama Iqbal
C. Mulana Altaf Hussain Hali
D. Preem Chand

Answer

Correct Answer: A. Sayyid Abul Ala Maududi 

 

29. Who is known as Shakespeare of Urdu Literature?

A. Faiz Ahmed Faiz
B. Agha Hashar Kashmiri
C. Allama Iqbal
D. Sir Syed Ahmad Khan

Answer

Correct Answer: B. Agha Hashar Kashmiri

 

30. Book ‘Zabur-i-Ajam’ was written by:

A. Allama Iqbal
B. Mirza Ghalib
C. Ahmad Faraz
D. Mir Taqi Mir

Answer

Correct Answer: A. Allama Iqbal

 

31. The first Short Story was written by:

A. Ghulam Abbas
B. Nazeer Ahmad
C. Sir Syed Ahmad Khan
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: A. Ghulam Abbas

 

32. Book ‘Sword of Tipu Sultan’ is written by?

A. Sir Syed Ahmad Khan
B. Bhagwan S. Gidwani
C. Molvi Abdul Haq
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: B. Bhagwan S. Gidwani 

 

33. Bang-e-Dara is the book of which writer?

A. Mulana Altaf Hussain Hali
B. Muhammad Allama Iqbal
C. Sir Syed Ahmed Khan
D. Abul-Qasem Ferdowsi

Answer

Correct Answer: B. Muhammad Allama Iqbal 

 

34. ‘Khak aur Khoon’ is the book of:

A. Hafeez Jhalandri
B. Molvi Abdul Haq
C. Naseem Hijazi
D. Rashid-Un-Nisa

Answer

Correct Answer: C. Naseem Hijazi

 

35. Who was the writer of ‘Abe-e-Hayat’?

A. Muhammad Hussain Azad
B. Sir Syed Ahmed Khan
C. Altaf Hussain Hali
D. Preem Chand

Answer

Correct Answer: A. Muhammad Hussain Azad

 

36. Who was the first female novelist?

A. Rashid-un-Nisa
B. Khadija Mastoor
C. Umera Ahmad
D. Fatima Surayya Bajia

Answer

Correct Answer: B. Khadija Mastoor

 

37. Kashmir was sold out in how much amount?

A. 70 Lack
B. 72 Lack
C. 75 Lack
D. 78 Lack

Answer

Correct Answer: C. 75 Lack

 

38. Cut out of water tragedy by India occur in:

A. March 1948
B. April 1948
C. July 1948
D. August 1948

Answer

Correct Answer: B. April 1948

 

39. Who was the writer of Chand Hum Asar?

A. Muhammad Khan
B. Molvi Abdul Haq
C. Allama Iqbal
D. Faiz Ahmed Faiz

Answer

Correct Answer: B. Molvi Abdul Haq

 

40. Payam Mashriq is the answer to ____.

A. Johann Goethe’s
B. Mirza Galib
C. Poet’s Complaint
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Johann Goethe’s 

 

41. Book ‘Jang Bajang’ was written by ___.

A. Mirza Galib
B. Faiz Ahmed Faiz
C. Ashfaq Ahmad
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: C. Ashfaq Ahmad

 

42. The constitution of Kashmir was launched in which year?

A. 1950
B. 1954
C. 1956
D. 1958

Answer

Correct Answer: C. 1956 (The constitution was adopted on 17 November 1956, and came into effect on 26 January 1957.)

 

43. The first Novel of Urdu was ____.

A. Meerat-ul-Uroos
B. Pir-e-Kamil
C. Pat Jhar ke Sang Bahar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Meerat-ul-Uroos

 

44. Who wrote the book on the Life of Prophet Muhammad (SAW)?

A. Sir Syed Ahmed Khan
B. Allama Iqbal
C. Liaqat Ali Khan
D. Muhammad ibn Jarir Al-Tabri

Answer

Correct Answer: D. Muhammad ibn Jarir Al-Tabri

 

45. ‘Shahnama Islam’ is written by ___.

A. Hafeez Jhalandri
B. Allama Iqbal
C. Abu Al-Qasim Firdausi
D. Muhammad Khan

Answer

Correct Answer: C. Abu Al-Qasim Firdausi 

 

46. Jammu Kashmir’s winter capital is:

A. Jammu
B. Muzaffarabad
C. Srinagar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Jammu

 

47. In December 2020 Pakistan and Iran inaugurated the second crossing point, Named?

A. 24th Parallel
B. Iran-Pak border
C. Gabd-Rimdan
D. Pishin-Mand

Answer

Correct Answer: C. Gabd-Rimdan

 

48. Prince Philip duke of Edinburgh died on ____.

A. 9 January 2021
B. 9 March 2021
C. 9 April 2021
D. 9 June 2021

Answer

Correct Answer: C. 9 April 2021

 

49. In the west of Jammu Kashmir which country is located?

A. India
B. Iran
C. Afghanistan
D. Pakistan

Answer

Correct Answer: D. Pakistan

 

50. National Flower of Jammu Kashmir is:

A. Jasmine
B. Lotus
C. Sunflower
D. Rose

Answer

Correct Answer: B. Lotus

 

51. China signed a Strategic agreement of 25 years with which country?

A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Afghanistan
D. Iran

Answer

Correct Answer: D. Iran

 

52. Donbas is a disputed area between two which countries?

A. Russia and USA
B. Russia and China
C. Russia and Ukraine
D. Canada and Russia

Answer

Correct Answer: C. Russia and Ukraine

 

53. To whom Iqbal reply in Shikwa and Jawabe-e-Shikwa?

A. Reply to the God
B. Reply to the Complaint
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

54. Which book was Allama Iqbal first written in Persian and then translated into Urdu?

A. Baang-e-Jibreel
B. Bang-e-Dara
C. Kulliat-e-Iqbal
D. Payam-e-Mushraq

Answer

Correct Answer: B. Baang-e-Dara

 

55. Who built Shalimar Bagh (Srinagar) from the following?

A. Akbar
B. Humayun
C. Jahangir
D. Shah Jahan

Answer

Correct Answer: C. Jahangir

 

56. Shalimar bagh (Srinagar) built in which year?

A. 1615
B. 1617
C. 1618
D. 1619

Answer

Correct Answer: D. 1619

 

57. Official language of Azad-Kashmir is ____.

A. Kashmiri
B. Urdu
C. Pashto
D. Hindi

Answer

Correct Answer: B. Urdu

 

58. Kargil war was started in which year?

A. 3 May 1990
B. 3 May 1999
C. 3 May 2000
D. 3 May 2005

Answer

Correct Answer: B. 3 May 1999

 

Islamic Study Portion

59. Hazrat Muhammad SAW belongs to which family?

A. Umayyad
B. Hashmi
C. Quresh
D. Banu Saad

Answer

Correct Answer: B. Hashmi

 

60. What does the Quran literally mean?

A. Read one
B. Read Frequent
C. Read always
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Read One

 

61. Who was the mother of Hazrat Ismail (A.S)?

A. Hazrat Bibi Ruqaya
B. Hazrat Bibi Hajra
C. Hazrat Bibi Um-e-Kulsoom
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Bibi Hajra

 

62. The Prophet who talk to Animals and Jins?

A. Hazrat Adam (A.S)
B. Hazrat Yousif (A.S)
C. Hazrat Suleiman (A.S)
D. Hazrat Noah (A.S)

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Suleiman (A.S) 

 

63. Shaikh-ul-Anbia is the title of which Prophet?

A. Hazrat Essa (A.S)
B. Hazrat Noah (A.S)
C. Hazrat Ibrahim (A.S)
D. Hazrat Musa (A.S)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Noah (A.S) 

 

64. Which Surah of the Holy Quran has Bismillah twice?

A. Surah Ahzab
B. Surah Tauba
C. Surah Nahal
D. Surah Namal

Answer

Correct Answer: D. Surah Namal

 

65. What is the distance between Makkah and Arafat?

A. 15Km
B. 18Km
C. 21Km
D. 35Km

Answer

Correct Answer: A. 15Km

 

66. Hajj made compulsory in which Hijri?

A. 4 Hijri
B. 6 Hijri
C. 9 Hijri
D. 12 Hijri

Answer

Correct Answer: C. 9 Hijri

 

English Portion

67. To qualify for any exam all candidates ____.

A. Has to Pass
B. Have to Pass
C. Should Pass
D. Must Pass

Answer

Correct Answer: B. Have to Pass

 

68. My friend ____ a new job.

A. Got
B. Has Got
C. Has Gotten
D. Has been Getting

Answer

Correct Answer: B. Has Got

 

69. Does the word ‘Congruent’ mean?

A. Have the Same Shape
B. Have Different Shape
C. Both sides Equal to any object
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Have the Same Shape

 

70. I was Trembling ___ cold.

A. By
B. From
C. With
D. In

Answer

Correct Answer: B. From

 

71. He was seen ___ to the school.

A. Went
B. Gone
C. Going
D. Go

Answer

Correct Answer: C. Going

 

72. She ___ in the sun for one hour.

A. Has been Sit
B. Have been Sitting
C. Have Sit
D. Has been Sitting

Answer

Correct Answer: D. Has been Sitting

 

73. I ____ never seen such a picture before.

A. Am
B. Has
C. Have
D. Will

Answer

Correct Answer: C. Have

 

General Science/ General Knowledge

74. Percentage of water in milk?

A. 70%
B. 87%
C. 93%
D. 95%

Answer

Correct Answer: B. 87%

 

75. Bats also fly in the Dark due to the presence of:

A. Ultraviolet Rays
B. Electromagnetic Rays
C. Ultrasonic Rays
D. Due to Ultrasonic Waves

Answer

Correct Answer: D. Due to Ultrasonic Waves

 

76. What is the normal Pulse rate of adult human beings?

A. 70 to 80
B. 73 to 80
C. 60 to 72
D. 60 to 80

Answer

Correct Answer: A. 70 to 80

 

77. Sun is red at sunrise and sunset while white at noon due to ___?

A. Because of Refraction of Light
B. Because of Scattering of Light
C. Because of Reflection of Light
D. Because of a huge amount of Helium present in the Sun

Answer

Correct Answer: B. Because of Scattering of Light

 

78. When one suddenly enters into the room from bright light, he cannot see properly, why?

A. Retina is Unable to dilate the Cornea Immediately
B. Cornea is Unable to dilate the Iris immediately
C. Iris is Unable to dilate the Pupil immediately
D. Pupil is Unable to dilate the Marque

Answer

Correct Answer: C. Iris is Unable to dilate the Pupil immediately

 

79. Which part of the camera is just like to Retina of an eye?

A. Disk
B. Film
C. Lens
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Film

 

80. Water freeze in cold temperature conditions firstly at?

A. Below the surface
B. Top Surface
C. Tropical Region
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Top Surface

 

Related Solved MCQs

  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • PPSC Sub-Inspector Paper MCQs Jan 30, 2022, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!