Note: ANF (Anti Narcotics Force) Constable Solved Past Papers MCQs held on 15 September 2022, contain 100 MCQs of English, Pak Study, General Knowledge, Islamiyat, and ANF MCQs.

 

1. Waleed is a real couch potato the metaphor “Couch potato” mean?

A. Waleed is always buying with some activity
B. Waleed is lazy
C. Waleed likes to go outside and play
D. Waleed is a fool

Answer

Correct Answer: B. Waleed is lazy

 

2. The word ‘ leaves’ is a/an?

A. Proper noun
B. Singular noun
C. Abstract noun
D. Plural noun

Answer

Correct Answer: D. Plural noun 

 

3. Maria fell over the cat?

A. Infinitive phrase
B. Gerund phrase
C. Prepositional phrase
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Prepositional phrase

 

4. The sentence but all of that is not the core, means?

A. All these things are its reality
B. All of that is not its structure
C. All of that is not its reality
D. All of that is not true about it

Answer

Correct Answer: C. All of that is not its reality 

 

5. The synonym of lovely is:

A. Unattractive
B. Beautiful
C. Ugly
D. None of these

Answer

Correct answer: B. Beautiful

 

6. I am afraid I cannot afford to spend too much money, the underlined ___ part of the sentence is:

A. Gerund
B. Participle
C. Infinitive
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Infinitve

 

7. The man had been sent with other convicts to Australia, the underline word means?

A. Prisoners
B. Delegation
C. Troupe
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Prisoners

 

8. In fact, it consumes more fresh water than any other human activity.

A. Textile industry
B. Agricultural production
C. Washing clothes
D. Washing and cooking

Answer

Correct Answer: B. Agriculture production

 

9. If he ___ more carefully, he would not cause an accident.

A. Drove
B. Drive
C. Driven
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Drove

 

10. The man complained that there was no bread. The underlined part of the sentence in a/an?

A. Dependent clause
B. Independent clause
C. Relative clause
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Independent clause

 

11. I agree ___ you in this matter.

A. To
B. With
C. From
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. With

 

12. She was angry ___my behavior.

A. At
B. With
C. Since
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. At

 

13. They were angry ____ me.

A. With
B. At
C. Along
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. With

 

14. He will appear ___the judge.

A. To
B. Before
C. After
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Before

 

15. He is afraid ___moving about in the dark.

A. Of
B. By
C. Off
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. of

 

16. India is hostile ____ her neighbors.

A. With
B. To
C. For
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. To 

 

17. He ____ from the east indies and was ____in the Thames. (According to the past indefinite tense)

A. Come, drown
B. Came, drowned
C. Was come, drown
D. Come, drowned

Answer

Correct Answer: B. Came, drowned

 

18. In other words, man ___ hard for life? (according to the past perfect continuous tense)

A. Had been struggling
B. Struggle
C. Struggling
D. Struggled

Answer

Correct Answer: A. Had been struggling

 

19. She ___ clothes for two hours. (according to the future perfect continuous tense)

A. Wash
B. Washed
C. Will have been washing
D. Will have washed

Answer

Correct Answer: C. Will have been washing

 

20. If I had not caught him, he ___? (according to the conditional sentences)

A. Would have been drowned
B. Drowned
C. Drown
D. Drowning

Answer

Correct Answer: A. Would have been drowned

 

21. First of all Quran was compiled by:

A. Hazrat Umar (R.A)
B. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A) 

 

22. Collection of the Quran was completed in:

A. 2 terms
B. 3 terms
C. 4 terms
D. 5 terms

Answer

Correct Answer: B. 3 terms 

 

23. Allah will love you due to:

A. Sacrifice
B. Worship
C. Patience
D. Obedience of the holy prophet saw

Answer

Correct Answer: D. Obedience of the holy prophet saw

 

24. Who did send the copies of the holy Quran to provincial governments?

A. Hazrat Umar (R.A)
B. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Usman (R.A) 

 

25. The last holy book is:

A. Towrat
B. Zabur
C. Injeel
D. Quran

Answer

Correct Answer: D. Quran

 

26. Who is responsible for the protection of the Holy Quran?

A. Allah
B. Angels
C. Muslim
D. Hazrat muhammad s.aw

Answer

Correct Answer: A. Allah

 

27. The ransom of a prisoner was to teach ten children of Muslims in:

A. Battle of Ditch
B. Battle of Badr
C. Both these Battles
D. Any other Battle

Answer

Correct Answer: B. Battle of Badr

 

28. Zakat cannot be given to:

A. Parents
B. Offspring
C. Spouse
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

29. Who fought against those who denied paying zakat?

A. Hazrat Umar (R.A)
B. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Abu Bakar Siddique (R.A)

 

30. The rate of zakat is:

A. 1%
B. 2%
C. 2.5%
D. 5

Answer

Correct Answer: C. 2.5%

 

31. Zakat is defined by how many sheep and goats.

A. 10
B. 20
C. 40
D. 30

Answer

Correct Answer: C. 40

 

32. How many times zakat is discussed along with salat in the Holy Quran?

A. 15 times
B. 16 times
C. 82 times
D. 418 times

Answer

Correct Answer: C. 82 times

 

33. Allah promised the Muslims:

A. You will get profit in trade
B. Their crop
C. Will cast terror into the health of infidels
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Will cast terror into the health of infidels

 

34. What is the literal meaning of “betray”?

A. Deceive
B. Dishonesty
C. Cheating
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

35. Which is included in Faraiz-e-Wazu?

A. To wash the mouth
B. Wipe the head with a wet hand
C. To wash the feet
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

36. Ghaseel-Al-Malaika is the title of:

A. Hazrat Abu Talha (R.A)
B. Hazrat Huzaifa (R.A)
C. Hazrat Hanzala (R.A)
D. Hazrat Saad (R.A)

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Hanzala (R.A)

 

37. Which Prophet is most mentioned in the Holy Quran?

A. Hazrat Noah (A.S)
B. Hazrat Dawood (A.S)
C. Hazrat Musa (A.S)
D. Hazrat Khizar (A.S)

answer

correct answer: C. Hazrat Musa (A.S)

 

38. Battle of Yamama was fought against:

A. Romans
B. Egyptian
C. Musaylmah-al-kaddhab
D. Iranians

Answer

Correct Answer: C. Musaylamah al-Kaddhab

 

39. Koofa was built on the orders of:

A. Hazrat Usman (R.A)
B. Hazrat Ali (R.A)
C. Hazrat Umar (R.A)
D. Hazrat Younus (R.A)

answer

Correct Answer: C. Hazrat Umar (R.A)

 

40. Tripoli was conquered in the reign of:

A. Hazrat Usman (R.A)
B. Hazrat Ali (R.A)
C. Hazrat Umar (R.A)
D. Hazrat Younus (R.A)

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Usman (R.A)

 

41. Bhutto declared a new labor policy on:

A. 24 March 1972
B. 22 December 1971
C. 2 January 1972
D. 10 February 1972

Answer

Correct Answer: C. 2 January 1972

 

42. In which century did Pakistan come into being?

A. Eighteenth
B. Nineteenth
C. Twentieth
D. Twenty-first

answer

correct answer: C. Twentieth 

 

43. A seat of ___ was created to bring the owner and laborer close together in factories.

A. Shift in charge
B. Coordinator
C. Forman
D. Ship asti ward

Answer

Correct Answer: B. Coordinator

 

44. Total members of the National assembly are:

A. 422
B. 362
C. 342
D. 322

Answer

Correct Answer: C. 342

 

45. Head of the State according to the constitution 1973, will be:

A. President
B. Prime minister
C. Governor
D. Chief minister

Answer

Correct Answer: A. President

 

46. International Islamic University Islamabad started work in:

A. 1984
B. 1983
C. 1982
D. 1980

Answer

Correct Answer: D. 1980

 

47. The biggest organization of UNO is:

A. General assembly
B. International Court of Justice
C. Security Council
D. Economic and Social Council

answer

Correct Answer: A. General Assembly

 

48. Who compiled the first Urdu Diwan?

A. Sultan Muhammad Ghani
B. Sultan Muhammad Qutub Shah
C. Sultan Muhammad Nazim
D. Sultan Muhammad Jahangir

answer

correct answer: B. Sultan Muhammad Qutub Shah

 

49. UNO stands for:

A. United Nations Organization
B. United Nations Orbit
C. United National Organization
D. United Nations Ordinance

answer

Correct Answer: A. United Nations Organization

 

50. When was the fight for freedom fought?

A. 1855
B. 1857
C. 1859
D. 1861

answer

Correct Answer: B. 1857

 

51. The fourth pillar of Islam is ____.

A. Hajj
B. Namaz
C. Keeping fast
D. Zakat

answer

Correct Answer: C. Keeping fast (Roza)

 

52. When was the Lucknow pact made between the Muslim League and Congress?

A. 1916
B. 1926
C. 1936
D. 1946

Answer

Correct Answer: A. 1916

 

53. Head of the Boundary Commission was:

A. Sir Stafford Crops
B. Sir Radcliff
C. Lord Asec
D. Lord Hasting

Answer

Correct Answer: B. Sir Radcliff

 

54. In the southern area of Pakistan, there is a mountain range of:

A. Himalayas
B. Koh-e-Karakoram
C. Koh-e-Kirthar
D. Koh-e-Suleiman

answer

correct answer: C. Koh-e-Kirthar 

 

55. Indus water treaty was brokered by:

A. Trusteeship Council
B. Security Council
C. The International Court
D. The World Bank

Answer

Correct Answer: D. The World Bank

 

56. The growth of an economy from a backward to an advanced economy is known as:

A. Backwardness
B. Employment
C. Economic Development
D. Balance of payment

Answer

Correct Answer: C. Economic Development

 

57. Indus water treaty was made in:

A. 1969
B. 1960
C. 1971
D. 1972

Answer

Correct Answer: A. 1960

 

58. The Second Constitution of Pakistan was enforced on:

A. 7 October 1958
B. 23rd March 1951
C. 8th June 1962
D. 8th June 1963

Answer

Correct Answer: C. 8th June 1962

 

59. Constitution of 1956 remained implemented for:

A. 2 years 7 months
B. 2 years 10 months
C. 3 years 5 months
D. 3 years 8 months

Answer

Correct Answer: A. 2 years 7 months

 

60. Which of the following is the name of the US Parliament?

A. Diet
B. Senate
C. Congress
D. House commons

Answer

Correct Answer: C. Congress

 

61. The first woman prime minister of Bangladesh is:

A. Begum Nusrat
B. Begum Benazir
C. Begum Khaleda Zia
D. Sheikh Hasina Wazeer

Answer

Correct Answer: C. Begum Khaleda Zia 

 

62. 1 May is observed all over the world as labor day in honor of working people of:

A. Cairo
B. Beijing
C. Chicago
D. Moscow

Answer

Correct Answer: C. Chicago

 

63. Which of the following fort was built by Mughal emperor Zaheer-ud-din Baber in the 16th century?

A. Bala Hissar Peshawar
B. Rohtas fort jhelum
C. Ranikot fort Hyderabad
D. Attock fort attock

answer

Correct Answer: A. Bala Hissar Peshawar

 

64. Which of the following districts of Balochistan contains huge deposits of copper?

A. Loralala
B. Sibbi
C. Khuzdar
D. Chaghi

answer

Correct Answer: D. Chaghi

 

65. Who is considered the first poet of the Punjabi language?

A. Bulleh shah
B. Baba Farid Ganj Shakar
C. Ghulam Farid
D. Sultan babu

answer

Correct Answer: B. Baba Farid Ganj Shakar

 

66. Karakoram Highway in Pakistan is of:

A. 730 km
B. 604 km
C. 1170 km
D. 1300 km

answer

Correct Answer: D. 1300 km

 

67. Pakistan’s national summer fruit is:

A. Lochi
B. Mango
C. Melon
D. Banana

Answer

Correct Answer: B. Mango

 

68. UN headquarters is located at?

A. Washington
B. New York
C. London
D. Viena

Answer

Correct Answer: B. New York

 

69. Which country is called the “Land of the rising sun”?

A. United Kingdom
B. Australia
C. Argentina
D. Japan

answer

Correct Answer: D. Japan

 

70. Which of the following can survive centuries?

A. Butter
B. Milk
C. Yogurt
D. Honey

Answer

Correct Answer: D. Honey

 

71. What does CPEC stands for:

A. China Pakistan Economic Cooperation
B. China Pakistan Execution Cooperation
C. China Pakistan Economic Corridor
D. None of these

answer

 

72. ___ key is used to change lowercase letter moods to uppercase and vice versa.

A. Alt
B. Enter
C. Ctrl
D. Caps lock

answer

Correct Answer: D. Caps lock 

 

73. How many words are in the National anthem?

A. 16
B. 50
C. 37
D. 67

answer

Correct Answer: B. 50

 

74. Which is the second biggest dam in Pakistan?

A. Mangla dam
B. Tarbela dam
C. Warsak dam
D. Hub dam

answer

Correct Answer: A. Mangla Dam

 

75. Badshahi mosque located in Lahore was built by:

A. Aurangzeb Alamgir
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Jahangir

Answer

Correct Answer: A. Aurangzeb Alamgir

 

76. Mir Muazzam’s Minar is located in which city:

A. Larkana
B. Nawabshah
C. Sukkur
D. Shikarpur

answer

Correct Answer: C. Sukkur

 

77. Which country won the 5th cricket world cup that was staged in Australia and New Zealand in 1992?

A. West indies
B. Australia
C. England
D. Pakistan

Answer

Correct Answer: D. Pakistan

 

78. Which city is called the heart of Khyber Pakhtunkhwa?

A. Mardan
B. Marsehrs
C. Peshawar
D. Abbottabad

answer

Correct Answer: A. Mardan

 

79. CPU stands for:

A. Centre Product Unit
B. Central Programming Unit
C. Control Program Unit
D. Central Processing Unit

answer

Correct Answer: D. Central Processing Unit

 

80. An official appointed in the federal government shall remain on probation for a period of:

A. One year
B. One year extendable up to 2 years
C. Three year
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. One year extendable up to 2 years

 

81. SPP stands for:

A. Special Public Procedure
B. Special Public Prosecutor
C. Special public property
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Special Public Prosecutor

 

82. Drug addiction is caused by ___ factors.

A. Environmental
B. Medical
C. Biological
D. Political

answer

Correct Answer: A. Environmental

 

83. Section 66 of CNS act deals with:

A. Explanations
B. General
C. Extradition
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Extradition

 

84. ANF regional directorate North is located at:

A. Gilgit
B. Rawalpindi
C. Abbottabad
D. Muzzafarbad

Answer

Correct Answer: B. Rawalpindi

 

85. Prohibition of acquisition and possession of assets derived from narcotics offenses elaborated in section ____ of CNS, 1997?

A. Section 8
B. Section 12
C. Section 9
D. Section 10

Answer

Correct Answer: B. Section 12

 

86. Ministry of Narcotics Control was established in:

A. Jul 2016
B. Aug 2017
C. Jan 2010
D. June 2011

Answer

Correct Answer: B. Aug 2017

 

87. Drug affects your ___.

A. Lungs
B. Hearts
C. Brain
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

88. Which one is right?

A. Anti-Narcotics Force
B. Anti Narkotics Force
C. Anty Narcotax Force
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Anti-Narcotics Force

 

89. The Motto of ANF is:

A. Green & Clean Pakistan
B. Drugs-free society
C. Healthy and prosperous society
D. None of these

answer

correct answer: b. Drug free society

 

90. ANF helpline is:

A. 1122
B. 1415
C. 15
D. 1020

Answer

Correct Answer: B. 1415

 

91. What is the rank of force commander of a regional directorate?

A. Major general
B. Lieutenant general
C. Colonel
D. Brigadier

Answer

Correct Answer: A. Major General

 

92. Which of the following contraband items does not come under the jurisdiction of ANF?

A. Opium
B. Hashesin
C. Cocaine
D. Alcohol

Answer

Correct Answer: D. Alcohol

 

93. FIR stands for:

A. First inquiry report
B. First information report
C. For inquiry report
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. First Information Report

 

94. The Supreme Court of Pakistan is located in:

A. Quetta
B. Lahore
C. Rawalpindi
D. Islamabad

answer

Correct Answer: D. Islamabad

 

95. Section 52 of the control of the narcotics substances act, 1997 bounds ___ to registered addicts.

A. Provincial government
B. Ministry of law
C. Federal government
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Provincial government

 

96. Section ___ of the control of narcotics substances act deals with the jurisdiction of the special court.

A. 44
B. 45
C. 46
D. All of these

answer

Correct Answer: B. 45

 

97. Regional directorates North ANF, look after ___.

A. Northern Areas of Pakistan
B. Only the Rawalpindi division
C. Only Kashmir
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

98. CNSA stands for___?

A. Control of the Natural Crimes Act
B. Contraband of Nuclear Substance Apparatus
C. Control of Narcotic Substances Act
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Control of Narcotic Substances Act

 

99. According to CNSA 1997, one can be arrested on suspicion of drugs selling.

A. False
B. True
C. Partially true
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. True

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!