Note: FPSC Assistant Director (FIA) Solved MCQs (Batch-1) July 24, 2022 contains 80+ Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Mathematics, Everyday Science, Current Affairs, FIA Act.

 

1. Which is the most sensitive part of eye?

A. Retina
B. Cornea
C. Pupil
D. Lens

Answer

Correct Answer: A. Retina

 

2. Who bought twitter for $44bn?

A. Elon Musk
B. Bill Gates
C. Jeff Bezos
D. Mark Zukerberg

Answer

Correct Answer: A. Elon Musk

 

3. Pakistan won how many medals in Paralympics 2020?

A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer

Correct Answer: A. One

 

4. Which country made the super fastest computer?

A. China
B. USA
C. Japan
D. Russia

Answer

Correct Answer: B. USA 

 

5. Scientific Study of teeth is called?

A. Odontology
B. Ornithology
C. Orthoepy
D. Pedagogy

Answer

Correct Answer: A. Odontology

 

6. Last (Nonvirtual) meeting of the World economic forum held on:

A. 17-21 January 2022
B. 20-24 January 2020
C. 17-20 August 2021
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. 20-24 January 2020

 

7. The FIA came into force on:

A. 1st January, 1947
B. 13th January 1975
C. 15th January, 1975
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 13th January 1975

 

8. The Preamble of the FIA Act provides the constitution of an Agency for:

A. Trail of certain offences committed in connection with matters concerning the Federal Government
B. Investigation of certain offences committed in connection with matters concerning the Federal Government
C. Inquiry and investigation of certain offences committed in connection with matters the Federal Government
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: B. Investigation of certain offences committed in connection with matters concentrating the Federal Government

 

9. Which of the following is incorrect?

A. FIA act is applicable to public servants
B. FIA act is applicable to all citizens of Pakistan
C. FIA act is applicable to all employees
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. FIA act is applicable to all employees

 

10. FIA is constituted under section ____ of the FIA Act.

A. 7
B. 5
C. 3
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 3

 

11. FIA Act does not contain any provision pertaining to:

A. Pakistan Railways Police
B. Islamabad Capital Territory Police
C. AJK Police
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

12. The term public servant denotes:

A. Public servant as defined in section 19 of the Pakistan Penal Code, 1860
B. Public servant as defined in section 20 of the Pakistan Penal Code, 1860
C. Public servant as defined in section 21 of the Pakistan Penal Code, 1860
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Public Servant as Defined in Section 21 of the Pakistan Penal Code, 1860

 

13. The applicability of the FIA Act extends to:

A. Employees of all corporations
B. Employees of all corporation set up or controlled by Federal as well as provincial Governments
C. Employees of all corporation set up or controlled by or under the authority of Federal as well as provincial Governments
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

14. The Pakistan Special Police Establishment came into existence in:

A. 1947
B. 1948
C. 1962
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1948

 

15. The Director General of the FIA is appointed by:

A. Federal Cabinet
B. Prime Minister
C. Federal Government
D. None of them

Answer

Correct Answer: C. Federal Government

 

16. The superintendence of the FIA vests in:

A. Federal Cabinet
B. Prime Minister
C. Ministry of Interior
D. None of them

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

17. Section ___ of the FIA Act contains the powers of the members of the Agency.

A. 3
B. 5
C. 7
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 5

 

18. Power of arrest without a warrant has been entrusted to ___ under the FIA Act.

A. Constable
B. Assistant Sub-Inspector
C. Sub-Inspector
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Sub-Inspector

 

19. An arrest under the FIA Act can be made:

A. After commission of an offence
B. On reasonable suspicion of commission of an offence
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both a & B

 

20. The Director General of the Agency exercises powers like:

A. DG of Intelligence Bureau
B. Inspector General of Pakistan Railways
C. Inspector General of Police
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Inspector General of Police

 

21. A Person arrested under the FIA Act may be detained at:

A. Police Station set up by Police
B. Any place declared as police station
C. Both A and B
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

22. When Property under Investigation is apprehended to be transferred, an order to restrain its transfer may be made by:

A. Federal Government
B. Member of the Agency
C. Ministry of Interior
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Member of the Agency

 

23. He pleads for sanity in a ____ world.

A. Reasonable
B. Lunatic
C. Cautious
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Lunatic

 

24. ARGOSY means:

A. Arrogant
B. A big trading ship
C. Misguiding
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. A big trading ship

 

25. Synonym of Trepidation:

A. Fear
B. Expedition
C. Trial
D. Fault

Answer

Correct Answer: A. Fear

 

26. Synonym of Hortatory?

A. Academic
B. Art of Parenting
C. Trying to develop love for history
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Academic

 

27. Antonym of Quotidian?

A. Extraordinary
B. Wishful
C. Premature
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Extraordinary

 

28. Jonathan is not home today. ____ you try calling him tomorrow.

A. I suggest
B. I want
C. I insist
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. I suggest

 

29. JIT was formed to investigate the crime. JIT here is a ___ noun.

A. Collective
B. Virtual
C. Concrete
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Collective

 

30. The chairman is ill and we will have to ____ the meeting for a few days.

A. Put on
B. Put of
C. Put off
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Put off

 

31. Who is creating this mess? Select the correct passive for this sentence.

A. Who has been created this mess
B. By whom has this mess been created
C. By whom is this mess being created
D. By whom this mess is being created

Answer

Correct Answer: C. By whom is this mess being created

 

32. Saad often ____ late at night.

A. Worked
B. Work
C. Works
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Works

 

33. Synonym of Emancipate?

A. Defame
B. Incorporate
C. Release
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Release

 

34. A _____ simply makes a statement or expresses an opinion.

A. Simple Sentence
B. Complement Sentence
C. Declarative Sentence
D. Rome

Answer

Correct Answer: C. Declarative Sentence

 

35. The ship is bound ____ the United States.

A. Onto
B. At
C. For
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. For

 

36. I am ____ sure of it as you are.

A. Quite
B. As
C. Very
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. As

 

37. He writes ____ ink.

A. In
B. Through
C. Into
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. In

 

38. She is afraid ___ spiders.

A. From
B. In
C. Of
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Of

 

39. Somebody burnt the trash here. It can’t be Sheena because she cares ____ the environment pretty much.

A. Of
B. In
C. About
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. About

 

40. A person who tends to see the worst aspect of things or believes that the worst will happen.

A. Patricide
B. Pessimist
C. Optimist
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Pessimist

 

41. The baby cried for food. This sentence can be defined as:

A. Passive sentence
B. Simple sentence
C. Complex Sentence
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Simple Sentence

 

42. A compound sentence must have:

A. One verb
B. A subordinate clause
C. A dependent clause
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

43. On Turkey’s request, her national name at the United Nations has been changed fro “Turkey” to:

A. Turkia
B. Turkee
C. Turkiye
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Turkiye

 

44. Which country reported its first COVID cases on 12 May 2022?

A. North Korea
B. Vietnam
C. Cuba
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. North Korea

 

45. When the ‘World Bicycle Day’ celebrated every year?

A. June 03
B. June 02
C. June 13
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. June 03

 

46. When the ‘World Braille Day’ is observed every year to raise awareness of the importance of Braille as a means of communication for blind and partially sighted people?

A. January 01
B. January 02
C. January 04
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. January 04

 

47. According to the Stockholm International Peace Research Institute 2021 report, which country is the largest arms importer in the world?

A. India
B. Saudi Arabia
C. Israel
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. India

 

48. Which country hosted OIC foreign ministers’ 47th meeting in November 2020?

A. Algeria
B. Niger
C. Nigeria
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Niger

 

49. When did Russia launch a large-scale invasion of Ukraine, marking a major escalation of the ongoing Russo-Ukrainian War?

A. February 20, 2022
B. February 24, 2022
C. February 26, 2022
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. February 24, 2022

 

50. Which British Foreign Secretary, visited Pakistan in September 2021?

A. Allen Walker
B. Robin Hillard
C. Christian Turner
D. Dominic Raab

Answer

Correct Answer: D. Dominic Raab

 

51. What is the name of the first black woman Judge confirmed to the USA Supreme Court?

A. Clearance Thomas
B. Thurgood Marshal
C. Ketanji Brown Jackson
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ketanji Brown Jackson

 

52. Which country will host the 2026 Commonwealth Games?

A. Australia
B. England
C. Canada
D. D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Australia

 

53. Which country lifted 93 million people out of poverty since 2013 and has announced eradication of extreme poverty in its country?

A. India
B. China
C. Indonesia
D. Pakistan

Answer

Correct Answer: B. China

 

54. Which Pakistani recently received the Ramon Magsaysay Award dubbed as Asia’s highest award equivalent to Nobel Price?

A. Reza Baqir
B. Muhammad Amjad Saqib
C. Shoukat Tareen
D. Sharmila Faurooqi

Answer

Correct Answer: B. Muhammad Amjad Saqib

 

55. Fibula is a bone found in one of the following parts of the human body.

A. Arm
B. Leg
C. Skull
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Leg

 

56. _____ can help Bats to fly in the dark.

A. Electromagnetic waves
B. Ultrasonic waves
C. Ultra Violet waves
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ultrasonic Waves

 

57. Sir Frederick Banting discovered one of the following vaccines?

A. Covid Vaccine
B. Insulin
C. Anti-Rabies Vaccine
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Insulin

 

58. Bamboo belongs to:

A. A weed family
B. A Herb family
C. A Grass family
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. A Grass Family

 

59. Glucose syrup is commonly made from:

A. Sugar Cane
B. Maize
C. Beetroot
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Maize

 

60. The most abundant element in the earth’s crust is:

A. Carbon dioxide
B. Ozone
C. Oxygen
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Oxygen

 

61. Which is the slowest rotating planet?

A. Mars
B. Venus
C. Jupiter
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Venus

 

62. Which one of the following is the major Ingredient of leather?

A. Carbohydrates
B. Collagen
C. Syntans
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Collagen

 

63. If a > b and b > a then?

A. a=b
B. A not equal to b
C. Cannot be evaluated
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Cannot be evaluated

 

64. If Amna is x years old then 5 times Amna’s age three years ago is:

A. 3(x – 5)
B. 5(x – 3)
C. 3(x + 5)
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 5(x-3)

 

65. Evaluate the expression: 27 / 32 + 4: 2 – 1

A. 0
B. 12
C. 10
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 10

 

66. A sequence is called Arithmetic if it has:

A. Addition
B. Common difference
C. Common ratio
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Common difference

 

67. Arithmetic mean between x -3 and x + 3 is:

A. -6
B. 6
C. x
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. X

 

68. A single A.M between a and b is:

A. (a+b)/2
B. =_/ab
C. 2ab/(a+b)
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. (a+b)/2

 

69. If A.P is -15, -22, -29, ____ then 11th term:

A. -85
B. 85
C. -66
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 85

 

70. Sum of 4 A.M between 18 and 3 is:

A. 15
B. 12
C. 42
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 42

 

71. When did the current president of the USA Joe Biden take the oath of office?

A. January 20, 2020
B. January 10, 2021
C. January 20, 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. January 20, 2021

 

72. The WHO announced COVID-19 as pandemic.

A. December 2019
B. March 2020
C. December 2020
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. March 2020

 

73. Where the 47th G7 summit was held from June 11 to 13, 2021?

A. UK
B. China
C. Russia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. UK

 

74. Which country hosted the ASEAN summit 2020 via video conferencing?

A. Singapore
B. Vietnam
C. Thailand
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Vietnam

 

75. Who is the current Chancellor of Germany?

A. Angela Markel
B. Olaf Scholz
C. Analena Berbock
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Olaf Scholz

 

76. Who is the current General Secretary of the United Nations?

A. Antonio Guterres
B. Ban Ki-moon
C. Kofi Annan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Antonio Guterres

 

77. Who is the current President of Sri-Lanka?

A. Karu Jayasuriya
B. Maithripala Sirisena
C. Gotabaya Rajapaksa
D. Ranil Wickremesinghe

Answer

Correct Answer: D. Ranil Wickremesinghe

 

78. What is the name of the Foreign Minister of Italy who visited Pakistan in September 2021?

A. Matteo Renzi
B. Matteo Salvini
C. Luigi Di Maio
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Luigi Di Maio

 

79. What is the name of the Project European Union announced in December 2021 to support Infrastructure development around the world apparently to counter China’s BRI?

A. Global Gateway
B. World Gateway
C. International Gateway
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Global Gateway

 

80. Which country is the southern neighbor of the USA?

A. Panama
B. Canada
C. Mexico
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Mexico

 

81. Who led the Afghan Taliban team during the Peace negotiations with the United States at Doha?

A. Abdul Hakim
B. Ans Haqqani
C. Muhammad Abbas Stanikzai
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abdul Hakim

 

82. Which one is the northern end of the Pakistani side of CPEC?

A. Khyber Pass
B. Babusar Pass
C. Khunjerab Pass
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Khinjerab Pass

 

83. Who is the current Governor of Balochistan?

A. Mohammad Khan Achakzai
B. Zahoor Ahmed Agha
C. Amanullah Khan Yasinzia
D. Mir Jan Muhammad Khan Jamali

Answer

Correct Answer: D. Mir Jan Muhammad Khan Jamali 

 

Related Content

  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • ANF Constable Paper Solved MCQs Sept 15, 2022, Click Here
  • Assistant Director FIA MCQs Batch-2 July 24, 2022, Click Here
  • FIA Inspector Investigation MCQs (Batch 1-6) Click Here
  • Inspector (FIA) Solved MCQs July 25, 2022, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 17-18, 2021 Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 16, 2021, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 14, 2021, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 13, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-3 Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!