Asif has scored average of 65 marks in three objects. In no subjects has he secured less than 58 marks. He has secured more marks in Maths than other two subjects. What could be his maximum score in Maths?

A. 73
B. 76
C. 77
D. 79

Answer

Correct Answer: D. 79


Solution

Assuming Asif has scored the least marks in subjects other than science,
Then the marks he could secure in the other two are 58 each.
Since the average mark of all the 3 subjects is 65.
i.e (58+58+x)/3 = 65
116 + x = 195
x = 79 marks.

Therefore, the maximum mark he can score in maths is 79.

Sriram was conducting an experiment in which the average of 11 observations came to be 92, while the average of first five observations was 89, and that of the last five was 86. What was the measure of the 6th observation?

A. 134
B. 137
C. 139
D. 141

Answer

Correct Answer: B. 137


Solution

This can be done as,
(11 × 92)  –  (5 × 89)  –  (5 × 86)
= 1012- 445 – 430 = 137

If the average height of boys in a hall is 180 cm and that of girls is 150 cm. If the average height of the gathering is 165 cm, then find the number of girls present in the hall if the number of boys present in the hall are 78?

A. 56
B. 64
C. 78
D. 87

Answer

Correct Answer: C. 78


Solution

Using Trial and error method,

we get the number of girls in the hall = 78

A batsman scores 26 runs and increases his average from 14 to 15. Find the runs to be made if he wants top increasing the average to 19 in the same match?

A. 60
B. 72
C. 74
D. 79

Answer

Correct Answer: C. 74


Solution

Number of runs scored more to increse the ratio by 1 is 26 – 14 = 12
To raise the average by one (from 14 to 15), he scored 12 more than the existing average.
Therefore, to raise the average by five (from 14 to 19), he should score 12 x 5 = 60 more than the existing average. Thus he should score 14 + 60 = 74.

The average age of the district level hockey team of eleven is 22 years. The average age gets increased by 1 year when the coach age is also included.what is the age of the coach ?

A. 33 yrs
B. 34 yrs
C. 35 yrs
D. 36 yrs

Answer

Correct Answer: B. 34 yrs


Solution

Total age of players in team = 22 x 11 = 242
When a coach is included, total members = 12, Avg age increases by one becomes 23
Total age when coach is included = 23×12 = 276
Age of coach = 276-242 = 34 yrs.

When all the students in a school are made to stand in rows of 54, 30 such rows are formed. If the students are made to stand in rows of 45, how many such rows will be formed?

A. 22
B. 26
C. 32
D. 36

Answer

Correct Answer: D. 36


Solution

Total number of students = 54 x 30
When arranged in rows of 45, the number of rows formed are,
54×30/45 = 36

Aslam has thrice the money Rizwan has and Rizwan has 25% more money than Babar. If the average money of the three is Rs. 350, What is the amount that Aslam has?

A. Rs. 175
B. Rs. 220.75
C. Rs. 218.55
D. Rs. 656.25

Answer

Correct Answer: D. Rs. 656.25


Solution

Assume Babar has Rs. M

Since 25% more money at Rizwan

=> Money at Rizwan = M + (25% of M)

=> Money at Rizwan = M + 0.25M = Rs. 1.25M

Money with Aslam is thrice the money with Rizwan,

=> Money at Aslam = 3(1.25M) = Rs. 3.75M

Now, sum of all Money = (M + 1.25M + 3.75M) = Rs. 6M

But given the average of the money is Rs. 350

=> 6M/3 = 350

=> 2M = 350

=> M = 350/2 = Rs. 175

=> Amount of money Aslam has = Rs. 3.75M = 3.75 x 175 = Rs. 656.25.

The mean of 100 observations is 40. It is found that an observation 84 was misread as 48. Then the correct mean is:

A. 40.36
B. 41.24
C. 41.92
D. 42.05

Answer

Correct Answer: A. 40.36


Solution

Given,

mean of 100 observations is 40

=> Total of 100 observations = 40 × 100 = 4000
84 is misread as 48
=> Difference = 84 – 48 = 36
=> Now, new total of 100 observations = 4000 + 36 = 4036
Correct Mean = 4036 ÷ 100 = 40.36

The average age of a class is 19 years. While the average age of girls is 18 and that of boys is 21. If the number of girls in the class is 16, Find the number of Boys in the class?

A. 6
B. 8
C. 10
D. 12

Answer

Correct Answer: B. 8


Solution

Let the number of boys = x
From the given data,
=> [21x + 16(18)]/(x+16) = 19
=> 21x – 19x = 19(16) – 16(18)
=> 2x = 16
=> x = 8
Therefore, the number of boys in the class = 8.