If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:

A. 53.33
B. 54.68
C. 55
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 54.68


Detail About MCQs

55 students get average marks of 55%.
so 55*50=2750
similarly 60*55=3300
& 60*45=2700
now total no of marks obtain by all students of three batches= 2750+3300+2700=8750/=
Total no of students= 55+60+45=160.
By dividing total marks on each student , we get average marks obtain by each student
so 8750/160 = 54.68

If a car is sold for Rs..50000 the profit is 17 percent, what would be profit percentage if sold for Rs. 47000?

A. 14.85%
B. 9.98%
C. 16.20%
D. 14.50%

Answer

Correct AnsweR: B. 9.98%


Detail About MCQs

Total sold price with 17% profit =50,000 (Including 17% profit)
now lets break this 50,000
50,000=X(original cost of car)+0.17x(17% profit) :- x is supposed cars original price
50,000=x+0.17x
x=50,000/1.17 (By taking x common)
x=42,735 (which is Original cost of car)
now again his is selling his damn car at Rs 47,000, that means his profit this time will be
47,000-42,735(original amount of car we just calculated above)=4265 (profit this time)
now calculate the percentage of this above calculated Profit with simple formula

4265/42735*100= 9.98%

Masood purchased a plot for Rs. 8,000. He sells the plot to Aftab at a profit of 20%. Aftab in turn sells that plot to Zahid at a loss of 20%. The plot costs Zahid?

A. Rs. 12,000
B. Rs. 10,000
C. Rs. 8670
D. Rs. 7680

Answer

Correct Answer: D. Rs. 7680


Detail About MCQs

8000 x 20 / 100 = 1600 (so Masood earns 1600 profit (20%)

Aftab Purchase plot at 8000 + (20% which is 1600 ) = 9600

20% of 9600 = 1920 (Loss of Aftab)

So The plot costs Zahid: 9600 -1920 = 7680

1 9 10 11
error: Content is protected !!