## In 6 minutes, how many degrees minute hand traverses?

A. 6°
B. 30°
C. 5°
D. 36°

### Explanation

In a minute, minute hand traverses 6° degree. So in 6 minutes, it traverses 6 X 6° = 36°.

A. 0.5°
B. 1°
C. 1.5°
D. 3°

A. 22
B. 24
C. 44
D. 48

## How many times in a day, are the hands of the clock straight?

A. 22
B. 44
C. 24
D. 48

### Explanation

It has not been mentioned coinciding or opposite of each other. So, we have to consider a common scenario where the hands are in a straight line that is either opposite or coincides with each other.

A. 20
B. 22
C. 24
D. 48

## My watch, which gains uniformly, is 2 min and show at noon on Sunday, and is 4 min 48 seconds fast at 2PM on the following Sunday when was it correct?

A. Wednesday noon
B. Sunday 2 PM
C. Monday noon
D. Tuesday 2 PM

Correct Answer: D. Tuesday 2 PM

### Explanation

At noon on Sunday watch gains 2 Minutes.
And at 2 PM on following Sunday it is 4 Minutes 48 Seconds fast.
So, it gains 6 Minutes 48 Seconds i.e. 2 Minutes + 4 Minutes 48 Seconds (total 408 Seconds) in 170 Hours (Hours from Sunday Noon (12 PM) to following Sunday 2 PM)
Therefore, watch gains 120 Seconds (2 Minutes) in 170*120/408 = 50 Hours
50 Hours = 2 Days 2 Hours
Thus, Watch was correct after 2 days 2 hours from Sunday noon that is Tuesday 2 PM.

## A clock loses 5 minutes every hour and was set right at 11 AM on a Monday. When will it show the correct time again?

A. 11 AM on Sunday
B. 11 AM on Monday
C. 11 AM on Tuesday
D. 11 AM on Wednesday

Correct Answer: A. 11 AM on Sunday

### Explanation

As mentioned in Key Point O, the faulty clock will show the correct time when it loses or gains 12 Hours.
In the given problem, the clock loses 5 Minutes in an hour. So, 1 Minute lost in every 12 minutes (60 minutes / 5 minutes = 12 minutes).
Now, for losing 12 hours i.e. 720 Minutes(12 X 60 = 720) it will take 720 X 12 = 8640 Minutes = 144 Hours = 6 Days.
So, Clock will show correct time after 6 days from 11 AM Monday.
Thus, Answer is 11 AM on Sunday.

## A watch gain 8 seconds in 4 minutes and was set right at 4 AM. What time will it show at 11 PM on the same day?

A. 11:08
B. 12:38
C. 11:38
D. 12:08

### Explanation

8 Seconds in 4 Minutes mean 120 Seconds (or 2 Minutes) in one hour.
From 4AM to 11PM (on the same day) = 19 hours
So, total seconds gain in 19 hours = 19 X 120 (Seconds gain per hour) = 2280 Seconds.
Now, 2280 Seconds = 38 Minutes (i.e. 2280/19 = 38)
Thus incorrect clock will show 11:38PM at 11PM.

## If real time is 12:10 then what will be mirror image of that clock?

A. 10:50
B. 11:50
C. 12:50
D. 1:50

### Explanation

Shortcut is to subtract the given time from 11:60 (As mentioned in key Point N). Thus the correct time is 11:60 – 00:10 = 11:50 because 12:10 mean 00:10.

A. 1:25
B. 12:35
C. 1:35
D. 12:25