Note: CCE Screening Test Solved MCQs will help in preparation for the upcoming CCE exams. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. It Contains 50 MCQs.

 

1. Choose the correct synonym of ‘Enunciate’.

A. To start
B. Deliberate
C. To say pronounce words
D. To authorize somebody

Answer

Correct Answer: C. To say pronounce words

 

2. Gandhara Art is related to:

A. Mohenjodaro
B. Kot Digi
C. Harappa
D. Taxila

Answer

Correct Answer: D. Taxila

 

3. During Mughal administration in the subcontinent Accountant was known as:

A. Amin
B. Khazandar
C. Patwari
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Patwari

 

4. The complete Buddhist monastery in Pakistan was found at:

A. Takht-e-Sulaiman
B. Takht-e-Hazara
C. Takht Bhai
D. Kohat and Hangu

Answer

Correct Answer: C. Takht Bhai

 

5. LFO Stands For:

A. Legal Framework Order
B. Legal Federation Order
C. Legal Frame Ordinance
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Legal Framework Order

 

6. A judge of the supreme court of Pakistan shall hold the office until he/she attains the age of:

A. 62 Years
B. 64 Years
C. 65 Years
D. 68 Years

Answer

Correct Answer: C. 65 Years

 

7. Why do the police use dogs for detective work?

A. They have sharp eyesight
B. They can run very fast
C. They can hear ultrasonic waves
D. They are easily trainable

Answer

Correct Answer: C. They can hear ultrasonic waves

 

8. ‘Chachnama’ was originally written in:

A. Sindhi
B. Arabic
C. Persian
D. Sanskrit

Answer

Correct Answer: A. Sindhi

 

9. Limit of Play International Cricket, as per the new ICC policy?

A. 15 years
B. 16 years
C. 17 years
D. 18 years

Answer

Correct Answer: A. 15 years

 

10. When the cream is separated from the milk:

A. The Density of milk decreases
B. The Density of milk increases
C. The Density of milk unchanged
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. The Density of milk increases

 

11. What is meant by the solstice?

A. The longest night
B. When the sun goes through the equator
C. When the sun reaches its maximum distance from the equator
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: C. When the sun reaches its maximum distance from the equator

 

12. The abbreviation e.g., means:

A. With reference to
B. As for as
C. In this regard
D. For example

Answer

Correct Answer: D. For example

 

13. Why is it easy to swim in a sea than a river?

A. Seawater is still while river water is running
B. Salinity of seawater is more than that of river
C. Density of seawater is more than that of river
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Density of seawater is more than that of river

 

14. Which country has inaugurated Southeast Asia’s largest solar power farm?

A. China
B. India
C. Pakistan
D. Vietnam

Answer

Correct Answer: D. Vietnam

 

15. ‘Northern Cyprus’ is a disputed region between:

A. Cyprus and Malta
B. Cyprus and Italy
C. Cyprus and Greece
D. Cyprus and Turkey

Answer

Correct Answer: D. Cyprus and Turkey

 

16. Who is Emmanuel Macron?

A. President of France
B. President of Germany
C. Prime Minister of France
D. Prime Minister of Germany

Answer

Correct Answer: A. President of France

 

17. Uighur population is present in:

A. South of China
B. South of Russia
C. West of China
D. East of Turkmenistan

Answer

Correct Answer: C. West of China

 

18. What is a sponge?

A. A Plant
B. A Fungus
C. An Animal
D. A Fossil

Answer

Correct Answer: C. An Animal

 

19. The English Novelist born in India was:

A. Charles Dickens
B. George Eliot
C. William Makepeace Thackery
D. Victor Hugo

Answer

Correct Answer: C. William Makepeace Thackery

 

20. Book ‘Ilam-ul-Iqtisad’ was authorized by:

A. Ibn-al-Haitham
B. Imam Ghazali
C. Abu Zahra
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: D. Allama Iqbal

 

21. Choose the correct Antonym of ‘Drunk’.

A. Sober
B. Sensitive
C. Sensational
D. Sensuous

Answer

Correct Answer: A. Sober

 

22. Mirani dam is located on the river:

A. Jhelum
B. Bolan
C. Dasht
D. Hun

Answer

Correct Answer: C. Dasht

 

23. London branch of Muslim league was organized by:

A. Quaid-e-Azam
B. Sir Agha Khan
C. Syed Ameer Ali
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Syed Ameer Ali

 

24. Which number will replace the question mark in series 7, 12, 19, ?, 39.

A. 29
B. 28
C. 26
D. 24

Answer

Correct Answer: B. 28

 

25. Pak-China boundary line was demarcated during:

A. Liaquat Ali khan
B. Z.A Bhutto Era
C. Ayyub Khan Era
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ayyub Khan Era

 

26. Tiredness is felt on the top of the mountains because of:

A. High Temperature
B. Low Temperature
C. Low Pressure outside the body
D. High Pressure outside the body

Answer

Correct Answer: C. Low Pressure outside the body

 

27. A young person who learns the particular skills or trade is called:

A. Probationer
B. Recruit
C. Apprentice
D. Learner

Answer

Correct Answer: C. Apprentice

 

28. Which of the following is a Baltic State?

A. Estonia
B. Serbia
C. Romania
D. Bulgaria

Answer

Correct Answer: A. Estonia

 

29. Faiz Mahal was built by:

A. Ghulam Shah Kalhoro
B. Mir Sohrab Talpur
C. Jehangir
D. Humayun

Answer

Correct Answer: B. Mir Sohrab Talpur

 

30. The word used to describe the shape of Earth?

A. Flat
B. Circle
C. Sphere
D. Oblate Sphere

Answer

Correct Answer: D. Oblate Sphere

 

31. ‘Aksai Chin’ is a disputed area between:

A. China and India
B. India and Pakistan
C. India and Nepal
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. China and India

 

32. The official language of NATO are:

A. English and French
B. English and German
C. English and Spanish
D. English, French, and German

Answer

Correct Answer: A. English and French

 

33. JAXA is the space agency of:

A. United States
B. Russia
C. Japan
D. United Kingdom

Answer

Correct Answer: C. Japan

 

34. Uncodified constitution means

A. Parliamentary constitution
B. Single Book document
C. Flexible constitution
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

35. Which month of the Calendar year can lack a new moon?

A. December
B. February
C. May
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. February

 

36. Look at this series: 22,21,23,22,24,23,… What number should come next?

A. 22
B. 24
C. 25
D. 26

Answer

Correct Answer: C. 25

 

37. The Equator passes through one of these countries:

A. Saudi Arabia
B. Japan
C. Italy
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

38. A form of written language for blind people is known as:

A. Braille
B. Elysium
C. Epicure
D. Arson

Answer

Correct Answer: A. Braille

 

39. Vacuum tube has been replaced by:

A. Conductors
B. Transistors
C. Diodes
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Transistors

 

40. Philips is a technology company of:

A. Netherlands
B. The UK
C. Denmark
D. Norway

Answer

Correct Answer: A. Netherlands

 

41. AFP is the news agency of:

A. Switzerland
B. France
C. Germany
D. Sweden

Answer

Correct Answer: B. France

 

42. The FIFA world cup 2022 will be held in:

A. Argentina
B. Russia
C. Qatar
D. Germany

Answer

Correct Answer: C. Qatar

 

43. The largest living bird is:

A. Duck
B. Dodo
C. Ostrich
D. Peacock

Answer

Correct Answer: C. Ostrich

 

44. Short-sightedness is due to the:

A. Shifting of the iris
B. Elongation of the eyeball
C. Weakness of the retina
D. Weaker Muscles

Answer

Correct Answer: B. Elongation of the eyeball

 

45. What is viticulture?

A. Cultivation of Grapes
B. Growing small  plants
C. Growing tobacco
D. Cultivation of spices

Answer

Correct Answer: A. Cultivation of Grapes

 

46. Fathom is the unit of:

A. Sound
B. Depth
C. Distance
D. Frequency

Answer

Correct Answer: B. Depth

 

47. Shahnama-i-Islam was written by:

A. Al-Qasim Firdausi
B. Sir Syed Ahmed Khan
C. Hafeez Jaalundri
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hafeez Jaalundri 

 

48. Digestion of food is completed in the:

A. Small Intestine
B. Large Intestine
C. Stomach
D. Liver

Answer

Correct Answer: A. Small Intestine

 

49. The oldest Tennis Tournament in the world is:

A. Wimbledon
B. French Open
C. Australian Open
D. US Open

Answer

Correct Answer: A. Wimbledon

 

50. Which of the following countries is not a member of BRICS?

A. USA
B. China
C. Russia
D. India

Answer

Correct Answer: A. USA

 

Related Solved MCQs

  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • FPSC Airport Security Force (ASF) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here

 

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *