Note: Computer Solved Past Papers MCQs Set-3 comprises 100 important Computer MCQs. These MCQs are taken from different Past Papers and helpful for different Computer related posts like Stenotypist, Computer Operator, etc.

 

1. To display the contents of a folder in Windows Explorer you should?

A. Collapse it
B. Give it a Password
C. Click on it
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Click on it

 

2. The CPU comprises of control unit Memory and ____.

A. Microprocessor
B. Arithmetic Logic Unit
C. Output
D. ROM

Answer

Correct Answer: B. Arithmetic Logic Unit 

 

3. A (n) ___ appearing on a web page opens another document when clicked.

A. Anchor
B. URL
C. Hyperlink
D. Reference

Answer

Correct Answer: C. Hyperlink

 

4. ____ is a windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused disk space to optimize operations?

A. Disk Defragments
B. Disk Cleanup
C. Restore
D. Backup

Answer

Correct Answer: A. Disk Defragments 

 

5. _____ is the most important\powerful computer in a typical network.

A. Network Server
B. Desktop
C. Network Station
D. DBMS

Answer

Correct Answer: A. Network Server 

 

6. The software that is used to create text-based document are referred as ____.

A. Suites
B. DBMS
C. Word Processor
D. Spreadsheets

Answer

Correct Answer: C. Word Processor 

 

7. ____ Device convert human understandable data and programs into a form that the computer can process?

A. Printing
B. Output
C. Solid State
D. Input

Answer

Correct Answer: D. Input 

 

8. What feature adjusts the top and bottom margins so that the text is centered vertically on the printed page?

A. Vertical Justifying
B. Vertical adjusting
C. Dual centering
D. Horizontal centering

Answer

Correct Answer: A. Vertical Justifying 

 

9. Which of these is not a means of personal communication on the internet?

A. Chat
B. Instant messaging
C. Instant Notes
D. Electronic mail

Answer

Correct Answer: C. Instant Notes 

 

10. What is the overall term for creating editing formatting storing retrieving and printing a text document?

A. Word Processing
B. Spreadsheets design
C. Web design
D. Database management

Answer

Correct Answer: A. Word Processing 

 

11. Fourth generation mobile technology provides enhanced capabilities allowing the transfer of both ____ data, including full-motion videos high-speed internet access, and video conferencing?

A. Video data and Information
B. Voice and Nonvoice
C. Music and Video
D. Video and Audio

Answer

Correct Answer: B. Voice and Non voice 

 

12. Which of these is a point and draw device?

A. Mouse
B. Scanner
C. Printer
D. CD-ROM

Answer

Correct Answer: A. Mouse 

 

13. A set of rules for telling the computer what operations to perform is called a ____.

A. Procedural Language
B. Structures
C. Natural Languages
D. Programming Language

Answer

Correct Answer: D. Programming Language 

 

14. A detailed written description of the programming cycle and the program, along with the results and a printout of the program is called:

A. Documentation
B. Output
C. Reporting
D. Spreadsheet

Answer

Correct Answer: A. Documentation 

 

15. Forms that are used to organize business data into rows and columns are called:

A. Transaction Sheets
B. Spread Sheets
C. Business Forms
D. Registers

Answer

Correct Answer: B. Spread Sheets 

 

16. In PowerPoint the header and footer button can be found on the insert tab in what group?

A. Illustration group
B. Object Group
C. Text Group
D. Tables Group

Answer

Correct Answer: C. Text Group 

 

17. A (n) ___ is a set of programs designed to manage the resources of a computer including starting the computer managing programs managing memory and coordinating tasks between input and output devices?

A. Application Suite
B. Compiler
C. Operating System
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Operating System 

 

18. What is the name given to those applications that combine text, sound, motion, graphics, video and\ or animation?

A. MotionWare
B. An graphics
C. Multimedia
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Multimedia 

 

19. When entering text within a document the Enter key is normally pressed at end of every_____.

A. Line
B. Sentence
C. Paragraph
D. Word

Answer

Correct Answer: C. Paragraph

 

20. Which of the following software could assist someone who cannot use their hands for computer input?

A. Video Conferencing
B. Speech recognition
C. Audio digitizer
D. Synthesizer

Answer

Correct Answer: B. Speech recognition 

 

21. Memory unit is one part of _____.

A. Input Device
B. Control unit
C. Out Put device
D. Central Processing Unit

Answer

Correct Answer: D. Central Processing Unit 

 

22. Microprocessor can be used to make _____.

A. Computer
B. Digital Systems
C. Calculators
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

23. Which statement is valid about computer programs?

A. High-Level Language must be converted into machine language to execute
B. High-Level language programs are more efficient and faster to execute
C. It is more difficult to identify errors in high-level language program than in low-level programs
D. All of the above

Answer

Correct Answer: A. High-Level Language must be converted into machine language to execute

24. By programmable machine we mean ____.

A. Modern Television
B. Computers
C. Washing Machines
D. Anything that can be set to perform different tasks with suitable programs

Answer

Correct Answer: B. Computers 

 

25. Which of the following is a secondary memory device?

A. Keyboard
B. Disk
C. ALU
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Disk 

 

26. One of the popular mass storage devices is CD ROM. What does CD ROM stand for?

A. Compactable Read Only Memory
B. Compact Data Read Only Memory
C. Compactable Disk Read Only Memory
D. Compact Disk Read Only Memory

Answer

Correct Answer: D. Compact Disk Read Only Memory 

 

27. Identify the true statement about the compiler?

A. Computers are 100% accurate but they can suffer from GIGO (Garbage In garbage Out)
B. Computers are reliable because they use electronic component which has very low failure rate
C. Computers is never tired and does not suffer from boredom
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

28. The program which is as permanent as hardware and stored in ROM is known as ___.

A. Hardware
B. Software
C. Firmware
D. ROM ware

Answer

Correct Answer: C. Firmware 

 

29. Which of the following memories must be refreshed many times per second?

A. Static RAM
B. Dynamic RAM
C. EPROM
D. ROM

Answer

Correct Answer: B. Dynamic RAM 

 

30. What do you call the translator which takes the assembly language program as input & produces machine language code as output?

A. Complier
B. Interpreter
C. Debugger
D. Assembler

Answer

Correct Answer: D. Assembler 

 

31. Serial access memories are useful in applications where:

A. Data consists of a number
B. Short access time is required
C. Each stored word is processed differently
D. Data naturally needs to flow in and out in the serial form

Answer

Correct Answer: D. Data naturally needs to flow in and out in the serial form 

 

32. ____ Mode, the communication channel is used in both directions at the same time.

A. Full duplex
B. Simplex
C. Half-duplex
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Full duplex 

 

33. Who invented Slide rules?

A. John Napier
B. William Oughtred
C. Gottfried Leibnitz
D. Blaise Pascal

Answer

Correct Answer: B. William Oughtred 

 

34. The proper definition of a modern digital computer is?

A. An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
B. A more sophistic and modified electronic pocket calculator
C. Any machine that can perform mathematical operations
D. A machine that works on binary code

Answer

Correct Answer: A. An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers 

 

35. Memory is made up of:

A. Set of wires
B. Set of Circuits
C. Large Number of Cells
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Large Number of Cells 

 

36. Which of the following are the most powerful computers?

A. Mainframe computers
B. Minicomputers
C. Microcomputers
D. Supercomputers

Answer

Correct Answer: D. Supercomputers 

 

37. In the Computer world, CSS stands for:

A. Central Superior
B. Cascading Style Sheets
C. Both
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Cascading Style Sheets 

 

38. TCP/IP invented by:

A. Robert E.Kahn
B. Vint Cerf
C. Alan turning
D. Both A & B

Answer

Correct Answer: D. Both A & B 

 

39. Smallest font size in Ms-Word is:

A. 6
B. 8
C. 12
D. 4

Answer

Correct Answer: B. 8 

 

40. The World Wide Web was invented by:

A. Tim Barners-lee
B. Bob Kahn
C. Steve Jobs
D. Bill Gates

Answer

Correct Answer: A. Tim Barners-lee 

 

41. Wi-Fi stands for:

A. Wireless fidelity
B. Wireless functioning
C. Wireless function
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Wireless fidelity 

 

42. What is the smallest and largest font size available in the font size tool on the formatting toolbar?

A. 6 and 72
B. 8 and 72
C. 7 and 68
D. 9 and 78

Answer

Correct Answer: B. 8 and 72 

 

43. Which of the following is true regarding page Orientation of a Document?

A. Page Orientation can be changed at any time
B. Page Orientation of a document determines by the printer
C. Page Orientation must be set before start typing
D. Page Orientation of a document cannot be changed

Answer

Correct Answer: A. Page Orientation can be changed at any time 

 

44. Vector graphics are composed of _____.

A. Pixels
B. Palette
C. Paths
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Paths 

 

45. Shortcut key for Change case is:

A. Shift +F4
B. Shift + F3
C. Shift +F2
D. Shift + F10

Answer

Correct Answer: B Shift + F3 

 

46. Rearranging data in a new sequence is known as:

A. Uploading
B. Summarizing
C. Sorting
D. Updating

Answer

Correct Answer: C. Sorting 

 

47. Which device is used to process data?

A. DCU
B. CPU
C. RAM
D. Virtual Memory

Answer

Correct Answer: B. CPU 

 

48. Pressing the F8 key for three-time selects ____.
A. A Paragraph
B. A Word
C. Entire document
D. A Sentence

Answer

Correct Answer: D. A Sentence 

 

49. What is the maximum font size you can apply for any character in Ms word?

A. 160
B. 156
C. 1414
D. 1638

Answer

Correct Answer: D. 1938

 

50. Which of the following types of memory improves processing by acting as a temporary high-speed holding area between the memory and the CPU?

A. RAM
B. ROM
C. Cache Memory
D. EPROM

Answer

Correct Answer: C. Cache Memory 

 

51. Windows 10 was launched in which year?

A. 2012
B. 2016
C. 2015
D. 2014

Answer

Correct Answer: C. 2015

 

52. Which one is not a nickname of a version of Android?

A. Honeycomb
B. Muffin
C. Cupcake
D. Gingerbread

Answer

Correct Answer: B. Muffin

 

53. Operating system is like a ____.

A. Police
B. Parliament
C. Government
D. All of the above

Answer

Correct Answer: C. Government 

 

54. Files created with lotus 1-2-3 have extensions?

A. 123
B. WIKI
C. XLS
D. DOC

Answer

Correct Answer: A. 123 

 

55. How many sheets are there in Excel Workbook by default?

A. 2
B. 4
C. 3
D. 5

Answer

Correct Answer: C. 3 

 

56. Who is the founder of IBM Company?

A. Nolan Bushnell
B. Thomas J. Watson
C. Steve Jobs
D. Bill Gates

Answer

Correct Answer: B. Thomas J. Watson 

 

57. Shortcut key to create a New Folder on windows PC is _____.

A. Ctrl + N
B. Ctrl + Alt + N
C. Ctrl + Shift + N
D. Ctrl + Enter + Alt

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + Shift + N 

 

58. The ribbon is used in:

A. Laser Printer
B. Dot Matrix Printer
C. Ink-jet printer
D. Plotter

Answer

Correct Answer: B. Dot Matrix Printer 

 

59. The word computer used for the first time in:

A. 1613
B. 1614
C. 1615
D. 1616

Answer

Correct Answer: A. 1613 

 

60. Compilers can check:

A. Logic error
B. Syntax error
C. Both Logical and Syntax error
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Syntax error 

 

61. Computers that are used in large organizations such as insurance companies and banks, where many people frequently need to use the same data, are:

A. Supercomputer
B. Mainframe Computer
C. Hybrid computer
D. Desktop Computer

Answer

Correct Answer: B. Mainframe Computer 

 

62. The first completely 64-bit compatible version of android was ____.

A. Android 4.0ice Cream Sandwich
B. Android 5.0 Lollipop
C. Android 3.0 Honeycomb
D. Android 2.3 Gingerbread

Answer

Correct Answer: B. Android 5.0 Lollipop 

 

63. In 1940, the first electronic computer was invented by _____.

A. Clifford Bery
B. George Boole
C. Atanasoff and Berry
D. John V.Atanasoff

Answer

Correct Answer: C. Atanasoff and Berry 

 

64. In computer, ALU has ____.

A. 2units
B. 3units
C. 4units
D. 5units

Answer

Correct Answer: A. 2 units 

 

65. Android was founded in ____.

A. 2005
B. 2004
C. 2003
D. 2006

Answer

Correct Answer: C. 2003 

 

66. ISP stands for ____.

A. Internet Server Provider
B. Internet Service Provider
C. Integral System Protocol
D. Integral Software Power

Answer

Correct Answer: B. Internet Service Provider 

 

67. Handheld computer is called ____.

A. Palmtop Computer
B. Laptop Computer
C. Notebook Computer
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Palmtop Computer 

 

68. Types of e-commerce _____.

A. Business to Business (B2B)
B. Consumer to Consumer(C2C)
C. Business to consumer(B2C)
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

69. An Email is a combination of ______.

A. Name and Address
B. Name and Phone
C. User Name and Domain Name
D. User Name and User id

Answer

Correct Answer: C. User Name and Domain Name 

 

70. ____ is the process of making changes to a document’s existing content.

A. Creating
B. Cutting
C. Editing
D. Forming

Answer

Correct Answer: C. Editing 

 

71. A ____ is a collection of data organized in a manner that allows access, retrieval and use of that data.

A. File
B. Recordset
C. Database
D. Document

Answer

Correct Answer: C. Database 

 

72. DBMS stands for_____.

A. Database Management System
B. Database Maintenance System
C. Database maintenance and Storage
D. Database Management Sound

Answer

Correct Answer: A. Database Management System 

 

73. SQL is a query language and has types _____.

A. Data Definition language
B. Data Manipulation Language
C. Data Control Language
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

74. Which of the following is non-available memory?

A. RAM
B. Register
C. DRAM
D. PROM

Answer

Correct Answer: B. Register

 

75. MS-Access is program for_____.

A. Presentation
B. Documentation
C. Calculation
D. DataBase

Answer

Correct Answer: D. DataBase 

 

76. The Digital computer was invented by:

A. John Vincent Atanasoff
B. Steve Jobs
C. Charles Babbage
D. James Watson

Answer

Correct Answer: A. John Vincent Atanasoff 

 

77. A device through which we enter data in a computer known as:

A. Storage Device
B. Input Device
C. OutPut Device
D. Internal Device

Answer

Correct Answer: B. Input Device 

 

78. Ctrl + N are used to:

A. To underline the selected text
B. To save the text
C. To Bold the selected text
D. To italic the text

Answer

Correct Answer: C. to bold the selected text 

 

79. The birthplace of the World Wide Web was:

A. NASA
B. CERN
C. Microsoft
D. Pentagon

Answer

Correct Answer: B. CERN 

 

80. Which language is used to create macros in Excel?

A. Visual Basic
B. C
C. C ++
D. Java

Answer

Correct Answer: A. Visual Basic 

 

81. Which of the following state has been declared as India’s first digital state?

A. Mumbai
B. Kerala
C. Karnataka
D. Delhi

Answer

Correct Answer: B. Kerala 

 

82. Components of computer systems are:

A. Hardware
B. Software
C. Applications
D. Both A & B

Answer

Correct Answer: D. Both A & B 

 

83. Which language does MS-word use to create Macros?

A. Visual C++
B. Visual Basic
C. Visual Java
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Visual Basic 

 

84. FTP stands for ____.

A. File Transfer protocol
B. File Transfer Post
C. File Transit protocol
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. File Transfer Protocol 

 

85. In 1999 the Melissa virus was widely publicized?

A. E-mail Virus
B. Macro Virus
C. Trojan Horse
D. Time Bomb

Answer

Correct Answer: A. E-mail Virus 

 

86. Disk and tape drives are commonly used in:

A. Hard Copy
B. Soft Copy
C. Secondary Storage Devices
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Secondary Storage Devices 

 

87. In peer-to-peer networking:

A. There is only one server and many clients
B. There is only one client and many servers
C. Every Computer is capable of playing the role of server
D. Every computer is capable of playing the role of client, server, or both at the same time

Answer

Correct Answer: D. Every computer is capable of playing the role of client, server, or both at the same time 

 

88. UTP stands for:

A. Unshielded Transmission Protocol
B. Unshielded Twisted Pair
C. Unshielded Transfer Pair
D. Unshielded T-line Protocol

Answer

Correct Answer: B. Unshielded Twisted Pair 

 

89. OCR stands for:

A. Output Character Recorder
B. Output Character Recognition
C. Optical Character Recorder
D. Optical Character Recognition

Answer

Correct Answer: D. Optical Character Recognition 

 

90. DVD stands for:

A. Digital Versatile Disk
B. Digital Versatile Drive
C. Digital Volume Drive
D. Digital Video Drive

Answer

Correct Answer: A. Digital Versatile Disk 

 

91. Shortcut key to open font dialog box is:

A. Ctrl + Shift +d
B. Ctrl +Alt + D
C. Ctrl + D
D. Alt + D

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + D 

 

92. Who was the World’s First Computer Programmer?

A. Niklaus Wirth
B. Ada Lovelace
C. Bill Gate
D. Dennis Ritchie

Answer

Correct Answer: B. Ada Lovelace 

 

93. Which shortcut key is used for calculating the current sheet in Ms-Excel?

A. Ctrl + F9
B. Shift + F9
C. F9
D. F7

Answer

Correct Answer: B. Shift + F9

 

94. ____ is the shortcut key to select the entire row in excel.

A. Alt + spacebar
B. Shift + spacebar
C. Ctrl + Spacebar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + Spacebar 

 

95. Shortcut key to insert a new worksheet in Excel is:

A. Shift + F4
B. Shift + 6
C. Shift + F10
D. Shift + F11

Answer

Correct Answer: D. Shift + F11 

 

96. ___ is the shortcut key is to display active cell in Excel.

A. Shift + Backspace
B. Ctrl + Backspace
C. Alt + Backspace
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + Backspace 

 

97. HDMI stands for:

A. High Definition Multimedia Input
B. High-Density Multichip Interconnect
C. High Definition Multimedia Interface
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. High Definition Multimedia Interface 

 

98. Website is a:

A. Data
B. Address
C. Search engine
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Address 

 

99. API stands for:

A. Algorithmic Protocol Interface
B. Adapter Protocol Interface
C. Application Programming Interface
D. Accelerated Programming Interface

Answer

Correct Answer: C. Application Programming Interface 

 

Related Content

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *