Note: Custom Inspector Solved Past Papers MCQs Set-1 contains MCQs related to the post of Custom Inspector. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-1 Contains 100 MCQs.

 

Choose the opposite Words of the following:

1. Apposite

A. Inappropriate
B. Right
C. Direct
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Inappropriate

 

2. FAD

A. Eccentricity
B. Custom
C. Constituent
D. Visage

Answer

Correct Answer: B. Custom

 

3. GOAD

A. Spur
B. Restrain
C. Pursue
D. Supersede

Answer

Correct Answer: B. Restrain

 

4. ELATED

A. Sad
B. Gay
C. Colorful
D. Melancholic

Answer

Correct Answer: D. Melancholic

 

Choose the synonym of the Following:

5. Repair

A. Reduce
B. Repeat
C. Recover
D. Rejoice

Answer

Correct Answer: C. Recover

 

6. Hackneyed

A. Windy
B. Commonplace
C. Dangerous
D. Sword

Answer

Correct Answer: B. Commonplace

 

7. The number of aboriginal inhabitants in Africa is very large.

A. Unoriginal
B. Irrational
C. Primitive
D. Ancient

Answer

Correct Answer: C. Primitive

 

8. Don’t flinch ___ the facts.

A. Of
B. TO
C. From
D. At

Answer

Correct Answer: D. At

 

9. The cabinet was impelled ___ extreme measures.

A. At
B. To
C. On
D. In

Answer

Correct Answer: B. To

 

10. The point is lettered with poetic ___.

A. Illusions
B. Allusions
C. Oilusions
D. Elussions

Answer

Correct Answer: A. Illusions

 

11. Don’t reckon ___ his help.

A. With
B. On
C. At
D. To

Answer

Correct Answer: A. With

 

12. He has relapsed ___ a melancholy mood.

A. In
B. On
C. Into
D. Of

Answer

Correct Answer: C. Into

 

13. You __ care of your health.

A. Had better take
B. Had better taken
C. What he wanted
D. What he wants

Answer

Correct Answer: A. Had better take

 

14. I enquired of him ____.

A. What do you want
B. What did he want
C. Whst he wanted
D. What he wants

Answer

Correct Answer: B. What did he want

 

15. I ___ fir him.

A. Don’t care a fig
B. Care a fig
C. Care not a fig
D. Not care a fig

Answer

Correct Answer: A. Don’t care a fig

 

16. By October Next, he__ in this college for four years.

A. Will Serve
B. Will be Serving
C. Will have Served
D. Would have Served

Answer

Correct Answer: C. Will have Served

 

17. Harassed by repeated acts of injustice, he decided to put his foot down.

A. Not to Yield
B. Resign
C. Withdraw
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Not to Yield

 

18. She is quite at sea and doesn’t know what course of action to take in the matter.

A. At ease
B. Displeased
C. Perplexed
D. Danger

Answer

Correct Answer: C. Perplexed

 

19. ___ two weeks, he didn’t venture ____ the safety of his house.

A. Within, for
B. For, Within
C. For, Ever
D. Over, For

Answer

Correct Answer: A. Within, for

 

20. You must bear ____ his rudeness.

A. To
B. With
C. Out
D. Of

Answer

Correct Answer: B. With

 

21. Calculate the following: 2+2/2=?

A. 4
B. 2
C. 3
D. 1

Answer

Correct Answer: C. 3

 

22. If a person purchased bicycle in 500Rs and sold it for 800. What is the percentage of profit?

A. 40%
B. 20%
C. 30%
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

23. A man bought a flat for Rs. 8,20,000. He borrowed 55% of this money froma bank. How much money did he borrow from the bank?

A. 451000
B. 45200
C. 453000
D. 454000

Answer

Correct Answer: A. 451000

 

24. What is the value of y if 30y=?

A. 2
B. ½
C. 3
D. 1/3

Answer

Correct Answer: A. 2

 

25. What is the value of x if 2x + 9x = 11.

A. 1
B. 11
C. 2
D. 22

Answer

Correct Answer: A. 1

 

26. If 10 men can construct a building in 40 days, how long will it take 20 men to do this network?

A. 20 days
B. 30 days
C. 40 days
D. 50 days

Answer

Correct Answer: A. 20 days

 

27. Calculate the following 313 – 225 =?

A. 88
B. 87
C. 86
D. 85

Answer

Correct Answer: A. 88

 

28. What is the study of triangle called?

A. Piezometery
B. Trigonometry
C. Calculus
D. Geometry

Answer

Correct Answer: B. Trigonometry

 

29. Six men working 8 hours a day earn Rs. 720 per week. 8 men working 6 hours a day will earn per week?

A. 540
B. 960
C. 720
D. 636

Answer

Correct Answer: C. 720

 

30. If 7-m=12-n, then m-n=?

A. 5
B. -5
C. 4
D. 3

Answer

Correct Answer: B. -5

 

31. 4/3 of number is 22, what is 8/3 of that number?

A. 11/9
B. 11/6
C. 2
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

32. 35 Kg of spinach costs Rs. 28, How many spinach can be bought for Rs. 16.

A. 20
B. 28
C. 35
D. 15

Answer

Correct Answer: A. 20

 

33. If 12 family members spend Rs. 850 in 10 days. Then a family of 8 people will spend Rs. 340 in how many days?

A. 8
B. 7
C. 6
D. 5

Answer

Correct Answer: C. 6

 

34. 15 cattle can graze a field in 20 days. 20 cattle can graze such field in how many days?

A. 30
B. 45
C. 60
D. 50

Answer

Correct Answer: B. 45

 

35. Average of four numbers is 24. What is the sum of four number?

A. 6
B. 48
C. 96
D. 240

Answer

Correct Answer: C. 96

 

34. What is the average of 8,13,25,43 and 11?

A. 20
B. 32
C. 27
D. 19

Answer

Correct Answer: A. 20

 

36. C’s mother was four times as old as C ten years ago. After 10 years she will be twice as old as C is now. How old is C?

A. 15
B. 30
C. 20
D. 25

Answer

Correct Answer: A. 15

 

37. What percent of 3.5Kg is 70 grams?

A. 20%
B. 2%
C. 2000%
D. 0.2%

Answer

Correct Answer: C. 2000%

 

38. Which of the following is the smallest planet in the solar system?

A. Mercury
B. Venus
C. Jupitar
D. Mars

Answer

Correct Answer: A. Mercury

 

39. The chemical symbol of iron is:

A. Ir
B. Fe
C. I
D. Iro

Answer

Correct Answer: B. Fe

 

40. DNA is an abbreviation of:

A. Deribonuceic Acid
B. Deoxy Ribo Acid
C. Deoxyribonecleic Acid
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Deoxyribonecleic Acid

 

41. Which of the following is the lightest gas?

A. Hydrogen
B. Helium
C. Nitrogen
D. Neon

Answer

Correct Answer: A. Hydrogen

 

42. Acid rain is caused by the chemical reaction of which of the following?

A. Iron Oxide
B. Carbon Oxide
C. Nitrogen Oxide
D. Sodium Oxide

Answer

Correct Answer: C. Nitrogen Oxide

 

43. Primary chemical composition of Marble includes which of the following?

A. Pyrite
B. Calcite
C. Iron Oxide
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Calcite

 

44. Insomnia is a:

A. Deep Sleep
B. Sleep Disorder
C. Light Sleep
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Sleep Disorder

 

45. Organic chemistry is the branch of chemistry in which we study compounds of:

A. Nitrogen
B. Carbon
C. Oxygen
D. Hydrogen

Answer

Correct Answer: B. Carbon

 

46. Car radiator is a component of every car which is used for:

A. Cooling Car
B. Heating Car
C. Cooling Interior
D. Injecting

Answer

Correct Answer: A. Cooling Car

 

47. Einstein was German Physicist who gave the equation of:

A. Light
B. Power
C. Work
D. Mass

Answer

Correct Answer: D. Mass

 

48. Why mercury is used as thermometric fluid?

A. High M.P
B. High B.P
C. Stable coefficient of expression
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Stable coefficient of expression

 

49. Theory of relativity was proposed by?

A. Newton
B. Chadwick
C. Einstein
D. Becquerel

Answer

Correct Answer: C. Einstein

 

50. Barometer is used to measure:

A. Vacuum Pressure
B. Atmosphere Pressure
C. Water Pressure
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Atmosphere Pressure

 

51. Speed of light in meter per second?

A. 3 x1010
B. 3 x 108
C. 3 x 107
D. 3 x 106

Answer

Correct Answer: A. 3 x1010

 

52. EMF is the abbreviation of:

A. Electromagnetic Field
B. Electromagnet force
C. Electromotive Force
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Electromotive Force

 

53. A heart of frog has how many chambers?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 1

Answer

Correct Answer: B. 3

 

54. A body has weight of 30N with the value of gravitational acceleration 10m/s^2. What is the mass of the body?

A. 300 kg
B. 3 kg
C. 30 kg
D. 0.3 kg

Answer

Correct Answer: B. 3 kg

 

55. Chloroform was discovered by which of the following scientist?

A. James Simpson
B. Joseph Lister
C. Horace Wells
D. John Snow

Answer

Correct Answer: A. James Simpson

 

56. Calorie is a unit of the following?

A. Food Intake
B. Diet
C. Quantity of Heat
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Quantity of Heat

 

57. The Infrared radiation by sun a strongly observed by:

A. Carbon Dioxide
B. Water Vapors
C. Ozone
D. CO

Answer

Correct Answer: C. Ozone

 

58. Iran sent monkey into space in:

A. 2011
B. 2013
C. 2015
D. 2017

Answer

Correct Answer: B. 2013

 

59. The current Secretary General of NATO is?

A. Paul Spaak
B. Macron
C. J. Stoltenberg
D. Hastings Ismay

Answer

Correct Answer: C. J. Stoltenberg

 

60. How many memorandum of understanding was by Pakistan and china CPEC?

A. 41
B. 51
C. 61
D. 71

Answer

Correct Answer: B. 51

 

61. Originally the CEPEC was an economic corridor worth ___ billion dollars. Which increased to 62 billion dollars?

A. 46
B. 56
C. 44
D. 42

Answer

Correct Answer: A. 46

 

62. The UN has how many observer states?

A. 2
B. 3
C. 5
D. 8

Answer

Correct Answer: A. 2

 

63. The war between Saudi led rebels and Yemeni Govt. started in:  

A. May 2013
B. March 2015
C. April 2015
D. July 2014

Answer

Correct Answer: B. March 2015

 

64. Suleh Hudebya was signed in?

A. 5 AH
B. 6 AH
C. 7 AH
D. 8AH

Answer

Correct Answer: B. 6 AH

 

65. Let there be no compulsion in religion” is in which Surah?

A. Baqarah
B. Tauba
C. Nisa
D. Al Noor

Answer

Correct Answer: A. Baqarah

 

66. “None of you will believe until you love for your brother what you love for yourself”. It is an:

A. Ayah
B. Hadith
C. Both
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hadith

 

67. He will enter no paradise whose neighbor is not secure from his evil”. it is a/an:

A. Hadith
B. Ayah
C. Both
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hadith

 

68. We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another” is in which surah of the Holy Quran?

A. Kahaf
B. Namal
C. Nur
D. Hujurat

Answer

Correct Answer: D. Hujura

 

69. “And hold firmly to the rope of Allah all together and don’t become dividing”. Is in which surah of the Holy Quran?

A. Ikhlas
B. Nisa
C. Baqarah
D. Al Imran

Answer

Correct Answer: D. Al Imran

 

70. There is no superiority for an Arab over a Non Arab, nor for Non Arab over an Arab”. Is a/an:

A. Ayah
B. Hadith
C. Both A & B
D. Verse

Answer

Correct Answer: B. Hadith

 

71. Ghazwa Khaibar was fought in which year?

A. 5 Ah
B. 8 Ah
C. 7 Ah
D. 9 Ah

Answer

Correct Answer: C. 7 Ah

 

72. Which of the following was first Ghazwa of Islam?

A. Abwa
B. Badr
C. Uhad
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Badr

 

73. The first Umayyad Caliph was?

A. Hazrat Abu Bakar
B. Al Mughera
C. Ameer Muawiya
D. Yazid

Answer

Correct Answer: C. Ameer Muawiya 

 

74. The Inland Revenue Wing of the FBR is responsible to collect?

A. Income Tax
B. Sales Tax
C. Federal Excise Duty
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

75. The most populous Muslim country in the World is:

A. Pakistan
B. Iran
C. Indonesia
D. Egypt

Answer

Correct Answer: C. Indonesia

 

76. Pakistan fiscal year start from:

A. 1st September
B. 1st January
C. 1st July
D. 1st April

Answer

Correct Answer: C. 1st July

 

77. Which of the following is a provincial tax in Pakistan?

A. Excise Tax
B. Motors Token Tax
C. Import Duty
D. Sales Tax

Answer

Correct Answer: B. Motors Token Tax

 

78. Pakistan is located in the tropic zone of:

A. South
B. North
C. East
D. West

Answer

Correct Answer: B. North

 

79. There is how many chapters included in Income Tax Ordinance?

A. 13 Chapters
B. 12 Chapters
C. 14 Chapters
D. 15 Chapters

Answer

Correct Answer: A. 13 Chapters

 

80. Insert the missing Number 36,28,24,22?

A. 23
B. 21
C. 20
D. 19

Answer

Correct Answer: B. 21

 

81. There is how many schedules included in Income Tax Ordinance 2001?

A. 10 Schedules
B. 9 Schedules
C. 8 Schedules
D. 6 Schedules

Answer

Correct Answer: B. 9 Schedules

 

82. Bird is to nest as a horse is to?

A. Ride
B. Stable
C. Gallop
D. Mare

Answer

Correct Answer: B. Stable

 

83. There is how many sections included in Tax Ordinance 2001?

A. 235 Sections
B. 240 Sections
C. 250 Sections
D. 260 Sections

Answer

Correct Answer: B. 240 Sections

 

84. Zoo is to animals as an aquarium is to?

A. Alligator
B. Fish
C. Horse
D. Bird

Answer

Correct Answer: B. Fish

 

85. Corporate tax is levied on?

A. Importer
B. Municipal Corporation
C. Landlord
D. Joint Stock Companies

Answer

Correct Answer: D. Joint Stock Companies

 

86. Who was known as engineer king of Mughal history?

A. Babur
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer

Correct Answer: C. Shah Jahan

 

87. Central Excise Act, 1944 was repeated by?

A. The Federal Excise Act 2005
B. The Federal Excise Act 2004
C. The Federal Excise Act 2007
D. The Federal Excise Act 2003

Answer

Correct Answer: A. The Federal Excise Act 2005

 

88. “Al Farooq” and “Al Ghazali” is written by:

A. Altaf Hussain Hali
B. Deputy Nazir Ahmed
C. Shibli Nomani
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Shbili Nomani

 

89. Name of central Excise Duty has been changed as a Federal Excise Duty on?

A. 1st July 2003
B. 1st July 2005
C. 1st July 2008
D. 1st July 2007

Answer

Correct Answer: B. 1st July 2005

 

90. Abdur Rehman I was the conquer of:

A. Spain
B. India
C. Iraq
D. Iran

Answer

Correct Answer: A. Spain

 

91. Inland Revenue Wing of the FBR was created, which is a combination of ___ domestic taxes?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer

Correct Answer: A. 3

 

92. Rothas Fort near Jhelum was constructed by:

A. Babur
B. Akbar
C. Sheer Shah Suri
D. Muhammed Shah

Answer

Correct Answer: C. Sheer Shah Suri

 

93. If we deduct direct tax from personal income, do we get:

A. Net National Income
B. Per Capita Income
C. Disposable Income
D. Personal Saving

Answer

Correct Answer: C. Disposable Income

 

94. Umar Khayyam was famous:

A. Politician
B. Jurist
C. Poet
D. Historian

Answer

Correct Answer: C. Poet

 

95. The largest part of national income is?

A. Consumption
B. Investment
C. Transfer Payment
D. Saving

Answer

Correct Answer: A. Consumption

 

96. Woodrow Wilson was president of which country?

A. Italy
B. Russia
C. France
D. USA

Answer

Correct Answer: D. USA

 

97. We measure national income by which of the following method?

A. Expenditure Method
B. Income Method
C. Product Method
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

98. Wilson’s famous fourteen points formulated on:

A. 2 January 1998
B. 8 January 1998
C. 18 January 1998
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 8 January 1998

 

99. The International Atomic Agency (IAEA) was established on 29 July 1957, its headquarter in:

A. Vienna
B. New York
C. Paris
D. London

Answer

Correct Answer: A. Vienna

 

100. The most important source of a government is:

A. Foreign Loans
B. Taxes
C. Printing of new money
D. Sales of government property

Answer

Correct Answer: B. Taxes

 

Related Solved MCQs

  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • Custom Inspector Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Account Officer Wapda Paper Solved MCQs Click Here
  • Inspector Inland Revenue Solved Paper MCQs Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Combined Competitive Exam Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • Election Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • ASF Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *