Note: Custom Inspector Solved Past Papers MCQs Set-2 contains MCQs related to the post of Custom Inspector. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-2 Contains 100 MCQs.

 

1. How many permanent members of the Security Council have?

A. 2
B. 3
C. 5
D. 7

Answer

Correct Answer: C. 5

 

2. F.B.I in the USA stands for?

A. Federal Bureau of Information
B. Federal Bureau of Investigation
C. Federal Bureaucracy of Information
D. Federal Branch of Investigation

Answer

Correct Answer: B. Federal Bureau of Investigation

 

3. Pakistan is situated in?

A. Asia Minor
B. Far East Asia
C. Southeast Asia
D. South Asia

Answer

Correct Answer: D. South Asia

 

4. Copenhagen is the capital of?

A. Belgium
B. France
C. Denmark
D. Canada

Answer

Correct Answer: C. Denmark

 

5. Yen is the currency of?

A. China
B. Korea
C. Japan
D. India

Answer

Correct Answer: C. Japan

 

6. Gwadar is situated in?

A. Punjab
B. Sindh
C. Balochistan
D. KPK

Answer

Correct Answer: C. Balochistan

 

7. The headquarters of the International Court of Justice is situated in:

A. Hague
B. Lisbon
C. Geneva
D. Berlin

Answer

Correct Answer: A. Hague

 

8. The final of the 1992 Cricket World cup was held in:

A. Sydney
B. Melbourne
C. Adelaide
D. Perth

Answer

Correct Answer: B. Melbourne

 

9. The constellation of seven bright stars is known as:

A. The Milky Way
B. The great Bear
C. Asteroids
D. Satellites

Answer

Correct Answer: B. The great Bear

 

10. The city Seven Hills is:

A. Milan
B. Athens
C. Rome
D. Zurich

Answer

Correct Answer: C. Rome

 

11. World Trade organization is the new name of:

A. The Milky Way
B. I.M.F
C. GATT
D. LFC

Answer

Correct Answer: C. GATT (General Agreement on Tariffs and Trade)

 

12. Beijing is the new name of:

A. Hiroshima
B. Yokohama
C. Peking
D. Seoul

Answer

Correct Answer: C. Peking

 

13. Which country is not a member of SAARC?

A. Maldives
B. Bhutan
C. Myanmar
D. Srilanka

Answer

Correct Answer: C. Myanmar

 

14. Which of the following is a military alliance?

A. ASEAN
B. NAFTA
C. NATO
D. EEC

Answer

Correct Answer: C. NATO

 

15. Name the most polluted city out of the following?

A. Ghaziabad
B. Lahore
C. Karachi
D. Delhi

Answer

Correct Answer: B. Lahore 

 

16. Who invented the printing press?

A. Graham Bell
B. Macaroni
C. John Gutenberg
D. Thomas Edison

Answer

Correct Answer: C. John Gutenberg

 

17. The nearest planet to the sun?

A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Saturn

Answer

Correct Answer: A. Mercury

 

18. Who discovered America?

A. Christopher Columbus
B. George Washington
C. Captain Cook
D. Gulliver

Answer

Correct Answer: A. Christopher Columbus

 

19. The largest desert in the world is:

A. Gobi Desert
B. Libyan Desert
C. Thar Desert
D. Sahara Desert

Answer

Correct Answer: D. Sahara Desert

 

20. Sound cannot travel through:

A. Air
B. Water
C. Vacuum
D. Sand

Answer

Correct Answer: C. Vacuum

 

21. According to the 1998 census the literacy rate in Pakistan is:

A. 25%
B. 30%
C. 45%
D. 55%

Answer

Correct Answer: C. 45%

 

22. Census is held in Pakistan after every:

A. Ten years
B. Fifteen Years
C. Twenty years
D. Twenty Five years

Answer

Correct Answer: A. Ten years

 

23. In the subcontinent first census was held in?

A. 1858
B. 1969
C. 1881
D. 1901

Answer

Correct Answer: C. 1881

 

24. In which sector the largest labor force is attached in Pakistan?

A. Industry
B. Agriculture
C. Trade
D. Mines

Answer

COrrect Answer: B. Agriculture

 

25. The largest spoken language in Pakistan is:

A. Urdu
B. Punjabi
C. Sindhi
D. Pashto

Answer

Correct Answer: B. Punjabi

 

26. What is the ratio of the Punjabi-speaking population?

A. 48%
B. 53%
C. 55%
D. 54%

Answer

Correct Answer: A. 48%

 

27. What is the total length of the first railway track?

A. 146Km
B. 151Km
C. 169Km
D. 174km

Answer

Correct Answer: D. 174km 

 

28. What is the total length of track of the Pakistan Railway?

A. 5740 kilometers (3566 mi)
B. 12929 kilometers (8033 mi)
C. 7300 kilometers (4536 mi)
D. 11,881 kilometers (7,383 mi)

Answer

Correct Answer: D. 11,881 kilometers (7,383 mi) 

 

29. Karakorum Highway connects Pakistan with:

A. India
B. Iran
C. China
D. Afghanistan

Answer

Correct Answer: C. China

 

30. What is the total length of Gwadar Motorway?

A. 605km
B. 892km
C. 933km
D. 1103km

Answer

Correct Answer: B. 892km 

 

31. What is the total length of the Lahore-Islamabad Motorway?

A. 233km
B. 387km
C. 375Km
D. 287km

Answer

Correct Answer: C. 375Km 

 

32. Abdul Qadeer Khan Nuclear Research Laboratories was set up in kahuta in:

A. 1975
B. 1976
C. 1977
D. 1978

Answer

Correct Answer: B. 1976

 

33. Toot oil and natural gas field is located in:

A. Punjab
B. Sindh
C. NW.F.P
D. Baluchistan

Answer

Correct Answer: A. Punjab

 

34. Pakistan placed in the world population-wise on ___ number.

A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer

Correct Answer: A. 5th 

 

35. Total population of Pakistan according to 1998 census is:

A. 134.7 million
B. 140.5 million
C. 142.0 million
D. 145.4 million

Answer

Correct Answer: A. 134.7 million 

 

36. Which is the largest jungle of Pakistan?

A. Changa Manga
B. Janpur
C. Chitral
D. Chichawatni

Answer

Correct Answer: A. Changa Manga 

 

37. The current growth rate of the population in Pakistan is:

A. 1.58%
B. 1.77%
C. 1.68%
D. 1.95%

Answer

Correct Answer: D. 1.95% 

 

38. Kangaroo is the national Animal of:

A. Canada
B. Australia
C. Italy
D. Ireland

Answer

Correct Answer: B. Australia

 

39. How many Radio stations were working in Pakistanis at the time of the partition of the sub-continent?

A. 3
B. 4
C. 6
D. 8

Answer

Correct Answer: A. 3

 

40. When was the first Woman Bank established?

A. Dec 1, 1988
B. Dec 1, 1989
C. Dec 1, 1973
D. August 14, 1948

Answer

Correct Answer: B. Dec 1, 1989

 

41. The first constitution of Pakistan was introduced in:

A. 1955
B. 1956
C. 1958
D. 1959

Answer

Correct Answer: B. 1956

 

42. Luck now pact was signed in?

A. 1917
B. 1918
C. 1916
D. 1915

Answer

Correct Answer: C. 1916

 

43. The first Round Table Conference was held in?

A. Berlin
B. Delhi
C. Calcutta
D. London

Answer

Correct Answer: D. London

 

44. All India Muslim League was founded in?

A. 1905
B. 1906
C. 1907
D. 1908

Answer

Correct Answer: B. 1906

 

45. When did the Quid-e-Azam join the Muslim league?

A. 1912
B. 1913
C. 1914
D. 1916

Answer

Correct Answer: B. 1913

 

46. Who led the Simla Deputation?

A. Sir Agha Khan
B. Air Syed Ahmed Khan
C. Abdul Kalam Azad
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: A. Sir Agha Khan

 

47. Who wrote “India Wins Freedom”?

A. Allama Iqbal
B. Sir Syed Ahmed Khan
C. Abdul Kalam Azad
D. Muhammad Ali

Answer

Correct Answer: C. Abdul Kalam Azad

 

48. Who was the first Chief Justice of Pakistan?

A. Zafar-ul-Haq
B. Abdul Rashid
C. Anwar-ul-Haq
D. Mushtaq Hussain

Answer

Correct Answer: B. Abdul Rashid

 

49. Objective Resolution was passed in:

A. 1948
B. 1949
C. 1950
D. 1951

Answer

Correct Answer: B. 1949

 

50. Who inaugurated the State Bank of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam
B. Liaquat Ali Khan
C. Ch. Muhammad Ali
D. Ghulam Muhammad

Answer

Correct Answer: A. Quaid-e-Azam

 

51. Who wrote Pakistan’s National Anthem?

A. Allama Iqbal
B. Hafeez Jallandhri
C. Ch Rehmat Ali
D. Agha.Khan

Answer

Correct Answer: B. Hafeez Jallandhri

 

52. Who proposed the name of Pakistan?

A. Ch. Rehmat Ali
B. Sir Agha Khan
C. Sir Syed Ahmad Khan
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: A. Ch. Rehmat Ali

 

53. Indus Basin Treaty Was signed in?

A. 1960
B. 1961
C. 1962
D. 1963

Answer

Correct Answer: A. 1960

 

54. Who presented the Lahore Resolution?

A. Maulvi Fazal-e-Haq
B. Kh.Nazimuddin
C. Allama Iqbal
D. Liaqat Ali khan

Answer

Correct Answer: A. Maulvi Fazal-e-Haq

 

55. The first census of Pakistan was held in:

A. 1950
B. 1951
C. 1953
D. 1954

Answer

Correct Answer: B. 1951

 

56. The British Government accepted the Muslim leagues ‘demand for Pakistan’ on:

A. 3rd June 1947
B. 3rd July 1947
C. 3rd August 1947
D. 3rd May 1947

Answer

Correct Answer: A. 3rd June 1947

 

57. The Total Area of Pakistan is:

A. 796,095 sq.km
B. 726069 sq. km
C. 881912 sq. km
D. 766009 sq. km

Answer

Correct Answer: A. 796,095 sq.km 

 

58. The National Game of Pakistan is:

A. Cricket
B. Hockey
C. Squash
D. Kabaddi

Answer

Correct Answer: B. Hockey

 

59. Who wrote the famous pamphlet captioned “Now or never”?

A. Allama Iqbal
B. Ch. Muhammad Ali
C. Ch. Rehmat Ali
D. Muhammad Ali Johar

Answer

Correct Answer: C. Ch. Rehmat Ali

 

60. Lake Saiful Muluk is situated in:

A. Swat
B. Gilgit
C. Kaghan
D. Muree

Answer

Correct Answer: C. Kaghan

 

Choose the Correct Spelling?

61.

A. Receive
B. Receve
C. Recieeve
D. Realieve

Answer

Correct Answer: A. Receive

 

62.

A. Reelieve
B. Relieve
C. Releeive
D. Realieve

Answer

Correct Answer: B. Relieve

 

63.

A. Sucecde
B. Succeed
C. Sueecde
D. Sucede

Answer

Correct Answer: B. Succeed

 

Choose the correct word for the blank space.

64. Mr. Allan was immediately promoted when his boss how he was ____.

A. Assiduous
B. Indolent
C. Lethargic
D. Lazy

Answer

Correct Answer: A. Assiduous

 

65. We had a beautiful view of the valley through the ___.

A. Window
B. Vicinity
C. Roof
D. Hole

Answer

Correct Answer: A. Window

 

66. That was a __ edition of the book.

A. Summarized
B. Abridged
C. Shortened
D. Abbreviated

Answer

Correct Answer: B. Abridged

 

67. His reply was such ___ I expected him to give.

A. That
B. Which
C. As
D. When

Answer

Correct Answer: C. As

 

68. She never ____ to him in the past.

A. write
B. writes
C. wrote
D. written

Answer

Correct Answer: C. wrote

 

Fill in the blanks with suitable prepositions.

69. He is grateful ___ his friends.

A. For
B. With
C. To
D. By

Answer

Correct Answer: C. To

 

70. I take much delight ___ reading poetry.

A. To
B. For
C. In
D. By

Answer

Correct Answer: C. In

 

71. I can see ___ your game.

A. Through
B. In
C. To
D. At

Answer

Correct Answer: A. Through

 

72. Arrogance

A. Modest
B. Haughtiness
C. Happiness

Answer

Correct Answer: B. Haughtiness

 

73. Annihilate

A. Efface
B. Cultivate
C. Build
D. Create

Answer

Correct Answer: A. Efface

 

74. Cumbersome

A. Awkward
B. Decline
C. Handsome
D. Beautiful

Answer

Correct Answer: A. Awkward

 

75. Exemplify

A. Over
B. Illustrate
C. Answer
D. Summary

Answer

Correct Answer: B. Illustrate

 

76. Capricious

A. Unchanging
B. Yielding
C. Heavy
D. Concrete

Answer

Correct Answer: A. Unchanging

 

77. Entice

A. Lure
B. Repel
C. Encourage
D. Charm

Answer

Correct Answer: A. Lure

 

78. Frantic

A. Mad
B. Crazy
C. Sane
D. Happy

Answer

Correct Answer: B. Crazy

 

79. Melancholy

A. Cheerfulness
B. Madness
C. Insanity
D. Truthfulness

Answer

Correct Answer: A. Cheerfulness

 

80. Ominous

A. Threatening
B. Promising
C. Docile
D. Menacing

Answer

Correct Answer: B. Promising

 

81. The number of Allah’s attributes is:

A. 96
B. 97
C. 99
D. 98

Answer

Correct Answer: C. 99

 

82. The Zaboor was revealed on?

A. Hazrat Musa A.S
B. Hazrat Isa A.S
C. Hazrat Dawood A.S
D. Hazrat Muhammad SAW

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Dawood A.S

 

83. The recitation of the first kalimah is called:

A. Salat
B. Tauba
C. Tahleel
D. Astaghfar

Answer

Correct Answer: C. Tahleel

 

84. Hazrat Ja’far ibn Abi Talib was martyred in the battle of:

A. Yamamah
B. Moota
C. Tabook
D. Badr

Answer

Correct Answer: B. Mu’tah

 

85. The first Surah revealed upon the Holy Prophet is:

A. Surah Yasin
B. Surah Al-Baarah
C. Surah Al-Alaq
D. Surah Al- Rehman

Answer

Correct Answer: C. Surah Al-Alaq

 

86. The book Hadith “Mavata” was written by:

A. Imam Malik
B. Imam Ahmed Bin Hambal
C. Imam Azam Abu Hanifa
D. Imam Muslim

Answer

Correct Answer: A. Imam Malik

 

87. Who claimed to be a prophet during the period of Hazrat Abu Bakr Siddique?

A. Musaylimah Kazzab
B. Asvad Ansi
C. Talhea Bin Khavaled
D. Sajah Binte Khavaled

Answer

Correct Answer: A. Musaylimah Kazzab

 

88. Al-Hudaybiyah agreement was signed in:

A. 628
B. 627
C. 626
D. 629

Answer

Correct Answer: A. 628

 

89. Hazrat Muhammed SAW died on:

A. June 8, 632 A.D
B. July 6, 633 A.D
C. June 6, 634 A.D
D. June 8, 643 A.D

Answer

Correct Answer: A. June 8, 632 A.D

 

90. Hazrat Abu Bakr Siddique became caliph of Islam in:

A. A.D 632
B. A.D 633
C. A.D 634
D. A.D 636

Answer

Correct Answer: A. A.D 632

 

91. Which is the longest Surah of Holy Quran?

A. Surah Al Baqra
B. Surah Akhlas
C. Surah Al- Nisa
D. Surah Al Imran

Answer

Correct Answer: A. Surah Al Baqra

 

92. Shaban is which month of the Islamic calendar?

A. 3rd
B. 9th
C. 8th
D. 2nd

ANswer

Correct Answer: C. 8th

 

93. The Holy Quran comprises of:

A. 114 Surah
B. 115 Surahs
C. 116 Surahs
D. 117 Surahs

Answer

Correct Answer: A. 114 Surah

 

94. How many verses are there in the Holy Quran?

A. 6677
B. 6668
C. 66666
D. 6666

Answer

Correct Answer: D. 6666

 

95. The pillars of Islam are:

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Answer

Correct Answer: B. 5

 

96. Ahmed bin Baytar was a:

A. Botanist
B. Chemist
C. Minister
D. Physicist

Answer

Correct Answer: A. Botanist

 

97. Al Zahrawi was the court physician of:

A. Al-Hakim II
B. Haroon-ur-Rasheed
C. Mamun-ur-Rashid
D. Al-Hakimfv4

Answer

Correct Answer: A. Al-Hakim II

 

98. Siyassat Namah was composed by:

A. Nizam-ul-Mulk
B. Bn-e-Batuta
C. Hashim II
D. Abdur Rehman II

Answer

Correct Answer: A. Nizam-ul-Mulk

 

99. The word Maliaka means:

A. Messenger
B. Prophet
C. Communication
D. Converter

Answer

Correct Answer: A. Messenger

 

100. Which surah does not begin with bismillah?

A. Surah Al Imran
B. Surah Tauba
C. Surah Al Mominoon
D. Surah Al Mudassar

Answer

Correct Answer: B. Surah Tauba

 

Related Solved MCQs

  • Custom Inspector Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Inspector Inland Revenue Solved Past Papers MCQs Click Here
  • FPSC FBR Appraising/Valuation Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Combined Competitive Exam Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • Election Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • ASF Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *