Note: Directorate of Youth Affairs KP Assistant Paper Solved MCQs contains 65+ solved MCQs of Computer, Synonyms, Antonyms, Indirect, Parts and Speech and Passive Voice, Pak Study and General Knowledge.

 

1. ___ has a carbon ribbon and characters are hammered onto the paper through the carbon, just as with a typewriter.

A. Impact Printers
B. Non-Impact Printers
C. Bubble Printer
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Impact Printers

 

2. A ____ is a fast and quiet printer.

A. Impact Printer
B. Laser Printer
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Laser Printer

 

3. The memory which is programmed at the time it is manufactured _____.

A. PROM
B. Secondary Storage
C. ROM
D. Cache

Answer

Correct Answer: C. ROM

 

4. Data may be taken from ____ altered by the processing that, then takes place and stored.

A. Main Memory
B. RAM
C. Both A & B
D. Hard Drive

Answer

Correct Answer: D. Hard Drive

 

5. Which of the following is the highest civil award in Pakistan?

A. Nishan-e-Haider
B. Nishan-e-Imtiaz
C. Nishan-e-Pakistan
D. Nishan-e-Sadarat

Answer

Correct Answer: C. Nishan-e-Pakistan

 

6. When did the British conquer Sindh?

A. 1827
B. 1835
C. 1940
D. 1843

Answer

Correct Answer: D. 1843

 

7. Which of the following province of Pakistan has no desert?

A. Baluchistan
B. Sindh
C. Khyber Pakhtunkhwa
D. Punjab

Answer

Correct Answer: C. Khyber Pakhtunkhwa

 

Synonyms Mcqs

8. Rotes grew in Profusion against the old wall of the building.

A. Abundance
B. Shortage
C. Dearth
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abundance

 

9. The museum is currently the temporary Custodian of several interesting vehicles.

A. Assaulter
B. Snatcher
C. Defender
D. Refusal

Answer

Correct Answer: C. Defender

 

10. Many problems are limited by financial and Familial obligations.

A. Foreign
B. Friendly
C. Domestic
D. Maternal

Answer

Correct Answer: C. Domestic

 

11. Human nature Dictates that you will crave whatever you are denied.

A. Order
B. Follow
C. Write
D. Refuse

Answer

Correct Answer: A. Order 

 

12. The police were desperate to find her.

A. Composed
B. Cheerful
C. Hopeless
D. Daring

Answer

Correct Answer: C. Hopeless 

 

13. It is a colorless gas, possessing an unpleasant ornament smell.

A. Weak
B. Irritating
C. Mild
D. Attractive

Answer

Correct Answer: B. Irritating

 

14. He must discern the truth.

A. Ignore
B. Find Out
C. Hide
D. Forward

Answer

Correct Answer: B. Find Out

 

15. He immediately regretted fulling further Osculation.

A. Supposition
B. Justification
C. Aggression
D. Contact

Answer

Correct Answer: D. Contact 

 

16. There had been a colossal waste of public money.

A. Small
B. Massive
C. Ignorant
D. Heated

Answer

Correct Answer: B. Massive

 

17. Keep away from that dog, he can be Vicious.

A. Gentle
B. Sudden
C. Quick
D. Violent

Answer

Correct Answer: D. Violent

 

Antonym

18. His friend spoke Haltingly of his deep upset.

A. Calculatingly
B. Leisurely
C. Forcefully
D. Hastily

Answer

Correct Answer: D. Hastily

 

19. For others the moral issue is non-existent or is relatively Inconsequential.

A. Significant
B. Common
C. Trivial
D. Novel

Answer

Correct Answer: A. Significant 

 

20. After getting married he turns out to be Henpecked.

A. Dominating
B. Important
C. Compressed
D. Occupied

Answer

Correct Answer: A. Dominating 

 

21. His legendary restlessness left the audience waiting for hours

A. Delay
B. Calm
C. Punctuality
D. Retardation

Answer

Correct Answer: B. Calm 

 

22. The sea was rolling in immense surges.

A. Tiny
B. Vast
C. Long
D. Static

Answer

Correct Answer: A. Tiny

 

Indirect Speech, Passive Voice, and Parts of speech

23. You did not give me any help at the time of need.

A. Quality Adjective
B. Demonstrative Adjective
C. Qualitative Adjective
D. Indefinite Pronoun

Answer

Correct Answer: C. Qualitative Adjective

 

24. I said to the visitor, “Do away from here.”

A. I ordered the visitor that to go away from there.
B. I ordered the visitor to go away from there.
C. I ordered the visitor to go away from here.
D. I said to the visitor to go away from here.

Answer

Correct Answer: C. I ordered the visitor to go away from here.

 

25. You said to him, “Did you meet these ladies at the party”.

A. You asked him if he has met these ladies at the party
B. You asked him if he had met these ladies at the party
C. You asked him that he had met those ladies at the party
D. You asked him if he had met those ladies at the party

Answer

Correct Answer: B. You asked him if he had met these ladies at the party

 

26. The students are creating models on different ideas.

A. Models were being created by students on different ideas
B. Models have been created by students on different ideas
C. Models are being created by students on different ideas
D. Model is being created by students on different ideas

Answer

Correct Answer: B. Models have been created by students on different ideas

 

27. He was so weak that he could not stand. The underlined word is a/ an.

A. Adverb Clause
B. Noun Phrase
C. Verb Phrase
D. Preposition

Answer

Correct Answer: A. Adverb Clause

 

28. He said to me, “I shall buy this pen”.

A. He told me that he will buy that pen
B. He told me that he would buy this pen
C. He told me that he would buy that pen
D. He tells me that he would buy that pen

Answer

Correct Answer: B. He told me that he would buy this pen

 

29. The worker took out logs of woods from the store.

A. Logs of wood is taken out from the store
B. Logs of wood has been taken out from the store
C. Logs of wood were taken out from the store
D. Logs of that wood were taken out from the store

Answer

Correct Answer: C. Logs of wood were taken out from the store 

 

30. I sold the watch that my sister gave me.

A. Relative Pronoun
B. Personal Pronoun
C. Object Pronoun
D. Emphatic Pronoun

Answer

Correct Answer: A. Relative Pronoun

 

31. The statistics spend volumes about what is going on with today’s young people.

A. Give much Information
B. Hide Facts
C. Recorder
D. Refer to Events

Answer

Correct Answer: A. Give much Information

 

32. His friend showed a marked antipathy to foreigners.

A. Amity
B. Sympathy
C. Hostility
D. Remorse

Answer

Correct Answer: A. Amity

 

33. A Bird’s eye View:

A. Detail
B. General View
C. A Picture
D. A Document

Answer

Correct Answer: B. General View 

 

34. That was a lovely evening.

A. Adverb
B. Adjective
C. Conjunction
D. Noun

Answer

Correct Answer: B. Adjective

 

35. I helped him because he was poor.

A. Interjection
B. Determiner
C. Noun
D. Conjunction

Answer

Correct Answer: D. Conjunction

 

36. Most of the world’s oil passes through ____.

A. Gibraltar Strait
B. Florida strait
C. Mozambique Strait
D. Strait of Hormuz

Answer

Correct Answer: D. Strait of Hormuz

 

37. Dover Strait separates England from ___.

A. Spain
B. France
C. Germany
D. Italy

Answer

Correct Answer: B. France

 

38. Minsk is the capital of ____.

A. Barbados
B. Belarus
C. Belgium
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Belarus 

 

39. Karnak Temple is situated in:

A. Palestine
B. Sudan
C. Egypt
D. Libya

Answer

Correct Answer: C. Egypt

 

40. The height of Nanga Parbat peak is:

A. 8511 m
B. 8126 m
C. 8125 m
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 8126 m

 

41. Messina Strait separates Italy from ____.

A. Spain
B. Germany
C. Sicily
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sicily 

 

42. Shah Wali Ullah was born in:

A. Ajmer Sharif
B. Muzaffarnagar
C. Delhi
D. Sirhind

Answer

Correct Answer: B. Muzaffarnagar 

 

43. Canal Street is the widest street in:

A. UK
B. USA
C. France
D. Italy

Answer

Correct Answer: B. USA

 

44. ____ is one of the oldest rock formations on Earth, aged between 3.7 – 3.8 billion years.

A. Greenstone Belt
B. Bedrock
C. Ordovician
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Greenstone Belt

 

45. The oldest mountain system/range is in:

A. Himalayas
B. Aravali
C. Andes
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Araveli

 

46. ____ is the largest single rock in the world.

A. Mauna Rock
B. Ayers Rock
C. Alps Rock
D. Mount Augustus

Answer

Correct Answer: B. Ayers Rock

 

47. The Black Forest is a ____.

A. Fungal Forest
B. Dark Forest
C. Mountain Range
D. Green Forest

Answer

Correct Answer: B. Dark Forest

 

48. ____ is the average height of the Great Himalayas?

A. 6500 m
B. 6100 m
C. 8,849 m
D. 5500 m

Answer

Correct Answer: C. 8,849 m

 

49. A ____ is surrounded from three sides by Ocean.

A. Continent
B. Gulf
C. Country
D. Island

Answer

Correct Answer: B. Gulf

 

50. Headquarters of Press Trust India is in?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Ahmadabad

Answer

Correct Answer: B. New Delhi

 

51. Mount Olympus is located in ____.

A. Palestine
B. Lebanon
C. Morocco
D. Greece

Answer

Correct Answer: D. Greece 

 

52. ____ displays rely on the fact that certain liquids alter their ability to reflect light when a voltage is applied to them.

A. LED
B. LCD
C. Monitor
D. Tv Screen

Answer

Correct Answer: B. LCD

 

53. Software is the name to set of:

A. Instructions
B. Programs
C. Both A & B
D. Goals

Answer

Correct Answer: C. Both A and B 

 

54. Spreadsheets are used extensively by:

A. Accountants
B. Bank Staff
C. Engineers
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

55. ____ computers would be used by a large multinational organizations with great data processing needs such as banks and large insurance companies.

A. Super Computers
B. Mainframe Computers
C. Mini Computers
D. Portable Computers

Answer

Correct Answer: B. Mainframe Computers 

 

56. DVD stands for:

A. Digital Video Disk
B. Direct Video Disk
C. Digital Vary Disk
D. Digital Versatile Disk

Answer

Correct Answer: D. Digital Versatile Disk

 

57. ____ is a form of RAM that is very fast but expensive in comparison to ordinary RAM.

A. SRAM
B. ROM
C. Cache Memory
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. SRAM

 

58. All devices attached to the processing unit are termed as:

A. Components
B. Peripherals
C. Elements
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Peripherals

 

59. ____ is the main component that is responsible for executing or running the software?

A. ALU
B. CPU
C. Main Memory
D. Primary Memory

Answer

Correct Answer: B. CPU

 

59. The example of Portable computers:

A. Laptop
B. Notebook
C. Personal Digital Assistant
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

60. There is a ____ that takes care of the mathematics and logical data comparisons do not need to be performed.

A. ALM
B. ALU
C. Ordinary Storage
D. Cache

Answer

Correct Answer: B. ALU

 

61. MICR stands for:

A. Magnetic International Character Recognition
B. Magnetic International Cast Recognition
C. Magnetic Ink Cast Recognition
D. Magnetic Ink Character Recognition

Answer

Correct Answer: D. Magnetic Ink Character Recognition

 

62. SVGA stands for:

A. Sub Video Graphic Array
B. Safe Video Graphic Array
C. Super Video Graphic Array
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Super Video Graphic Array

 

63. When was the first census held in the subcontinent?

A. 1883
B. 1881
C. 1887
D. 1888

Answer

Correct Answer: B. 1881

 

64. Qadianis were declared non-muslims in:

A. 1962
B. 1974
C. 1977
D. 1972

Answer

Correct Answer: B. 1974 

 

65. Who was the first Viceroy of India?

A. Lord Mayo
B. Lord Curzon
C. Lord Canning
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lord Canning 

 

66. Which of the following city of Pakistan receives the highest mean annual rainfall?

A. Sialkot
B. Murree
C. Karachi
D. Manshera

Answer

Correct Answer: B. Murree

 

67. Pakistan receives monsoon rainfall in which months?

A. July to August
B. June to September
C. July to September
D. June to August

Answer

Correct Answer: C. July to September

 

68. Benazir Bhutto became the first female Prime Minister of Pakistan in:

A. 1997
B. 1990
C. 1988
D. 1993

Answer

Correct Answer: C. 1988 

 

69. Asif Ali Zardari was the ___ elected president of Pakistan to complete his constitutional term.

A. Third
B. Second
C. First
D. Fourth

Answer

Correct Answer: C. First 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!