Note: ETEA Junior Clerk Paper Solved MCQs held on December 24, 2022 contains 97+ solved mcqs of General Knowledge, English, Pak Study, Computer, Everyday Science and Islamiyat.

 

1. He always treated people with kindness and Compassion. Opposite of Underlined word is?

A. Indifference
B. Compression
C. Loyalty
D. Enmity

Answer

Correct Answer: A. Indifference

 

2. Indentify the nearest possible meaning to the word, “Swell”,

A. Decrease
B. Increase
C. Break
D. Rubbed

Answer

Correct Answer: B. Increase

 

3. This sweater isn’t for that woman to wear. (Choose the plural form of the sentence)

A. This sweater aren’t for those women to wear.
B. These sweater aren’t for those woman to wear
C. These sweaters aren’t for those women to wear
D. These sweaters isn’t for those women to wear

Answer

Correct Answer: C. These sweaters aren’t for those women to wear

 

4. A ___ of locusts attached the crops.

A.Shoal
B.Group
C.Herd
D. Swarm

Answer

Correct Answer: D. Swarm

 

5. Identify the concrete noun in the following.

A. Book
B. Knowledge
C. Love
D. Peace

Answer

Correct Answer: A. Book

 

6. Choose the noun in the following that changes meaning in the plural form:

A. Tea
B. Content
C. Relation
D. Page

Answer

Correct Answer: D. Page

 

7. Find the word with a correct spelling in the following?

A. Precidence
B. Precedense
C. Precedence
D. Precedance

Answer

Correct Answer: C. Precedence

 

8. Choose the appropriate prefix for the “Counter” to change its meaning.

A. Le-
B. De-
C. In-
D. En-

Answer

Correct Answer: D. En-

 

9. Can’t you hear that ___ is knocking at the door? (Choose the correct indefinite pronoun)

A. Someone
B. Nothing
C. Either
D. Another

Answer

Correct Answer: A. Someone

 

10. She knows him. (Change into passive voice)

A. He has known to her
B. He is known to her
C. He was known to her
D. He is being known to her

Answer

Correct Answer: B. He is known to her 

 

11. Choose the correct sentence in the following.

A. Does she not invites the guests?
B. Does she not invites the guests?
C. Does she not invite the guests?
D. Does she not invited the guests?

Answer

Correct Answer: C. Does she not invite the guests?

 

12. His only ambition was ___ at his hob. (Find the appropriate infinitive)

A. To Success
B. To Succeeded
C. To Succeeding
D. To Succeed

Answer

Correct Answer: D. To Succeed

 

13. He had not ___ meat for three years.  (Choose the correct verb)

A. Been Eating
B. Being Eaten
C. Being Eating
D. Been Eaten

Answer

Correct Answer: A. Been Eating

 

14. The teacher seemed undecided ___ to take class or leave the class. (Choose the correct transitional word)

A. Therefore
B. Whether
C. As a Result
D. Furthermore

Answer

Correct Answer: B. Whether

 

15. He plays cricket in the evening. (Change into interrogative form of past indefinite tense)

A. Does he play cricket in the evening?
B. Did he played cricket in the evening?
C. Did he play cricket in the evening?
D. Did he plays cricket in the evening?

Answer

Correct Answer: B. Did he played cricket in the evening?

 

16. Which sentence uses the correct order of adjectives?

A. We took a ride on a Chinese, an old, blue bus
B. We took a ride on a blue, an old Chinese  bus
C. We took a ride on an old, blue Chinese bus.
D. We took a ride on a blue, old Chinese bus.

Answer

Correct Answer: D. We took a ride on a blue, old Chinese bus.

 

17. The history of the city is recorded in a book. (Name the underlined noun)

A. Common, Abstract, Common
B. Common, Proper, Abstract
C. Proper, Common, Abstract
D. Abstract, Common, Common

Answer

Correct Answer: D. Abstract, Common, Common

 

18. People ___ contribute more if they __ more time. (Choose the correct verbs)

A. Would/Had
B. Were/Has
C. Was/Have
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Would/Had

 

19. The plural form of the word, “GUY” is?

A. Guyes
B. Guys
C. Guy
D. Guies

Answer

Correct Answer: B. Guys

 

20. Indentify the definite article in the following. 

A. An
B. A
C. The
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. The

 

21. This is boring. There’s ___ to do. (Choose the appropriate indefinite pronoun) 

A. Anywhere
B. Anything
C. Something
D. Nothing

Answer

Correct Answer: D. Nothing

 

22.The masculine of the noun “BEE” is:

A. Drone
B. Dog
C. Drake
D. Bull

Answer

Correct Answer: A. Drone

 

23. A synonym to “Rejoice” is?

A. Displease
B. Please
C. Uplift
D. Reject

Answer

Correct Answer: B. Please

 

24. ___ the pain in his head, he attempted the paper. 

A. In Spite off
B. Inspite off
C. In Spite of
D. Inspite of

Answer

Correct Answer: D. Inspite of

 

25. “Future” is an example of ___. (Choose the correct option)

A. Asphalt Noun
B. Concrete Noun
C. Proper Noun
D. Abstract Noun

Answer

Correct Answer: D. Abstract Noun

 

26. My Brother was fairly unhappy with the service. (Identify the underlined phrase)

A. Adjective Phrase
B. Prepositional Phrase
C. Noun Phrase
D.None of these

Answer

Correct Answer: A. Adjective Phrase

 

27. Where did she put the (Knife) ___ which were on the (Shelf) ___? (Find correct plural of the nouns)

A. Knifes/Shelfes
B. Knives/Shelves
C. Knifs/Shelves
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Knives/Shelves 

 

28. We met Hania yesterday. ___ made us laugh. (Choose the appropriate Pronoun)

A. We
B. He
C. She
D. I

Answer

Correct Answer: C. She

 

29. Everyone could see how unhappy she was. (Identify the indefinite pronoun)

A. She
B. How
C. See
D. Everyone

Answer

Correct Answer: D. Everyone

 

30. There is nothing interesting ___the book. (Identify the correct preposition)

A. In
B. Of
C. On
D. With

Answer

Correct Answer: A. In

 

31. Physical or logical arrangement of network is called ___?

A. Topology
B. Routing
C. Networking
D. Database

Answer

Correct Answer: A. Topology

 

32. DOS is the abbreviation for Disk Operating System which was the ___ operating system used for personal computer. 

A. First
B. Second
C. Third
D. Fourth

Answer

Correct Answer: A. First

 

33. CD Command is used in DOS for ___? 

A. Changes the current directory
B. Copies a file
C. Deletes a File
D. Formats a disk to accepts DOS files

Answer

Correct Answer: A. Changes the current directory

 

34. The number of bits in a nibble is?

A. 16
B. 5
C. 4
D. 8

Answer

Correct Answer: C. 4

 

35. The clock rate of a processor is measured in?

A. Kilobyte
B. Megahertz
C. Megabyte
D. Kilometer

Answer

Correct Answer: B. Megahertz

 

36. Optical character Readers are used for?

A. Visual Display
B. Input
C. Output
D. Storage Device

Answer

Correct Answer: B. Input

 

37. ____ is/are the expressions which have find value? 

A. Constants
B. Variables
C. Algebraic Expression
D. Common Expression

Answer

Correct Answer: A. Constants

 

38. In order to use a variable in C++ we ___ first declare it?

A. May not
B. May
C. Must
D. Must not

Answer

Correct Answer: C. Must

 

39. The most common used data types in C++ is/are?

A. Character
B. Boolean
C. Unsigned
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

40. Where are the logical operations performed in the CPU?

A. CU
B. Register
C. ALU
D. Memory

Answer

Correct Answer: C. ALU

 

41. Data is a plural form of the Latin word ____?

A. Datnum
B. Datkam
C. Datum
D. Dateam

Answer

Correct Answer: C. Datum

 

42. In MS Word, to preview and print press: 

A. Ctrl + P
B. Ctrl + V
C. Ctrl + D
D. Ctrl + A

Answer

Correct Answer:

 

43. In MS word, key tips appear whenever you press the? 

A. Ctrl Key
B. Alt Key
C. Shift Key
D. Tab Key

Answer

Correct Answer:

 

44. ___ stores data in a text, image, sound or video?

A. External Database
B. Text Database
C. Image and Multimedia Database
D. End User Database

Answer

Correct Answer:

 

45. A Data item is ___unit of data in database:

A. Largest
B. Smallest
C. Common
D. Entity

Answer

Correct Answer:

 

46. Title Bar is horizontal area located at the very ___of the screen.

A. Bottom
B. Left
C. Right
D. Top

Answer

Correct Answer:

 

47. Endnotes appear at the ___ of document/section: 

A. Start
B. Middle
C. End
D. None of these

Answer

Correct Answer:

 

48. ___ is the point at which one page ends and another begins?

A. Page Setup
B. Page Center
C. Page Break
D. Background

Answer

Correct Answer:

 

49. ___ command is used to print the active document or selected items:

A. Ctrl + F
B. Ctrl + P
C. Shift + P
D. Shift + F

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + P

 

50. Shortcut to Remove paragraph formatting is ___: 

A. Ctrl + S
B. Ctrl + E
C. Ctrl + Q
D. Ctrl + L

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + Q

 

51. JPG stands for: 

A. Joint Page Exercise Group
B. Joint Page Expert Group
C. Joint Photographic Expert Group
D. Joint Photographic Exercise Group

Answer

Correct Answer: C. Joint Photographic Expert Group

 

52. Photoshop is a GUI driven software, so is rich in ___?

A. Menus
B. Tools
C. Options
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Tools

 

53. Shortcut key to open the Thesaurus in MS word is?

A. Shift + F3
B. Shift + F5
C. Shift + F6
D. Shift + F7

Answer

Correct Answer: D. Shift + F7

 

54. In MS word 2010, commands are organized into ___ on the Ribbon: 

A. Tabs
B. Groups
C. Menus
D. Toolbars

Answer

Correct Answer: B. Groups

 

55. ___ are graphic presentations of data from a worksheet:

A. Formula
B. Formula Bar
C. Tables
D. Charts

Answer

Correct Answer: D. Charts

 

56. The ___ contains the insertion of a cell on a worksheet and is defined by the column letter and the row number?

 

A. Cell
B. Cell Address
C. Active Cell
D. Range

Answer

Correct Answer: B. Cell Address

 

57. ___ are the horizontal divisions of a worksheet that are identified by numbers:

A. Columns
B. Rows
C. Tables
D. Cells

Answer

Correct Answer: B. Rows

 

58. A smart card is a plastic card about the size of a credit card, with a embedded microchip that can be loaded with data, used for additional use:

A. Telephone Calling
B. Electronic Cash Payments
C. Other Applications
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Telephone Calling

 

59. ___ is the process of converting an encrypted text back to a plain and meaningful text:

A. Encryption
B. Decryption
C. Encode
D. Algorthim

Answer

Correct Answer: B. Decryption

 

 60. ___ is the special type of software and hardware systems that provide service to its client:

A. Web Server
B. Biometrics
C. Operating System
D. Web Page

Answer

Correct Answer: C. Operating System

 

61. The scout movement was started by:

A. William Roger
B. Sir Robert Baden Powell
C. Thomas Hardy
D. Sir Winston Churchill

Answer

Correct Answer: B. Sir Robert Baden Powell

 

62. What is the currency of Uzbekistan?

A. Peso
B. Doller
C. Som
D. Hryvna

Answer

Correct Answer: C. Som

 

63. 1 horse power is equal to ___watt. 

A. 746
B. 1000
C. 1020
D. 907

Answer

Correct Answer: A. 746

 

64. Golden Temple, Amritsar is a holy place of:

A. Hindus
B. Buddhists
C. Sikhs
D. Jains

Answer

Correct Answer: C. Sikhs

 

65. What is the capital of Turkemistan?

A. Hanoi
B. Sanna
C. Ashgabat
D. Ankara

Answer

Correct Answer: C. Ashgabat

 

66. NATO stands for? 

A. National Trust Ordinance
B. North Atlantic Treaty Organization
C. National Trust Order
D. National Atlantic Testing Organization

Answer

Correct Answer: B. North Atlantic Treaty Organization

 

67. Which is the official language of Iran? 

A. Arabic
B. Persian
C. Tughlaq
D. Turkish

Answer

Correct Answer: B. Persian

 

68. The Great Wall of China was erected by the Chinese as defense against ___?

A. Arabs
B. Indians
C. Mongols
D. Iranians

Answer

Correct Answer: C. Mongols

 

69. The headquarters of World Trade organization is in? 

A. Geneva
B. London
C. New York
D. Paris

Answer

Correct Answer: A. Geneva

 

70. Which continent has no desert?

A. Asia
B. Europe
C. Australia
D. North America

Answer

Correct Answer: B. Europe 

 

71. The war of freedom in 1857 was won by?

A. Muslims
B. Sikhs
C. British
D. Hindus

Answer

Correct Answer: C. British

 

72. The first railway line in Pakistan was laid between: 

A. Multan-Lahore
B. Karachi-Kotri
C. Sibi-Quetta
D. Rawalpindi-Peshawar

Answer

Correct Answer: B. Karachi-Kotri

 

73. Harappa is located in the district of:

A. Mianwali
B. Sahiwal
C. Sukkur
D. Multan

Answer

Correct Answer: B. Sahiwal

 

74. In Pakistan, the Prime Minister and Cabinet members are chosen from?

A. Senate
B. Bureaucracy
C. Judiciary
D. Parliament

Answer

Correct Answer: A. Senate

 

75. UNICEF stands for?

A. United Nations Initial Care Emergency Fund
B. United Nations Ignored Children Emergency Fund
C. United Nations Incidental Care Effective Fund
D. United Nations International Children Emergency Fund

Answer

Correct Answer: D. United Nations International Children Emergency Fund

 

76. Vienna is the capital of?

A. Australia
B. Belgium
C. Austria
D. Germany

Answer

Correct Answer: C. Austria

 

77. The first Muslim ruler to introduce the system of price control in the sub-continent was? 

A. Balban
B. Jalal din Khilji
C. Muhammad –bin Tughluq
D. Ala ud din khilji

Answer

Correct Answer: D. Ala ud din khilji

 

78. The legal Frame work order, which amended the Constitution of Pakistan unilaterality was issued by?

A. Ayub Khan
B. Zia-ul-Haq
C. Pervez Musharraf
D. Yahya Khan

Answer

Correct Answer: C. Pervez Musharraf

 

79. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah passed away on? 

A. 25th December 1948
B. 11th September 1948
C. 24th October 1948
D. 27th September 1948

Answer

Correct Answer: B. 11th September 1948

 

80. On how many balls Shahid Afridi  hit the fastest century? 

A. 31
B. 33
C. 35
D. 37

Answer

Correct Answer: D. 37

 

81. The atmospheric condition in a place for a short time is called?

A. Monsoon
B. Weather
C. Climate
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Weather

 

82. The Indus Valley Houses were built of:

A. Stone
B. Wood
C. Bricks
D. Bamboo

Answer

Correct Answer: C. Bricks

 

83. Which of the following city was considered as Pearl of Gandhara Civilization?

A. Hasan Abdai
B. Taxila
C. Swabi
D. Peshawar

Answer

Correct Answer: B. Taxila

 

84. Which of the following nations came to india as a trader?

A. France
B. Holland
C. England
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Holland

 

85. Green Vegetables are good source of:

A. Minerals and Vitamins
B. Starch
C. Protein
D. Fats and Oil

Answer

Correct Answer: A. Minerals and Vitamins

 

86. What was the purpose of Hindus Mahasabha?

A. Elimination of Muslims
B. To Gain Independence
C. Elimination of The Sikh and Muslims
D. Elimination of Sikhs

Answer

Correct Answer: B. To Gain Independence

 

87. In the absence of Quaid-e-Azam who led the Muslims delegation in third round table conference?

A. Liaqat Ali
B. Sir Agha Khan
C. Syed Suliman Naqvi
D. Nawab Saleem-ul-Mulk

Answer

Correct Answer: B. Sir Agha Khan

 

88. Who was the first Pakistani to climb the K-2?

A. Ashraf Aman
B. Moshsen Rizvi
C. Nasir Hussain
D. Zahid Ali

Answer

Correct Answer: A. Ashraf Aman

 

89. Nautical mile is a unit of distance used in?

A. Navigation
B. Road Mile
C. Astronomy
D. Measuring the boundaries of a nation

Answer

Correct Answer: A. Navigation

 

90. Pakistan’s oldest nuclear reactor is?

A. Khushab Nuclear Power Plant
B. Cheshama Nuclear Power Plant
C. Guddo Thermal Power Plant
D. Karachi Nuclear Power Plant

Answer

Correct Answer: D. Karachi Nuclear Power Plant

 

91. Hadhrat Aisha and the Prophet ﷺ were married through Khula bin Makim in exchange for Mehar.

A. Five Hundred Dirhams
B. Three Hundred Dirhams
C. Seven Dirhams
D. One Hundred Dirhams

Answer

Correct Answer: A. Five Hundred Dirhams

 

92. Who was met with the Holy Prophet (PBUH) on third heaven?

A. Hazrat Idrees A.S
B. Hazrat Yusuf A.S
C. Hazrat Haroon A.S
D. Hazrat Esa A.S

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Yusuf A.S

 

93. Prophet Muhammad (PBUH) has described the cooling of the eyes?

A. Zakat
B. Jahad
C. Namaz
D. Soam

Answer

Correct Answer: C. Namaz

 

94. The condition after Standing from Ruku is known as?

A. Qiyam
B. Ruku
C. Jalsa
D. Sajada

Answer

Correct Answer: A. Qiyam

 

95. How many Ayats are there in Surah Baqra?

A.182
B.219
C.286
D.270

Answer

Correct Answer: C.286

 

96. The title of Hazrat Jibrael A.S is mentioned in quran?

A. Roh-al-Qudus
B. Ruh-al-Sadiq
C. Ruh-al-Amin
D. Ruh Barq

Answer

Correct Answer: C. Ruh-al-Amin-the faithful/trustworthy spirit

 

97. بیت المعمور کا ــــــ طواف کرتے ہیں۔

A. جنات
B. فرشتے
C. انسان
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. فرشتے

 

98. انسان کی پیدائش کا مقصد ہے؟

A. غور وفکر
B. انصاف
C. حصول علم
D. عبادت

Answer

Correct Answer: D. عبادت

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!