Note: FPSC Appraising/Valuation Officer Federal Board of Revenue/Revenue division Solved Past Papers MCQs Set-1 contains MCQs related to the post of Appraising and Valuation Officer and all remaining FBR Posts. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-1 Contains 100 MCQs.

 

1. Who was the first president of the Constituent Assembly of Pakistan?

  1. Quaid e Azam
  2. Maulvi Tamim
  3. Abdul Wahab Khan
  4. Abdul Jabbar Khan

Answer

Correct Answer: B. Maulvi Tamim

 

2. Blue Bank is an official Book of?

  1. France
  2. England
  3. Pakistan
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. France 

 

3. Diet is the parliament of?

  1. South Korea
  2. Norway
  3. Denmark
  4. Japan

Answer

Correct Answer: D. Japan

 

4. Aeroflot is the Airline of:

  1. Russia
  2. France
  3. Rumania
  4. Switzerland

Answer

Correct Answer: A. Russia 

 

5. World Population day is observed on:

  1. Sep 11
  2. June 11
  3. July 11
  4. Aug 11

Answer

Correct Answer: C. July 11 

 

6. Where is Nanga Parbat Situated?

  1. Karakorum
  2. Hindu Kush
  3. Salt Range
  4. Himalayas

Answer

Correct Answer: D. Himalayas 

 

7. Organization of Arab States came in to existence?

  1. 1940
  2. 1945
  3. 1943
  4. 1946

Answer

Correct Answer: B. 1945 

 

8. Pakistan’s first SOS village was built in?

  1. Lahore
  2. Peshawar
  3. Karachi
  4. Faisalabad

Answer

Correct Answer: A. Lahore 

 

9. The Struggle of Pakistan is written by?

  1. A Bhutto
  2. H Qureshi
  3. Stanley Walport
  4. None of them

Answer

Correct Answer: B. I.H Qureshi 

 

10. The world highest Mountain is in?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Pakistan
  4. China

Answer

Correct Answer: A. Nepal 

 

11. Durand Cup is associated with the game of?

  1. Cricket
  2. Football
  3. Snooker
  4. Tennis

Answer

Correct Answer: B. Football 

 

12. Slave Dynasty ruled over sub-continent for how many years?

  1. 91 years
  2. 72 years
  3. 84 years
  4. 90 years

Answer

Correct Answer: C. 84 years 

 

13. When was Pakistan got membership of SEATO?

  1. 1993
  2. 1954
  3. 1955
  4. 1956

Answer

Correct Answer: B. 1954 

 

14. When Afghanistan did end monarchy and became a republic?

  1. 1873
  2. 1990
  3. 1973
  4. 1996

Answer

Correct Answer: C. 1973 

 

15. Napoleon belonged to?

  1. France
  2. England
  3. USA
  4. Germany

Answer

Correct Answer: C. USA 

 

16. Which is the most famous painting of Pablo Picasso?

  1. Cubist Demoise Lies
  2. Guernica
  3. Dora Maura Chat
  4. Massacre in Korea

Answer

Correct Answer: B. Guernica 

 

17. Pablo Picasso belonged to which Country?

  1. France
  2. Spain
  3. Germany
  4. Italy

Answer

Correct Answer: B. Spain 

 

18. The greatest university of ancient world was situated in?

  1. Cairo
  2. Damascus
  3. Taxila
  4. None of These

Answer

Correct Answer: C. Taxila 

 

19. Who was the youngest elected president of Unites States?

  1. Abraham Lincoln
  2. George Washington
  3. John Adams
  4. F. Kennedy

Answer

Correct Answer: D. J.F. Kennedy 

 

20. On the map of the world which country appears as long shoe?

  1. Italy
  2. Malta
  3. Croatia
  4. Moldova

Answer

Correct Answer: A. Italy 

 

21. A tiny body of coursing water enclosed within a bed and banks, coursing into a river, lake or sea?

  1. Strait
  2. Stream
  3. Funnel
  4. River

Answer

Correct Answer: B. Stream 

 

22. The acid used in car battery is?

  1. Nitric Acid
  2. Carbonic Acid
  3. Sulfuric Acid
  4. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sulfuric Acid 

 

23. How much of the earth’s land area is Classified as desert?

  1. 50%
  2. 30%
  3. 15%
  4. Less than 10%

Answer

Correct Answer: B. 30% 

 

24. When was the International Monetary Fund established?

  1. 1945
  2. 1946
  3. 1947
  4. 1950

Answer

Correct Answer: A. 1945 

 

25. Golden Gate Bridge is situated in?

  1. New Jersey
  2. London
  3. Moscow
  4. San Francisco

Answer

Correct Answer: D. San Francisco 

 

26. Ogden desert is situated in which continent?

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. None

Answer

Correct Answer: B. Africa 

 

27. First Muslim Governor of Delhi was?

  1. Muhammad Ghouri
  2. Qutb ud Din Aibak
  3. Jalal ud Din
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Qutb ud Din Aibak 

 

28. Which game is associated with Azlan Shah Cup?

  1. Badminton
  2. Cricket
  3. Hockey
  4. Table Tennis

Answer

Correct Answer: C. Hockey 

 

29. Dasht e Lut is located in which country?

  1. Iran
  2. Mexico
  3. Australia
  4. Chile

Answer

Correct Answer: A. Iran 

 

30. The Headquarter of Red Cross is in:

  1. London
  2. New York
  3. Berlin
  4. Geneva

Answer

Correct Answer: D. Geneva 

 

31. Grand Central Terminal is the world’s largest railway station located in?

  1. London
  2. New York
  3. Lahore
  4. Berlin

Answer

Correct Answer: B. New York 

 

32. Ahmad Shah Abdali defeated Marathas in?

  1. 1761
  2. 1857
  3. 1758
  4. 1767

Answer

Correct Answer: A. 1761 

 

33. When the banks were were nationalized by Government of Pakistan?

  1. 1971
  2. 1948
  3. 1974
  4. 1998

Answer

Correct Answer: C. 1974 

 

34. Diamer Bhasha Dam has been planned on the river?

  1. Jhelum
  2. Chenab
  3. Indus
  4. None of These

Answer

Correct Answer: C. Indus 

 

35. Which area separated Pakistan from Tajikistan?

  1. Wakhan
  2. Bolan Pass
  3. Naaran
  4. None of These

Answer

Correct Answer: A. Wakhan 

 

36. Hajj Scam 2010 struck a blow to?

  1. Fazal-ur-Rehman
  2. Hamid Saeed Kazmi
  3. Ishaq Dar
  4. Inamullah

Answer

Correct Answer: B. Hamid saeed Kazmi 

 

37. Round Table Conference was held in?

  1. Delhi
  2. Karachi
  3. London
  4. Lahore

Answer

Correct Answer: C. London 

 

38. Olympic Airways is the Airline of?

  1. Germany
  2. China
  3. England
  4. Greece

Answer

Correct Answer: D. Greece 

 

39. Who was the special representative of USA for Afghanistan and Pakistan Affairs?

  1. Richard Holbrook
  2. Joan Elizabeth
  3. Macarthur
  4. Zalmay Khalilzad

Answer

Correct Answer: D. Zalmay Khalilzad 

 

40. Hamid Karzai was chosen President of Afghanistan in?

  1. 2000
  2. 2001
  3. 2002
  4. 2003

Answer

Correct Answer: C. 2002 

 

41. A man-made waterway to allow the passage of boats or ships inland or to convey water for Irrigation is called a:

  1. Bay
  2. Canal
  3. Stream
  4. River

Answer

Correct Answer: B. Canal 

 

42. Qantas is the airline of?

  1. Canada
  2. Switzerland
  3. United States
  4. Australia

Answer

Correct Answer: D. Australia 

 

43. AFPAK policy was announced in?

  1. 2008
  2. 2009
  3. 2007
  4. 2011

Answer

Correct Answer: B. 2009 

 

44. Third Battle of Panipat was fought in?

  1. 1751
  2. 1765
  3. 1761
  4. 1857

Answer

Correct Answer: C. 1761 

 

45. What was the profession of Muhammad Fatima Jinnah?

  1. Writer
  2. Dentist
  3. Generalist
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dentist 

 

46. Who was the first president of Congress?

  1. C. Banerjee
  2. Ghandhi
  3. O Hume
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. W.C. Banerjee

 

47. Who was the first president of all India Muslim League?

  1. Sir Syed Ahmad khan
  2. Nawab Salim Ullah lll
  3. Sir Agha Khan
  4. Nawab Mohsinul Mulk

Answer

Correct Answer: C. Sir Agha Khan 

 

48. Who was the first General Secretary of All India Muslim League?

  1. Hassan Nizami
  2. Hassan Bilgrami
  3. Mohsin ul Mulk
  4. Siraj ud Daulah

Answer

Correct Answer: C. Mohsin Ul Mulk 

 

49. Who was the founder of Soviet Union?

  1. Vladimir Putin
  2. Lenin
  3. Davis Morley
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Lenin 

 

50. Napoleon was also known as:

  1. Man of Power
  2. Man of Words
  3. Man of Destiny
  4. Man of Sick Army

Answer

Correct Answer: C. Man of Destiny 

 

51. Largest railways station of Pakistan is located in?

  1. Karachi to Lahore
  2. Faisalabad
  3. Lahore
  4. Islamabad

Answer

Correct Answer: A. Karachi to Lahore 

 

52. Largest route of Pakistan Railway is?

  1. Karachi to Lahore
  2. Karachi to Peshawar
  3. Peshawar to Gwadar
  4. Karachi to Sargodha

Answer

Correct Answer: B. Karachi to Peshawar 

 

53. Which British prime minister announced the independence of Sub-continent?

  1. Clement Attlee
  2. Margaret Thatcher
  3. Lord Canning
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. Clement Attlee 

 

54. Napoleon belonged to?

  1. Britain
  2. United States
  3. Germany
  4. France

Answer

Correct Answer: D. France 

 

55. What is the main source of River Nile?

  1. Lake Congo
  2. Lake Victoria
  3. Lake Benin
  4. River Congo

Answer

Correct Answer: B. Lake Victoria 

 

56. The Myth of Independence is written by?

  1. Gandhi
  2. Jinnah
  3. Zulfiqar Bhutto
  4. K Aziz

Answer

Correct Answer: C. Zulfiqar Butto 

 

57. Red Square is located in?

  1. Moscow
  2. Cairo
  3. Islamabad
  4. Delhi

Answer

Correct Answer: A. Moscow 

 

58. First Census of Pakistan was conducted in?

  1. 1947
  2. 1951
  3. 1962
  4. 1965

Answer

Correct Answer: B. 1951 

 

59. Pisa Tower is located in?

  1. Switzerland
  2. India
  3. Poland
  4. Italy

Answer

Correct Answer: D. Italy

 

60. Leaning Tower is nickname of?

  1. Eiffel Tower
  2. Pisa Tower
  3. Qutab Minar
  4. Hiran Minar

Answer

Correct Answer: B. Pisa Tower 

 

61. Who won the 2013 Wimbledon Championship, Men’s Singles?

  1. Roger Federer
  2. Lukas Rosol
  3. Novak Djokovic
  4. Andy Murray

Answer

Correct Answer: D. Andy Murray 

 

62. Who won the Wimbledon Championships Singles title women 2013?

  1. Serena Williams
  2. Marion Bartoli
  3. Maria Sharapova
  4. Ana Ivanovo

Answer

Correct Answer: B. Marion Bartoli 

 

63. In which country 2014 FIFA world cup will be held?

  1. Brazil
  2. Germany
  3. Qatar
  4. Paraguay

Answer

Correct Answer: A. Brazil 

 

64. The 2018 FIFA world cup will be hosted by?

  1. Nigeria
  2. Russia
  3. South Africa
  4. France

Answer

Correct Answer: B. Russia 

 

65. Which of the following Noble Prizes is awarded by Norway?

  1. Economics
  2. Physics
  3. Literature
  4. Peace

Answer

Correct Answer: D. Peace 

 

66. Which gas is used in electric bulb?

  1. Nitrogen Gas
  2. Oxygen Gas
  3. Chlorine Gas
  4. Helium Gas

Answer

Correct Answer: A. Nitrogen Gas 

 

67. What is the capital of Ukraine?

  1. Port Louis
  2. Kiev
  3. Oslo
  4. None of these

Answer

Correct Answer: B. Kiev 

 

68. The currency of Italy is?

  1. Rebel
  2. Peso
  3. Dollar
  4. Lira

Answer

Correct Answer: D. Lira 

 

69. The capital of Chechnya is?

  1. Grozny
  2. Bosnia Jalloud
  3. Kiev
  4. Tashkent

Answer

Correct Answer: A. Grozny 

 

70. Which of the following rivers flows through United States?

  1. Mississippi
  2. Amazon
  3. Missouri
  4. All of them

Answer

Correct Answer: D. All of them 

 

71. Total number of seats in National Assembly of Pakistan is?

  1. 371
  2. 352
  3. 342
  4. 332

Answer

Correct Answer: C. 342 

 

72. The United Nations was founded in?

  1. August 24, 1939
  2. October 24, 1945
  3. November 24,1946
  4. October 24, 1919

Answer

Correct Answer: B. October 24, 1945 

 

73. Which country from the following is not the member of UNO?

  1. Vatican City
  2. Myanmar
  3. North Korea
  4. Ukraine

Answer

Correct Answer: A. Vatican City 

 

74. The international Court of Justice is located in?

  1. Lisbon
  2. London
  3. Geneva
  4. The Hague

Answer

Correct Answer: D. The Hague 

 

75. The capital of Jamaica is?

  1. Wellington
  2. Kingston
  3. Bern
  4. Amsterdam

Answer

Correct Answer: B. Kingston 

 

76. Who undertook the long March of 1934?

  1. Chinese Communist
  2. George W. Marshall
  3. John W. Regan
  4. All of above

Answer

Correct Answer: A. Chinese Communist 

 

77. Mirani Dam is located in?

  1. Sindh
  2. Punjab
  3. KPK
  4. Baluchistan

Answer

Correct Answer: D. Baluchistan 

 

78. How many official languages are there in OIC?

  1. Three
  2. Four
  3. Two
  4. Five

Answer

Correct Answer: A. Three

 

79. Which of the following is not the official language of OIC?

  1. French
  2. Arabic
  3. English
  4. Urdu

Answer

Correct Answer: D. Urdu 

 

80. How many members of Security Council are non-permanent?

  1. 5
  2. 6
  3. 10
  4. 15

Answer

Correct Answer: A. 5

 

81. Rupiah is the currency of?

  1. Malaysia
  2. India
  3. Pakistan
  4. Indonesia

Answer

Correct Answer: D. Indonesia

 

82. Which of the following organizations represents developing nations?

  1. D-8
  2. G-8
  3. Developing nations
  4. None of these

Answer

Correct Answer: A. D-8 

 

83. Which city is the working capital of European Union?

  1. Lisbon
  2. Brussels
  3. New York
  4. Athens

Answer

Correct Answer: B. Brussels 

 

84. The headquarter of NATO is located in?

  1. New York
  2. Paris
  3. Geneva
  4. Brussels

Answer

Correct Answer: D. Brussels 

 

85. Tiarana is the capital of?

  1. Algeria
  2. Brunei
  3. Albania
  4. Nigeria

Answer

Correct Answer: C. Albania 

 

86. Which city is the capital of Argentina?

  1. Port Louis
  2. Port Qasim
  3. Buenos Aires
  4. Rwanda

Answer

Correct Answer: C. Buenos Aires 

 

87. Peso is currency of?

  1. Argentina
  2. Brazil
  3. China
  4. Dominica

Answer

Correct Answer: A. Argentina 

 

88. Which Scandinavian country’s capital is Copenhagen?

  1. Norway
  2. Denmark
  3. Finland
  4. Swedan

Answer

Correct Answer: B. Denmark 

 

89. Krone is the currency of?

  1. Denmark
  2. Norway
  3. Finland
  4. Sweden

Answer

Correct Answer: A. Denmark 

 

90. Who is the author of Jinnah: India, Partition Independence?

  1. G Alana
  2. Jaswant Singh
  3. Liquat Ali Khan
  4. Gandhi

Answer

Correct Answer: B. Jaswant Singh 

 

91. Which country is the largest land locked country?

  1. Kazakhstan
  2. Mongolia
  3. Uzbekistan
  4. Iran

Answer

Correct Answer: A. Kazakhstan 

 

92. Which country is situated below the sea level?

  1. New Zealand
  2. Netherlands
  3. Australia
  4. Japan

Answer

Correct Answer: B. Netherlands 

 

93. In Pakistan the largest share of electricity comes from the source of?

  1. Thermal
  2. Hydel
  3. Nuclear
  4. Coal

Answer

Correct Answer: A. Thermal 

 

94. Which of the following gases is mainly causing global warming?

  1. Nitrogen
  2. Methane
  3. Carbon Dioxide
  4. Hydrogen

Answer

Correct Answer: C. Carbon Dioxide 

 

95. Which of the historical mountains was built in 1642 AD?

  1. Tomb of Emperor Jahangir
  2. Badshahi Mosque
  3. Shalamar Garden
  4. Wazir Khan Mosque

Answer

Correct Answer: C. Shalamar Garden 

 

96. Paris is the capital of France Situated on the bank of?

  1. Seine River
  2. Po River
  3. Thane River
  4. Spree River

Answer

Correct Answer: A. Seine River

 

97. How many pounds are there in one Kilograms?

  1. 3046
  2. 2046
  3. 1046
  4. 2146

Answer

Correct Answer: B. 2.2046 

 

98. The Stonehenge’ is among the Seven Wonders of the World, situated in?

  1. England
  2. France
  3. Italy
  4. Germany

Answer

Correct Answer: A. England 

 

99. Which of the following countries has/have unwritten constitution?

  1. Israel
  2. UK
  3. New Zealand
  4. All of above

Answer

Correct Answer: D. All of above 

 

100. NPT was signed on?

  1. 1st July 1960
  2. 1st July 1965
  3. 1st July 1968
  4. 1st July 1970

Answer

Correct Answer: C. 1st July 1968 

 

Related Content

  • Syllabus for FPSC Appraising / Valuation Officer Test 2020 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • FPSC ASF Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Combined Competitive Exam Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • Assistant Sub-Inspector 7, August 2019 Exam Past Paper Click Here

 

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *