Note: FBR Karachi Region UDC Paper Solved MCQs 2021, contains 100 Solved MCQs of Federal Board of Revenue written test for the post of UDC (BS-11), Date: 08 December 2021

 

1. The Chairman is ill and we’ll have to ____ the meeting for a few days.

A. Put on
B. Put of
C. Put off
D. Put away

Answer

Correct Answer: C. Put off

 

2. The cat and the dog have a ____ enemy in the rat.

A. Common
B. Same
C. Mutual
D. Similar

Answer

Correct Answer: A. Common 

 

3. He told me that he ____ watching the movie.

A. Was finished
B. Had finished
C. Is finished
D. Not finished

Answer

Correct Answer: B. Had finished 

 

4. He is very good ____ making stories.

A. on
B. at
C. in
D. about

Answer

Correct Answer: B. at 

 

5. Her thinking leans ____ democracy.

A. of
B. in
C. towards
D. about

Answer

Correct Answer: C. towards 

 

6. ____ his principles, he has to be very careful.

A. With regard of
B. With regard on
C. With regard to
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. With regard to 

 

7. If I go, I ___ speak to her.

A. for
B. would
C. on
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. would 

 

8. She lives ____ Madiha.

A. with
B. above
C. under
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. with 

 

9. She found it easy ____ the test.

A. finish
B. finished
C. finishing
D. None of the above

Answer

Correct Answer: D. None of the above 

 

10. What is the correct spelling.

A. Noccessary
B. Necesary
C. Neceessary
D. None of the above

Answer

Correct Answer: D. None of the above 

 

11. Choose the correct synonym of ‘Bemoan’.

A. To build
B. Lament
C. To destroy
D. Denounce

Answer

Correct Answer: B. Lament 

 

12. Choose the correct synonym of ‘Parasite’.

A. A loss of motion
B. Exterminator
C. Leech
D. Air

Answer

Correct Answer: C. Leech 

 

13. Choose the correct synonym of ‘Placate’.

A. To make sure
B. To annoy
C. To pacify
D. To faltten out

Answer

Correct Answer: C. To pacify 

 

14. Choose the correct synonym of ‘Paramount’.

A. Very Important
B. Wide and Extensive
C. Above others in rank
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. Very Important 

 

15. Choose the correct synonym of ‘Haggle’.

A. Televise
B. Bargain
C. Reply
D. Show

Answer

Correct Answer: B. Bargain 

 

16. Choose the correct antonym of ‘Abominable’.

A. Aboriginal
B. Atrocious
C. Lovely
D. Differently able

Answer

Correct Answer: C. Lovely 

 

17. Choose the correct antonym of ‘Reward’.

A. Penalty
B. Promotion
C. Gift
D. Recompense

Answer

Correct Answer: A. Penalty 

 

18. Choose the correct antonym of ‘Hybrid’.

A. Ignorant
B. Unmixed
C. Cross
D. Familiar

Answer

Correct Answer: B. Unmixed 

 

19. Choose the correct antonym of ‘Lofty’.

A. High
B. Tall
C. Above
D. Short

Answer

Correct Answer: D. Short 

 

20. Choose the correct antonym of ‘Zenith’.

A. Recall
B. Recollect
C. Bottom
D. Fail

Answer

Correct Answer: C. Bottom 

 

21. Which is the largest country in South America in terms of area?

A. Argentina
B. Paraguay
C. Venezuela
D. Brazil

Answer

Correct Answer: D. Brazil 

 

22. Which is the longest river of Sindh?

A. River Hub
B. River Indus
C. Nara River
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. River Indus 

 

23. The Capital of Australia is:

A. Sydney
B. Melbourne
C. Canberra
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Canberra 

 

24. Plastic is made of materials including:

A. Coal, Oil, Natural Gas
B. Recycled Plastic
C. Rocks & Sand
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. Coal, Oil, Natural Gas

 

25. Pakistan is the second-largest producer in the world of:

A. Chickpeas
B. Diamonds
C. Milk
D. Wheat

Answer

Correct Answer: D. Wheat 

 

26. Former name of the Russian Federation is:

A. USSR
B. Belarus
C. Estonia
D. Moscow

Answer

Correct Answer: A. USSR 

 

27. World’s deepest freshwater lake is:

A. Lake Tanganyika
B. Lake Superior
C. Lake Baikal
D. Lake Victoria

Answer

Correct Answer: C. Lake Baikal

 

28. At a very low temperature, which of the following water body will freeze at last?

A. River Water
B. Sea Water
C. Canal Water
D. Water in a lake

Answer

Correct Answer: B. Sea Water

 

29. What artificial line divides the Earth into the Northern and the Southern Hemispheres?

A. Axis of Rotation
B. North Pole
C. Equator
D. South Pole

Answer

Correct Answer: C. Equator 

 

30. The region of ‘Tibet’ is currently under the control of:

A. India
B. Pakistan
C. Tajikistan
D. China

Answer

Correct Answer: D. China

 

31. The headquarter of Transparency International is located in:

A. New York
B. Berlin
C. London
D. Karachi

Answer

Correct Answer: B. Berlin 

 

32. The science of weather is called?

A. Aerology
B. Meteorology
C. Fulminology
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Meteorology

 

33. The peak of which mountain is the point that is farthest from the center of the Earth?

A. Tirich mir
B. K2
C. Mount Everest
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: D. None of the Above (Chimborazo Mountain) 

 

34. The Alps are situated in which of the following countries?

A. Switzerland
B. Peru
C. Australia
D. Russia

Answer

Correct Answer: A. Switzerland 

 

35. Which planet of the solar system is closest to the sun?

A. Mercury
B. Earth
C. Mars
D. Venus

Answer

Correct Answer: A. Mercury 

 

36. Which of the following countries is not in NATO?

A. France
B. Saudi Arabia
C. Turkey
D. Germany

Answer

Correct Answer: B. Saudi Arabia 

 

37. Name of the incumbent Chief Minister of the Sindh is?

A. Syed Qasim Ali Shah
B. Abdullah Shah
C. GM Syed
D. Murad Ali Shah

Answer

Correct Answer: D. Murad Ali Shah

 

38. 1 inch = ____ cm ?

A. 2.29
B. 1.35
C. 2.54
D. 3.87

Answer

Correct Answer: C. 2.54 

 

39. The nucleus of an atom consists of?

A. Electrons and Neutrons
B. Neutrons and Electrons
C. Electrons and Protons
D. Protons and Neutrons

Answer

Correct Answer: D. Protrons and Neutrons

 

40. Albert Einstein, Karl Marx, Martin Luther are from which country?

A. United Kingdom
B. Germany
C. USA
D. France

Answer

Correct Answer: B. Germany 

 

41. USB stands for:

A. Unity Standard Base
B. Universal Serial Bus
C. United States of Britain
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Universal Serial Bus 

 

42. The basic operation performed by a computer are _____.

A. Arithmetic
B. Logic
C. Storage
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: D. All of the Above 

 

43. A light-sensitive device that converts drawing, printed text, or other images into digital form is ____.

A. Printer
B. Scanner
C. Mouse
D. Monitor

Answer

Correct Answer: B. Scanner 

 

44. Find two numbers whose sum is 28 and the difference is 4 _____.

A. 10, 14
B. 14, 14
C. 12, 16
D. 24, 20

Answer

Correct Answer: C. 12, 16 


Solution

The sum of x and y is 28. In other words, x plus y equals 28 and can be written as equation A:

x + y = 28

The difference between x and y is 4. In other words, x minus y equals 4 and can be written as equation B:

x – y = 4

Now solve equation B for x to get the revised equation B:

x – y = 4
x = 4 + y

Then substitute x in equation A from the revised equation B and then solve for y:

x + y = 28
4 + y + y = 28
4 + 2y = 28
2y = 24
y = 12

Now we know y is 12. This means that we can substitute y for 12 in equation A and solve for x:

x + y = 28
x + 12 = 28
X = 16

Summary: The sum of the two numbers is 28 and their difference is 4. What are the two numbers? Answer: 16 and 12 as proven here:

Sum: 16 + 12 = 28
Difference: 16 – 12 = 4

 

45. 40 is subtracted from 60% of a number, the result is 50, Find the number?

A. 150
B. 120
C. 110
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. 150


Solution


Let the unknown number be ‘x’.

60% of the number ‘x’ is expressed mathematically as (60/100) × x

Now let’s use the condition given in the question:

40 is subtracted from 60% of x, that is:

60% of x – 40 = [(60/100) × x] – 40

Since the result is equal to 50, therefore, the equation is framed as:
[(60/100) × x] – 40 = 50

or, (60/100) × x = 50 + 40

or, 60x/100  = 90

or, x = 9000/60 = 150

 

46. 25% of 30% of 45% is equal to _____.

A. 0.035
B. 0.0235
C. 0.0525
D. 0.03375

Answer

Correct Answer: D. 0.03375 


Solution

  (25/100) * (30/100) * (45/100)
1/4 * 3/10 * 9/20
27/800 = 0.03375

 

48. The average of first 10 odd numbers is ____.

A. 3
B. 5
C. 10
D. 15

Answer

Correct Answer: C. 10


Solution

Sum of 10 odd no. = 100

Average = 100/10 = 10 

 

49. A man spends Rs. 3,300/-. This was 75% of his monthly income. His monthly income is ____.

A. 4,000
B. 4,400
C. 4,500
D. 3,500

Answer

Correct Answer: B. 4,400

 

50. If 10 workers can make 10 tables in 10 days, then how many days would take for 5 workers to make 5 tables?

A. 1
B. 10
C. 5
D. 25

Answer

Correct Answer: B. 10 


Solution

10 workers make 10 tables in 10 days. 1 worker makes 1 table in 10 days. Similarly, 5 workers can make 5 tables in 10 days.

 

51. After decreasing 24% in the price, an article costs Rs.912/-. Find the cost of the article before such a decrease?

A. 1200
B. 1100
C. 1300
D. 1400

Answer

Correct Answer: A. 1200 


Solution

The actual cost of the article can be calculated as follows:

Let us consider that the actual cost of the article is “x”.

Since, the decrease in price = 24 %

= 0.24

  • Now, after the decrease in price the cost will be-

x – 0.24 x = 912

0.76 x = 912

x = 912 / 0.76

x = 1200

  • Therefore, the actual cost of the article will be Rs. 1200

 

52. “0.2 x 10 x 0.5” is equal to:

A. 3
B. 1
C. 2
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. 1

 

53. Ahmad earned Rs. 45,696/-in a year. What is the average monthly income?

A. 3,508
B. 2,888
C. 3,656
D. 3,808

Answer

Correct Answer: D. 3,808


Solution

45696 / 12 = 3,808

 

54. “5005 – 5000/10” is equal to:

A. 4,105
B. 4,505
C. 5
D. 5,995

Answer

Correct Answer: B. 4,505 

 

55. What is the value of ‘X’, if 2x + 9x = 11?

A. 9
B. 1
C. 3
D. 0

Answer

Correct Answer: B. 1 


Solution

2x +9x = 11
11 x = 11
x = 11 / 11
x = 1

 

56. A man bought a flat for Rs. 820,000/-. He borrowed 55% of this money from a bank. How much money did he borrow from the bank?

A. 451,000
B. 424,600
C. 450,000
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. 451,000


Solution

Solution : Let the ‘x’ money he borrow.

The money taken from the bank is 55% of Rs.8,20,000.

According to the question,

Therefore, the money he borrowed is Rs.4,51,000.

 

57. “2 x 2(74) – 9(3+6)” is equal to:

A. 210
B. 200
C. 500
D. 215

Answer

Correct Answer: D. 215


Solution

1. Multiply the numbers: 2 × 2 × 74−9 (3+6) = 296 − 9(3+6)
2. Add the numbers: 296−9(3+6) = 296−9(9)

3. Multiply the numbers: 296−9 × 9 = 296 − 81

4. Subtract the numbers: 296−81 = 215

The Correct Answer is 215.

 

58. “(3/7) + (6/11)” is equal to:

A. 0.97
B. 0.85
C. 0.46
D. 0.32

Answer

Correct Answer: A. 0.97

 

59. How many ‘even numbers’ are there between 1 and 25?

A. 10
B. 12
C. 8
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. 12 


Solution

The even number between 1 and 25 are:2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22 and 24. 

 

60. A bookseller sold a book for Rs. 60/- to make a profit of 20%. In order to earn a profit of 10%, he should have sold it for:

A. 55
B. 50
C. 65.5
D. 70

Answer

Correct Answer: A. 55


Solution

Given Formula

SP = Sale price

CP = Cost price

SP = [(100 + Gain%) / 100] x CP

60 = [ ( 100+20 ) /100 ] x CP

⇒ CP = 50

To earn 10% profit, use

SP = [(100 + Gain%) / 100] x CP

SP = [ (100 +10 )/100] x 50

by solving this

SP = 55

 

61. Largest Island of Pakistan is?

A. Manora
B. Chuma
C. Astola
D. None of the above

Answer

Correct Answer: C. Astola

 

62. Pakistan Shares a maritime border with ____.

A. Dubai
B. Oman
C. Maldives
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Oman 

 

63. Pakistan’s largest seaport is situated in?

A. Gwadar
B. Karachi
C. Thatta
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Karachi 

 

64. A large number of bangles are produced in which city of Pakistan?

A. Lahore
B. Okara
C. Hyderabad
D. Sialkot

Answer

Correct Answer: C. Hyderabad 

 

65. Jehangir Khan is credited with having a winning streak of how many matches?

A. 444
B. 555
C. 666
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. 555 

 

66. In Pakistan, which institution is responsible for the regulation of the Pakistan Stock Exchange (PSX)?

A. State Bank of Pakistan
B. Chambers of Commerce
C. Economic Coordination Committee
D. Securities & Exchange Commission of Pakistan

Answer

Correct Answer: D. Securities & Exchange Commission of Pakistan

 

67. In which of the following cities ‘All India Muslim League’ was formed?

A. Dhaka
B. Lahore
C. Karachi
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: A. Dhaka 

 

68. Who was the viceroy of India at the time of Partition of Bengal?

A. Lord Dalhousie
B. Lord Wavell
C. Lord Curzon
D. Lord Mountbatten

Answer

Correct Answer: C. Lord Curzon 

 

69. Who was the first President of ‘All India Muslim League’?

A. Nawab Ahsan ul Mulk
B. Raja Muhammad
C. Sir Agha Khan
D. Mulana Abdul Kalam Azad

Answer

Correct Answer: C. Sir Agha Khan 

 

70. Who was the second Prime Minister of Pakistan?

A. Khawaja Nizam-ud-Din
B. Liaquat Ali Khan
C. I. I Chaundrigar
D. Zulfiqar Ali Bhutto

Answer

Correct Answer: A. Khawaja Nizam-ud-Din 

 

71. Number of houses of Pakistan’s Majlis-e-Shura (Parliament) is:

A. 2
B. 4
C. 1
D. 4

Answer

Correct Answer: A. 2 

 

72. The area between rivers Jhelum and Chenab is called ____ Dhab.

A. Jhach
B. Chaj
C. Bari
D. Rachna

Answer

Correct Answer: B. Chaj 

 

73. Who was the second Governor General of Pakistan?

A. Ayub Khan
B. Ghulam Muhammad
C. Khawaja Nizam-ud-Din
D. Iskandar Mirza

Answer

Correct Answer: C. Khawaja Nizam-ud-Din

 

74. The ruins of Harrapa are situated in district ____.

A. Multan
B. Okara
C. Lahore
D. Sahiwal

Answer

Correct Answer: D. Sahiwal

 

75. The name of a poet whose collection of poetry is called ‘Shah jo Risalu‘?

A. Khushal Khan Khattak
B. Waris Shah
C. Makhdum Muhammad Hashim
D. Shah Abdul Latif Bhatai

Answer

Correct Answer: D. Shah Abdul Latif Bhatai

 

76. Urdu is a word of the Turkish language, which means:

A. Greatness
B. Army
C. Policemen
D. Peace

Answer

Correct Answer: B. Army 

 

77. Name the language in which ‘the Holy Quran’ was translated for the first time in India?

A. Urdu
B.  Hindi
C. Persian
D. Sanskrit

Answer

Correct Answer: C. Persian 

 

78. Who was the first Chief Minister of Sindh after Independence?

A. GM Syed
B. Muhammad Ayb Khuhro
C. Allah Bux Soomro
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Muhammad Ayb Khuhro 

 

79. ‘Chotiari Reservoir’ is situated in which province?

A. KPK
B. Punjab
C. Sindh
D. Balochistan

Answer

Correct Answer: C. Sindh 

 

80. Which city held the OIC Conference in 1997?

A. Lahore
B. Jeddah
C. Abu Dhabi
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: D. Islamabad 

 

81. At what age Holy Prophet (PBUH) receive the first revelation?

A. 42
B. 50
C. 40
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 40 

 

82. Which surah contains the orders of Wuzu, Ghusl, and Tayammum?

A. Al-Baqara
B. Al-Maidah
C. Al-Mominoon
D. Al-Bayyinah

Answer

Correct Answer: B. Al-Maidah 

 

83. How many companions (s) are there with the Holy Prophet (PBUH) during the first journey of Yathrib?

A. 6
B. 1
C. 3
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. 1 (Hazrat Abu Bakr (R.A)) 

 

84. The blessed teeth of the Holy Prophet (PBUH) were martyred during which battle?

A. Battle of Badr
B. Battle of Hunain
C. Battle of Trench
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: D. None of the Above (Battle of Uhad)

 

85. The short period between two Sajda’s is called?

A. Ruku
B. Qiyam
C. Rizaa
D. Jalsa

Answer

Correct Answer: D. Jalsa 

 

86. Which companion of the Holy Prophet (PBUH) was awarded the title of ‘The Sword of Allah’?

A. Hazrat Abu Bakr (R.A)
B. Hazrat Umar (R.A)
C. Hazrat Khalid Bin Waleed (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Khalid Bin Waleed (R.A) 

 

87. Prophet (PBUH) addressed Khutba-e-Jumma for the first time in ____ Hijri.

A. 5 A.H
B. 3 A.H
C. 1 A.H
D. 4 A.H

Answer

Correct Answer: C. 1 A.H 

 

88. To what Prophet (A.S) the Injeel was revealed by Allah?

A. Hazrat Ibrahim (A.S)
B. Hazrat Isa (A.S)
C. Hazrat Moosa (A.S)
D. Hazrat Daud (A.S)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Isa (A.S) 

 

89. Namaz-e-Khasoof is offered at the time of ____.

A. Heavy Rain
B. Lunar Eclipse
C. Solar Eclipse
D. Earthquake

Answer

Correct Answer: B. Lunar Eclipse 

 

90. ‘Cave of Thawr’ is a cave in a mountain _____.

A. At the outskirts of Makkah
B. Near Madina
C. Inside Makkah
D. Inside Uhad

Answer

Correct Answer: A. At the outskirts of Makkah 

 

91. Which of the following is not one of the four Imam of the Sunni school of thought?

A. Imam Shafi (R.A)
B. Imam Abu Hanifa (R.A)
C. Imam Jaffer Sadiq (R.A)
D. Imam Ahmed bin Hanbal (R.A)

Answer

Correct Answer: C. Imam Jaffer Sadiq (R.A) 

 

92. What was the relation between Prophet Ismail (A.S) and Prophet Ishaq (A.S)?

A. Uncle / Nephew
B. Father / Son
C. Brothers
D. Cousins

Answer

Correct Answer: C. Brothers

 

93. Hazrat Ali (R.A) was martyred in ____ Hijri.

A. 45
B. 35
C. 37
D. 40

Answer

Correct Answer: D. 40

 

94. Which country is called the ‘Land of Prophets’?

A. Palestine
B. Saudi Arabia
C. Lebonan
D. Turkey

Answer

Correct Answer: A. Palestine 

 

95. Siha e Sitta are 6 books of:

A. Hadith
B. Fiqh
C. Serat un Nabi (PBUH)
D. Tafseer

Answer

Correct Answer: A. Hadith 

 

96. The book of Hadith, Al-Muwatta, was compiled by _____.

A. Imam Abu Hanifa
B. Imam Shafi
C. Imam Malik
D. Imam Ahmed bin Hanbal

Answer

Correct Answer: C. Imam Malik 

 

97. During Hajj, touching the Black Stone, is called ____.

A. Istilam
B. Sayee
C. Ramee
D. Tawaf

Answer

Correct Answer: A. Istilam

 

98. At the time of the Holy Prophet (PBUH) Banu Qurayza, Banu Nadir and Banu Qaynuqa were three tribes of the ____.

A. Muslims
B. Christians
C. Jews
D. Druse

Answer

Correct Answer: C. Jews

 

99. Allah says, “Wifes of Prophet Muhammad (PBUH) are mothers of believers” in surah ____.

A. Yaseen
B. Aal-e-Imraan
C. Ahzab
D. Nisa

Answer

Correct Answer: C. Ahzab 

 

100. For ____ years Da’ai Haleema took care of Prophet (PBUH).

A. 6
B. 5
C. 4
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 6 

 

Related Solved MCQs

  • FIA Paper Solved MCQs December 13, 2021, Click Here
  • FBR LDC Paper Solved MCQs December 9, 2021, Click Here
  • FBR UDC Paper Solved MCQs Nov 24-Dec 2, 2021, Click Here
  • FBR UDC and Steno typists MCQs Nov 21, 2021, Click Here
  • FBR LDC Solved Past Paper MCQs Nov 28, 2021, Click Here
  • FBR UDC Solved Past Paper MCQs Nov 1, 2021, Click Here
  • Inspector Inland Revenue Past Papers MCQs Click Here
  • FPSC Inspector Inland Revenue Syllabus 2021 Click Here

← Back to Main Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *