Note: FBR Lower Division Clerk Morning + Evening Paper Solved MCQs held on December 11, 2022 contains 80+ solved mcqs of General Knowledge, Pak Study, Current Affairs and Islamiyat.

 

1. Which of the following is most elastic?

A. Rubber
B. Steel
C. Plastic
D. Glass

Answer

Correct Answer:B. Steel 

 

2. Light year is unit of?

A. Galaxy
B. Distance
C. Time
D. Speed

Answer

Correct Answer: B. Distance

 

3. Diamond is made from which element?

A. Carbon
B. Gold
C. Silver
D. Nickle

Answer

Correct Answer: A. Carbon

 

4. What is the chemical name limestone?

A. Sodium Bicarbonate
B. Calcium Carbonate
C. Lipsium Carbonate
D. Gypsum

Answer

Correct Answer: B. Calcium Carbonate

 

5. Deficiency of vitamin C causes?

A. Scurvy
B. Rickets
C. Night Blindness
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Scurvy

 

6. From the given sources of energy which is renewable?

A. Oil
B. Thermal Energy
C. Solar Energy
D. Hydel Energy

Answer

Correct Answer: C. Solar Energy

 

7. The position of an element in a periodic table is determined by its ___?

A. Awagadro Number
B. Atomic Number
C. Atomic Mass
D. Proton Number

Answer

Correct Answer: B. Atomic Number

 

8. Comets revolve around the sun?

A. Low Elliptical
B. High Elliptical
C. Closely
D. Fartherly

Answer

Correct Answer: B. High Elliptical

 

9. Entomology is science of?

A. Snakes
B. Reptiles
C. Insects
D. Rodents

Answer

Correct Answer: C. Insects

 

10. SI unit of current is___?

A. Ampere
B. Volt
C. Fathom
D. Newton

Answer

Correct Answer: A. Ampere

 

11. Holy Prophet SAW used to a Mosque on every 17th Ramzan, state the name of that mosque?

A. Masjid Al Haram
B. Quba Mosque
C. Masjid Al Nabwi
D. Kabba Mosque

Answer

Correct Answer: B. Quba Mosque

 

12. How many mosques are mentioned in the Holy Quran?

A. 2
B. 4
C. 5
D. 6

Answer

Correct Answer: C. 5

 

13. What is most important event of Sixth Hijrah?

A. The Prohibition of Wine
B. The Treaty of Hudaibiyah
C. The Battle of Ahzab
D. The Meesq-e-Madina

Answer

Correct Answer: B. The Treaty of Hudaibiyah

 

14. How many sahifays were revealed to Hazrat Idrees (A.S)?

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

Answer

Correct Answer: C. 30

 

15. What is the practical manifestation of Faith?

A. Prayer
B. Zakat
C. Soam
D. Hajj

Answer

Correct Answer: A. Prayer

 

16. Allah says wives of Holy Prophet SAW are mothers of believers in Surah ____?

A. Surah Al-Imran
B. Surah Muhammad
C. Surah Yaseen
D. Surah Azhaab

Answer

Correct Answer: D. Surah Azhaab

 

17. Muhammad is messenger of Allah SWT is mentioned in which surah?

A. Surah Yaseen
B. Surah Muhammad
C. Surah Al-Fateh
D. Surah Muzammil

Answer

Correct Answer: C. Surah Al-Fateh

 

18. Who was the first wife of Hazrat Ibrahim (A.S)?

A. Saarah
B. Haajirah
C. Ume Salma
D. Salma Bint Khair

Answer

Correct Answer: B. Haajirah

 

19. After Toofan-e-Noor which city was established?

A. Baghdad
B. Mehrgarh
C. Istanbul
D. Khosran

Answer

Correct Answer: D. Khosran

 

20. How many years after the Hazrat Adam A.S the event Toofan-e-Noah occurred?

A. 2236
B. 2238
C. 2240
D. 2242

Answer

Correct Answer: D. 2242

 

21. Muhammad Zia-ul-Haq became ___ President of Pakistan?

A. Fourth
B. Fifth
C. Sixth
D. Ninth

Answer

Correct Answer: C. Sixth

 

22. Who was the only Muslim member in the house who opposed Objectives Resolution of Pakistan in the Assembly?

A. Mian Iftikharuddin
B. Mumtaz Doltana
C. Sardar Abdur Rab
D. A. K Firdouse

Answer

Correct Answer: A. Mian Iftikharuddin

 

23. When was Pakistan Railways established?

A. 1860
B. 1861
C. 1862
D. 1863

Answer

Correct Answer: B. 1961

 

24. When was Federal Board of Revenue (Erstwhile CBR) founded?

A. 1st April, 1924
B. 4th July, 1948
C. 1st June 1951
D. 23rd March 1935

Answer

Correct Answer: A. 1st April, 1924

 

25. When was Majlis-e-Khadim-e-Kabba was found in Sub-Continent?

A. 1912
B. 1913
C. 1914
D. 1915

Answer

Correct Answer: B. 1913

 

26. When was Bengal Partitioned?

A. 1962
B. 1863
C. 1905
D. 1908

Answer

Correct Answer: C. 1905

27. When was Anjuman-e-Himayat-e-Islam established?

A. September 1884
B. October 1884
C. September 1885
D. November 1885

Answer

Correct Answer: A. September 1884

 

28. Sir Syed Ahmad khan wrote Sirat-e-Mustaqeem in?

A. 1818
B. 1838
C. 1948
D. 1899

Answer

Correct Answer: B. 1938

 

29. Lahore Resolution is also known as?

A. Pakistan Resolution
B. Aligarh Movement
C. Tahrik-e-Pakistan
D. Azad Pakistan

Answer

Correct Answer: A. Pakistan Resolution

 

30. Maulana Zafar Ali supported Pakistan movement from province of?

A. Sindh
B. Balochistan
C. Punjab
D. Gujrat

Answer

Correct Answer: C. Punjab

 

31. Who is the current provincial minister in Sindh for irrigation?

A. Muhammad Ismael Rajput
B. Muhammad Taimur Talpur
C. Jam Khan Shoro
D. Mukhesh Kumar Chawla

Answer

Correct Answer: C. Jam Khan Shoro

 

32. On November 3rd 2022 the UN claimed that ___ schools were destroyed in Pakistan?

A. 30000
B. 35000
C. 25000
D. 27000

Answer

Correct Answer: D. 27000

 

33. Which Pakistani film is set to cross 100Cr mark in profit?

A. Teefa in Trouble
B. Jawani phir nahi ani
C. The Legend of Maula Jutt
D. Karz

Answer

Correct Answer: C. The Legend of Maula Jutt

 

34. According to Freedom of Speech report, how many Pakistani journalists were killed during 2012-2022

A. 41
B. 53
C. 63
D. 70

Answer

Correct Answer: B. 53

 

35. Journalist Arshad Sharif was shot dead in Kenya on?

A. 18 Oct 2022
B. 20 Oct 2022
C. 24 Oct 2022
D. 26 Oct 2022

Answer

Correct Answer: C. 24 Oct 2022

 

36. On October 24, 2022 AJK celebrates ___liberation day.

A. 72nd
B. 75th
C. 73rd
D. 74th

Answer

Correct Answer: B. 75th

 

37. Election Commission of Pakistan disqualified former PM Imran Khan in Toshakhana Reference on?

A. 20 Oct 2022
B. 21 Oct 2022
C. 30 Oct 2022
D. 18 Oct 2022

Answer

Correct Answer: B. 21 Oct 2022

 

38. FATF removes Pakistan from grey list after lapse of?

A. 5 Years
B. 6 Years
C. 4 Years
D. 3 Years

Answer

Correct Answer: C. 4 Years

 

39. NADRA launched mobile application named?

A. Pak-Madadgar
B. Rahbar
C. N-Guard
D. Pak-Protection

Answer

Correct Answer: B. Rahbar

 

40. Who is the current Governor of Sindh?

A. Tahira Safdar
B. Imran Ismael
C. Kamran Tessori
D. Ishratul Ebad

Answer

Correct Answer: C. Kamran Tessori

 

41. I have no access ___ Education Minister?

A. Of
B. To
C. With
D. On

Answer

Correct Answer: B. To

 

42. This chair resembles ___ that of Mr. Rasool Bux.

A. Of
B. To
C. With
D. On

Answer

Correct Answer: B. To

 

43. I have great aversion ___ smoking.

A. At
B. To
C. With
D. On

Answer

Correct Answer: B. To

 

44. We should not sneer ___ the poor.

A. On
B. Of
C. Against
D. At

Answer

Correct Answer: D. At

 

45. What is the antonym of Kindle?

A. Detest
B. Douse
C. Enemy
D. Discourage

Answer

Correct Answer: B. Douse

 

46. What is antonym of Pit?

A. Group
B. Peak
C. Select
D. Marry

Answer

Correct Answer: B. Peak

 

47. He delivered a speech that was not appropriate ___ the event.

A. With
B. To
C. Of
D. Against

Answer

Correct Answer: B. To

 

48. Waseem inquired ___ my health.

A. For
B. Of
C. After
D. With

Answer

Correct Answer: A. For

 

49. Smoking is injurious ___ health.

A. For
B. To
C. With
D. Against

Answer

Correct Answer: B. To

 

50. Congress did not attend which Round Table Conference?

A. First
B. Second
C. Third
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Third

 

51. Who defeated Ibrahim Lodhi in first battle of Panipat?

A. Akbar
B. Babur
C. Humayun
D. Ahmad Shah Abdali

Answer

Correct Answer: B. Babur

 

52. When did Quaid-e-Azam resigned from Congress?

A. 1912
B. 1910
C. 1913
D. 1920

Answer

Correct Answer: D. 1920

 

53. Who wrote “Asar-ul-Sanadid?

A. Mirza Ghalib
B. Sir Syed Ahmad Khan
C. Maulana Muhammad Ali Johhar
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Sir Syed Ahmad Khan

 

54. Which movement was started to protect the Ottoman Empire in Turkey?

A. Turkish Reinstate Movement
B. Turkish Movement
C. Khilafat Movement
D. Himayat-e-Khalifa Istanbul

Answer

Correct Answer: C. Khilafat Movement

 

55. Who was the first Nishan-e-Haider of Pakistan?

A. Raja Aziz Bhatti
B. Rashid Minhas
C. Tufail Muhammad
D. Muhammad Sarwar

Answer

Correct Answer: D. Muhammad Sarwar

 

56. The current federal minister for Defence is?

A. Mohsin Ranjha
B. Asad Mehmood
C. Amin ul Haque
D. Khawaja Asif

Answer

Correct Answer: D. Khawaja Asif

 

57. When did Muhammad Ali Jinnah got the title of “Knighthood”?

A. 1925
B. 1929
C. 1933
D. 1937

Answer

Correct Answer: A. 1925

 

58. Pakistan Resolution was presented on 23rd March 1940 by?

A. M Ali Jinnah
B. Liaqat Ali Khan
C. A.K Fazlul Haque
D. Ch. Khalique Zaman

Answer

Correct Answer: C. A.K Fazlul Haque

 

59. Pakistan first coin was issued on ___?

A. 3rd August 1948
B. 3rd January 1948
C. 3rd June 1948
D. 3rd March 1948

Answer

Correct Answer: B. 3rd January 1948

 

60. How many clauses did treaty of Hudaibiyah contains?

A. 5
B. 7
C. 8
D. 9

Answer

Correct Answer: B. 7

 

61. How many stages are mentioned in the Holy Quran?

A. 2
B. 4
C. 7
D. 6

Answer

Correct Answer: C. 7

 

62. Distance required to Qasr in Prayers?

A. 58km
B. 85km
C. 78km
D. 99.km

Answer

Correct Answer: A. 58km

 

63. What is real name of Imam Abu Hanifa?

A. Sabit Bin Nauman
B. Muhammad Bin Nauman
C. Nauman Bin Sabit
D. Muhammad Sabit

Answer

Correct Answer: C. Nauman Bin Sabit

 

64. To which country Holy Prophet SAW made his first business trip?

A. Taif
B. Ethopia
C. Egypt
D. Syria

Answer

Correct Answer: D. Syria

 

65. What are Hanafi, Hanbali, Shafi and Maliki?

A. Creed Based on Doctrines
B. Fiqh Doctrines
C. Kalami Doctrines
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Fiqh Doctrines

 

66. Which terms is used for the long Ayat of Quran?

A. Ayat-e-Mudahala
B. Ayat-e-Mudayana
C. Ayat-e-Madhina
D. Ayat-e-Makkah

Answer

Correct Answer: B. Ayat-e-Mudayana

 

67. According to Holy Quran How many witnesses are required for financial transactions?

A. Two Men
B. One Female one Male
C. Two Men Two Women
D. Four Men

Answer

Correct Answer: C. Two Men Two Women

Detail about mcqs

For financial transactions involving credit, the Qur’an commands the writing of the terms of the transaction and having the deal confirmed by two male witnesses or one male and two female witnesses.

 

68. How many essential beliefs are there in Iman-e-Mufassal?

A. 11
B. 5
C. 7
D. 9

Answer

Correct Answer: C. 7

 

69. According to Shariah what is faith?

A. Belief in Seven things
B. Belief on Prophet SAW
C. Belief in All Prophet
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Belief in Seven things

 

70. She has been working ___midnight.

A. Since
B. For
C. In
D. On

Answer

Correct Answer: A. Since

 

71. My sister is bad ___ maths.

A. In
B. With
C. At
D. From

Answer

Correct Answer: C. At

 

72. Anam is the smartest ___ girls?

A. Among others
B. Of all others
C. Of all
D. Of

Answer

Correct Answer: C. Of all

 

73. she has been exempted ___night duty.

A. From
B. For
C. With
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. From

 

74. England Won T20 World Cup from Pakistan by how many Wickets?

A. 3
B. 5
C. 4
D. 6

Answer

Correct Answer: B. 5

 

75. Which Pakistani bank has been Fined with heavy fine by US authorities?

A. NBP
B. SBP
C. HBL
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. NBP

 

76. Which country is intended to establish its permanent mission in Pakistan?

A. Egypt
B. Morocco
C. Ethiopia
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ethiopia

 

77. The Runners up of the HBLPSL-7 is ___?

A. Islamabad United
B. Peshawar Zalmi
C. Quetta Gladiators
D. Multan Sultan

Answer

Correct Answer: D. Multan Sultan

 

78. Who becomes first Hindu LT Colonel in Pakistan Army?

A. Sam Manekshaw
B. Kailash Kumar
C. Vikram Batra
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Kailash Kumar

 

79. Pakistan launches ___ framework on international women’s Day on 8 March.

A. National Planning Policy Framework
B. National Youth Policy Framework
C. National Gender Policy Framework
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. National Gender Policy Framework

 

80. For no-confidence motion to be successful, the support of a simple majority ___ of the total 342 members in the lower house of parliamnet is required?

A. 152
B. 172
C. 180
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 172

 

81. Imran Ismail was the ___ governor of Sindh?

A. 26th
B. 29th
C. 33rd
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 33rd

 

82. The Aurat March (Women’s March) day first time observed in Pakistan in which year?

A. 2017
B. 2018
C. 2019
D. 2020

Answer

Correct Answer: B. 2018

 

83. When president of Pakistan Rafique Tarar Died?

A. 7 March 2022
B. 6 March 2022
C. 5 March 2022
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 7 March 2022

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper held on 4-Dec-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!