Note: FBR UDC and Steno typists Paper Solved MCQs 2021, Faisalabad (Batch-1) contains 75 Solved MCQs of Federal Board of Revenue written test for the post of UDC (BS-11), Date: November 21, 2021.

 

1. Quaid-e-Azam joined Indian National Congress in ____.

A. 1894
B. 1895
C. 1896
D. Never Joined

Answer

Correct Answer: C. 1896

 

2. The Scouts Association was founded in 1910 by ____.

A. Robert Baden-Powell
B. Jacques Rousseau
C.Winston Churchill
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Robert Baden-Powell 

 

3. Past Participle of the Verb ‘Lie’ is ____.

A. Lay
B. Laid
C. Lain
D. None of them

Answer

Correct Answer: C. Lain 

 

4. Past Participle of the Verb ‘Bend’ is ____.

A. Bended
B. Bound
C. Binding
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Bended 

 

5. The plural of the Noun ‘Dwarf’ is ____.

A. Dwarves
B. Dwarvs
C. Dwarfes
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Dwarves 

 

6. The plural of the Noun ‘Negro’ is ____.

A. Negroes
B. Negrose
C. Negros
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Negroes 

 

7. In English Grammar ____ shows the difference of sex.

A. Personal pronoun
B. Gerund
C. Adjective
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Personal pronoun 

 

8. Plural of Mrs. is ______.

A. Messers
B. Misses
C. Mesdames
D. None of them

Answer

Correct Answer: C. Mesdames 

 

9. A Noun that denotes a lifeless thing is said to be ____.

A. Indefinite Noun
B. Neuter Gender
C. Objective Noun
D. None of them

Answer

Correct Answer: B. Neuter Gender

 

10. The Feminine of ‘Manager’ is ____.

A. Female Manager
B. Lady Manager
C. Both A and B
D. None of them

Answer

Correct Answer: D. None of them 

 

11. The father _____ the son to remain honest in life.

A. adviced
B. advised
C. advices
D. None of them

Answer

Correct Answer: B. advised

 

12. He went to ____ in the canal.

A. bathed
B. bathe
C. bath
D. None of them

Answer

Correct Answer: B. bathe 

 

13. ‘Our’ is a kind of ____ Pronoun.

A. Possessive
B. Nominative
C. Accusative
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Possessive 

 

14. She is ____ than I.

A. more pretty
B. most pretty
C. pretty
D. prettier

Answer

Correct Answer: D. prettier 

 

15. The correct preposition to be used in the sentence “She died ___ cancer”.

A. with
B. by
C. over
D. None of them

Answer

Correct Answer: D. None of them

 

16. Of wealth and health, the ____ is the most important.

A. later
B. latter
C. latest
D. None of them

Answer

Correct Answer: B. latter 

 

17. She covered her face with a ____.

A. wail
B. vail
C. veil
D. vale

Answer

Correct Answer: C. veil

 

18. In a sentence in passive voice ____ is not required.

A. Subject
B. Object
C. Verb
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

 

19. He has been living in this house ____ five years.

A. From
B. Since
C. Till
D. For

Answer

Correct Answer: D. For 

 

20. Complete the Proverb: “A stitch in time saves _____”.

A. Eleven
B. Twelve
C. Ten
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Nine) 

 

21. The word “Troupe” means a collection of ____.

A. Actors
B. Players
C. Trees
D. Flowers

Answer

Correct Answer: A. Actors 

 

22. The sound produced by the horse is called ____.

A. Jingle
B. Neigh
C. Scream
D. Squeak

Answer

Correct Answer: B. Neigh

 

23. Muslims arrived in the sub-continent in the year _____ AD.

A. 711
B. 712
C. 571
D. 612

Answer

Correct Answer: A. 711 

 

24. The battle of Balakot was fought between Syed Ahmed Shaheed and the ____.

A. English
B. Hindus
C. Sikhs
D. Mahrattas

Answer

Correct Answer: C. Sikhs 

 

25. Aligarh University was established in _____.

A. 1877
B. 1875
C. 1857
D. None of them

Answer

Correct Answer: B. 1875 

 

26. Bengal was divided into two provinces in the year ____.

A. 1905
B. 1906
C. 1907
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. 1905 

 

27. The First World War broke out in ____.

A. 1915
B. 1916
C. 1921
D. None of them

Answer

Correct Answer: D. None of them (1914) 

 

28. The founder of Arya Samraj was ____.

A. Dayanand Saraswati
B. Nehru
C. Patel
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. Dayanand Saraswati 

 

29. Lahore Resolution was passed in the ___ annual session of the Muslim league.

A. 27th
B. 21st
C. 37th
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. 27th 

 

30. Cripps Mission came to India in _____.

A. 1945
B. 1946
C. 1947
D. 1942

Answer

Correct Answer: D. 1942 

 

31. Day of Deliverance was observed on ____.

A. 22nd December
B. 22nd November
C. 23rd March
D. None of them

Answer

Correct Answer: A. 22nd December 

 

32. Quaid-e-Azam joined the Muslim league in ____.

A. 1906
B. 1916
C. 1913
D. 1911

Answer

Correct Answer: C. 1913 

 

33. Quaid-e-Azam inaugurated ____ of Pakistan on 1st July 1948.

A. Supreme Court
B. State Bank
C. Constitutional Assembly
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. State Bank 

 

34. Muslims boycotted the use of English goods during the _____ Movement.

A. Aligarh
B. Independence
C. Khilafat
D. Never boycotted

Answer

Correct Answer: D. Never boycotted

 

35. Sher-e-Bengal was the title of ____.

A. Liaquat Ali
B. Ch. Rehmat Ali
C. Qazi Isa
D. Maulvi Fazl-ul-Haq

Answer

Correct Answer: D. Maulvi Fazl-ul-Haq 

 

36. Partition of Bengal favored the _____.

A. Hindus
B. Muslims
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Muslims 

 

37. MAO College was established by ____.

A. Allama Iqbal
B. Ch. Rehmat Ali
C. Sir Syed Ahmed
D. Qazi Isa

Answer

Correct Answer: C. Sir Syed Ahmed 

 

38. The head of Awami League in 1970 was ____.

A. Firoz Khan Noon
B. Mujib ur Rehman
C. Husein Suhwardy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Mujib ur Rehman

 

39. ____ was the first capital of Pakistan.

A. Dhaka
B. Islamabad
C. Karachi
D. Lahore

Answer

Correct Answer: C. Karachi 

 

40. The total area of Pakistan is ____ square kilometers.

A. 809696
B. 709096
C. 796096
D. None of them

Answer

Correct Answer: C. 796096 

 

41. Afghanistan and Iran lie on the ____ of Pakistan.

A. North
B. West
C. East
D. South

Answer

Correct Answer: B. West 

 

42. Quran was revealed on Prophet (PBUH) in approximately ____ years. 

A. 23
B. 24
C. 13
D. 40

Answer

Correct Answer: A. 23 

 

43. Who is Known as ‘Compiler of Quran’?

A. Hazrat Abu Bakr (RA)
B. Hazrat Umar (RA)
C. Hazrat Ali (RA)
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these 

 

44. According to Quran there are ____ recipients of ‘Zakat’.

A. 7
B. 6
C. 8
D. 10

Answer

Correct Answer: C. 8

 

45. Battle of Tabook was fought between Muslims and ____.

A. Iranians
B. Quraysh
C. Jews
D. Never fought

Answer

Correct Answer: D. Never fought (against Romans)

 

46. Ghusal has ___ farz.

A. 4
B. 3
C. 5
D. 6

Answer

Correct Answer: B. 3

 

47. The word ‘Khatam un Nabiyeen’ is found in Surah ____.

A. Ahzab
B. Yasin
C. Mulk
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ahzab

 

48. Zakat is payable on the minimum of ____ tolas of gold.

A. 5 & 1/2
B. 6 & 1/2
C. 7 & 1/2
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 7 & 1/2 

 

49. There are ____ obligations for ablution.

A. 4
B. 9
C. 8
D. 6

Answer

Correct Answer: A. 4

 

50. Allah has mentioned ____ names of the Quran in the Quran itself.

A. 45
B. 48
C. 55
D. 70

Answer

Correct Answer: D. 70 

 

51. The Prophet (SW) remained in Mecca after Nubuwat for ___ years.

A. 23
B. 16
C. 12
D. 13

Answer

Correct Answer: D. 13 

 

52. There are ____ ‘surahs’ in Quran.

A. 123
B. 116
C. 113
D. 114

Answer

Correct Answer: D. 114

 

53. The Holy Prophet (SW) performed Hajj in the year ____.

A. 9 Hijri
B. 10 Hijri
C. 8 Hijri
D. 11 Hijri

Answer

Correct Answer: B. 10 Hijri 

 

54. The name of Surah of Quran in which Bismillah occurs twice is ____.

A. Al-Naml
B. Al-Tauba
C. Al-Anaam
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Al-Naml 

 

55. The name of the mosque established by ‘Munafqeen’ in Medina was ____.

A. Zarar
B. Quba
C. Taqwa
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Zarar 

 

56. The Paradise has ____ doors.

A. 9
B. 7
C. 8
D. 12

Answer

Correct Answer: C. 8 

 

57. The Prophet (SW) belonged to the Family of Hazrat ____.

A. Ishaq (AS)
B. Ismail (AS)
C. Yaqoob (AS)
D. Both A and B

Answer

Correct Answer: B. Ismail (AS) 

 

58. The first revealed book is ____.

A. Torat
B. Injeel
C. Zaboor
D. Quran

Answer

Correct Answer: A. Torat

 

59. The shortest ‘Surah’ of the Quran is ____.

A. Kausar
B. Asr
C. Ikhlas
D. Falaq

Answer

Correct Answer: A. Kausar

 

60. In early Islam most of the Hufaz died in the battle of ____.

A. Yamama
B. Qadsiya
C. Hunayn
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Yamama 

 

61. “Mauta” was a book compiled by _____.

A. Imam Abu Hanifa
B. Imam Malik
C. Imam Shafi
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Imam Malik 

 

62. Pressing Ctrl+Enter produces ____.

A. Section Break
B. Page Break
C. Continuous Break
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Page Break 

 

63. The main memory of the computer is also called ____.

A. Hard Disk
B. Primary Storage
C. Secondary Storage
D. Internal Memory

Answer

Correct Answer: B. Primary Storage 

 

64. ____ is the device through which data is entered into a computer.

A. Software
B. Output Device
C. Input Device
D. Memory

Answer

Correct Answer: C. Input Device 

 

65. Eight Bits make up a _____.

A. Byte
B. MegaByte
C. KiloByte
D. NanoByte

Answer

Correct Answer: A. Byte 

 

66. ____ is the result of the output given by a computer.

A. Information
B. Efficiency
C. Resolution
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Information 

 

67. Which function of Excel tells how many numeric entries are there?

A. NUM
B. COUNT
C. SUM
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. COUNT 

 

68. In Microsoft Office Word “X2” is called _____.

A. square root
B. square
C. superscript
D. subscript

Answer

Correct Answer: C. superscript 

 

69. Size of legal Paper is _____.

A. 8.5 x 13 (Inch)
B. 8.5 x 11 (Inch)
C. 8.5 x 13.39 (Inch)
D. 8.5 x 14 (Inch)

Answer

Correct Answer: D. 8.5 x 14 (Inch) 

 

70. Storage area that temporarily stores files to paste in another location ____.

A. Hard Disk
B. Folder
C. Clipboard
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Clipboard 

 

71. The ____ lets you copy the format of text and apply it to different text.

A. Formatter
B. Special Copy
C. Both A and B
D. Format Painter

Answer

Correct Answer: D. Format Painter 

 

72. In Microsoft Word the Letter ‘L’ sets which tab on the ruler?

A. Left aligned
B. Right aligned
C. Center aligned
D. Justified

Answer

Correct Answer: A. Left aligned

 

73. ____ is used to create a layout or formatting changes in a portion of a document.

A. Section Break
B. Page Break
C. Next Page Break
D. Test Wrapping

Answer

Correct Answer: A. Section Break 

 

74. In Excel a small square in the lower, right corner of a selected cell is called ____.

A. Fill Handle
B. Fill Pointer
C. Flash Fill
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Fill Handle 

 

75. A group of adjacent cells to perform operations on the selected cells is called _____.

A. Row
B. Column
C. Both A and B
D. Range

Answer

Correct Answer: D. Range 

 

Related Solved MCQs

  • FBR LDC Paper Solved MCQs December 9, 2021, Click Here
  • FBR UDC Paper Solved MCQs December 08, 2021, Click Here
  • FBR UDC Solved MCQs Nov 24-Dec 2, 2021 Click Here
  • FBR LDC Solved Past Paper MCQs Nov 28, 2021, Click Here
  • FBR UDC Solved Past Paper MCQs Nov 1, 2021, Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • Inspector Inland Revenue Past Papers MCQs Click Here
  • FPSC Inspector Inland Revenue Syllabus 2021 Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *