Note: FBR UDC Paper Solved MCQs 2021 Peshawar – Quetta Region, contains 100 Solved MCQs of Federal Board of Revenue written test for the post of UDC (BS-11), Date: Peshawar Region: November 24, 2021, Quetta Region: December 2, 2021.

General Knowledge

1. The Headquarters of FBR is located in:

A. Islamabad
B. Lahore
C. Karachi
D. Rawalpindi

Answer

Correct Answer: A. Islamabad

 

2. Name of the present chairman of FBR?

A. Dr. Waqar Masood
B. Dr. Muhammad Ashfaq Ahmad
C. Lt Gen Muzammil Hussain
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dr. Muhammad Ashfaq Ahmad 

 

3. What is the world’s largest living mammal?

A. Kangaroo
B. Blue Whale
C. Elephant
D. Panda

Answer

Correct Answer: B. Blue Whale 

 

4. What is the National Bird of Pakistan?

A. Markhor
B. Eagle
C. Chukar
D. Sparrow

Answer

Correct Answer: C. Chukar

 

5. The largest planet of the solar system is:

A. Venus
B. Pluto
C. Mercury
D. Jupiter

Answer

Correct Answer: D. Jupiter 

 

6. Pakistan’s first coin was issued on:

A. 3rd August 1948
B. 3rd January 1948
C. 3rd February 1949
D. 3rd March 1948

Answer

Correct Answer: B. 3rd January 1948 

 

7. The Capital of Pakistan is:

A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Peshawar

Answer

Correct Answer: C. Islamabad 

 

8. The Capital of Saudi Arabia is:

A. Riyadh
B. Jeddah
C. Tehran
D. Dubai

Answer

Correct Answer: A. Riyadh 

 

9. FBR is the abbreviation of:

A. Fiscal Board of Revenue
B. Federal Bar of Rangers
C. Federal Board of Revenue
D. Family Board Routing

Answer

Correct Answer: C. Federal Board of Revenue 

 

10. UDC is the abbreviation of:

A. Union Division Custom
B. Upper Division Clerk
C. Upper Down Class
D. Lower Division Clerk

Answer

Correct Answer: B. Upper Division Clerk 

 

11. FATF stands for:

A. Free Agreement For Trade and Freight
B. Financial Action Task Force
C. Fish And Tangerine Fund
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Financial Action Task Force 

 

12. Rohtas fort is located in:

A. Attock
B. Rahim yar Khan
C. Jhelum
D. D.G khan

Answer

Correct Answer: C. Jhelum 

 

13. SCO stands for:

A. Social Cooperation Organization
B. Shanghai Cooperation Organization
C. Security Cooperation Organization
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Shanghai Cooperation Organization 

 

14. How many members’ states are there in SCO?

A. Six
B. Five
C. Nine
D. Eight

Answer

Correct Answer: D. Eight 

 

15. Which country comes to your mind with the mention of Houthi rebels?

A. Chad
B. Somalia
C. Yemen
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Yemen 

 

16. What is the name of the Robotics Helicopter operating on Mars?

A. Rover
B. Quadcopter
C. Ingenuity
D. All of these

Answer

Correct Answer: C. Ingenuity 

 

17. What is the most commonly used measure of economic activity in a country?

A. GNP
B. GDP
C. Inflation
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. GDP 

 

18. CPI stands for:

A. Consumer Price Index
B. Consumption Price Index
C. Complete Price Index
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Consumer Price Index 

 

19. What is BREXIT?

A. Name of English Medicine
B. The British Policy of Non-International
C. The Uk Withdrawal from the European Union
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. The Uk Withdrawal from the European Union 

 

20. Who is Ameer Khan Muttaqi?

A. Iranian Foreign Minister
B. Afghanistan Foreign Minister
C. Defence Minister of Afghanistan
D. None of These

Answer

Correct Answer: B. Afghanistan Foreign Minister 

 

Islamiat Mcqs

21. What does the word “Islam” literally mean?

A. Peace
B. Religion
C. Direction
D. Submission

Answer

Correct Answer: D. Submission 

 

22. In which city the “Al-Aqsa” Mosque is located?

A. Kufa
B. Jerusalem
C. Makkah
D. Madina

Answer

Correct Answer: B. Jerusalem 

 

23. Which companion of the prophet (PBUH) was awarded the title of ‘The Sword of Allah’?

A. Hazrat Abu bakr Siddique R.A
B. Hazrat Umar Farooque R.A
C. Hazrat Ali Al-Murtaza R.A
D. Hazrat Khalid bin Waleed R.A

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Khalid bin Waleed R.A 

 

24. ___ takes the souls of life-bearing creatures.

A. Hazrat Jibreel A.S
B. Hazrat Mikael A.S
C. Hazrat Israfeel A.S
D. Hazrat Izraeel A.S

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Izraeel A.S 

 

25. The Angel who was appointed to deliver messages to Prophet Muhammad (PBUH) from Allah?

A. Hazrat Jibrael A.S
B. Hazrat Mikael A.S
C. Hazrat Israfeel A.S
D. Hazrat Izrael A.S

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Jibrael A.S 

 

26. The cave Hira is in ___ mountain.

A. As-Safa
B. Sil
C. Uhad
D. An-Nour

Answer

Correct Answer: D. An-Noor 

 

27. The first Mosque built by Prophet Muhammad (PBUH) was:

A. Masjid-ul-Harram
B. Masjid-e-Nabvi
C. Masjid-e-Aqsa
D. Masjid-e-Quba

Answer

Correct Answer: D. Masjid-e-Quba 

 

28. Which country is called the Land of Prophets?

A. Saudi Arabia
B. Iraq
C. Syria
D. Palestine

Answer

Correct Answer: D. Palestine 

 

29. Which Surah starts without Bismillah?

A. Al-Baqarah
B. An-Nisa
C. Al-Tauba
D. Al-Ikhlas

Answer

Correct Answer: C. Al-Tauba 

 

30. How many surahs does the Holy Quran contain?

A. 124
B. 109
C. 114
D. 220

Answer

Correct Answer: C. 114 

 

31. Which surah of the Holy Quran is named after Honey Bee?

A. Al-Namal
B. Al-Noor
C. An-Nahl
D. Al-Zariyat

Answer

Correct Answer: C. An-Nahl 

 

32. The shortest Surah of the Holy Quran is:

A. Al- Asar
B. Al-Ikhlas
C. Al-Kausar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Al-Kausar

 

33. Who is known as Roohullah?

A. Hazrat Ibrahim (AS)
B. Hazrat Musa (AS)
C. Hazrat Essa (AS)
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Essa (AS) 

 

34. Prophet Muhammad (PBUH) had ___ Sons.

A. 4
B. 5
C. 3
D. 6

Answer

Correct Answer: C. 3

 

35. Which event is also known as Fath-e-Mubeen?

A. Conquest of Makkah
B. Sulah-e-Hudaybiyah
C. Bit-e-Rizwan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Sulah-e-Hudaybiyah 

 

36. Which Surah of the Holy Quran is also called ‘Ummul Kitab’?

A. Al-Fatiha
B. Al-Baqarah
C. Al-Noor
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Al-Fatiha 

 

37. In Which battle did 70 Muslims embrace martyrdom?

A. Badr
B. Uhad
C. Hunain
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Uhad 

 

38. In which Surah of the Holy Quran Bismillah appears twice?

A. Surah Maa-e-da
B. Surah Najam
C. Surah Namal
D. Surah Tauba

Answer

Correct Answer: C. Surah Namal 

 

39. Which companion of the Holy prophet is known as Saifullah?

A. Hazrat Talha R.A
B. Khalid Bin Waleed R.A
C. Hazrat Zubair R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Khalid Bin Waleed R.A 

 

40. When did the conquest of Makkah take place?

A. 7 A.H
B. 8 A.H
C. 9 A.H
D. 10 A.H

Answer

Correct Answer: B. 8 A.H

 

41. Whose son was Hazrat Ikram R.A?

A. Abu Jehal
B. Abu Sufyan
C. Abulahab
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abu Jehal 

 

42. Babul Ilma is the appellation of which companion of the Holy Prophet (SAW)?

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Umar R.A
C. Hazrat Ali R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Ali R.A 

 

43. The battle of Hunayn was fought between:

A. The Prophet(PBUH) & his companions with Banu Quraish
B. The Prophet (PBUH) & his companions & Banu Taheem
C. The Prophet (PBUH) & his companions and Hawazin
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. The Prophet (PBUH) & his companions and Hawazin 

 

44. The Battle of Tabook is also known as:

A. The Expedition of Usra
B. The Expedition of Urwa
C. The Ex[edition of Makkah
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. The Expedition of USRA 

 

45. The Battle of Yarmuk was fought between Muslim and ____ Empire.

A. Roman
B. Jews
C. Iranis
D. Christians

Answer

Correct Answer: A. Roman

 

46. What was the name of Imam Bukhari?

A. Abu Abdullah Muhammad Bin Ismael
B. Abu Abdullah Muhammad Malik Shah
C. Abu Abdullah Muhammad bin Ibrahim
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abu Abdullah Muhammad Bin Ismael 

 

47. Namaz-e-Khasoof is offered at the time of:

A. Solar Eclipse
B. Lunar Eclipse
C. Earthquake
D. Rain

Answer

Correct Answer: B. Lunar Eclipse 

 

48. Prophet Muhammad (PBUH) lived in Madina for ___ years.

A. 10 years
B. 13 years
C. 12 years
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 10 years 

 

49. Siha-e-Sitta is ___in numbers.

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: B. 6 

 

50. Which Prophet is known as Adam-e-Sani?

A. Hazrat Adam A.S
B. Hazrat Nooh A.S
C. Hazrat Musa A.S
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Nooh A.S 

 

Pakistan Studies Mcqs

51. Pakistan Day is celebrated throughout Pakistan each year on:

A. 23 March
B. 14 August
C. 6 September
D. 25 December

Answer

Correct Answer: A. 23 March 

 

52. The Muslim League passed Lahore Resolution popularly known as Pakistan Resolution on:

A. 12 April 1940
B. 12 April 1947
C. 23 March 1940
D. 23 March 1947

Answer

Correct Answer: C. 23 March 1940 

 

53. The Pakistan Resolution was presented on 23 March 1940 by:

A. Quaid-e-Azam
B. A.K Fazlul Haque
C. CHaudhry Khaliquzzaman
D. Sir Agha Khan

Answer

Correct Answer: B. A.K Fazlul Haque 

 

54. Who was the 2nd Prime minister of Pakistan?

A. Sir Ghulam Muhammad
B. Khawaja Nazimuddin
C. Iskander Mirza
D. Muhammad Ali Bogra

Answer

Correct Answer: B. Khawaja Nazimuddin 

 

55. ____ is also called the City of Saints.

A. Multan
B. Okara
C. Rawalpindi
D. Lahore

Answer

Correct Answer: A. Multan 

 

56. Balahisar fort is situated in the ____.

A. KPK
B. Sindh
C. Punjab
D. Balochistan

Answer

Correct Answer: A. KPK 

 

57. The first recipient of Nishan-e-Haider in Pakistan was:

A. Raja Aziz Bhatti
B. Rashid Minhas
C. Tufail Mohammad
D. Raja Muhammad Sarwar

Answer

Correct Answer: D. Raja Muhammad Sarwar 

 

58. Pakistan is located in the:

A. East Asia
B. West Asia
C. South Asia
D. Central Asia

Answer

Correct Answer: C. South Asia

 

59. Which of the following countries is not bordered by Pakistan?

A. India
B. Afghanistan
C. China
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: D. Bangladesh 

 

60. In Urdu, the name Pakistan literally means?

A. Pure Land
B. Truthful Land
C. Land of the Pure
D. Land of the truthfulness

Answer

Correct Answer: A. Pure Land 

 

61. When did Quaid-e-Azam resign from the Congress party?

A. 1923
B. 1924
C. 1923
D. 1920

Answer

Correct Answer: D. 1920 

 

62. When All Indian Muslim League formed?

A. 1905
B. 1906
C. 1907
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1906 

 

63. Who was the first president All India Muslim League?

A. Waqar-ul-Mulk
B. Agha Khan
C. Liaquat Ali Khan
D. Quaid-e-Azam

Answer

Correct Answer: B. Agha Khan 

 

64. When the demand for the separate electorate was put forward by the Muslim League?

A. 1909
B. 1910
C. 1911
D. 1912

Answer

Correct Answer: A. 1909 

 

65. Who was called the Ambassador of Hindu Muslim unity?

A. Gandhi Jee
B. Abdul Kalam Arad
C. B.R. Ambedkar
D. Quaid-e-Azam

Answer

Correct Answer: D. Quaid-e-Azam 

 

66. Which act introduced Dyarchy in the provinces?

A. Rowlett Act
B. Indian Independence Act 1947
C. Government of India Act 1919
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Government of India Act 1919

 

67. The resolution passed at All India Muslim League in Delhi Session in 1929 is commonly known as:

A. Shimla Report
B. Two Nation Theory
C. Communal Report
D. Quaid-e-Azam’s Fourteen Points

Answer

Correct Answer: D. Quaid-e-Azam’s Fourteen Points 

 

68. Who was the first president of the Constituent Assembly of Pakistan?

A. Liaqat Ali Khan
B. Quaid-e-Azam
C. Maulvi Tmeez-ud-Din
D. Abdur Rab Nishtar

Answer

Correct Answer: B. Quaid-e-Azam 

 

69. After how many years did Pakistan gets its first Constitution?

A. 5
B. 7
C. 9
D. 11

Answer

Correct Answer: C. 9 

 

70. When did the Constituent Assembly pass the Objective Resolution?

A. 14th February 1949
B. 12th March 1949
C. 9th June 1949
D. 15th August 1949

Answer

Correct Answer: B. 12th March 1949 

 

71. Who was Muhammad Ali Bogra?

A. Prime Minister of Pakistan
B. Foreign Minister
C. Law Minister
D. Parliament Minister

Answer

Correct Answer: A. Prime Minister of Pakistan  

 

72. When was the first constitution of Pakistan enforced?

A. 8th June 1956
B. 23rd March 1956
C. 14th August 1956
D. 25th December 1956

Answer

Correct Answer: B. 23rd March 1956 

 

73. The 1956 constituent provided for:

A. Parliamentary Form of Government
B. Presidential Form of Government
C. Autocratic
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Parliamentary Form of Government  

 

74. Which constitutional body is entrusted with resolving disputes between the provinces and the federation?

A. NCOC
B. Council of Common Interest
C. Supreme Judicial Council
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Council of Common Interest

 

75. By which constitution amendment did PATA/FATA was merged with Khyber Pakhtunkhwa?

A. 18th
B. 22nd
C. 25th
D. 33rd

Answer

Correct Answer: C. 25th 

 

76. Tehrik-e-Nizam-e-Mustafa was launched in:

A. 1972
B. 1977
C. 1978
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1977 

 

77. What is the strength of the National Assembly of Pakistan?

A. 432
B. 342
C. 352
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 342 

 

78. Where is the Baroghil Pass located?

A. Gilgit Baltistan
B. Chitral
C. Upper Dir
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Chitral 

 

79. Where does the Indus River originate?

A. Tibet
B. Ladakh
C. Gilgit Baltistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Tibet 

 

80. Which Province of Afghanistan borders North Waziristan and Kurram?

A. Nangarhar
B. Nooristan
C. Badakhshan
D. Khost

Answer

Correct Answer: D. Khost 

 

Basic English

Fill in the blanks with appropriate words:

81. Would you mind ___, a picture with me.

A. take
B. to take
C. taking
D. taken

Answer

Correct Answer: C. taking 

 

82. My brother was trembling ___ cold.

A. from
B. with
C. of
D. by

Answer

Correct Answer: B. with 

 

83. Can you switch off ___television, please.

A. a
B. on
C. the
D. None

Answer

Correct Answer: C. the 

 

84. He tried to park his car, but ___ space wasn’t big enough.

A. a
B. on
C. the
D. their

Answer

Correct Answer: C. the 

 

85. I did not ____ to university yesterday.

A. went
B. go
C. gone
D. going

Answer

Correct Answer: B. go 

 

86. He is now ashamed ___ his conduct.

A. from
B. with
C. of
D. by

Answer

Correct Answer: C. of 

 

87. He always comes ___ home late.

A. to
B. at
C. in
D. None

Answer

Correct Answer: D. None 

 

88. I ___ lie from now on.

A. Don’t
B. Won’t
C. Haven’t
D. Hadn’t

Answer

Correct Answer: A. Don’t 

 

89. ___ you call your friend yesterday.

A. Have
B. Had
C. Will
D. Did

Answer

Correct Answer: D. Did 

 

90. Synonym of ridiculous is:

A. Serious
B. Hilarious
C. Sensible
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hilarious 

 

True and False in the following Statement

91. Water both freeze and melt at 0°C.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

92. The density of water is maximum at 5°C.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: B. False Right Answer (4°C)

 

93. According to Coulomb’s law, there is an inverse relationship between the volume and pressure of a gas.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: B. False 

 

94. The value of absolute Zero is -273°C.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

95. Germanium is a semiconductor.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

96. Mitochondria are called the Power House of cells.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

97. The atmosphere of Mars has an abundant supply of Carbon Dioxide.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

98. Bermuda Triangle is located in the Pacific Ocean.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: B. False (North Atlantic Ocean)

 

99. K-2 is named so because it was the second peak measured in Karakorum Range.

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

100. Thar is the largest desert of Pakistan?

A. True
B. False

Answer

Correct Answer: A. True 

 

Related Solved MCQs

  • FBR LDC Paper Solved MCQs December 9, 2021, Click Here
  • FBR UDC Paper Solved MCQs December 08, 2021, Click Here
  • FBR UDC and Steno typists MCQs Nov 21, 2021, Click Here
  • FBR LDC Solved Past Paper MCQs Nov 28, 2021, Click Here
  • FBR UDC Solved Past Paper MCQs Nov 1, 2021, Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • Taxation Structure of Pakistan MCQs Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *