Note: FBR UDC Solved Past Paper MCQs 2021 contain 100 Solved MCQs of Federal Board of Revenue written test for the post of UDC (BS-11), Date: November 1st, 2021.

Section 1: English Mcqs

1. He was waiting ___the door.

A. At
B. Of
C. Over
D. On

Answer

Correct Answer: A. At

 

2. Complete the Proverb, Birds of a feather ___ together.

A. Fly
B. Sit
C. Flock
D. Swim

Answer

Correct Answer: C. Flock 

 

3. Choose the correct Article: I don’t like ___dogs.

A. An
B. A
C. The
D. Article not require

Answer

Correct Answer: D. Article not require

 

4. What is the synonym of Rebate?

A. Cheap
B. Inflation
C. Expensive
D. Discount

Answer

Correct Answer: D. Discount

 

5. Choose the correct spelling from the following?

A. Superintendent
B. Supritendent
C. Suprentendent
D. Suprietandent

Answer

Correct Answer: A. Superintendent 

 

6. Antonym of “Fictitious” is:

A. Flattering
B. False
C. Negative
D. Genuine

Answer

Correct Answer: D. Genuine 

 

7. Antonym of “Deplete” is:

A. Refund
B. Renew
C. Fulfill
D. Reduce

Answer

Correct Answer: B. Renew 

 

8. ___ is the best policy.

A. Integrity
B. Honesty
C. Silence
D. Talking

Answer

Correct Answer: B. Honesty 

 

9. An “above board” person means:

A. Dishonest
B. Cruel
C. Trustworthy
D. Wise

Answer

Correct Answer: C. Trustworthy

 

10. Fill in the blanks: “the report concludes sadly that ___ students have ___ knowledge of physics.”

A. Some / a lot of
B. Both / Whole
C. None / Any
D. Very few / Some

Answer

Correct Answer: D. Very few / Some 

 

11. Choose the synonym of “Ditto”:

A. Fake
B. The Whole
C. The Same
D. Opposite

Answer

Correct Answer: C. The Same 

 

12. A group of Cattle is called:

A. Herd
B. Swarms
C. Troop
D. Company

Answer

Correct Answer: A. Herd 

 

13. Identify the correct Spellings.

A. Temparary
B. Temperary
C. Temporary
D. Temprary

Answer

Correct Answer: C. Temporary 

 

14. He was ___ such a hurry that he forgot his keys.

A. At
B. In
C. With
D. By

Answer

Correct Answer: B. In

 

15. Opposite of “Violent” is:

A. Aggressive
B. Harmless
C. Confirm
D. Release

Answer

Correct Answer: B. Harmless 

 

16. Industrious means:

A. Sensible
B. Successful
C. Diligent
D. Painful

Answer

Correct Answer: C. Diligent 

 

17. “A fear weather friend” means:

A. False Friend
B. Good Friend
C. Loyal friend
D. Close Friend

Answer

Correct Answer: A. False Friend 

 

18. Find the correct Spellings:

A. Bigening
B. Beginning
C. Bigening
D. Biheninig

Answer

Correct Answer: B. Beginning 

 

19. Opposite of “Pardon”:

A. Reward
B. Risk
C. Praise
D. Punish

Answer

Correct Answer: D. Punish 

 

20. It became __ that he was going to die.

A. Clear
B. Distinct
C. Difficult
D. Manifest

Answer

Correct Answer: D. Manifest 

 

Section 2: General Knowledge Mcqs

21. The UNO was founded in the Year:

A. 1945
B. 1946
C. 1947
D. 1944

Answer

Correct Answer: A. 1945 

 

22. Deficiency of Iron in the human body causes:

A. Goiter
B. Scurvy
C. Anemia
D. Rickets

Answer

Correct Answer: C. Anemia 

 

23. The Planet nearest to the Sun is:

A. Venus
B. Earth
C. Mars
D. Mercury

Answer

Correct Answer: D. Mercury 

 

24. Angela Markel was the Chairman of:

A. France
B. Germany
C. Italy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Germany 

 

25. 10-Dowing Street is the residence of:

A. American President
B. Queen of England
C. French President
D. British Prime Minister

Answer

Correct Answer: D. British Prime Minister 

 

26. Lionel Messi is a famous player of:

A. Cricket
B. Hockey
C. Tennis
D. Soccer

Answer

Correct Answer: D. Soccer 

 

27. Mirage is an example of:

A. Reflection of Light
B. Refraction of Light
C. Deviation of Light
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Refraction of Light 

 

28. Natural Rubber is obtained from ___.

A. A Special Kind of Tree
B. A Kind of Fish
C. Water Weeds
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. A Special Kind of Tree 

 

29. The Earth’s smallest Ocean is:

A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific

Answer

Correct Answer: B. Arctic 

 

30. The National Bird of Pakistan is:

A. Chukar
B. Pigeon
C. Markhor
D. Elephant

Answer

Correct Answer: A. Chukar

 

31. Which Country’s flag is known as Union Jack?

A. France
B. Netherlands
C. U.K
D. Russia

Answer

Correct Answer: C. U.K 

 

32. Penicillin was discovered by?

A. Alexander Fleming
B. Alexander Hamilton
C. Newton
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Alexander Fleming

 

33. What type of acid is used in car batteries?

A. Hydro Choleric Acid
B. Sulphuric Acid
C. Mercury
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Sulphuric Acid 

 

34. The most populous Islamic country in the world is:

A. Iran
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Indonesia

Answer

Correct Answer: D. Indonesia 

 

35. How many bones are there in Human Body?

A. 180
B. 198
C. 206
D. 205

Answer

Correct Answer: C. 206 

 

36. A kilometer is a unit of distance in:

A. Imperial System of Units
B. Standard International Units
C. Both A & B
D. Metric system

Answer

Correct Answer: D. Metric system 

 

37. Distant objects can be seen with the help of:

A. Chronometer
B. Microscope
C. Telescope
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Telescope 

 

38. Yellow Journalism refers to:

A. Portraying Public Opinion
B. Accurate Reporting
C. Sensationalism
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sensationalism

 

39. Pentagon is Defense head office of:

A. USA
B. UK
C. USSR
D. China

Answer

Correct Answer: A. USA 

 

40. One horsepower is equal to:

A. 730 watts
B. 735 watts
C. 746 watts
D. 747 watts

Answer

Correct Answer: C. 746 watts 

 

Section 3: Islamic Study Mcqs

41. Jannat al-Baqīʿ is in ____.

A. Makah
B. Riyadh
C. Medina
D. Iran

Answer

Correct Answer: C. Medina 

 

42. Muzdalifah is an area between:

A. Makah and Madina
B. Makah and Mina
C. Madina and Mina
D. Mina and Arafat

Answer

Correct Answer: D. Mina and Arafat 

 

43. What is the title of Hazrat Ibrahim A.S?

A. Khalilullah
B. Kalimullah
C. Safiullah
D. None of the these

Answer

Correct Answer: A. Khalil Ullah

 

44. Hazrat Ayub A.S was known for his quality of:

A. Sympathy
B. Patience
C. Generosity
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Patience 

 

45. Which Surah starts without Bismillah?

A. AL Baqra
B. AL Nisa
C. Al Tauba
D. Al Namal

Answer

Correct Answer: C. Al Tauba 

 

46. Usher means?

A. One-Half
B. One-Fifth
C. One-Tenth
D. One-Sixth

Answer

Correct Answer: C. One-Tenth 

 

47. Which Surah of the Holy Quran, the word “Khatam un Nabiyeen” is mentioned?

A. Surah Kahaf
B. Surah Al-Israa
C. Surah Al-Furqaan
D. Surah Al-Ahzab

Answer

Correct Answer: D. Surah Al-Ahzab 

 

48. Namaz Eid is?

A. Farz
B. Nafil
C. Wajib
D. Sunah

Answer

Correct Answer: C. Wajib  

 

49. Shawal is the ___ month of Islamic Calendar?

A. 10th
B. 11th
C. 12th
D. 8th

Answer

Correct Answer: A. 10th  

 

50. Backbiting is like eating the flesh of one’s dead ___.

A. Sister
B. Brother
C. Mother
D. Father

Answer

Correct Answer: B. Brother  

 

51. A person who is liable to pay Zakat is called:

A. Sahib-i-Hasiat
B. Sahib-i-Hisaab
C. Sahib-e-Nisab
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sahib-e-Nisab 

 

52. Usher and Khums are:

A. Two Months of the Islamic calendar
B. Two kinds of Taxes in Islam
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Two Kinds of Taxes in Islam 

 

53. Which among the following is called the Key of Paradise?

A. Fast
B. Salah
C. Hajj
D. Umrah

Answer

Correct Answer: B. Salah 

 

54. What was the 1st Civil war in Islam?

A. Jang e Yamana
B. Jang e Jamal
C. Jang Abwa
D. Jang Tabook

Answer

Correct Answer: B. Jang e Jamal 

 

55. Sulah Hudaibiya was signed between Muslims and ___.

A. Kharjis
B. Jews of Madina
C. Christian
D. People of Makkah

Answer

Correct Answer: D. People of Makkah 

 

56. The first Umayyad Caliph was:

A. Hazrat Abu Bakar
B. Al-Mughira
C. Ameer Muawiyah
D. Yezid

Answer

Correct Answer: C. Ameer Muawiyah 

 

57. What is the Meaning of Al-Wahid?

A. The Noble
B. The Unique
C. The Alive
D. The Power full

Answer

Correct Answer: B. The Unique 

 

58. Among the following battles, the maximum number of Huffaz-e-Quran was martyred in?

A. Jang-e-Khandaq
B. Jang-e-Uhad
C. Jang-e-Yamana
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Jang-e-Yamana 

 

59. Kiramin Katbeen means:

A. Two Prophets
B. Wise Writer
C. Illustrious Writer
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Illustrious Writer 

 

60. The Holy Prophet (PBUH) and Hazrat Abu Bakar (R.A) took refuge during Hijrat in a cave:

A. Jabal al-Hira
B. Jabal al-Thawr
C. Jabal al-Kahf
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Jabal al-Thawr 

 

Section 4: Computer Mcqs

61. Which of the following terms refer to the ability of a computer to automatically configure a new hardware component that is added to it:

A. Formatting
B. Multiprocessing
C. Multiprogramming
D. Plug and Play

Answer

Correct Answer: D. Plug and Play 

 

62. Hard disk in a Computer is a/an ___.

A. Output Device
B. Processor
C. Software
D. Storage Device

Answer

Correct Answer: D. Storage Device 

 

63. A set of instructions that operates various parts of the computer hardware is called:

A. Hardware Manager
B. Device
C. Software
D. URL

Answer

Correct Answer: C. Software 

 

64. The smallest unit of data in a computer is:

A. Bit
B. Kilobyte
C. Terabyte
D. Byte

Answer

Correct Answer: A. Bit 

 

65. In PowerPoint the selected design template can be applied?

A. To current slide only
B. To an all slides
C. Presentations you create
D. All of the Above

Answer

Correct Answer: D. All of the Above 

 

66. A computer application program that displays data arranged in rows and columns is called:

A. Spreadsheet
B. Register
C. Form
D. Box

Answer

Correct Answer: A. Spreadsheet 

 

67. What is the maximum font size you can apply for any character in Ms-Word?

A. 163
B. 1638
C. 16038
D. 72

Answer

Correct Answer: B. 1638 

 

68. In Ms-Excel, we cannot edit the contents of a cell by:

A. Pressing the Alt key
B. Checking the formula Bar
C. Pressing the F2 key
D. Double Clicking F Key

Answer

Correct Answer: A. Pressing the Alt key 

 

69. What is a Terabyte?

A. An optical Storage medium
B. A Multifunctional Operating Environment
C. Flesh memory
D. One Trillion byte

Answer

Correct Answer: D. One Trillion byte 

 

70. What does Ram in a computer stand for?

A. Read and Memories
B. Random Access Memory
C. Random Access module
D. Random Access Modem

Answer

Correct Answer: B. Random Access Memory 

 

Section 5: Mathematics

71. Complete the number 11,13,17,19,23,29,31,37,41 ____.

A. 43
B. 47
C. 51
D. 57

Answer

Correct Answer: A. 43 

 

72. Class has 12 boys & 18 girls, Boys are what fraction of the class?

A. 3/5
B. 2/3
C. 3/4
D. 2/5

Answer

Correct Answer: D. 2/5 

 

73. If the day before yesterday was Saturday then the day after tomorrow will be?

A. Tuesday
B. Wednesday
C. Thursday
D. Friday

Answer

Correct Answer: B. Wednesday 

 

74. In a dairy farm 40 cows eat 40 bags of husk in 40 days, in how many days one cow will eat one bag of husk?

A. 30
B. 35
C. 38
D. 40

Answer

Correct Answer: D. 40 

 

75. Point out the odd entry ……. 6 9 15 21 24 28 30.

A. 28
B. 21
C. 24
D. 30

Answer

Correct Answer: A. 28

 

76. 0.8 expressed as a fraction is:

A. 44053
B. 80/100
C. 8/10
D. 88/99

Answer

Correct Answer: C. 8/10 

 

77. PowerPoint presentations are widely used as:

A. Note Outline for Teachers
B. Project Presentations by Students
C. Communication of Planning
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

78. A common name for software errors is:

A. Buses
B. Trojan
C. Logic Bombs
D. Bugs

Answer

Correct Answer: D. Bugs 

 

79. Which Shortcut key inserts a new slide in a current presentation in PowerPoint?

A. Ctrl + K
B. Ctrl + M
C. Ctrl + 5
D. Ctrl+ D

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + M 

 

80. Shortcut key to switch to the next window is?

A. Alt + Tab
B. Shift + Tab
C. Alt + Ctrl
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. Alt + Tab 

 

Section 6: Pak Study

81. Who is the Supreme Commander of the Pakistan Armed Forces by statute?

A. Chief of Army Staff
B. Chairman joint Chief of Staff Commander
C. Prime Minister
D. President

Answer

Correct Answer: D. President 

 

82. The Khilafat Movement was related to:

A. Ottoman Empire
B. Caliph Umar Bin Abdul Aziz
C. Abbasid Caliphate
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ottoman Empire 

 

83. Quaid-e-Azam 14 points were responsive to:

A. Jalanwala Incident
B. Lucknow Pact
C. Nehru Pact
D. Both A & B

Answer

Correct Answer: C. Nehru Pact 

 

84. When was the Sindh separated from Bombay?

A. 1938
B. 1936
C. 1934
D. 1932

Answer

Correct Answer: B. 1936

 

85. The Quaid-e-Azam passed his Bar at Law examination from:

A. Oxford
B. Cambridge
C. Harvard
D. Lincoln’s inn

Answer

Correct Answer: D. Lincoln’s inn 

 

86. Who was the main architect of the joint session meeting of Congress and Muslim League in Lucknow in 1916?

A. Allama Muhammad Iqbal
B. Shibli Nomani
C. Muhammad Ali Jinnah
D. Zafar Ali Khan

Answer

Correct Answer: C. Muhammad Ali Jinnah

 

87. Who among the following remained Viceroy of India from 1943 to 1947?

A. Lord Mountbatten
B. Lord Harding
C. Lord Fodors
D. Lord Wavell

Answer

Correct Answer: D. Lord Wavell 

 

88. Who was the ruler of Kashmir at the time of partition?

A. Gurmeet Singh
B. Gulab Singh
C. Hari Singh
D. Ranjeet Singh

Answer

Correct Answer: C. Hari Singh 

 

89. The day of Deliverance was observed by the All India Muslim League on:

A. 22nd December 1939
B. 3rd June 1947
C. 23rd March 1946
D. 14th August 1947

Answer

Correct Answer: A. 22nd December 1939 

 

90. Who is the current Minister of Water and Power?

A. Ahsan Iqbal
B. Hammad Azhar
C. Asad Umar
D. Pervaiz Elahi

Answer

Correct Answer: B. Hammad Azhar 

 

91. OGRA stands for?

A. Oil & Gas Regeneration Authority
B. Oil & Gas Regulatory Authority
C. Oil & Gas Regarduction Authority
D. Oil & Gas Restoration Authority

Answer

Correct Answer: B. Oil & Gas Regulatory Authority 

 

92. Satpara lake is located close to:

A. Skardu
B. Hunza
C. Gilgit
D. Swat

Answer

Correct Answer: A. Skardu 

 

93. Kulbhushan Jadhav death sentence was suspended by:

A. Lahore High Court
B. International Court of Justice
C. UN Security Council
D. Supreme Court of Pakistan

Answer

Correct Answer: B. International Court of Justice 

 

94. Financial year of Pakistan Starts from:

A. 1st December
B. 1st March
C. 1st July
D. 1st September

Answer

Correct Answer: C. 1st July 

 

95. Who was the founder of the Mughal Empire?

A. Zahiruddin Babur
B. Humayun
C. Sher Shah Suri
D. Akbar

Answer

Correct Answer: A. Zahiruddin Babur 

 

96. Kalabagh is in which city?

A. D.G Khan
B. Mardan
C. Peshawar
D. Miawali

Answer

Correct Answer: D. Miawali 

 

97. What made Sir Syed Ahmad khan conclude that Hindus and Muslims could not work together anymore?

A. Congress Behavior
B. Hindi Urdu Controversy
C. War of Independence
D. Issue of Muslim University

Answer

Correct Answer: B. Hindi Urdu Controversy 

 

98. Muhammad Ali Jinnah joined All Muslim League in:

A. 1907
B. 1913
C. 1920
D. 1029

Answer

Correct Answer: B. 1913

 

99. The Badshahi Mosque of Lahore was built by:

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shah Jahan
D. Aurangzeb

Answer

Correct Answer: D. Aurangzeb 

 

100. Which Pakistani Scientist was awarded Nobel Prize for Physics in 1979?

A. Dr. Abdul Qadeer Khan
B. Dr. Muneer Ahmad
C. Dr. Samar Mubarak
D. Dr. Abdus Salam

Answer

Correct Answer: D. Dr. Abdus Salam 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *