Note: FPSC FIA Past Paper Solved MCQs will help in preparation for the different posts of FIA announced by FPSC. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-1 Contains 100 MCQs.

 

1. The first “Wahi” was revealed upon the Holy Prophet Muhammad in:

A. 570 AD
B. 610 AD
C. 630 AD
D. 590 AD

Answer

Correct Answer: B. 610 AD

 

2. The third battle fought between Muslim of Medina and Quraish of Mecca was:

A. Badr
B. Uhad
C. Khandak
D. Khyber

Answer

Correct Answer: C. Khandak

 

3. Which is the capital of North Korea?

A. Pyongyang
B. Seoul
C. Daegu
D. Busan

Answer

Correct Answer: A. Pyongyang

 

4. Hazrat Amir Mauwiya belonged to which tribe?

A. Banu Hashim
B. Banu Addt
C. Bannu Ummiaya
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Bannu Ummiaya

 

5. Who is the Current President of Egypt?

A. Mohamed Morsi
B. Abdel Fattah el-Sisi
C. Entissar Amer
D. Tarek Shawki

Answer

Correct Answer: B. Abdel Fattah el-Sisi

 

6. Suleman the Magnificent was a King of which dynasty?

A. Abbasid
B. Ummayiad
C. Mughal
D. Ottoman

Answer

Correct Answer: D. Ottoman

 

7. Who lead Muslim forces during the “Crusades’?

A. Harun-ur-Rashid
B. Salah-ud-Din Ayubi
C. Walid-bin-Abdul Malik
D. Ahmad Shah Qachar

Answer

Correct Answer: B. Salah-ud-Din Ayubi

 

8. Who is the current President of France?

A. Angela Merkel
B. Brigitte Macron
C. Emmanuel Macron
D. Boris Johnson

Answer

Correct Answer: C. Emmanuel Macron

 

9. Who is supposed to pay Fatrana for minor children?

A. Themselves
B. Mother
C. Father
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Father

 

10. Wealth invested in trade to the amount of 200 dirhems, was subject to a zakat ___ dirhems, during the early period of Islam?

A. 2
B. 4
C. 5
D. 10

Answer

Correct Answer: C. 5

 

11. Which animal of the following is not taxable for zakat?

A. Oxen
B. Sheep
C. Horse
D. Elephant

Answer

Correct Answer: D. Elephant

 

12. Uri is situated in?

A. Pangong Tso
B. Ladakh
C. Srinagar
D. Indian Occupied Kashmir

Answer

Correct Answer: D. Indian Occupied Kashmir

 

13. Bande Ali relation with Quaid-e-Azam?

A. Father
B. Brother
C. Cousin
D. Nephew

Answer

Correct Answer: B. Brother

 

14. Camels less than ___ are zakat free as established by the Holy Prophet (PBUH).

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9

Answer

Correct Answer: B. 5

 

15. Sheep and goat lees than ____ are zakat free.

A. 15
B. 20
C. 30
D. 40

Answer

Correct Answer: D. 40

 

16. Dragon is a symbol of:

A. Russia
B. China
C. USA
D. England

Answer

Correct Answer: B. China

 

17. Jihad became farz in which AH?

A. 2 A.H
B. 4 A.H
C. 5 A.H
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 2 A.H

 

18. Ghazwa Badar was fought in which Hijri year?

A. 2 A.H
B. 4 A.H
C. 5 A.H
D. 7 A.H

Answer

Correct Answer: A. 2 A.H

 

19. JCPOA was signed between which countries?

A. Iran with P5+1  together with European Union
B. Iran with P5+1  together with the USA
C. Iran with P5+1  together with the UK
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Iran with P5+1  together with European Union

 

20. The study of wars in which The Holy Prophet participated is called:

A. Hudabiya
B. Ghazwa
C. Jang
D. Marsiya

Answer

Correct Answer: B. Ghazwa

 

21. “Rohtas Fort” is situated near Jhelum. It was built by:

A. Shah Jehan
B. Akbar
C. Sher Shah Suri
D. Aurengzeb

Answer

Correct Answer: C. Sher Shah Suri

 

22. “Hayat-e-Jawed” written by Altaf Hussain Hali is on the life of:

A. Sir Syed Ahmad Khan
B. Ghalib
C. Saadi Shirazi
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sir Syed Ahmad Khan

 

23. The oldest Barrage of Pakistan is:

A. Kotri Barrage
B. Taunsa Barrage
C. Guddu Barrage
D. Sukkur Barrage

Answer

Correct Answer: D. Sukkur Barrage

 

24. Tanda Dam built-in 1965 on the river:

A. Dasht
B. Kohat-Toi
C. Jhelum
D. Kurram

Answer

Correct Answer: B. Kohat-Toi

 

25. When did Imam Bukhari die?

A. 1st September 860 A.D
B. 1st September 870 A.D
C. 1st September 880 A.D
D. 1st September 890 A.D

Answer

Correct Answer: B. 1st September 870 A.D

 

26. Cuban missile crisis occurred in which year?

A. 1960
B. 1961
C. 1962
D. 1963

Answer

Correct Answer: C. 1962

 

27. Which Chief Election Commissioner of ECP conducted general elections of 2018?

A. Justice Waqar Seth
B. Justice Gulzar Ahmed
C. Sikandar Sultan Raja
D. Justice Sardar Muhammad Raza Khan

Answer

Correct Answer: D. Justice Sardar Muhammad Raza Khan

 

28. “The Indus Saga and the Making of Pakistan” book is written by:

A. R.L. Stevenson
B. Aitzaz Ahsan
C. H.G Wells
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Aitzaz Ahsan

 

29. When the period of the Kharif crop start and when end?

A. June-September
B. October-May
C. May-October
D. Jan-October

Answer

Correct Answer: A. June-September

 

30. The period of Rabi season is:

A. October-May
B. May-August
C. October-June
D. January-May

Answer

Correct Answer: A. October-May

 

31. Largest stadium of athletics of Pakistan was present in:

A. Lahore
B. Islamabad
C. Multan
D. Karach

Answer

Correct Answer: B. Islamabad

 

32. For how many days, did Holy Prophet PBUH stay in Mekkah after the conquest of Makkah?

A. 5
B. 10
C. 15
D. 20

Answer

Correct Answer: C. 15

 

33. Which has the lowest frequency among:

A. X-ray
B. Radio waves
C. Ultraviolet
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Radio waves

 

34. Which of the following the nearest planet to earth?

A. Neptune
B. Jupiter
C. Venus
D. Mars

Answer

Correct Answer: C. Venus

 

35. PLO head office is situated in which country?

A. Jordan
B. Isreal
C. Syria
D. Palestine

Answer

Correct Answer: D. Palestine

 

36. Endurance peace operation refers to:

A. War in Yemen
B. War in Iraq
C. War in Syria
D. War in Afghanistan

Answer

Correct Answer: D. War in Afghanistan

 

37. Animal Husbandry University is located at:

A. Lahore
B. Karachi
C. Hyderabad
D. Faisalabad

Answer

Correct Answer: A. Lahore

 

38. Which of the following is the Cottage Industry?

A. Cement
B. Sugar
C. Handicraft
D. Textile

Answer

Correct Answer: C. Handicraft

 

39. The agro-based industry is:

A. Woodwork
B. Dairy farms
C. Carpets
D. Ironwork

Answer

Correct Answer: B. Dairy farms

 

40. The biggest Industry of Pakistan is:

A. Cement
B. Sugar
C. Textile
D. Paper

Answer

Correct Answer: C. Textile

 

41. Basic colors?

A. Red+blue+green
B. White+blue+green
C. Red+blue+Black
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Red+blue+green

 

42. Countries in Quad East countries?

A. US, Japan, China, and Australia
B. US, Japan, India, and Austtalia
C. Russia, Japan, India, and Australia
D. China, Russia, India and Pakistan

Answer

Correct Answer: B. US, Japan, India, and Austtalia

 

43. Recent south china dispute judgment for which country favor?

A. Hong Kong
B. Taiwan
C. Philippines
D. Japan

Answer

Correct Answer: C. Philippines

 

44. Pakistan China Border Treaty was signed in which year?

A. 1960
B. 1961
C. 1962
D. 1963

Answer

Correct Answer: D. 1963

 

45. What is a Great Red Spot?

A. High-Pressure Region in the atmosphere of Jupiter
B. High-Pressure Region in the atmosphere of Earth
C. Low-Pressure Region in the atmosphere of Jupiter
D. Low-Pressure Region in the atmosphere of Earth

Answer

Correct Answer: A. High-Pressure Region in the atmosphere of Jupiter

 

46. The biggest Industrial unit in the public sector is:

A. Karachi Shipyard
B. Pakistan Steel Mills
C. State Cement
D. Telephone Industry of Pakistan

Answer

Correct Answer: B. Pakistan Steel Mills

 

47. Who wrote Sassi Pannu?

A. Hashim Shah
B. Bulhe Shah
C. Waris Shah
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hashim Shah

 

48. Who wrote Sohni Mahiwal?

A. Bulhe Shah
B. Waris Shah
C. Fazal Shah
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Fazal Shah

 

49. Who wrote Qissa-Ahsan al-Qissas?

A. Hashim Shah
B Ghulam Rasool
C. Bulhe Shah
D. Waris Shah

Answer

Correct Answer: B Ghulam Rasool

 

50. Balfour Declaration was signed in which year?

A. 1914
B. 1915
C. 1916
D. 1917

Answer

Correct Answer: D. 1917

 

51. Hazrat Bilal R.A was?

A. Khalifa
B. Imam
C. Muazen
D. King

Answer

Correct Answer: C. Muazen

 

52. Qibla was changed in which Hijri Year?

A. 1 A.H
B. 2 A.H
C. 3 A.H
D. 4 A.H

Answer

Correct Answer: B. 2 A.H

 

53. World War 1 was started from which city?

A. Novi Sad
B. Belgrade
C. Zagreb
D. Sarajevo

Answer

Correct Answer: D. Sarajevo

 

54. S.I Unit of Current is:

A. Volt
B. Fathom
C. Ampere
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ampere

 

55. Heavy Mechanical Complex, Taxila was set up with the aid of:

A. China
B. Japan
C. USA
D. U.K

Answer

Correct Answer: A. China

 

56.  Who is the author of “India Wins Freedom”?

A. I.H. Qureshi
B. Munshi Lala gee
C. Fazal Muqeem
D. Maulana Abu-Kalam Azad

Answer

Correct Answer: D. Maulana Abu-Kalam Azad

 

57. Entomology is a Science of:

A. Snakes
B. Reptiles
C. Insects
D. Rodents

Answer

Correct Answer: C. Insects

 

58. Which of the following countries is situated in the Scandinavian region?

A. Denmark
B. Norway
C. Sweden
D. All of them

Answer

Correct Answer: D. All of them

 

59. “Acupuncture” medical treatment originated in:

A. India
B. Egypt
C. China
D. Greece

Answer

Correct Answer: C. China

 

60. “The Wealth of Nations” was written by:

A. Adam.Smith
B. J.M. Keynes
C. J.S. Mill
D. Alfred Marshall

Answer

Correct Answer: A. Adam.Smith

 

61. “Micro” means:

A. A hundredth part
B. A five hundredth part
C. A thousandth part
D. A millionth part

Answer

Correct Answer: D. A millionth part

 

62. Karl Marx presented his ideas in his famous work:

A. Das Capital
B. Social Contract
C. Helmet
D. Republic

Answer

Correct Answer: A. Das Capital

 

63. Comets revolve around the sun?

A. Low elliptic orbit
B. High elliptic orbit
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. High elliptic orbit

 

64. Umda tul Qari is written by?

A. Maulana Abu-Kalam Azad
B. Waris Shah
C. Mohammad Bin Ismail Al Bukhari
D. Fazal Muqeem

Answer

Correct Answer: C. Mohammad Bin Ismail Al Bukhari

 

65. 2017 Kurdistan region referendum for Independence from which country in 2017?

A. Iraq
B. Iran
C. Egypt
D. Serbia

Answer

Correct Answer: A. Iraq

 

66. In Economics “Equilibrium” means:

A. A state of balance
B. A state of imbalance
C. A state of neutrality
D. A state of uniformity

Answer

Correct Answer: A. A state of balance

 

67. Warren Buffet earned his wealth through:

A. Film making
B. Stock Exchange
C. Booking writing
D. Construction business

Answer

Correct Answer: B. Stock Exchange

 

68. Ashes is played between:

A. England and New Zealand
B. New Zealand and Australia
C. Australia and England
D. South Africa and England

Answer

Correct Answer: C. Australia and England

 

69. KANNUP (Nuclear Power Plant) was provided to Pakistan by:

A. Canada
B. China
C. USA
D. France

Answer

Correct Answer: A. Canada

 

70. Brazil is situated in:

A. Central Asia
B. South America
C. Eastern Europe
D. Far East

Answer

Correct Answer: B. South America

 

71. In Rawalpindi Conspiracy how many Generals were arrested?

A. 2
B. 4
C. 5
D. 7

Answer

Correct Answer: A. 2 (Maj. Gen.Akbar Khan, Major. Gen. Nazir Ahmed)

Detailed About MCQs

Eleven military officers and four civilians were involved in the conspiracy. Civilian conspirators were Faiz Ahmad Faiz, Sajjad Zaheer, Naseem Shahnawaz khan, and Muhammad Husain Ata. The military officers involved in the conspiracy were Maj. Gen.Akbar Khan, Air commander M.K Juneju, Major. Gen. Nazir Ahmed, Brigadier Saddiq Khan, Brigadier M.A Latif Khan, Lt-Col Zia-ud-din, Lt-Col Niaz Mohammed Arbab, Captain Khizar Hayat, Maj Hassan Khan, Maj Ishaq Khan, and Captain Zafarullah Poshni.

 

72. OBOR stands for what?

A. One Belt One Road
B. One Bussiness One Road
C. One Belt One Route
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. One Belt One Road

 

73. The position of an element in the Periodic Table is determined by its ____.

A. Avagadro number
B. Atomic number
C. Atomic Mass
D. Molecular Mass

Answer

Correct Answer: B. Atomic number

 

74. Steve Jobs earned fame during his association with:

A. Intel
B. Dell
C. Micro-Soft
D. Apple

Answer

Correct Answer: D. Apple

 

75. A stock that is highly in demand being a low-risk investment is called:

A. Blue-eyed
B. Red share
C. Blue Chip
D. Uncle’s choice

Answer

Correct Answer: C. Blue Chip

 

76. Illegal commercial activities which go in recorded are termed as:

A. Parallel Economy
B. Bad business
C. Dark trading
D. Black Economy

Answer

Correct Answer: D. Black Economy

 

77. The fall in the value of an asset Is:

A. Depression
B. Deterioration
C. Depreciation
D. Degeneration

Answer

Correct Answer: C. Depreciation

 

78.  “Euclid” was an ancient Greek:

A. Dramatist
B. General
C. Geometer
D. Spiritual leader

Answer

Correct Answer: C. Geometer

 

79. Who inaugurated the Protestant Reformation in Christianity?

A. Martin Luther
B. Edward Jenner
C. Francis Bacon
D. William Harvey

Answer

Correct Answer: A. Martin Luther

 

80. “Dum Dum” International Airport is in:

A. Amsterdam
B. Calcutta
C. Rangun
D. Bangkok

Answer

Correct Answer: B. Calcutta

 

81. The legendary painting “Mona Lisa” is the creation of:

A. Pablo Picasso
B. Leonardo de Seprio
C. Florence Nightingale
D. Leonardo de Vinci

Answer

Correct Answer: D. Leonardo de Vinci

 

82. What is the effect of “Deficit Financing” on the Economy?

A. Recession
B. Depression
C. Deflation
D. Inflation

Answer

Correct Answer: D. Inflation

 

83. The Communist Revolution of Russia took place in:

A. 1905
B. 1917
C. 1939
D. 1945

Answer

Correct Answer: B. 1917

 

84. “Alma mater” means:

A. Sports complex
B. Film Studios
C. One’s ancestral graveyard
D. One’s college or University

Answer

Correct Answer: D. One’s college or University

 

85. “Suez Canal” connects two seas which are:

A. Read Sea and the Black Sea
B. Mediterranean and the Red Sea
C. Dead Sea and Arabian sea
D. Atlantic with Pacific

Answer

Correct Answer: B. Mediterranean and the Red Sea

 

86. “Scotland Yard” is the Police Department of:

A. Germany
B. America
C. Spain
D. England

Answer

Correct Answer: D. England

 

87. The founder of the “Scout” movement was:

A. Lord Beden Powel
B. J.N. Dexit
C. P.N. Haksar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lord Beden Powel

 

88. The country which introduced competitive examinations for the selection of Public Servants, for the first time, was:

A. U.K
B. USA
C. China
D. Japan

Answer

Correct Answer: C. China

 

89. The Printing Press was invented by:

A. Thomas Edison
B. Johann Guttenberg
C. Alexander Graham Bell
D. John Calvin

Answer

Correct Answer: B. Johann Guttenberg

 

90. A “Hector” is equal to:

A. 1.5 Acres
B. 2.47 Acres
C. 5 Acres
D. 10 Acres

Answer

Correct Answer: B. 2.47 Acres

 

91. How many stages of development have been indicated by Rostou?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: B. 5

 

92. Famous English Novel “Tale of two cities” was written by:

A. John Dalton
B. Francis Bacon
C. Thomas Hardy
D. Charles Dickens

Answer

Correct Answer: D. Charles Dickens

 

93. Michael Dell is one of the biggest name of:

A. Luxemburg’s stock market
B. Today’s Computer World
C. Latin America’s drug mafia
D. German politics

Answer

Correct Answer: B. Today’s Computer World

 

94. “May Day” is celebrated to remember the killings of labour protest of 1st May 1886, in:

A. Moscow
B. Tehran
C. Manchester
D. Chicago

Answer

Correct Answer: D. Chicago

 

95. “Monolith” means:

A. An ancient Greek building
B. A single, large organization, very slow of change
C. A holy religious document of Jews
D. The codified law of the Roman Empire

Answer

Correct Answer: B. A single, large organization, very slow of change

 

96. Hamlet is written by:

A. William Shakespeare
B. Shelley Loveable
C. Asgar Khan Ability
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. William Shakespeare

 

97. “Estisalat” is a company of:

A. Telecommunication
B. Oil Exploration
C. Shipping
D. Construction

Answer

Correct Answer: A. Telecommunication

 

98. SECP is the regulatory authority of:

A. Stock Market
B. NGOs
C. Media Business
D. Import and Export

Answer

Correct Answer: A. Stock Market

 

99. New York’s Wall Street is a market of:

A. Computers
B. Movies
C. Automobiles
D. Stocks

Answer

Correct Answer: D. Stocks

 

100. The most nearly opposite in meaning to “SUMPTUOUS” is:

A. Frequent
B. Partial
C. Restrained
D. Open

Answer

Correct Answer: B. Partial

 

Related Solved MCQs

  • FPSC Airport Security Force (ASF) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Combined Competitive Exam (CCE) Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here

 

← Back to Home Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *