Note: FPSC FIA Past Paper Solved MCQs will help in preparation for the different posts of FIA announced by FPSC. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-2 Contains 100 MCQs.

 

1. Which word is wrongly spelled in the following set of words?

A. Pladge
B. Provoke
C. Precise
D. Predict

Answer

Correct Answer: A. Pladge

 

2. He did not get the job because his knowledge of it was found to be:

A. Incomplete
B. Ineffectual
C. Inadequate
D. All of above

Answer

Correct Answer: C. Inadequate

 

3. A tool for tightening or loosening nuts and bolts is a:

A. Spanner
B. Screwdriver
C. Chisel
D. Hammer

Answer

Correct Answer: B. Screwdriver

 

4. To pay off old scores is to get one’s

A. Satisfaction
B. Honour
C. Revenge
D. Reward

Answer

Correct Answer: C. Revenge

 

5. Pick the one most nearly opposite in meaning to LACK LUSTURE:

A. Superficial
B. Courteous
C. Vibrant
D. Complex

Answer

Correct Answer: C. Vibrant

 

6. Pick the one most nearly similar in meaning to “LASSITUDE”

A. Prod
B. Perdu
C. Tiredness
D. Fiddler

Answer

Correct Answer: C. Tiredness

 

7. One who never takes strong drinks Is called a/an:

A. Drunk
B. Abstainer
C. Teetotaler
D. Alcoholometer

Answer

Correct Answer: C. Teetotaler

 

8. If one does duty with heart and soul, it is done

A. Netly
B. Automatically
C. Enthusiastically
D. Clumsily

Answer

Correct Answer: C. Enthusiastically

 

9. Typhoid Causes infection in which part of the Body?

A. Liver
B. Intestine (Small Intestine)
C. Kidneys
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Intestine (Small Intestine)

 

10. There are How many States in the USA?

A. 50
B. 51
C. 52
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. 50

 

11. IAEA Stands for What?

A. International Atomic Energy Agency
B. International Atom Energy Agency
C. Internationally Atomic Energetic Agency
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. International Atomic Energy Agency

 

12. Headquarter of OIC is situated in:

A. Jeddah
B. Riyadh
C. Makkah
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. Jeddah

 

13. Word “Quran” Appeared in Holy Quran for how many times?

A. 65
B. 70
C. 75
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. 70

 

14. President of the United Nations General Assembly elected for how much time?

A. 1 Year
B. 1 Month
C. 10 Months
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. 1 Year

 

15. “Air-head” means:

A. A stupid person
B. A pilot
C. A proud Monarch
D. A genius

Answer

Correct Answer: A. A stupid person

 

16. “Adversary” is a/an:

A. Contemporary
B. Opponent
C. Geologist
D. Physicist

Answer

Correct Answer: B. Opponent

 

17. A person who studies rocks and soils is a:

A. Botanist
B. Geologist
C. Archaeologist
D. Physicist

Answer

Correct Answer: B. Geologist

 

18. What is the L.C.M. of 25, 30, 35 and 40?

A. 3800
B. 4200
C. 4400
D. None

Answer

Correct Answer: D. None

 

19. Opposite of “Hostile” is:

A. Aggressive
B. Friendly
C. Cunning
D. Lovely

Answer

Correct Answer: B. Friendly

 

20. Who was the First President of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
B. Iskander Mirza
C. Liaquat Ali Khan
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Iskander Mirza

 

21. How many Surahs are in Holy Quran?

A. 114
B. 115
C. 116
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. 114

 

22. From the given options which one of the following is a Renewable Source of Energy?

A. Oil
B. Thermal Energy
C. Solar Energy
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Solar Energy

 

23. Earth is a ______.

A. Star
B. Planet
C. Galaxy
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Planet

 

24. Deficiency of Vitamin C Causes what?

A. Scurvy
B. Rickets
C. Night Blindness
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. Scurvy

 

25. If X = (1.69) – (0.01) then the value of ‘X’ is:

A. 1.20
B. 1.68
C. 11.99
D. 12

Answer

Correct Answer: A. 1.20

 

26. 1216 – 2/3 + 127 – 4/3:

A. 34
B. 23
C. 39
D. 18

Answer

Correct Answer: D. 18

 

27. Which of the following sets of fractions is in descending?

A. 34, 79, 67
B. 79, 35, 67
C. 79,67,35
D. 67, 79, 35

Answer

Correct Answer: C. 79,67,35

 

28. 91. 5, 2.7.9, 16, 25,?

A. 41
B. 43
C. 45
D. 48

Answer

Correct Answer: A. 41

 

29. 3, 12, 27, 48, 78, 108?

A. 147
B. 150
C. 155
D. 160

Answer

Correct Answer: A. 147

 

30. 3, 7, 23, 95?

A. 310
B. 350
C. 479
D. 498

Answer

Correct Answer: C. 479

 

31. What is the chemical name of Lime Stone?

A. Calcium Carbonate
B. Sodium Bicarbonate
C. Sodium Chloride
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. Calcium Carbonate

 

32. What is the Chemical Name of Baking Soda?

A. Calcium Carbonate
B. Sodium Bicarbonate
C. Sodium Hydrogen Carbonate
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Sodium Bicarbonate

 

33. Panama Canal Connects ___ with ___.

A. Atlantic Ocean with Red Sea
B. Pacific Ocean with Arabia Sea
C. Atlantic Ocean with Pacific Ocean
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Atlantic Ocean with Pacific Ocean

 

34. Which is/are Island Countries are also members of SAARC?

A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Both A & B
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

35. Who was the Finance Minister in 1946, Government of India?

A Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
B. Liaquat Ali Khan
C. Iskander Mirza
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Liaquat Ali Khan

 

36. Bronze is composed of ___.

A. Copper
B. Tin
C. Both A & B
D. None of the above

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

37. Bronze is an ____.

A. Element
B. Alloy
C. Chemical
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Alloy

 

38. Who was the First President of the All India Muslim League?

A. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
B. Sir Agha Khan
C. Nawab Waqar ul Mulk
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Sir Agha Khan

 

39. Shape having two opposite sides that are parallel is known as ____.

A. Parallelograms
B. Squares
C. Trapezium
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Trapezium

 

40. Foreign Minister of Iran ____.

A. Ali Soheili
B. Ali Akbar Salehi
C. Mohammad Javad Zarif
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: C. Mohammad Javad Zarif

 

41. Who is the US Secretary of Defense?

A. Ash Carter
B. James N. Mattis
C. Bob Woodward
D. Lloyd Austin

Answer

Correct Answer: D. Lloyd Austin

 

42. Allahabad Address Session was held on _____.

A. 29th December 1930
B. 30th December 1930
C. 31st December 1930
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 29th December 1930

 

43. Saha e Sitta has how many Books?

A. 4
B. 5
C. 6
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 6

 

44. Ghazwa e Uhud was fought in which year?

A. 1st Hijri
B. 2nd Hijri
C. 3rd Hijri
D. 4th Hijri

Answer

Correct Answer: C. 3rd Hijri

 

45. Name of the Holy Prophet (P.B.U.H) Mother’s?

A. Hazrat Aminah Bibi (R.A)
B. Hazrat Ayesha (R.A)
C. Hazrat Haleema (R.A)
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Aminah Bibi (R.A)

 

46. Who is the Leader of the Labor Party in the UK?

A. Harriet Harman
B. Jeremy Corbyn
C. Gordon Brown
D. Keir Starmer

Answer

Correct Answer: D. Keir Starmer

 

47. Who is the Current President of India?

A. Pranab Mukherjee
B. Ram Nath Kovind
C. Pratibha Patel
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Ram Nath Kovind

 

48. Dengue Fever is diagnosed with ____.

A. Low Platelet Count
B. High Platelet Count
C. Both A & B
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. High Platelet Count

 

49. Shimla Agreement was signed between India and Pakistan in which year?

A. 2nd July 1972
B. 2nd August 1973
C. 2nd July 1974
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. 2nd July 1972

 

50. Which Pass Connects China and Pakistan?

A. Khyber Pass
B. Bolan Pass
C. Khunjrab Pass
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Khunjrab Pass

 

51. Which Blood Group is considered a Universal Recipient?

A. O+
B. AB+
C. A+
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. AB+

 

52. Diamond is made from which element?

A. Carbon
B. Gold
C. Silver
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Carbon

 

53. 3 Plugs are used in Petrol Engine. How many Spark Plugs are used in Diesel Engine?

A. 0
B. 1
C. 2
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. 0

 

54. Magna Carta was signed in which Year?

A. 1213
B. 1214
C. 1215
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1215

 

55. Name the Country which doesn’t have a written constitution?

A. United Kingdom
B. USA
C. UAE
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: D. None of the Above

 

56. In the 2nd Generation of Computer Vacuum Tubes were replaced by what?

A. Conductors
B. Diodes
C. Transistors
D. All are conductors

Answer

Correct Answer: C. Transistors

 

57. Asian Development Bank was established in which Year?

A. 1960
B. 1966
C. 1996
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. 1966

 

58. Asian Development Headquarter is which country?

A. New Delhi, India
B. Beijing, China
C. Mandaluyong, Phillipines
D. None of the above

Answer

Correct Answer: C. Mandaluyong, Phillipines

 

59. Light Year is the Unit of ___.

A. Galaxy
B. Distance
C. Time
D. None of the above

Answer

Correct Answer: B. Distance

 

60. First US President who visited Pakistan?

A. Eisenhower
B. Richard Nixon
C. George W. Bush
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. Eisenhower

 

61. How far Sun Light can penetrate into the Ocean?

A. 100 Meter
B. 200 Meter
C. 300 Meter
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. 200 Meter

 

62. Spirit of Islam was Written By whom?

A. Sir Syed Ahmed Khan
B. Syed Ameer Ali
C. Shibli Nomani
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Syed Ameer Ali

 

63. First Constitution of Pakistan was enforced on____.

A. 14th August 1956
B. 23 March 1956
C. 9th September 1956
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 23 March 1956

 

64. Which of the following is most elastic?

A. Rubber
B. Steel
C. Glass
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Rubber

 

65. When the Objective Resolution was adopted in Pakistan?

A. 14th August 1949
B. 12th March 1949
C. 23rd March 1949
D. 27 March 1949

Answer

Correct Answer: B. 12th March 1949

 

66. Name the Barrage which was first constructed in Pakistan in 1923?

A. Sukkur Barrage
B. Guddu Barrage
C. Taunsa Barrage
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. Sukkur Barrage

 

67. East India Company was formed in which year?

A. 31st December 1600
B. 31st December 1700
C. 31st December 1857
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: A. 31st December 1600

 

68. Zabur was revealed on Which Prophet?

A. Hazrat Essa (A.S)
B. Hazrat Dawood (A.S)
C. Hazrat Musa (A.S)
D. None of the Above

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Dawood (A.S)

 

69. Ariana is an airline of:

A. Sri Lanka
B. Iran
C. Afghanistan
D. Turkey

Answer

Correct Answer: C. Afghanistan

 

70. Kalabagh is famous for:

A. Iron ore
B. Chromite
C. Copper
D. None of the above

Answer

Correct Answer: A. Iron ore

 

72. Salt is found in:

A. Warcha
B. Khewra
C. Kohat
D. All of the above

Answer

Correct Answer: B. Khewra

 

73. Natural gas is found in:

A. Mari
B. Uch
C. Khairpur
D. All of the above

Answer

Correct Answer: D. All of the above

 

74. The world’s first Solar Summit was held in:

  1. Hong Kong
  2. Russia
  3. Zimbabwe
  4. Ireland

Answer

Correct Answer: C. Zimbabwe

 

 

75. The name “United Nations” was devised by the president named:

  1. Winston Churchill
  2. Franklin D. Roosevelt
  3. Dolan Trump
  4. Obama

Answer

Correct Answer: B. Franklin D. Roosevelt

 

76. Atlantic Charter was issued on:

  1. 12 Aug 1941
  2. 13 Aug 1941
  3. 14 Aug 1941
  4. 15 Aug 1941

Answer

Correct Answer: C. 14 Aug 1941

 

77. The headquarters of the Western European Union is in:

  1. Geneva
  2. London
  3. Pairs
  4. Brussels

Answer

Correct Answer: D. Brussels

 

78. The Western European Union (WEU) Was came into being on:

  1. 1st April 1954
  2. 2nd July 1955
  3. 6th April 1955
  4. 6th May 1955

Answer

Correct Answer: D. 6th May 1955

 

79. Which of the following country is not a member of WEU?

  1. Greece
  2. Italy
  3. Iran
  4. Luxembourg

Answer

Correct Answer: C. Iran

 

80. The World Trade Organization decided to hold its second minister meeting in:

  1. Burma
  2. Turkey
  3. Geneva
  4. Huge

Answer

Correct Answer: C. Geneva

 

81. World Trade Organization has a total number of members?

  1. 173
  2. 164
  3. 189
  4. 163

Answer

Correct Answer: B. 164

 

82. The World Muslim Congress was set up by which country?

  1. Iran
  2. Iraq
  3. Russia
  4. Saudi Arabia

Answer

Correct Answer: D. Saudi Arabia

 

83. Anzus Council was established In 1951, where its headquarter located:

  1. Canberra
  2. Montreat
  3. Kathmandu
  4. Lyon

Answer

Correct Answer: A. Canberra

 

84. G-20 was set up in:

  1. September 2000
  2. September 2001
  3. September 1999
  4. September 1998

Answer

Correct Answer: C. September 1999

 

85. Shanghai Cooperation Organization was found in Shanghai on:

  1. 13 May 2001
  2. 15 June 2001
  3. 15 August 2001
  4. 14 September 2001

Answer

Correct Answer: B. 15 June 2001

 

86. Which of the following countries is not a member of D-8?

  1. Bangladesh
  2. Pakistan
  3. India
  4. Egypt

Answer

Correct Answer: C. India

 

87. The Secretariat of Developing-8 countries (D-8) is:

  1. Islamabad-Pakistan
  2. Istanbul-Turkey
  3. Abuja-Nigeria
  4. Cairo-Egypt

Answer

Correct Answer: B. Istanbul-Turkey

 

88. Balken Stability Pact was signed in:

  1. 1995
  2. 1996
  3. 1998
  4. 1999

Answer

Correct Answer: D. 1999

[/eliteaccordion

 

89. The 3rd SAARC Conference was held in which country?

  1. Dhaka
  2. Male
  3. Kathmandu
  4. Nepal

Answer

Correct Answer: C. Kathmandu

 

90. GCC stand For?

  1. Gulf Conference Cooperation
  2. Gold Cooperation Council
  3. Gulf Cooperation Council
  4. Gulf Combination Council

Answer

Correct Answer: C. Gulf Cooperation Council

 

91. Xin Hua is the News Agency of which country?

  1. Indonesia
  2. Germany
  3. China
  4. Japan

Answer

Correct Answer: C. China

 

92. Reuters is the News Agency of which country?

  1. USA
  2. UK
  3. Russia
  4. France

Answer

Correct Answer: B. UK

 

93. The First atomic bomb was tested on:

  1. 16 June 1945
  2. 16 July 1945
  3. 15 June 1945
  4. 16 September 1945

Answer

Correct Answer: B. 16 July 1945 

 

94. What was the name of the first Atomic Bomb?

  1. First Lightning
  2. Bravo
  3. Trinity
  4. Gerboise

Answer

Correct Answer: C. Trinity

 

95. The first Woman Prime Minister of Bangladesh was:

  1. Sylvie Kilning
  2. Begum Khaleda Zia
  3. Mia Mottley
  4. Jenny Shipley

Answer

Correct Answer: B. Begum Khaleda Zia

 

96. The first Woman Prime Minister of Israel was:

  1. Ana Brnabic
  2. Tansu Ciller
  3. Maria Das Never
  4. Golda Meir

Answer

Correct Answer: D. Golda Meir

 

97. The Present Defence Minister of Pakistan is:

  1. Pervez Khattak
  2. Parvez Musharraf
  3. Shaikh Rashed Ch
  4. Arif Alvi

Answer

Correct Answer: A. Parvez Khattak 

 

98. Michigan lake is located in:

  1. Africa
  2. USA
  3. Canada
  4. Russia

Answer

Correct Answer: B. USA

 

99. Baikal Lake is located in:

  1. Canada
  2. Russia
  3. Tanzania
  4. Africa

Answer

Correct Answer: B. Russia

 

100. Maginot Line connects which two countries?

  1. Indo-Pak
  2. Indo-China
  3. France-Germany
  4. USA-Canada

Answer

Correct Answer: C. France-Germany

 

Related Solved MCQs

  • Federal Investigation Agency Act, 1974 (VIII of 1975) Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-3 Click Here
  • Election Officer (ECP) Solved Past Papers MCQs Click Here
  • Combined Competitive Exam (CCE) Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • FPSC Airport Security Force (ASF) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • FPSC Appraising/Valuation Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • FIA Constable Exam Paper Conduct By OTS Click Here

 

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *