Note: FPSC FIA Past Paper Solved MCQs will help in preparation for the different posts of FIA announced by FPSC. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-3 Contains 100 MCQs.

1. Pakistan Left Cento in?

A. 1976
B. 1977
C. 1979
D. 1980

Answer

Correct Answer: C. 1979

 

2. The Current head of the state bank of Pakistan is:

A. Imran Ismail
B. Reza Baqir
C. Arif Alvi
D. Akhtar Mahmood Wathra

Answer

Correct Answer: B. Reza Baqir 

 

3. The President of Iraq is:

A. Faud Masum
B. Barham Salih
C. Miliband
D. Sikandar Merza

Answer

Correct Answer: B. Barham Salih

 

4. The first United States president who visited Pakistan?

A. Donald Trump
B. Dwelight Eisenhower
C. Jigme Khesar
D. Franklin D. Rosevelt

Answer

Correct Answer: B. Dwelight Eisenhower 

 

5. When 1956 constitution passed?

A. 26 March 1956
B. 23 March 1956
C. 23 April 1956
D. 23 May 1956

Answer

Correct Answer: B. 23 March 1956

 

6. The first constitution took time information?

A. 8 years
B. 6 years
C. 9 years
D. 10 years

Answer

Correct Answer: C. 9 years 

 

7. Objective resolution passed on?

A. 12 March 1949
B. 23 March 1948
C. 5 September 1950
D. 23 April 1949

Answer

Correct Answer: A. 12 March 1949 

 

8. Age of president according to the 1956 constitution?

A. 60
B. 40
C. 55
D. 66

Answer

Correct Answer: B. 40 

 

9. Which of the following blood group is the universal recipient?

A. O+
B. B+
C. AB+
D. A+

Answer

Correct Answer: C. AB+

 

10. The light-year is the unit of:

A. Speed
B. Energy
C. Displacement
D. Distance

Answer

Correct Answer: D. Distance

 

11. How many particles are there in Atom?

A. 6
B. 3
C. 4
D. 5

Answer

Correct Answer: B. 3

 

12. The Nobel Prize Named AlGore is for:

A. Global Warming
B. Peace
C. Education
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Global Warming

 

13. Hazrat Haroon and Hazrat Musa were:

A. Son/Father
B. Brothers
C. Cousins
D. Uncle/Nephew

Answer

Correct Answer: B. Brothers

 

14. The biggest cat in the lion family is:

A. Cheetah
B. Elephant
C. Tiger
D. Kangaroo

Answer

Correct Answer: C. Tiger

 

15. The Accession of Creamea was signed in:

A. 28 March 2014
B. 16 March 214
C. 14 March 2014
D. 17 March 2014

Answer

Correct Answer: C. 14 March 2014

 

16. Along which coast of India a 45- day-long ban on fishing was imposed from midnight on 14 April 2014?

A. Western Zone
B. Eastern Zone
C. North Zone
D. southeast Zone

Answer

Correct Answer: B. Eastern Zone 

 

17. The name of the common mineral salt present in sweat is:

A. Phosphate
B. Iodine
C. Sodium Chloride
D. Sodium Carbonate

Answer

Correct Answer: C. Sodium Chloride

 

18. The number of spark plugs needed in a diesel engine?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Answer

Correct Answer: A. 0

 

19. President of UN Assembly appointed for the term of:

A. 3 years
B. 4 years
C. 1 year
D. 2 years

Answer

Correct Answer: C. 1 year

 

20. The number of Non-Permanent members of the Security Council is:

A. 10
B. 12
C. 8
D. 6

Answer

Correct Answer: A. 10

 

21. SAARC Islands countries are:

A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

22. The Capital of Austria is:

A. Baku
B. Kabul
C. Dhaka
D. Vienna

Answer

Correct Answer: D. Vienna 

 

23. First General election on the adult electoral basis in Pakistan?

A. 1988
B. 1986
C. 1984
D. 1982

Answer

Correct Answer: A. 1988 

 

24. Plants intake _____and exhale ____in morning.

A. Oxygen and Carbon dioxide
B. Air and Oxygen
C. Carbon dioxide and Oxygen
D. Nitrogen and Oxygen

Answer

Correct Answer: C. Carbon dioxide and Oxygen 

 

25. Calcium Carbonate is the name of:

A. Soda Lime
B. Lime Stone
C. Lime Carbonate
D. Baking Soda

Answer

Correct Answer: B. Lime Stone

26. The Boiling Point of Patrol is:

A. 95 Degrees Kalvin
B. 85 Centigrade
C. 95 Centigrade
D. 95 Fahrenheit

Answer

Correct Answer: C. 95 Centigrade

 

27. If 16 workers complete a work in10 days. How many days would four workers take? What was the answer?

A. 20
B. 30
C. 40
D. 80

Answer

Correct Answer: C. 40

 

28. Typhoid fever attacks which of the following organs?

A. Liver
B. Lungs
C. Intestines
D. All of the above

Answer

Correct Answer: D. All of the above

 

29. The sum of the first five prime numbers is:

A. 30
B. 28
C. 26
D. 24

Answer

Correct Answer: B. 28

 

30. The sum of the first six number is:

A. 51
B. 42
C. 41
D. 31

Answer

Correct Answer: C. 41

 

31. Which pass connects Pakistan and China:

A. Khyber Pass
B. Khanjrab Pass
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Khanjrab Pass

 

32. The full form of IAEA is:

A. International Atomic Emergency Agency
B. International Authority Energy Agency
C. International Atomic Energy Agency
D. International Atomic Embolized Agency

Answer

Correct Answer: C. International Atomic Energy Agency 

 

33. Deficiency of Vitamin C cause:

A. Beri Beri
B. Rickets
C. Anemia
D. Scurvy

Answer

Correct Answer: D. Scurvy 

 

34. Barometer is used to measure:

A. Water Pressure
B. Air pressure
C. Humidity
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Air Pressure 

 

35. Which of the following organs pump blood?

A. Heart
B. Kidneys
C. Lungs
D. Spleen

Answer

Correct Answer: A. Heart 

 

36. A trouser is bought for 650, sold for 580, how much loss?

A. 80
B. 70
C. 77
D. 65

Answer

Correct Answer: B. 70 

 

37. The length of the tank is 6m, width 4m, height 3m what is the volume of the tank?

A. 73m
B. 63
C. 72
D. 80

Answer

Correct Answer: C. 72 

 

38. International bank for reconstructions and development:

A. Muslim Commercial Bank
B. World Bank
C. State Bank
D. All of the above

Answer

Correct Answer: B. World Bank 

 

39. Bronze belongs to which of the following category?

A. Mineral
B. Atom
C. Alloy
D. Silver

Answer

Correct Answer: C. Alloy 

 

40. Gazwa Uhad was fought in which hijri?

A. 6 Hijri
B. 3 Hijri
C. 5 Hijri
D. 8 Hijri

Answer

Correct Answer: 3 Hijri 

 

41. The meaning of the word Fatiha is:
A. Stopping
B. Starting
C. Ending
D. Finishing

Answer

Correct Answer: B. Starting 

 

42. Worm is belonging to which category?

A. Animal
B. Birds
C. Plant
D. Insects

Answer

Correct Answer: D. Insects 

 

43. East India Company formed in:

A. 1900
B. 1700
C. 1600
D. 1500

Answer

Correct Answer: C. 1600 

 

44. Hazrat Muhammad SAW had ___ Sons.

A. 5
B. 3
C. 2
D. 1

Answer

Correct Answer: B. 3 

 

45. Muhammad Ali Bogra formula present in assembly on:

A. Oct 1953
B. Jan 1953
C. Mar 1953
D. Feb 1953

Answer

Correct Answer: A. Oct 1953 

 

46. At the time of the first constitution who was the first prime minister?

A. Sikandar Mirza
B. Ch Rehmat Ali
C. Ch Muhammad Ali
D. Liaquat Ali khan

Answer

Correct Answer: C. Ch Muhammad Ali 

 

47. Prophet Muhammad SAW belongs to Family?

A. Quraish
B. Hashim
C. Sheikh
D. Not

Answer

Correct Answer: A. Quraish 

 

48. In the Sacrilegious wars when prophet Muhammad (PBUH) was 20 years of age. Quraish and their allies were lead by?

A. Hazrat Harb bin Umayah R.A
B. Hazrst Umar R.A
C. Hazrat Farooq R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Harb bin Umayah R.A 

 

49. To what Prophet the Zabur was revealed by Allah?

A. Prophet Ibrahim A.S
B. Prophet Esa A.S
C. Prophet Dawood A.S
D. Prophet Muhammad SAW

Answer

Correct Answer: C. Prophet Dawood A.S 

 

50. What companion of Prophet (PBUH) was awarded with the title of The Sword of Allah?

A. Khalid bin Waleed R.A
B. Hazrat Ameer Muhwaya R.A
C. Hazrat Umar R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Khalid bin Waleed R.A 

 

51. What was the name of Imam Bukhari (R.A)?

A. Muhammad bin Ismaeel
B. Muhammad Khalid
C. Muhammad Dawood
D. Muhammad Farooq

Answer

Correct Answer: A. Muhammad bin Ismaeel 

 

52. How many times Pakistan become a non-permanent member of the Security Council?

A. 10
B. 8
C. 7
D. 6

Answer

Correct Answer: C. 7 

 

53. Omer Khyaam was?

A. Mathematician
B. Poet
C. Astrologist
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

54. 1st constructed barrage in Pakistan was:

A. Sukkur Barrage
B. Kotri Barrage
C. Sindh Barrage
D. None of above

Answer

Correct Answer: A. Sukkur Barrage 

 

55. The Sensitive Part of the eye is:

A. Retina
B. Cornea
C. Markey
D. Not

Answer

Correct Answer: A. Retina 

 

56. The largest producer of Uranium is?

A. Uzbekistan
B. Tajikistan
C. Kazakistan
D. South Africa

Answer

Correct Answer: C. Kazakistan 

 

57. German Airship caught fire on:

A. 1944
B. 1933
C. 1924
D. 1945

Answer

Correct Answer: B. 1933 

 

58. Water expands when cooled at what degree temperature?

A. 5 degree Celsius
B. 6 degree Celsius
C. 4 degree Celsius
D. 3 degree Celsius

Answer

Correct Answer: C. 4 degree Celsius 

 

59. The Vice president of the USA:

A. Shinzo
B. Joe Biden
C. Franklin D. Rosevelt
D. Kamala Haris

Answer

Correct Answer: D. Kamala Haris 

 

60. The Suez Canal is present in which country?

A. France
B. Egypt
C. Iran
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: B. Egypt 

 

61. The Erath Day celebrated every year on:

A. 22 March
B. 22 April
C. 22 May
D. 22 June

Answer

Correct Answer: B. 22 April

 

62. Volley Ball is the national game of:

A. Japan
B. France
C. England
D. Sri Lanka

Answer

Correct Answer: D. Sri Lanka 

 

63. Bull Fighting is the National Custom of which country?

A. Spain
B. Japan
C. China
D. New Zealand

Answer

Correct Answer: A. Spain 

 

64. Earthquake center point is called:

A. Belowcenter
B. Incenter
C. Epicenter
D. Outcenter

Answer

Correct Answer: C. Epicenter 

 

65. Total number of Surahs in the Holy Quran is:

A. 115
B. 114
C. 6666
D. 112

Answer

Correct Answer: B. 114 

 

66. Oxygenated blood carried by?

A. Arteries
B. Veins
C. Kidneys
D. Aorta

Answer

Correct Answer: A. Arteries 

 

67. Markhor is the National Animal of:

A. Afghanistan
B. Pakistan
C. Iran
D. Burkendi

Answer

Correct Answer: B. Pakistan 

 

68. Lake Saif ul Malok is in which country?

A. Manshahra
B. Ghotki
C. Sanghar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Manshahra 

 

69. The Niagara River boundaries between:

A. USA & France
B. China & USA
C. USA & Canada
D. USA & Pakistan

Answer

Correct Answer: C. USA & Canada 

 

70. The Fort Munro is located in:

A. Dara Ismael Khan
B. Dara Ghazi Khan
C. Nanga Parbat
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dara Ghazi Khan 

 

71. The Fundamentals of Islam are:
A. 5
B. 6
C. 4
D. 3

Answer

Correct Answer: A. 5 

 

72. Diamond is made from which of the following material?

A. Silicon
B. Carbon
C. Calcium Carbonate
D. Calcium bisulfate

Answer

Correct Answer: B. Carbon 

 

73. Deficiency of Vitamin A cause:

A. Scurvy
B. Rickets
C. Night Blindness
D. Renal Failure

Answer

Correct Answer: C. Night Blindness 

 

74. Vitamin C is also called:

A. Citric Acid
B. Ascorbic Acid
C. Nitric Acid
D. Sulfuric Acid

Answer

Correct Answer: B. Ascorbic Acid 

 

75. Population wise largest city in the world is?
A. Canberra
B. Canada
C. Tokyo
D. Japan

Answer

Correct Answer: C. Tokyo 

 

76. The largest planet of the Solar System is?

A. Mars
B. Pluto
C. Jupiter
D. Venus

Answer

Correct Answer: C. Jupiter 

 

77. Which planet is Closest to Sun?

A. Mercury
B. Venus
C. Jupiter
D. Neptune

Answer

Correct Answer: A. Mercury 

 

78. Forest in Pakistan of Total Area:

A. 8%
B. 6%
C. 5%
D. 4%

Answer

Correct Answer: C. 5% 

 

79. The first Heart transplant was done in:

A. 1967
B. 1979
C. 1965
D. 1956

Answer

Correct Answer: A. 1967 

 

80. Compact Disk has a capacity of how many MBS?

A. 720MB
B. 680MB
C. 580MB
D. 460MB

Answer

Correct Answer: B. 680MB 

 

81. For the Internet which device is used from the following?

A. Ethernet Cable
B. Modem
C. Light Pen
D. Joy Stick

Answer

Correct Answer: B. Modem 

 

82. The computer part “Keyboard” is used as?

A. Input Device
B. Output Device
C. Storage Device
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Input Device 

 

83. From the following Quantity does Velocity belong?

A. Scalar
B. Vector
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Vector 

 

84. What is the age of retirement judge of Supreme Court?

A. 85
B. 45
C. 55
D. 65

Answer

Correct Answer: D. 65 

 

85. The Sound does not pass through:

A. Light
B. Water
C. Vacuum
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Vacuum 

 

86. The Secret Agency of Israel is:

A. Mosad
B. Andol Agency
C. Romanian
D. Athenagence

Answer

Correct Answer: A. Mosad 

 

87. The Aung San Suki was the leader of:

A. Burkina Faso
B. Myanmar
C. Cairo
D. Australia

Answer

Correct Answer: B. Myanmar 

 

88. Ch Rehmat Ali published “now or never” from where?

A. Cambridge
B. Paris
C. London
D. Europe

Answer

Correct Answer: A. Cambridge 

 

89. CNG is the abbreviation of:

A. Control National Gas
B. Compressed National Gas
C. Common Natural Gas
D. Compressed Natural Gas

Answer

Correct Answer: D. Compressed Natural Gas 

 

90. Name the poet who wrote Jeway Jeway Pakistan?

A. Junaid Jamshed
B. Hafiz Jalehindri
C. Jamal Uddin Aali
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Jamal Uddin Aali 

 

91. The Akhri Khutba was delivered on:

A. 10 Hijri
B. 8 Hijri
C. 6 Hijri
D. 4 Hijri

Answer

Correct Answer: A. 10 Hijri 

 

92. Hussain Shaheed Shurwadi belongs to?

A. Kashmir
B. Bengal
C. Afghanistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Bengal 

 

93. Pakistan left SEATO in?

A. 1983
B. 1978
C. 1974
D. 1973

Answer

Correct Answer: D. 1973 

 

94. Pakistan left Commonwealth in:

A. 1969
B. 1972
C. 1974
D. 1976

Answer

Correct Answer: B. 1972 

 

95. The Smallest continent of the world is:

A. Australia
B. Africa
C. Asia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Australia 

 

96. The members of the European Union are:

A. 38
B. 34
C. 27
D. 20

Answer

Correct Answer: C. 27 

 

97. The Computer’s program Excel is used for the following operations?

A. Documentations
B. Calculations
C. Slides
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Calculations 

 

98. Which of the following is not the operating system?

A. Disk Operating System
B. MAC
C. Windows NT
D. Oracle

Answer

Correct Answer: D. Oracle

 

99. Poet Firdausi was the poet of:

A. Urdu
B. Persian
C. Arabic
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Persian

 

100. Pakistan joined NAM in which of the following year?

A. 1989
B. 1979
C. 1978
D. 1982

Answer

Correct Answer: B. 1979 

 

Related Solved MCQs

  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Federal Investigation Agency Act, 1974 (VIII of 1975) Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • FPSC Airport Security Force (ASF) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Combined Competitive Exam (CCE) Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • FPSC Appraising/Valuation Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • FIA Constable Exam Paper Conduct By OTS Click Here

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *