Note: FIA Assistant Director Solved Test held on 18 Aug 2023 (Batch-2), Contains 71+ Solved Mcqs of English Synonyms, Antonyms, Fill in the blanks, World General Knowledge, Pak-Study, Islamic Study, Math questions and Subject Related

 

1. Choose the Antonym of Unwonted?

A. Prisal
B. Expected
C. Customary
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Customary

 

2. Choose the Antonym of Consonance?

A. Discord
B. Accord
C. Contradiction
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Discord

 

3. Choose the Antonym of Nicety?

A. Discourtesy
B. Rudeness
C. Carelessness
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Carelessness

 

4. Choose the Antonym of Loath?

A. Agreeable
B. Eager
C. Attracted
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Eager

 

5. Choose the Antonym of Zest?

A. Distaste
B. Laziness
C. Gusto
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Laziness

 

6. Choose the Synonym of Recalcitrant?

A. Unwilling
B. Contrite
C. Refractory
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Refractory

 

7. Choose the Synonym of Sobriquet?

A. Brickbat
B. Praise
C. Nickname
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Nickname

 

8. Choose the Synonym of Sundry?

A. Shabby
B. Several
C. Exact Number
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Several

 

9. Choose the Synonym of Exacerbate?

A. To Encourage
B. Overstate
C. Aggravate
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Aggravate

 

10. Choose the Antonym of Maudin?

A. Coarse
B. Weakly Sentimental
C. Disheveled
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Weakly Sentimental

 

Fill in the Blanks

11. The vice-president will be seated ___ the chairman at the banquet.

A. As
B. By
C. To
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. As

 

12. A record of complaints ___ kept in the purser’s office.

A. Are
B. Were
C. Is
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Is

 

13. Giving is better than ___.

A. Receive
B. To Receive
C. Receiving
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Receiving

 

14. Either you or he ___ at fault.

A. Is
B. Are
C. Have
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Is

 

15. All cabin attendants must lock the cabin door ___ leaving the room.

A. Afterwards
B. Later than
C. After
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. After

 

What is the underlined part of the Sentence

 

16. Several ducks had dark green heads.

A. Subject
B. Adjective
C. Conjunction
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Adjective

 

17. He sold his house to John.

A. Direct Object
B. Indirect Object
C. Helping Verb
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Indirect Object

 

18. Running fast they caught the last bus.

A. Noun Phrase
B. Adjective Phrase
C. Adverb Phrase
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Adjective Phrase

 

19. Swimming is my favorite recreation.

A. Participle
B. Complement
C. Gerund
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Gerund

 

20. The fabric felt soft.

A. Action Verb
B. Auxiliary Verb
C. Linking Verb
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Linking Verb

 

21. Which is the oldest university in Pakistan?

A. Punjab University
B. Karachi University
C. Quaid-e-Azam University
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Punjab University

 

22. How many permanent members are there in the United Nations Security Council?

A. 5
B. 10
C. 15
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 5

 

23. Which color of light has the shortest wavelength?

A. Red
B. Green
C. Blue
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Blue

 

24. Which language is predominantly speaks in Qatar?

A. Arabic
B. Persian
C. English
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Arabic

 

25. Which country is known as the “Land of the Midnight Sun”?

A. Switzerland
B. Norway
C. Finland
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Norway

 

26. Who won the Noble Prize in Physics in 2020 for their work on black holes?

A. Serge Haroche and David J. Wineland
B. Sir Roger Penrose, Reinhard Genzel and Andrea Ghez
C. Thouless, F. Duncan M. Haldane, and J. Michael Kosterlitz
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Sir Roger Penrose, Reinhard Genzel and Andrea Ghez

 

27. Who was the president of Pakistan from 1971 to 1973?

A. Yahyah Khan
B. Ayub Khan
C. Zulfiqar ali Bhutto
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Zulfiqar Ali Bhutto

 

28. What is the largest desert in the world?

A. Kalahari Desert
B. Gobi Desert
C. Sahara Desert
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sahara Desert

 

29. In a right triangle, which side is always the longest?

A. Opposite Side
B. Hypotenuse
C. Adjacent
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hypotenuse

 

30. Which country in Africa was formerly known as Rhodesia?

A. South Africa
B. Zimbabwe
C. Zambia
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Zimbabwe

 

31. What is the currency of china?

A. Yen
B. Euro
C. Yuan
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Yuan

 

32. Functional group of chlorophyll is?

A. –CHO
B. –CH3
C. –C2H3
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. –CH3

 

33. Linkage prevent between to heavy chains of Antibody molecule?

A. Double Disulphide
B. Double H-Bond
C. Double Covalent
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Double Disulphide

 

34. Agranulocytes (type of WBC) are formed in?

A. Red Bone Marrow
B. Liver
C. Lymphoid Tissue
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lymphoid Tissue

 

35. Genetically modified bacterium is produced when bacterium takes in?

A. Recombinant DNA
B. Modified DNA
C. Muted DNA
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Recombinant DNA

 

36. The term Xerostomia refers to?

A. Dry Skin
B. Dry Mouth
C. Dry Nose
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dry Mouth

 

37. A hypersonic weapon travels at hypersonic speed which is ___ times the speed of sound?

A. 10 to 50
B. 5 to 25
C. 2 to 10
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 5 to 25

 

38. Photon with energy greater than 1.02 MeV can interact with matter as?

A. Photoelectric Effect
B. Compton Effect
C. Pair Production
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Pair Production

 

39. The uncertainty principle was given by?

A. De-Broglie
B. Heisenberg
C. Einstein
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. De-Broglie

 

40. Controlling rods inserted into the reactor are of metal?

A. Aluminum
B. Cadmium
C. Magnesium
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Cadmium

 

41. Which of the following type of mirrors can form an image larger than the object?

A. Concave
B. Convex
C. Plane
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Concave

 

42. For anti-clock wise rotation direction of angular velocity is?

A. Positive
B. Negative
C. Zero
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Positive

 

43. The density of ice?

A. 0.9 g/cm3
B. 1 g/cm3
C. 1:1 g/cm3
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 0.9 g/cm3

 

44. Mach number is used in connection with the speed of?

A. Ship
B. Light
C. Aircraft
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Aircraft

 

45. A car is travelling at a speed of 90km per hour. In how many minutes it will cover 450 km?

A. 270 minutes
B. 300 minutes
C. 330 minutes
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 300 minutes

 

46. A bag of 40 kg Rice costs Rs, 3200, how much Rice can be bought in Rs 4800?

A. 80 kg
B. 60 kg
C. 70 kg
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 60 Kg

 

47. Akbar wants to distribute some amount among his four partners (A, B, C, D) respectively in the section 1:2:3:4. Can you guess the share of B if total amount is Rs, 80,000?

A. Rs 10,000
B. Rs 14,000
C. Rs 16,000
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Rs 16,000

 

48. University Allocated 360 seats for three disciplines (Electrical, Mechanical and Civil) in the ratio 2:3:4, How many seats are there for Mechanical?

A. 90
B. 120
C. 150
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 120

 

49. The average of three numbers is 54. If two numbers are 48 and 58. What is third number?

A. 52
B. 54
C. 56
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 56

 

50. Which country will host G20 summit in 2023?

A. Pakistan
B. China
C. India
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. India

 

51. Radcliff Report was published on ___1947?

A. 16 July
B. 16 August
C. 16 September
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 16 August

 

52. Name the first Governor General of Pakistan?

A. Lord Mountbatten
B. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
C. Liaqat Ali Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Quaid e Azam Muhammad Ali Jinnah

 

53. General Pervaiz Musharraf imposed emergency in the country on?

A. 3 November 2007
B. 4 November 2007
C. 5 November 2007
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 3 November 2007

 

54. Which Constitutions adopted both Urdu and Bengali as national languages?

A. 1956
B. 1962
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1956

 

55. Constitution Commission under Justice Shahbuddin included ___ women?

A. Four
B. Two
C. Three
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Four

 

56. Following country helped Pakistan in the Civil War in East Pakistan in 1971?

A. Afghanistan
B. USA
C. Russia
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. USA

 

57. Pakistan was ___ largest recipient of US aid during latter half of 1960s?

A. 5th
B. 4th
C. 3rd
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 4th

 

58. At the age of king Bakht Nasr, Hazrat Uzair A.S spend ____ years in jail?

A. 70
B. 80
C. 90
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 70

 

59. The rule of pious caliphate lasted for above 30 years. How long the Umayyad dynasty ruled?

A. 100 years
B. 150 Years
C. 90 Years
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 90

 

60. How many caliphs died at Baghdad?

A. 9
B. 20
C. 22
D. None

Answer

Correct Answer: D. None

 

61. In the following two paras, two bows occur?

A. 15 and 30
B. 19 and 20
C. 20 and 30
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 19 and 20

 

62. The Quranic philosophy is directed towards the achievement of?

A. Welfare
B. Profit
C. Experience
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Welfare

 

63. Hazrat Yousaf (A.S) and Hazrat Yaqoob (AS) met each other after?

A. 20 years
B. 30 years
C. 40 years
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 40 years

 

64. Who added second Azan for Friday prayer?

A. Hazrat Abu Bakr (RA)
B. Hazrat Umar (RA)
C. Hazrat Usman (RA)
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Usman (R.A)

 

65. Whoever is in wrongful possession of a passport not lawful issued to him shall be punished with imprisonment which extends to?

A. Five years
B. Two Years
C. Three Years
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Three Years

 

66. Under explosive substances Act, 1908 the punishment for causing explosion likely to endanger to?

A. Death
B. Imprisonment for life
C. Both a and b
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A and B

 

67. In explosive substances Act, 1908 offences are punished with?

A. Death and Imprisonment upto 14 years
B. Forfeiture of Property
C. Both a & b
D. None if these

Answer

Correct Answer: A. Death and Imprisonment upto 14 years

 

68. If the offence of trafficking in persons is committed against woman the offender be punished with imprisonment which extends to?

A. Four years
B. Fourteen years
C. Seven years
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Ten Years)

 

69. Under the act the Federal Investigation Agency shall investigate the offence if?

A. Victim is Minor
B. Victim is Foreigner
C. Offence involves transportation of victim out of Pakistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Offence involves transportation of victim out of Pakistan

 

70. An offence under the Act shall be?

A. Cognizable and Bailable
B. Non Cognizable and Non bailable
C. Cognizable and Non Bailable
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Cognizable and Non Bailable

 

71. Under the Act the court may direct payment of compensation to victim under section ___ of code?

A. 406
B. 506
C. 545
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 545

 

Related Solved MCQs

  • Town Officer Solved Test Paper Held on 26-05-2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Paper held on 25 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Test held on 23 May 2023 Click Here
  • Special CSS MPT Solved Paper held on 21 May 2023 Click Here
  • Test for the Post of MO/FMO BPS-17 (SPSC) held on 4-05-2023 Click Here
  • STS JEST (Evening) Paper Solved Mcqs held on 25-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division UDC Paper 28-01-2023 Click Here
  • Post Office Postman(BS-7) Sukkur Paper held on 5-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division LDC Paper 27 Jan, 2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page