Note: FPSC FIA Inspector Investigation Solved MCQs (Batch 1-6) July 2022, contains 45+ Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study and Current Affairs.

 

1. Who has been named ‘Athlete of the year’ by Time Magazine?

A. Aly Raisman
B. Laurie Hernandez
C. Simone Biles
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Simone Biles

 

2. In 31 October 2021, China’s Beijing was again ranked ___ in the world poor air quality.

A. First
B. Second
C. Third
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Fifth) 

 

3. Which country’s embroidery was added to UNESCO cultural heritage list?

A. Iran
B. Palestin
C. C. India
D. D. Pakistan

Answer

Correct Answer: B. Palestine

 

4. Pakistan will produced a joint Television series with Turkey on the life of:

A. Muhammad Bin Qasim
B. Salahuddin Ayubi
C. Ottaman Empire
D. Tipu Sultan

Answer

Correct Answer: B. Salahuddin Ayubi

 

5. In October 2021, Inflation surged to ____ percent.

A. 8.6 per cent
B. 9.0 per cent
C. 9.2 per cent
D. 9.6 per cent

Answer

Correct Answer: C. 9.2 per cent

 

6. Which state hosted the OIC meeting on Afghanistan in Dec 2021?

A. Pakistan
B. UAE
C. Saudi Arabia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pakistan

 

7. Which liberation war victory was celebrated by Bangladesh over Pakistan in December 2021?

A. 46
B. 48
C. 50
D. 52

Answer

Correct Answer: C. 50

 

8. Dr. Abdus Salam won the Nobel Prize for physics in the year:

A. 1996
B. 1979
C. 1964
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1979

 

9. The funeral prayer of nuclear scientist Dr Abdul Qadeer Khan was offered at:

A. Badshahi Mosque
B. Jamia Karachi
C. Wazir khan Mosque
D. Faisal Mosque

Answer

Correct Answer: D. Faisal Mosque

 

10. Syed Ali Shah Gilani died at the age of:

A. 93
B. 90
C. 92
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 92

 

11. When Malala Day is celebrated?

A. 12 June
B. 12 May
C. 12 July
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 12 July

 

12. Where will the next G7 (Group of Seven) summit be held in 2022?

A. France
B. Germany
C. USA
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Germany

 

13. Pakistan’s first Transgender Protection Center opens in which city?

A. Lahore
B. Karachi
C. Islamabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Islamabad

 

14. .mpg is a file extension of ____.

A. Video
B. Word
C. Picture
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Video

 

15. A senator is elected in Pakistan for:

A. 4 years
B. 5 years
C. 6 years
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 6 years

 

16. Which city will host Asia Cup Hockey 2022?

A. Karachi
B. Jakarta
C. Dhaka
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Jakarta

 

17. Which of the following is the current Chief Minister of Balochistan?

A. Mir Abdul Quddus Bizenjo
B. Jam Ghulam Qadir Khan
C. Jam Kamal Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Mir Abdul Quddus Bizenjo

 

18. Who is the present Chief Justice of Pakistan?

A. Justice Anwar Zaheer Jamali
B. Justice Asif Saeed Khosa
C. Justice Umar Ata Bandial
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Justice Umar Ata

 

19. One who is unable to pay his debts:

A. Bale
B. Brood
C. Caucus
D. Insolvent

Answer

Correct Answer: D. Insolvent

 

20. Black Lives Matter escalated with the murder of:

A. Tiger Woods
B. Halle Barey
C. George Floyd
D. Kevin Heart

Answer

Correct Answer: C. George Floyd


 

21. USA killed Quds force Chief, Named?

A. Qasem Soleimani
B. Qaboos bin Said al Said
C. Haitham bin Tariq
D. Mahjoob Zweiri

Answer

Correct Answer: A. Qasem Soleimani

 

22. Me Too Movement is a social movement:

A. Againt the illegal supply of women
B. Against abuse and harassment of women
C. Agianst abuse of child labor
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Against abuse and harassment of women

 

23. What is the name of the Boris Johnson Party?

A. Democratic Party
B. Republic Party
C. Conservative Party
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Conservative Party

 

24. Turkey’s operation in 2019 against SDF (Syrian Democratic Forces), Named?

A. Operation Peace Spring
B. Operation Olive Branch
C. Operation Spring Shield
D. 9.6 per cent

Answer

Correct Answer: A. Operation Peace Spring

 

25. Pakistan tested which cruise missile in February 2021?

A. Ghaznavi
B. Babur
C. Ababeel
D. Nasr

Answer

Correct Answer: B. Babur

 

26. Sheheen-1 is a surface-to-surface guided ballistic missile of which country?

A. Egypt
B. Pakistan
C. Turkey
D. 52

Answer

Correct Answer: B. Pakistan

 

27. 1st women Nobel Peace Prize winner?

A. Bertha von Suttner
B. Jane Addams
C. Mother Teresa
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Bertha von Suttner

 

28. UK left European Union after how many years?

A. 45 years
B. 47 years
C. 49 years
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 47 years

 

29. According to Forbes, who is the most powerful woman of 2018?

A. Theresa May
B. Angela Merkel
C. Christine Lagarde
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Angela Merkel

 

30. Pakistan Stock Exchange is controlled by:

A. Securities & Exchange Commission of Pakistan
B. Pakistan Stock Exchange
C. State Bank of Pakistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Securities & Exchange Commission of Pakistan

 

31. Recently, which Arab country has withdrawn from OPEC?

A. Oman
B. Saudi Arabia
C. Qatar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Qatar

 

32. Most cases of Covid-19 by country?

A. India
B. China
C. USA
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. USA

 

33. What is the Capital of Syria?

A. Jakarta
B. Damascus
C. Ankara
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Damascus

 

34. Who many the Permanent members of UNSC?

A. 5
B. 10
C. 15
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 5

 

35. Who is the current Supreme Leader of Taliban?

A. Zabihullah Mujahid
B. Sohail Shaheen
C. Mullah Abdulghani Baradar
D. Haibatullah Akhundzada

Answer

Correct Answer: D. Haibatullah Akhundzada

 

36. Which country won a most medals in Tokyo Olympics 2020?

A. China
B. USSR
C. USA
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. USA

 

37. International Court of Justice Headquarters is in:

A. Davos
B. Hague
C. London
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hague

 

38. Who is the current Provincial Minister of Punjab for Population Welfare?

A. Syed Asif Ali
B. Hammad Azhar
C. Hashim Dogar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hashim Dogar

 

39. Who is the current Speaker of the Punjab Assembly?

A. Hamza Shehbaz Sharif
B. Chaudhry Pervaiz Elahi
C. Dost Muhammad Mazari
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Chaudhry Pervaiz Elahi

 

40. Chahbahar Port is in which country?

A. Pakistan
B. Turkey
C. Iran
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Iran

 

41. Who is the 5th Prime Minister of Pakistan?

A. Huseyn Shaheed Suhrawardy
B. Ibrahim Ismail Chundrigar
C. Sir Feroze Khan Noon
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Huseyn Shaheed Suhrawardy 

 

42. Indian farmer Protest against?

A. 2 farm laws
B. 3 farm laws
C. 4 farm laws
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 3 farm laws

 

43. Largest city of Gilgit Baltistan?

A. Skardu
B. Hunza
C. Gilgit
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Gilgit

 

44. Ali Sadpara is from?

A. Skardu
B. Lahore
C. Kashmir
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Skardu

 

45. Islamabad High Court established in which year?

A. 2008
B. 2010
C. 2012
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 2010

 

46. Hayat-e-Javed is written by?

A. Allama Iqbal
B. Muhammad Ali Jinnah
C. Altaf Hussain Hali
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Altaf Hussain Hali

 

47. Sindhi Cultural Day is observed every year on:

A. First Sunday of December
B. Second Sunday of December
C. Third Sunday of December
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. First Sunday of December

 

48. Who is the 7th Prime Minister of Pakistan?

A. Huseyn Shaheed Suhrawardy
B. Ibrahim Ismail Chundrigar
C. Sir Feroze Khan Noon
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sir Feroze Khan Noon 

 

Related Solved MCQs

  • Inspector FIA Solved MCQs July 25, 2022 Click Here
  • Assistant Director FIA MCQs Batch-1 July 24, 2022, Click Here
  • Assistant Director FIA MCQs Batch-2 July 24, 2022, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 17-18, 2021 Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 16, 2021, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 14, 2021, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 13, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-3 Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!