Note: FPSC ASF Solved Past Papers MCQs Set-1 contains MCQs related to the post of Assistant Security Officer / Deputy Assistant Director, ASI, SI, Assistant Director and all remaining ASF Posts. We have collected questions from the past papers which will be helpful in the preparation of the test according to the syllabus. Set-1 Contains 100 MCQs.

 

1. The theory of ‘Clash of Civilizations’ was presented by:

A. Francis Fukuyama
B. Michael W. Doyle
C. Fouad Ajami
D. Samuel P. Huntington

Answer

Correct Answer: D. Samuel P. Huntington

 

2. Which of the following countries has signed and ratified the ‘Kyoto Protocol’ an International environmental protection treaty?

A. Germany
B. France
C. Japan
D. All of the above

Answer

Correct Answer: D. All of the above

 

3. ‘Kohat Tunnel Project’ is being completed with the financial assistance of:

A. Japan
B. South Korea
C. China
D. USA

Answer

Correct Answer: A. Japan

 

 4. ‘Al-Jazeera’ television network is based in:

A. Iraq
B. Bahrain
C. Jordan
D. Qatar

Answer

Correct Answer: D. Qatar

 

5. Which country is situated below the sea level?

A. New Zealand
B. Netherlands
C. Australia
D. Japan

Answer

Correct Answer: B. Netherlands

 

6. Ahmed Khan Kharal of Neeli Bar was a ____.

A. Freedom Fighter
B. Punjabi Poet
C. Historian
D. Mughal Architect

Answer

Correct Answer: A. Freedom Fighter

 

7. The Battle of Plassey was fought in 1787 by Robert Clive against ____.

A. Sirajuddin
B. Tipu Sultan
C. Mir Jaffar
D. Mir Qasim

Answer

Correct Answer: A. Sirajuddin

 

8. The Second World War was fought between the years ____.

A. 1938- 1945
B. 1939-1945
C. 1935-1942
D. 1936-1946

Answer

Correct Answer: B. 1939-1945

 

9. Aden is a port city of ____.

A. Oman
B. Eritrea
C. Yemen
D. Djibouti

Answer

Correct Answer: C. Yemen

 

10. Ho Chi Minh was the independence leader of ____.

A. Thailand
B. Philippines
C. Vietnam
D. Myanmar

Answer

Correct Answer: C. Vietnam

 

11. Poisonous gases were allegedly used in certain parts of Damascus against civilian by the:

A. Government forces
B. Revolutioners
C. United Nations
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Government forces

 

12. The country to the East of India having internal strife involving Muslims is:

A. Cambodia
B. Myanmar
C. Laos
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Myanmar

 

13. The Capital of South Africa is:

A. Lesotho
B. Botswana
C. Cape Town
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Cape Town

 

14. The country that will provide natural gas to Pakistan through the pipeline currently under construct:

A. Iran
B. Afghanistan
C. Turkmenistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Iran

 

15. The country that does not keep any standing armies is:

A. Switzerland
B. Philippines
C. Canada
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

16. The country that had internal strife due to Tamil Tigers in the 1980s and 1990s is:

A. Nepal
B. Karnataka
C. Sri Lanka
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sri Lanka

 

17. Hawaii and Guam in the pacific are the states of:

A. USA
B. Canada
C. Mexico
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. USA

 

18. Pakistan imports Palm Oil and tin from:

A. Vietnam
B. Maldives
C. Malaysia
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Malaysia

 

19. Paktiya, on Pakistan’s border, is a province of:

A. Iran
B. Afghanistan
C. Tajikistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Afghanistan

 

20. Pakistan’s five major rivers get together at:

A. Mithan Kot
B. Sukkur
C. Panjnad
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Panjnad

 

21. In Pakistan, the largest share of electricity comes from the source of:

A. Hydel
B. Nuclear
C. Thermal
D. Coal

Answer

Correct Answer: C. Thermal

 

22. United Nations chief weapons inspector Hans Blinx belongs to:

A. Norway
B. Sweden
C. Italy
D. France

Answer

Correct Answer: B. Sweden

 

23. Pre-emptive attack’ is an:

A. attack with chemical weapons
B. attack before enemy’s attack
C. attack with conventional weapons
D. doplomatic pressure on the rival country

Answer

Correct Answer: B. attack before enemy’s attack

 

24. Which of the following gases mainly causing global warming?

A. Nitrogen
B. Methane
C. Carbon Dioxide
D. Hydrogen

Answer

Correct Answer: C. Carbon Dioxide

 

25. In South Asia, the highest per capita income is in:

A. Pakistan
B. India
C. Sri Lanka
D. Maldives

Answer

Correct Answer: D. Maldives

 

26. The Headquarters of GCC (Gulf Cooperation Council) is in:

A. Riyadh
B. Jeddah
C. Bahrain
D. Kuwait

Answer

Correct Answer: A. Riyadh

 

27. The old name of Sri Lanka is:

A. Ceylon
B. Lacca deep
C. Ravan
D. Maldives

Answer

Correct Answer: A. Ceylon

 

28. The Headquarters of World Trade Organization is in: 

A. Lausanne
B. Geneva
C. Bale
D. Strasburg

Answer

Correct Answer: B. Geneva

 

29. Dmitry Medvede is ____ of Russia.

A. Prime Minister
B. President
C. Bussiness tycoon
D. Film Director

Answer

Correct Answer: A. Former Prime Minister (2012 to 2020)

 

30. Area wise the largest country in the world is:

A. Canada
B. Russia
C. China
D. USA

Answer

Correct Answer: B. Russia

 

31. Ancient city of Byzantium is today known as:

A. Ankara
B. Istanbul
C. Izmir
D. Antalya

Answer

Correct Answer: B. Istanbul

 

32. Chinese currency is known as:

A. Yuan
B. Yen
C. Dong
D. Ringgit

Answer

Correct Answer: A. Yuan

 

33. Un General Assembly meets every year for the new session in which month?

A. August
B. September
C. October
D. November

Answer

Correct Answer: B. September

 

34. The capital city of Cuba is

A. Mar del Plata
B. Cape town
C. Brasilla
D. Havana

Answer

Correct Answer: D. Havana

 

35. ECO (Economic Cooperation Organization) secretariat is located in:

A. Tabrez
B. Istanbul
C. Tehran
D. Ashgabat

Answer

Correct Answer: C. Tehran

 

36. The Headquarters of The Arab League situated at

A. Doha
B. Ciaro
C. Abu Dhabi
D. Riyadh

Answer

Correct Answer: B. Ciaro

 

37. Which International Organization was founded on 25th May 1981?

A. The Arab League
B. OIC
C. SAARC
D. Gulf Cooperation Council

Answer

Correct Answer: D. Gulf Cooperation Council

 

38. Pakistan has how many seasons?

A. Two seasons
B. Four seasons
C. Five seasons
D. Eight seasons

Answer

Correct Answer: B. Four seasons

 

39. The Hottest place in Pakistan is

A. Sibi
B. Jacobabad
C. Kashmore
D. Lahore

Answer

Correct Answer: B. Jacobabad

 

40. Which of the following Rivers do not flow in Africa?

A. Nile
B. Congo
C. Zamberi
D. Tigris

Answer

Correct Answer: D. Tigris

 

41. The lower Indus plain starts from

A. Mithan Kot
B. Mianwali
C. Sahiwal
D. Thatta

Answer

Correct Answer: A. Mithan Kot

 

42. Name the author who created who ‘The Adventure of Tom Sawyer’?

A. Chaucer
B. Sinclair Lewis
C. Mark Twin
D. James Barrier

Answer

Correct Answer: C. Mark Twin

 

43. Canterbury Tales was written by

A. Ernest Hemingway
B. Geoffrey Chaucer
C. Harold Robbins
D. Jane Austin

Answer

Correct Answer: B. Geoffrey Chaucer

 

44. The Picture printed on the back of Rs. 5000 Pakistani Note is:

A. Lahore Fort
B. Faisal Mosque
C. Shalimar Garden
D. Harrapa

Answer

Correct Answer: B. Faisal Mosque

 

45. Which states of the USA are called ‘Mother of States’?

A. Alaska
B. Virginia
C. Texas
D. California

Answer

Correct Answer: B. Virginia 

 

46. DeWitt Wallace was the founder of the magazine

A. Time
B. Forbes
C. Newsweek
D. Reader’s Digest

Answer

Correct Answer: D. Reader’s Digest

 

47. Reader’s Digest magazine was first published in

A. 1898
B. 1900
C. 1920
D. 1922

Answer

Correct Answer: D. 1922

 

48. February 5 observed annually as

A. Black Day
B. Maritime Day
C. Accession Day
D. Kashmir Solidarity Day

Answer

Correct Answer: D. Kashmir Solidarity Day

 

49. Who was the founder of the oil company Shell?

A. Marcus Samuel
B. Charles Saatchi
C. Darryl W. Handy
D. Norman Kittson

Answer

Correct Answer: A. Marcus Samuel

 

50. Which is the shortest river in the world?

A. Mekong
B. Lena
C. Congo
D. Roe River

Answer

Correct Answer: D. Roe River

 

51. What is the length of the shortest river in the world ‘Roe River’?

A. 61 meters
B. 65 meters
C. 69 meters
D. 71 meters

Answer

Correct Answer: A. 61 meters

 

52. Rome, the capital of Italy is located beside the river:

A. Danube
B. Tiber
C. Rhine
D. Po

Answer

Correct Answer: B. Tiber

 

53. Which Continent is without glaciers?

A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Australia

Answer

Correct Answer: D. Australia

 

54. Burgeon glacier is located in

A. China
B. Nepal
C. India
D. Chile

Answer

Correct Answer: D. Chile

 

55. The highest of Koh-e-Sulaiman range is

A. Tirich Mir
B. K-2
C. Takhat-e-Sulaiman
D. Sakar

Answer

Correct Answer: C. Takhat-e-Sulaiman

 

56. Which among the following is regarded as the ‘Father of Russian Revolution’?

A. Lenin
B. Karl Marx
C. Trotsky
D. Kerensky

Answer

Correct Answer: A. Lenin

 

57. Which of the following Pass connects Peshawar with Chitral?

A. Malakand Pass
B. Dargai Pass
C. Bola Pass
D. Baroghil Pass

Answer

Correct Answer: A. Malakand Pass

 

58. Who said these words ‘I want to die in an independent country instead of a slave Hindustan’?

A. Ch. Rahmat Ali
B. Maulana Hafeez Jallandhari
C. Maulana Muhammad Ali Johar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Maulana Muhammad Ali Johar

 

59. Saudi Billionaire Osama bin Laden made his money through which business?

A. Weapons trading
B. Construction
C. Petroleum trading
D. Drug trafficking

Answer

Correct Answer: B. Construction

 

60. Who was the Prime Minister of the UK at the time of the creation of Pakistan?

A. Attlee
B. Lord Chelmsford
C. Churchill
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Attlee

 

61. Astana is the capital of

A. Azerbaijan
B. Tajikistan
C. Kyrgyzstan
D. Kazakhstan

Answer

Correct Answer: D. Kazakhstan

 

62. ‘Hamayun Nama’ was written by

A. Altaf Gauhar
B. Noor Jehan
C. Emperor Akbar
D. Gulbaden Begum

Answer

Correct Answer: D. Gulbaden Begum

 

63. Agartala city made famous by 1968 conspiracy case located in

A. China
B. Nepal
C. India
D. Bhutan

Answer

Correct Answer: C. India

 

64. Kamran’s Bara-Dari in Lahore named after

A. Baur’s father
B. Hamayun’s brother
C. Sher Shah Suri’s father
D. Akbar’s Uncle

Answer

Correct Answer: B. Hamayun’s brother

 

65. Allama Inyatallah Mashriqi was the founder of

A. MAO College Lahore
B. Anjuman Hiimayat-e-Islam
C. Arafat Magzine
D. Khaksar Movement

Answer

Correct Answer: D. Khaksar Movement

 

66. In 1867, which dispute laid the foundation of ‘Two Nations Theory’ in India?

A. Share in Federal Government
B. Attack on each other’s religious beliefs
C. Urdu-Hindi Controversy
D. Financial Disparity

Answer

Correct Answer: C. Urdu-Hindi Controversy

 

67. In 1886, Sir Syed Ahmed Khan founded

A. MAO College, Aligarh
B. MAO Aligarh School
C. Tehzib-ul-Ikhlaq
D. Muhammadan Education Conference

Answer

Correct Answer: D. Muhammadan Education Conference

 

68. At the time of Bengal’s Partition (1905), who was the Governor-General of India?

A. Lord Mayo
B. Lord Curzon
C. Lord Clive
D. Lord Wavell

Answer

Correct Answer: B. Lord Curzon

 

69. Who leads the Shimla Deputation during a meeting with Governor-General Lord Minto in 1906?

A. Sir Agha Khan
B. Nawab Mohsin-ul-Mulk
C. Nawab Salim-Ullah-Khan
D. Muhammad Ali Jinnah

Answer

Correct Answer: A. Sir Agha Khan

 

70. The year 1916 A.D. is significant due to

A. Hindu-Muslims Riots
B. Lucknow Pact
C. Dismissal of Indian Governer
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Lucknow Pact

 

71. Ghandi emerged as a top-notch leader in India after

A. Jinnah’s joining of Muslim League
B. Lucknow Pact
C. Partition of Bengal
D. Khilafat Movement

Answer

Correct Answer: D. Khilafat Movement

 

72. Montague-Chelmsford Reforms were announced in

A. 1906
B. 1919
C. 1921
D. 1930

Answer

Correct Answer: B. 1919

 

73. Who presided over Allahabad Session of Muslim League in 1930?

A. Muhammad Ali Jinnah
B. Sir Agha Khan
C. Hakim Ajmal Khan
D. Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: D. Allama Iqbal

 

74. Who was the Governor General of India before Lord Mountbatten?

A. Lord Wavell
B. Lord Irwin
C. Lord Minto
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lord Wavell

 

75. Which of them arrived in India in 1942?

A. Simmon Commision
B. Cripps Mission
C. Cabinet Mission
D. None of them

Answer

Correct Answer: B. Cripps Mission

 

76. Who is considered to be the Chief Architect of 1956 Constitution?

A. Ghulam Muhammad
B. Sikandar Mirza
C. Muhammad Ali Bogra
D. Ch. Muhammad Ali

Answer

Correct Answer: D. Ch. Muhammad Ali

 

77. Gwadar Port is being constructed in the Province of

A. KPK
B. Punjab
C. Sindh
D. Bolochistan

Answer

Correct Answer: D. Balochistan

 

78. Chennai is the new name of which Indian state?

A. Haryana
B. Chandigar
C. Calcutta
D. Madras

Answer

Correct Answer: D. Madras

 

79. Which film won 8 Oscar awards in 2009?

A. Slumdog Millionaire
B. Traffic
C. Crash
D. Harry Porter and Half Prince

Answer

Correct Answer: A. Slumdog Millionaire

 

80. ‘Agerpres’ is the news agency of

A. South Africa
B. Romania
C. Argentina
D. Georgia

Answer

Correct Answer: B. Romania

 

81. Schwab Klaus was the founder of

A. Red Cross
B. Amnestry International
C. World Economic Forum
D. Human Rights Watch

Answer

Correct Answer: C. World Economic Forum

 

82. The plain areas in Sindh, Bahawalpur and Rachna Doab are called

A. Cover flood Plain
B. Meandee Plain
C. Non area Plain
D. Riverine Plain

Answer

Correct Answer: A. Cover flood Plain

 

83. The major part of lower Indus plain is

A. Sindh plain
B. Sindh Doaab
C. Thai Desert
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sindh plain

 

84. Active flood plain is also known as bet or

A. Meander land
B. Khaddar land
C. Riverine land
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Khaddar land

 

85. The word is celebrating the 200th birthday in 2009 of which scientist?

A. Charles Darwin
B. Roger Bacon
C. Issac Newton
D. Alaxander Fleming

Answer

Correct Answer: A. Charles Darwin

 

86. Where are the Headquarters of Humans Right Watch?

A. New York
B. Paris
C. Hague
D. Rome

Answer

Correct Answer: A. New York

 

87. Who is the current Managing director of IMF?

A. Gay Quaden
B. Nout Wellink
C. Kristalina Georgieva
D. Alaistar Darling

Answer

Correct Answer: C. Kristalina Georgieva 

 

88. Which country is the largest trading partner of Pakistan?

A. UK
B. USA
C. China
D. UAE

Answer

Correct Answer: C. China

 

89. Autopsy is connected with

A. Post-mortem
B. Cancer
C. Study of living cells
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Post-mortem

 

90. World longest street is

A. Yonge street
B. Wall street
C. Fleet street
D. Lombard street

Answer

Correct Answer: A. Yonge street 

 

91. Parliament of Kuwait is known as

A. Majlis-al-Nawab
B. Majlis Shoora
C. Majlis-i-Umma
D. Majlis-ul-Umma

Answer

Correct Answer: C. Majlis-i-Umma

 

92. ‘Order of Cloud and Banner’ is the most prestigious military award of

A. Japan
B. China
C. India
D. South Korea

Answer

Correct Answer: B. China

 

93. Monsoon season in Pakistan starts in July and ends in

A. August
B. September
C. October
D. November

Answer

Correct Answer: B. September

 

Directions: Choose the one which best expresses the meaning of the given word

94. INCONTINENT

A. Inconstant
B. Restless
C. Uncertain
D. Unrestrained

Answer

Correct Answer: D. Unrestrained

 

95. RECIPROCATE

A. Grant
B. Recieve
C. Interchange
D. Deliver

Answer

Correct Answer: C. Interchange

 

96. HELM

A. Corner
B. Handle
C. Head
D. Edge

Answer

Correct Answer: C. Head

 

Directions: In each of the following  question, choose the word opposite in meaning to the given word

97. MEAGER

A. Plantiful
B. Average
C. Extravagant
D. Excessive

Answer

Correct Answer: A. Plantiful

 

98. DORMANT

A. Active
B. Modern
C. Permanent
D. Transient

Answer

Correct Answer: A. Active

 

99. ADHERENT

A. Rival
B. Alien
C. Detractor
D. Enemy

Answer

Correct Answer: C. Detractor

 

100. EQUANIMITY

A. Excitement
B. Duplicity
C. Resentment
D. Dubiousness

Answer

Correct Answer: A. Excitement

 

Related Solved MCQs

  • Inspector Inland Revenue Solved Past Papers MCQs Click Here
  • FPSC FBR Appraising/Valuation Officer Solved Past Papers MCQs Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • Federal Investigation Agency (FIA) Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • NAB Solved Past Papers MCQs Set-2 Click Here
  • Combined Competitive Exam Screening Test 2021 SOLVED MCQs Click Here
  • ASF (ASI) Recruitment Test Syllabus Click Here
  • ASF (ASI) Recruitment Test Past Papers Click Here
  • Watch Video on Youtube Click Here

 

← Back to Home Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *