Note: FPSC Assistant Paper Solved MCQs Batch-2 held on October 31, 2022, contains 70+ MCQs of Pak Study, General Knowledge, English, Islamic Studies, Current Affairs, and MS Office.

 

1. “Kicking the bucket” is a humorous ___ for “dying”.

A. Word
B. Dictum
C. Euphemistic
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Euphemistic

 

2. His first failure did not ___ him from making another attempt.

A. Interfere
B. Frighten
C. Bold
D. Deter

Answer

Correct Answer: D. Deter

 

3. The ___ statues resembled ludicrous figures found in ancient monuments.

A. Impressive
B. Glorious
C. Grotesque
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Grotesque

 

4. Health is too important to be ____.

A. Detested
B. Deprived
C. Neglected
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Neglected

 

5. The curfew in the riot-ridden area was ___ for a couple of hours to allow people to move.

A. Removed
B. Lifted
C. Embroiled
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Removed

 

6. It had rained all afternoon, but the fans were still ___ that their favorite game would still be played.

A. Pessimistic
B. Sadistic
C. Optimistic
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Optimistic

 

7. Owing to their unruly behavior, some members of the cricket team were ___ from taking part in future matches.

A. Outlawed
B. Exempted
C. Banned
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Exempted

 

8. The words fought and fort are ___.

A. Homophones
B. Homographs
C. Synonyms
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Homophones

 

9. They had been living beyond their ___ for several years.

A. Means
B. Money
C. Resource
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Means

 

10. Motorways generally have three or four ___.

A. Channels
B. Tracks
C. Lanes
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Lanes

 

11. Illness is often something to be ___, but it may provide ___ for rest, growth, and change.

A. Applauded; Time
B. Anticipated; Arguments
C. Dreaded; Opportunity
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Anticipated; Arguments

 

12. Her research was so ___ that not even one tiny bit of evidence was left ___.

A. Minute: Showing
B. Arduous: Imperiled
C. Through: Unexplored
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Arduous: Imperiled

 

13. The manager decided to ___ a circular about safety matters.

A. Give
B. Issue
C. Post
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Issue

 

14. The survivors of the accident ___ a coin to determine who should go and look for help.

A. Tossed
B. Threw
C. Hurled
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Threw

 

15. Many vacation resorts stress the ___ there is an especially ___climate.

A. Claim: Healthful
B. Fact: Healthy
C. Nation: Torpid
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Fact : Healthy

 

16. Jack decided to ___ 55,000 compensation for these injures.

A. Effect
B. Seek
C. Claim
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Claim

 

17. In spite of competition, the newspaper ___ remains among the best ___ of communication between advertisers and customers.

A. Cannot: Medium
B. Never: Means
C. Still: Media
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Still: Media

 

18. The driver knew his lorry was going to crash and ___ himself for the impact.

A. Held
B. Screamed
C. Braced
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Held

 

19. Humanity is the ___of a particular human being, but each individual has characteristics which ___him from another person.

A. Vagueness: Classify
B. Enigma: Declassify
C. Essence: Distinguish
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Essence: Distinguish

 

20. Pastor Stammer said that the present ___ state of man is due to the fall which is ___ in the story recorded in the book of Genesis.

A. Unlawful: Encircled
B. Sinful: Dramatized
C. Wretched: Labeled
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Wretched: labeled

 

21. The USA forces completed their withdrawal from Afghanistan on:

A. 30 August 2021
B. 15 November 2021
C. 20 October 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 30 August 2021

 

22. Who is the Nobel Peace Prize winner of 2021?

A. Malala Yousafzai
B. Kristin Clement
C. Louise Gluck
D. Dmitry Muratov & Maria Ressa

Answer

Correct Answer: D. Dmitry Muratov & Maria Ressa

 

23. When did Imran Khan launch the Naya Pakistan Card initiatives?

A. November 2021
B. December 2021
C. January 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. December 2021

 

24. What is the GDP growth of Pakistan in 2021?

A. 3.0%
B. 4.0%
C. 4.5%
D. 6.0%

Answer

Correct Answer: D. 6.0%

 

25. Which country citizen was murdered in Sialkot over alleged blasphemy?

A. Bangladesh
B. Bhutan
C. Sri Lanka
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sri Lanka

 

26. Who is the first-ever female Colonel Commandant of the Army Medical College?

A. Shukria Khanam
B. Shahida Malik
C. Nigar Johar
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Nigar Johar

 

27. When Lt Gen Faiz Hameed took the charge as Corps Commander Peshawar?

A. October 2021
B. November 2021
C. December 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. October 2021

 

28. OIC-led International Meeting on Afghanistan was held in which city of Pakistan?

A. Lahore
B. Karachi
C. Peshawar
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: D. Islamabad

 

29. Priyantha kumara Diyawandana (a foreigner) was lynched by a mob in Sialkot on:

A. 3 Dec 2021
B. 15 Nov 2021
C. 17 Oct 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 3 Dec 2021

 

30. Which country recently applied to join European Union?

A. Japan
B. India
C. Ukraine
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ukraine

 

31. Which famous couple has divorced recently?

A. Donald trump and Melania trump
B. Bil Gates and Malinda Gates
C. Joe Biden and Kamala Harris
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Bil Gates and Malinda Gates 

 

32. Who is the first Hindu LT Colonel in Pakistan Army?

A. Kailash Kumar
B. Vikram Batra
C. Kuldeep Kumar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Kailash Kumar

 

33. Who is the current leader of the Afghan Taliban?

A. Mullah Haibatullah Akhundzada
B. Muhammad Umar
C. Mullah Akhtar Muhammad Mansur
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Mullah Haibatullah Akhundzada

 

34. Who is the current Governor of the State Bank of Pakistan?

A. Dr. Reza Baqir
B. Mr. Tariq Bajwa
C. Mr. Jameel Ahmad
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Mr. Jameel Ahmad 

 

35. Pakistan won ___ medals in commonwealth games-2022

A. 8
B. 6
C. 10
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 8

 

36. Russia launched a war against Ukraine on:

A. 22 February 2022
B. 24 February 2022
C. 20 February 2022
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 24 February 2022

 

37. Pakistan needs ____ votes to exit from the FATF grey list.

A. 10
B. 12
C. 14
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 12

 

38. According to the State Bank of Pakistan Act 2021, the governor state Bank shall be appointed for a term of:

A. 3 Years
B. 4 Years
C. 5 Years
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 5 Years

 

39. Current Islamic (Hijri) year is:

A. 1444 AH
B. 1442 AH
C. 1445 AH
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1444 AH

 

40. Pakistan won ___ silver medals in Commonwealth Games 2022.

A. Two
B. Four
C. Three
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Three

 

41. The Book Martial Law to Martial law is written by?

A. Qudratullah Shahab
B. Safdar Mehmood
C. Sharifuddin Parizad
D. Syded Nur Ahmad

Answer

Correct Answer: D. Syed Nur Ahmad

 

42. When did Allama Iqbal deliver his famous Address in “Allahabad”?

A. 1929
B. 1930
C. 1931
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1930

 

43. Who presented the Lahore Resolution 1940?

A. Nawab Muhammad Ismail
B. A.K Fazlullhaq
C. Abdul Hameed Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. A.K Fazlullhaq

 

44. Who was the first civilian Martial Law Administrator of Pakistan?

A. Muhammad Ali Bogra
B. Khawja Nazimuddin
C. Zulfiqar Ali Bhutto
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Zulfiqar Ali Bhutto

 

45. Quaid-e-Azam stayed in___ during his last illness?

A. Ziarat
B. Murree
C. Quetta
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ziarat

 

46. The script of the Indus Valley Civilization was:

A. Persian
B. Davidian
C. Sanskrit
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sanskirt

 

47. Shakkarparian consists of a hill and a local park. It is situated in:

A. Peshawar
B. Karachi
C. Islamabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Islamabad

 

48. Which Pakistani Cricketer was named among ‘Wisden Five Cricketers of the Year 2021’?

A. Babar Azam
B. Muhammad Rizwan
C. Fakkar Zaman
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Muhammad Rizwan

 

49. Which province of Pakistan is called Bab-ul-Islam?

A. Punjab
B. Khyber Pakhtunkhwa
C. Sindh
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sindh

 

50. Lawari Pass connects:

A. Hunza with Gilgit
B. Dir with Chitral
C. Qila Abdullah with Chaman
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Dir with Chitral

 

51. Imam Abu Hanifa is also known as:

A. Ameer Ahl-e-Sunnah
B. Imam-e-Azam
C. Imam ul Arab
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Imam-e-Azam

 

52. The day when pilgrims slaughter their animals and sacrifice is called:

A. Youm ul Arfa
B. Youm ul Nahr
C. Youm ul Sabt
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Youm ul Nahr

 

53. The second Ashra 10 days of Ramzan is called?

A. Maghfirah
B. Rehmat
C. To get rid of Hell’s fire
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Maghfirah

 

54. There are Surahs in the Holy Quran?

A. 115
B. 114
C. 112
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 114

 

55. Surah Ar Rehman is called:

A. Qalb-e-Quran
B. Uroos ul Quran
C. Brain of Quran
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Uroos ul Quran

 

56. Surah Al-Ekhlas is supposed:

A. Half of the Holy Quran
B. 1/3 of the Holy Quran
C. ¼ of the Holy Quran
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 1/3 of the Holy Quran

 

57. The very first revelation was made while the Holy Prophet (SAW) was:

A. At his home
B. At the Mosque Bait-ul-Harm
C. At the cave of Hira
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. At the cave of Hira

 

58. The amount collected on account of Zakat may be utilized under and heads institutions which are called?

A. Ghauarm
B. Mahasil
C. Masarif-e-Zakat
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Masarif-e-Zakat

 

59. Maozotain means?

A. Surah Al Fateha and Surah Ekhlas
B. Surah Falaq and Surah Naas
C. Surah Al Kafroon and Surah Ekhlas
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Surah Falaq and Surah Naas

 

60. The third source of Islamic Shariah is called?

A. Quran
B. Hadith
C. Consensus
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Consensus (IJMA)

 

61. Default page size of the word document is:

A. Letter
B. A4
C. Legal
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Letter

 

62. Readymade styles that can be used for a word document are called:

A. Presentations
B. Letters
C. Templates
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Templates

 

63. Shortcut key for aligning the text on both sides-left and right margins is:

A. Ctrl + S
B. Ctrl + J
C. Ctrl + C
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + J

 

64. The basic unit of the worksheet in which you enter the data in MS Excel is:

A. Cell
B. Box
C. Tab
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Cell

 

65. Shortcut key for detecting spelling and grammar errors is:

A. Shift + F7
B. F7
C. Ctrl + F7
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. F7

 

66. The Main page of the website is called:

A. Home page
B. Browser page
C. Search page
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Home Page

 

67. MS Office saves the Outlook file with an extension:

A. pps
B. .ppt
C. .pst
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. .pst

 

68. Shortcut key to saving any document in MS Office is:

A. Ctrl + V
B. Ctrl + S
C. Ctrl + C
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + S

 

69. Changing the appearance of a document is called:

A. Formatting
B. Editing
C. Proofing
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Formatting

 

70. Which key deletes the character to the left of the cursor?

A. End
B. Backspace
C. Delete
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Backspace

 

71. The “draft” option is appeared in which menu?

A. Page Layout
B. Insert
C. View
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. View

 

72. By default the font color of the text in MS word document is?

A. Gray
B. Blue
C. Black
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Black

 

73. Which corner of the Word window has the zoom control?

A. Lower-Right
B. Upper-Right
C. Lower-Left
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Lower Right

 

74. A screen element of MS Word that is usually located below the title bar that provides multiple options?

A. Tool Bar
B. Menu Bar
C. Status Bar
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Menu Bar

 

75. Essential business letter components are?

A. Date and Address
B. Message and Signature Block
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A and B

 

76. In Word, the default alignment for a paragraph is:

A. Left Aligned
B. Right Aligned
C. Centered Aligned
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Left Aligned

 

77. Shortcut keys use to paste the selected and copied text?

A. Ctrl + V
B. Shift + V
C. Alt + V
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + V

 

78. Switching between portrait and landscape modes done by?

A. Print
B. Print Layout View
C. Page Setup Dialog Box
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Page Setup Dialog Box

 

79. Which key deletes the character to the right of the cursor in MS Word?

A. Delete
B. Backspace
C. End
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Delete

 

80. The shortcut key used to align the text in the center?

A. Ctrl + E
B. Alt + E
C. Shift + E
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + E

Related Solved MCQs

  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • PPSC Sub-Inspector Paper MCQs Jan 30, 2022, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!