Note: FPSC MPT Screening Test (CSS) Solved MCQs October 2, 2022, contain 60 Solved MCQs of Islamic Studies, English, General Knowledge, Everyday Science, Pak Affairs, and Current Affairs.

 

1. Battle of Uhud was fought in which Hijri?

A. 2 Hijri
B. 3 Hijri
C. 5 Hijri
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 3 Hijri

 

2. Who was the second wife of the Holy Prophet (PBUH)?

A. Hazrat Hasha R.A
B. Hazrat Zainab R.A
C. Hazrat Sawdah R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Sawdah R.A

 

3. Which wife of the Holy Prophet PBUH knew writing & reading?

A. Hazrat Aisha R.A
B. Hazrat Zainab R.A
C. Hazrat Hafsha R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Hafsha R.A

 

4. To whom was Hazrat Abu Bakr asked to compile the Holy Quran?

A. Hazrat Zaid bin Harith R.A
B. Hazrat Zaid bin Thabit R.A
C. Hazrat Shoaib R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Zaid bin Thabit R.A

 

5. Who are Sahibain?

A. Abu Hanifah and Abu Yusuf
B. Abu Hanifah and Imam Shaibani
C. Abu Yusuf and Imam Shaibani
D. Abu Hanifa and Imam Shafi

Answer

Correct Answer: C. Abu Yusuf and Imam Shaibani

 

6. Which sahabi name is written in Quran?

A. Zaid ibn Harithah R.A
B. Hazrat Abu bin Talib R.A
C. Hazrat Abdullah bin Massoud R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Zaid ibn Harithah R.A

 

7. The Nisab of Zakat on silver is?

A. 50 ½
B. 51 ½
C. 52 ½
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 52 ½

 

8. What was the number of clauses of the Charter of Madina?

A. 48
B. 45
C. 47
D. 57

Answer

Correct Answer: C. 47

 

9. Al-Hudaibiyah Treaty was scribed by ___.

A. Hazrat Khalid bin Waleed
B. Hazrat Ali R.A
C. Hazrat Usman Gani R.A
D. Hazrat Abu Bakr R.A

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Ali R.A

 

10. Which companion of the Holy Prophet is mentioned in the Holy Quran?

A. Zaid ibn Harithah R.A
B. Hazrat Abu bin Talib R.A
C. Hazrat Abdullah bin Massoud R.A
D. Hazrat Zaid bin Sabit R.A

Answer

Correct Answer: A. Zaid ibn Harithah R.A

 

11. The wife is entitled to ____ share of her deceased husband’s property if she has no children.

A. 1/2
B. 1/4
C. 1/8
D. 1/9

Answer

Correct Answer: B. 1/4

 

12. Zakat was made obligatory in ___. 

A. 1 Hijri
B. 2 Hijri
C. 4 Hijri
D. 8 Hijri

Answer

Correct Answer: B. 2 Hijri

 

13. The Islamic calendar was introduced by:

A. Hazrat Ali R.A
B. Hazrat Usman R.A
C. Hazrat Umar R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Umar R.A

 

14. Social Boycott of Banu Hashim took place in ___ nabvi?

A. 4 to 7
B. 7 to 10
C. 6 to 9
D. 3 to 6

Answer

Correct Answer: B. 7 to 10

 

15. What was the relation between Abu Sufyan to Hazrat Muhammad?

A. Brothers
B. Cousin
C. Uncle, Nephew
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Cousin

 

16. Who was declared a hypocrite?

A. Abdullah bin Ubay
B. Marwan ibn Al-Hakam
C. Aws ibn Qayzi
D. Wadiah ibn Thabit

Answer

Correct Answer: A. Abdullah bin Ubay

 

17. The Prayers of both Eid are _____.

A. Farz
B. Wajib
C. Sunnah
D. Nafal

Answer

Correct Answer: B. Wajib

 

18. Who is the 5th Righteous Caliph of Hijaz?

A. Hazrat Abu Bakr R.A
B. Umar bin Abdul Aziz
C. Hazrat Usman R.A
D. Hazrat Ali R.A

Answer

Correct Answer: B. Umar bin Abdul Aziz R.A

 

19. Who was the 3rd companion during the migration to Madina, Besides Hazrat Muhammad and Hazrat Abu Bakr?

A. Hazrat Umar (R.A)
B. Hazrat Usman Gani (R.A)
C. Hazrat Ali (R.A)
D. Hazrat Amir bin Faheera (R.A)

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Amir bin Faheera (R.A) 

 

Everyday Science

20. In Human being blood does not clot due to the presence of:

A. Heparin
B. Fibrinogen
C. Vitamin K
D. Thrombin

Answer

Correct Answer: A. Heparin

 

21. Currant is a ____.

A. Vegetable
B. Tool
C. Fruit
D. Machine

Answer

Correct Answer: C. Fruit

 

22. Which instrument is used to measure pressure?

A. Wind Vane
B. Barometer
C. Stadio Meter
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Barometer

 

23. Science concerned with improving the quality of human offspring is called:

A. Genetics
B. Biology
C. Heredity
D. Eugenics

Answer

Correct Answer: D. Eugenics

 

24. The lowest layer of the atmosphere is:

A. Mesosphere
B. Troposphere
C. Thermosphere
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Troposphere

 

25. Water boils at 100° degrees on a Celsius scale. What is the boiling point of water on the Fahrenheit scale?

A. 373F
B. 273F
C. 212F
D. 210F

Answer

Correct Answer: C. 212F

 

26. Which converts sound energy into mechanical energy?

A. Loudspeakers
B. Microphones
C. Dynamo
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Microphones

 

27. The Process which involves both solid and liquid phases is called:

A. Freezing
B. Boiling
C. Melting
D. Condensation

Answer

Correct Answer: C. Melting

 

28. Which one of the following has no root flower?

A. Moss
B. Liverworts
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

29. Ice looks white because:

A. It reflects Lights
B. It absorbs all light
C. It is due to the water being white
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. It reflects lights

 

30. No of CO2 are present in 220 mg?

A. 5 Moles
B. 0.005 mole
C. 5000 moles
D. 10 moles

Answer

Correct Answer: B. 0.005 moles

 

31. Find the Odd one out.

A. Fish
B. Tortoise
C. Frog
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Fish

 

32. Find the odd one out.

A. Google
B. Chrome
C. Mozilla
D. Firefox

Answer

Correct Answer: A. Google

 

33. New Start Treaty was signed between:

A. United States and Canada
B. Canada and Russia
C. United States and Russia
D. Russia and China

Answer

Correct Answer: C. United States and Russia

 

35. Cricket diplomacy was introduced by:

A. Ayub Khan
B. Zia-ul-Haq
C. Skander Mirza
D. Zulfiqar Bhutto

Answer

Correct Answer: B. Zia-ul-Haq

 

36. NPT stands for:

A. Non-Proliferation Treaty
B. Non-Provided Truce
C. Non-Public Treaty
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Non-Proliferation Treaty

 

37. FOIP stands for?

A. Freedom of International and Protected Privacy
B. Freedom of Information and Protection of Privacy
C. Freedom of Interim and Population of Privacy
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Freedom of Information and Protection of Privacy

 

38. GATT stands for?

A. General Authority on Tariffs and Trade
B. General Agreement on Telecommunication and Trade
C. General Agreement on Tariffs and Trade
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. General Agreement on Tariffs and Trade

 

39. Dayton Peace accords were signed to resolve which conflict?

A. Bosnian War
B. American Civil War
C. Korean War
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Bosnian War

 

40. Official name of World Bank?

A. International Bank for Reconstruction and Development
B. International Bank for Recovery of Destruction
C. International Bank for Finance Department
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. International Bank for Reconstruction and Development

 

41. How many countries are there in the EU?

A. 28
B. 27
C. 29
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 27

 

42. Who is the 15th president of India?

A. Pranab Mukherjee
B. Ram Nath
C. Droupadi Murmu
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Droupadi Murmu

 

43. The body to cooperate between Federal & Provincial is:

A. CCI
B. ECO
C. KCCI
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. CCI

 

44. Who was the 2nd Governor General of Pakistan?

A. Quaid-e-Azam
B. Sikandar Mirza
C. Khawaja Nazimuddin
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Khawaja Nazimuddin

 

45. 18th amendment of the constitution deals with?

A. Centralization
B. Protection of Borders of the Country
C. Giving Powers to the Armed Forces
D. Provincial Autonomy

Answer

Correct Answer: D. Provincial Autonomy

 

46. 25th Amendment of the constitution deals with?

A. The Economic Policies of the Country
B. Merging of Federally Administered Tribal Areas into Khyber Pakhtunkhwa
C. Empowering judges to hear cases against armed forces
D. Giving special status to Gilgit Baltistan

Answer

Correct Answer: B. Merging of Federally Administered Tribal Areas into Khyber Pakhtunkhwa

 

47. In the Cold war era, the official name of West Germany was:

A. The Provincial Republic of Germany
B. The Federal Republic of Germany
C. Republic of People of Germany
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. The Federal Republic of Germany

 

48. Paris agreement 2015 relates to?

A. Climate Change
B. Deforestation
C. Global Warming
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Climate Change

 

49. Operation Neptune spear was conducted against:

A. Osama Bin Laden
B. Ayman Al-Zawahiri
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Osama Bin Laden

 

50. Synonym of Prerogative is:

A. Privilege
B. First Rate
C. Paid
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Privilege

 

51. Synonym of Decadence is:

A. Decency
B. Depravity
C. Goodness
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Depravity

 

52. Synonym of Simulate is:

A. Imitate
B. Original
C. Genuine
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Imitate

 

53. Antonym of Fatuous is:

A. Silly
B. Childish
C. Sensible
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sensible

 

54. Antonym of Sartorial is:

A. Dumpy
B. Fat
C. Tubby
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Dumpy

 

55. Antonym of Improvident is:

A. Negligent
B. Wasteful
C. Sensible
D. Reckless

Answer

Correct Answer: C. Sensible

 

56. A group of terrorists attacked the Army Public School (APS) in Peshawar on ___.

A. 16 December 2014
B. 16 December 2015
C. 16 December 2016
D. 16 December 2017

Answer

Correct Answer: A. 16 December 2014 

 

57. How many countries are there in SAARC?

A. 5
B. 8
C. 20
D. 27

Answer

Correct Answer: B. 8

 

58. Which of the following is considered the Facto capital of the European Union?

A. Denmark
B. Belgium
C. Rome
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Belgium

 

59. SAFTA was signed to reduce the customs duties to zero in:

A. 2010
B. 2012
C. 2014
D. 2016

Answer

Correct Answer: D. 2016

 

60. Shanghai Cooperation Organization‘s charter was signed in:

A. 2000
B. 2001
C. 2002
D. 2005

Answer

Correct Answer: C. 2002 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!