Note: FPSC Housing Authority Past Papers MCQs contains 65+ MCQs for the post of Deputy Assistant Director, Assistant, Cashier, Sub Engineer, Data Entry Operator, Stenotypist, UDC, Gardawar, Senior Surveyor, LDC etc.

 

1. When for the rehabilitation of refugees emergency was declared for the first time in the history of Pakistan?

A. August 27, 1948
B. July 25, 1948
C. July 26, 1948
D. July 29, 1948

Answer

Correct Answer: A. August 27, 1948

 

2. The Biggest hockey stadium of Pakistan is located in?

A. Lahore
B. Quetta
C. Karachi
D. Islamabad

Answer

Correct Answer: A. Lahore (National Hockey Stadium)

 

3. Switzerland of Pakistan is?

A. Murree
B. Ziarat
C. Swat
D. Gilgit

Answer

Correct Answer: C. Swat

 

4. The Central Muhammadan Association was founded in 1877 by:

A. Chaudhry Rehmat Ali
B. Sir Syed Ahmad Khan
C. Mohsin-ul-Mulk
D. Syed Ameer Ali

Answer

Correct Answer: D. Syed Ameer Ali

 

5. The Constitution of the all India Muslim League was drafted by a committee in 1907 headed by:

A. Nawab Viqar-ul-Mulk
B. Nawab Mohsin-ul-Mulk
C. Mulana Muhammad Ali Jauher
D. Justice Shah Din

Answer

Correct Answer: C. Mulana Muhammad Ali Jauher

 

6. What is the capital of Canada?

A. Ottawa
B. Quebee
C. Montreal
D. Stock Home

Answer

Correct Answer: A. Ottawa

 

7. Ozone layer is depleting:

A. Water Pollution
B. Soil Pollution
C. Noise Pollution
D. Air Pollution

Answer

Correct Answer: D. Air Pollution

 

8. Rice is an important product of which region?

A. Rain Forest Region
B. Desert Region
C. Monsoon Region
D. Tundra Region

Answer

Correct Answer: D. Monsoon Region

 

9. Which country is largest Wood producer in the world?

A. Australia
B. China
C. America
D. Peru

Answer

Correct Answer: B. China

 

10. Name of the most populated city of the world?

A. Tokyo
B. Mexico
C. Wenchuan
D. Jakarta

Answer

Correct Answer: A. Tokyo

 

11. Mushroom rock is formed by:

A. River
B. Wind
C. Glacier
D. Sea-waves

Answer

Correct Answer: B. Wind Erosion

 

12. Indian Intelligence Agency RAW stands for?

A. Research and Army Wing
B. Regular Army Wing
C. Research and Analysis Wing
D. Regional Analysis Wing

Answer

Correct Answer: C. Research and Analysis Wing

 

13. Which is the oldest and biggest agriculture university in Pakistan?

A. Agricultural University Rawalpindi
B. Agricultural University Faisalabad
C. Sindh Agricultural University
D. Agricultural University Peshawar

Answer

Correct Answer: B. Agricultural University Faisalabad

 

14. Bonded labor is:

A. Forced Labor
B. Labor without wages
C. Labor for Payment
D. Labor according to a written contract

Answer

Correct Answer: C. Labor for Payment

 

15. Soda water serves as:

A. A Primary Remedy for Upset Stomach
B. Relieves Headache
C. Serve as Antiseptic
D. Serves as Antibody

Answer

Correct Answer: A. A Primary Remedy for Upset Stomach

 

16. H.C.F of 5 x2 y2 and 20 x3 y3 is:

A. 5 x2 y2
B. 20 x3 y3
C. 100 x5 y5
D. 5xy

Answer

Correct Answer: A. 5 x2 y2

 

17. The third proportional of x2 and y2 is:

A. y2/x2
B. X2y2
C. y4/x2
D. y2/x4

Answer

Correct Answer: C. y4/x2

 

18. If -f(x) = f(-x) then function f is called?

A. Liner Function
B. Odd Function
C. Periodic Function
D. Even Function

Answer

Correct Answer: B. Odd Function

 

19. To change line height to 1.5 in MS Word we use shortcut key?

A. Ctrl + 1
B. Ctrl + 2
C. Ctrl + 3
D. Ctrl + 5

Answer

Correct Answer: D. Ctrl + 5

 

20. What does Fax mean?

A. Transmitting or receiving a document by a fax machine
B. Proofreading a Document
C. Telephonic transmission of scanned printed material
D. Toughing a Document away

 

21. What category of record can be destroyed by the ministries themselves?

A. AB
B. BC
C. DE
D. CD

Answer

Correct Answer: C. DE

 

22. Which feature starts a new line whenever a word or sentence reached a border in MS Word?

A. Text Line
B. New Line
C. Text Wrapping
D. Text Align

Answer

Correct Answer: C. Text Wrapping

 

23. To properly receive, process, file and report all official documents, you should:

A. Keep a Copy of every Document the Office has ever produce no matter how travel it is
B. Have an effective Document Management System
C. Photocopy all Documents and then take one
D. Run and Effective Diary management system

Answer

Correct Answer: A. Keep a Copy of every Document the Office has ever produce no matter how travel it is

 

24. How much period the record can be kept in a record room?

A. 4 Years
B. 5 Years
C. 3 Years
D. 6 Years

Answer

Correct Answer: B. 5 Years

 

25. After five years the record transferred to?

A. NAP
B. PNA
C. PAN
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. NAP

 

26. The responsibility of Assistant to maintain the record of suspense cases on?

A. Permanent Calendar Diary
B. Ordinary Calendar Diary
C. Casual Paper
D. Movement Register

Answer

Correct Answer: B. Ordinary Calendar Diary

 

27. One practical way to bring down office expenditure is to:

A. Keep the Office windows Open Throughout
B. Send every Hone one Hour early from Work the Day
C. Get Staff to Send out Letters rather than email
D. Turn off Unused light and Computer or Laptop

Answer

Correct Answer: D. Turn off Unused light and Computer or Laptop

 

28. To creative effective presentation and correspondence you should:

A. Have a Good Knowledge of Microsoft Office
B. Be able File away Paper work Properly
C. Be Prepared Plagiarize and Copy other People Writing
D. Know how to Add and Subtract

Answer

Correct Answer: B. Have a Good Knowledge of Microsoft Office

 

29. Disposed of non-current record in accordance with the principal of National archive Act ____.

A. 1983
B. 1993
C. 1973
D. 1995

Answer

Correct Answer: B. 1993

 

30. ____ labels are used for cases which should be disposed of within three (3) days.

A. Immediate
B. Residence
C. Priority
D. Immediate and Residence

Answer

Correct Answer: C. Priority

 

31. F.R stands for:

A. For Record
B. Fresh Receipt
C. For Retrieve
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Fresh Receipt

 

32. Diary management helps you to:

A. Book Hotel for Office
B. Complying with all Legal Regulatory and Best Practice a Guide Line
C. Keep control of everything from internal and external meetings
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Keep control of everything from internal and external meetings

 

33. In which view Headers and Footers are visible in MS Word?

A. Normal View
B. Page Layout View
C. Print layout View
D. Draft View

Answer

Correct Answer: C. Print Layout View

 

34. Register maintained for diarizing top secret, secret and accountable matter is:

A. Common Registers
B. Separate Registers
C. Movement Registers
D. Log Registers

Answer

Correct Answer: B. Separate Registers

 

35. When any classified matter received in an office it should be _____ diarized in a separate register?

A. After Two Days
B. Next Day
C. Immediately
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Immediately

 

36. What does touch typing mean?

A. Ability to type without looking at the keyboard
B. Ability to type 1500 words in 1 minute
C. Ability to type 100 words without looking keypad
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ability to type without looking at the keyboard 

 

37. Who will prepare register of non-current files?

A. Cashier
B. Assistant
C. UDC
D. Steno Typist

Answer

Correct Answer: B. Assistant

 

38. All notes should be written on ___?

A. Plain Paper
B. Letterhead Pad
C. Color Paper
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Letterhead Pad

 

39. How many times the word Quran is repeated in the Holy Quran?

A. 70
B. 72
C. 75
D. 73

Answer

Correct Answer: A. 70

 

40. Subject of Holy Quran is:

A. Animal
B. Universe
C. Human
D. Earth

Answer

Correct Answer: C. Human

 

41. Who accepted Islam first in woman?

A. Hazrat Hafsa R.A
B. Hazrat Amina R.A
C. Hazrat Khadija R.A
D. Hazrat Ruqaya R.A

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Khadija R.A

 

42. Gaza is the famous city of:

A. Egypt
B. Palestine
C. Jordan
D. Iran

Answer

Correct Answer: B. Palestine

 

43. The Conqueror of Central Asia was:

A. Qutayba bin Muslim
B. Khalid bin Waleed
C. Muhammad bin Qasim
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Qutayba bin Muslim 

 

44. Correct the sentence if necessary. The sceneries of Kashmir are beautiful.

A. The sceneries of Kashmir are beautiful
B. The scenery of Kashmir is beautiful
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. The scenery of Kashmir is beautiful 

 

45. Honesty is a desirable characteristic trait.

A. Conjunction
B. Pronoun
C. Noun
D. Preposition

Answer

Correct Answer: C. Noun

 

46. Antonym of Supernal?

A. Earthy
B. Celestial
C. Divine
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Earthy

 

47. Choose the correctly spelt word:

A. Humarous
B. Humorous
C. Humurous
D. Humerous

Answer

Correct Answer: B. Humorous

 

48. Choose the correctly spelt word:

A. Ofense
B. Affence
C. Offience
D. Offence

Answer

Correct Answer: D. Offence

 

49. Choose the correctly spelt word?

A. Scissors
B. Scisors
C. Scissars
D. Secissors

Answer

Correct Answer: A. Scissors

 

50. Choose the correctly spelt word?

A. Monotonuou
B. Monotonous
C. Monotonauos
D. Monatonous

Answer

Correct Answer: B. Monotonous

 

51. Antonym of Torpor?

A. Inactive
B. Lack of Energy
C. Dullness
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Energy, Active, Vigour)

 

52. I must clean my room before going to the park. 

A. Noun
B. Pronoun
C. Preposition
D. Verb

Answer

Correct Answer: A. Noun

 

53. Sophia sang the solo perfectly.

A. Adverb
B. Conjunction
C. Noun
D. Pronoun

Answer

Correct Answer: A. Adverb

 

54. Many students are excited about the class trip.

A. Pronoun
B. Noun
C. Preposition
D. Verb

Answer

Correct Answer: D. Verb

 

55. The storm uprooted the eight-foot tree.

A. Adjective
B. Conjunction
C. Preposition
D. Verb

Answer

Correct Answer: A. Adjective

 

56. Samantha forgot to bring her home work to school.

A. Interjection
B. Noun
C. Adjective
D. Pronoun

Answer

Correct Answer: D. Pronoun

 

57. There has been a landslide. You ___ be careful while deriving there.

A. can
B. must
C. could
D. would

Answer

Correct Answer: B. Must

 

58. We are ___ wait in the lobby until the receptionist calls again.

A. Supposed to
B. Used to
C. Obliged to
D. Able to

Answer

Correct Answer: A. Supposed to 

 

59. It’s time we ___leave.

A. Might
B. Should
C. Might Have
D. Could Have

Answer

Correct Answer: B. Should

 

60. We ___definitely look into the matter”, the officer affirmed.

A. Need to
B. Would
C. Will
D. Dare to

Answer

Correct Answer: C. Will

 

61. You ___ speak in the library.

A. Must Not
B. Dare Not
C. Need Not
D. Could Not

Answer

Correct Answer: A. Must Not

 

62. I ___ have won the tournament.

A. Will
B. Need to
C. Could
D. Ought to

Answer

Correct Answer: C. Could 

 

63. Refreshing water is always a treat on a hot day.

A. Verb
B. Noun
C. Adjective
D. Interjection

Answer

Correct Answer: C. Adjective

 

64. A process is a ____.

A. Contents of Main Memory
B. Program in the execution
C. Program in the memory
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Program in the execution 

 

65. ___ represents raw facts, whereas ___ is data made meaningful.

A. Information, Reporting
B. Data, Information
C. Information, Bits
D. Record, bytes

Answer

Correct Answer: B. Data, Information

 

Related Content

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!