Note: FPSC Inspector (FIA) Solved MCQs July 25, 2022, contains 75+ Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, Everyday Science, and Current Affairs.

 

1. According to me, she is sick.

A. In my opinion, she is sick
B. According to myself, she is sick
C. As I know, she is sick
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. In my opinion, she is sick

 

2. We often walk across the fields.

A. We often walk round the fields.
B. We often walk above the fields.
C. We often walk over the fields.
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. We often walk over the fields

 

3. Gosh! We have done a mistake.

A. Gosh! We have committed a mistake
B. Gosh! We have made a mistake
C. Gosh! We have had a mistake
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Gosh! We have made a mistake

 

4. If I am you, I will never invite her again.

A. If I am you, I can never invite her again
B. If I were you. I will never invite her again
C. If I had been you, I will never invite her again
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. If I were you. I will never invite her again

 

5. Can you give me an information?

A. Can you give me few information
B. Can you give me some information
C. Can you give me many information
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Can you give me some information

 

6. After she tied her laces, she breaks her glasses.

A. After she tied her laces, she breaks her glasses
B. After she tied her laces, she has broken her glasses
C. After she tied her laces, she broke her glasses
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. After she tied her laces, she broke her glasses 

 

7. Did you do it on purpose?

A. Was it done by you on purpose?
B. Was it that it was done by you on purpose?
C. Was it being done by you on purpose?
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Was it done by you on purpose?

 

8. Its ages since he has arrived

A. It’s ages since he had arrived
B. It’s ages since his arrival
C. It’s ages since he arrived
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. It’s ages since he arrived

 

9. All along the centuries, there have been wars.

A. All cross the centuries, there have been wars
B. All through the centuries, there have been wars
C. All over the centuries, there have been wars
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. All through the centuries, there have been wars 

 

10. If the sky falls, we shall be catching larks.

A. If the sky fell, we would catch larks.
B. If the sky falls, we shall catch larks
C. If the sky is falling, we shall catch larks
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. If the sky falls, we shall catch larks 

 

11. Sam knows me for a long time.

A. I am know by Sam for a long time
B. I am being known by Sam for a long time
C. I am known by Sam for a long time
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. I am known by Sam for a long time 

 

12. She is married with a pilot.

A. She is married to a pilot
B. She is married a pilot
C. She is married for a pilot
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. She is married to a pilot 

 

13. I gave him as much as he could eat it.

A. I gave him as much as he could eat
B. I gave him as much as he could have eaten it
C. I gave him as much as he can eat it
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. I gave him as much as he could eat

 

14. A third of the prisoners is from Spain.

A. A third of the prisoner is from Spain
B. Third of the prisoners is from Spain
C. A third of the prisoners are from Spain
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. A third of the prisoners are from Spain

 

15. She will be very angry unless we do not reach there on time.

A. She will be very angry unless we are not there on time
B. She will be very angry unless we shall not reach there on time
C. She will be very angry if we do not reach there on time
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. She will be very angry if we do not reach there on time

 

16. They said to us, “Are you leaving tomorrow”?

A. They asked us if we are leaving tomorrow
B. They asked us if we were leaving tomorrow
C. They asked us if they were to leave tomorrow
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

17. Either of the plans are workable.

A. Either of the plans is workable
B. Either plans are workable
C. Either of the two plans are workable
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Either of the plans is workable

 

18. I would rather to apply for a foreign scholarship than study here.

A. I would rather apply for a foreign scholarship than studying here
B. I would rather apply for a foreign scholarship than study here
C. I would apply for a foreign scholarship than studying here
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. I would rather apply for a foreign scholarship than study here

 

19. I looked at me in the mirror.

A. I looked me in the mirror
B. I am looked at by me in the mirror
C. I looked at myself in the mirror
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. I looked at myself in the mirror

 

20. They weren’t artists they were detectives in disguise.

A. They weren’t artists, as they were detectives in disguise
B. They weren’t artists, they were detectives in disguise
C. They weren’t artists, they were detectives in disguise
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. They weren’t artists, they were detectives in disguise 

 

Part-II Professional

21. ____ was the first female Shaheed of Islam.

A. Hazrat Hafsa (R.A)
B. Hazrat Zainab (R.A)
C. Hazrat Samiya (R.A)
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Samiya (R.A)

 

22. Congress of Vienna was concluded in:

A. 1810
B. 1919
C. 1815
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1815

 

23. ___ discovered X-rays

A. William Murrey
B. P. Wai Cheng
C. Wilhelm Conrad Röentgen
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Wilhelm Conrad Roentgen

 

24. Human beings belong to the species:

A. Homo cactus
B. Homo Sapiens
C. Cave Man
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Homo Sapiens 

 

25. ___ accompanied the Holy Prophet (PBUH) in the cave of Saur.

A. Hazrat Usman R.A
B. Hazrat Abu Bakr R.A
C. Hazrat Bilal R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Abu Bakr R.A 

 

26. The Martello Tower in Clacton-on-Sea was built to check:

A. Napoleonic Naval Attack
B. Weather
C. Temperature
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Napoleonic Naval Attack 

 

27. Deficiency of ___ affects bones.

A. Vitamin A & B
B. Vitamin D
C. Vitamin C
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Vitamin D

 

28. Term Morphology in linguistics deals with:

A. Study of Meanings
B. Study of Formation of words
C. Study of Abbreviations
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Study of Formation of words

 

29. Treaty of Versailles was concluded between Allied forces and:

A. France
B. England
C. Germany
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Germany

 

30. Copper Test checks:

A. Pulse
B. Blood
C. Hemoglobin
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Blood

 

31. The main constituent of hemoglobin is:

A. Iron
B. Calcium
C. Chlorine
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Iron

 

32. Term Morphology in biology deals with:

A. Study of Form and structure of animals and plants
B. Study of Human Beings
C. Study of Meaning
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Study of Form and Structure of animals and plants

 

33. Balloon is filled with:

A. Helium
B. Oxygen
C. Argon
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Helium

 

34. Unification of Germany was concluded under the leading struggle:

A. Otto Von Bismarck
B. Hitler
C. William II
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Otto Von Bismarck

 

35. The number of milk teeth in human beings is:

A. 20
B. 22
C. 6
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 20

 

36. ___ is deemed as the father of history.

A. Tabri
B. Herodotus
C. E.H.Carr
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Herodotus 

 

37. Book “Urdu Evolution and Reforms” was written by:

A. Allama Iqbal
B. Maria Maldonado Garcia
C. Annemarie Schimmel
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Maria Maldonado Garcia

 

38. Book “My Brother” was authored by:

A. Benazir Bhutto
B. Fatima Jinnah
C. Shireen Mazari
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Fatima Jinnah 

 

39. Hazrat Sachal Sarmast is also named as:

A. Sacho Sarmast
B. Sachi Sarkar
C. Sacho Pir
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sacho Sarmast

 

40. Ustad Salamat Ali belonged to Gharana:

A. Sham Chaurasi
B. Patiala
C. Lahori
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Patiala

 

41. ____ is a coinage metal.

A. Nickel
B. Copper
C. Zinc
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Copper

 

42. Unpaired electrons present in an orbital can be determined by:

A. Electrical Balance
B. Digital Balance
C. Guoy Balance
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Guoy Balance

 

43. He2+ is existing while Helium does not, because He2+ has bond order?

A. Non Zero
B. Greater
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Non Zero

 

44. An enantiomer can be detected by:

A. Conduct meter
B. Polarimeter
C. Sonicator
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Polarimeter

 

45. The 1st organ made in a fetus is:

A. Lungs
B. Heart
C. Brain
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Heat

 

46. ____ is the coldest city of Pakistan.

A. Gilgit
B. Skardu
C. Ziarat
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Skardu

 

47. The lowest temperature ever recorded at ground level on earth is found at:

A. Alaska
B. Antarctica
C. Greenland
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Antarctica

 

48. Microbes are unicellular organism that are visible only by a microscope, one of its example is?

A. Protein
B. Vitamin
C. Protists
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Protists

 

49. Agar is commercially obtained from:

A. Brown Algae
B. Red Algae
C. Green Algae
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Red Algae

 

50. Among the following, which substance is not a conductor?

A. Aluminum
B. Silicon
C. Graphite
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Silicon 

 

51. Insulating materials are ___ in nature.

A. Polarizing
B. Dielectric
C. Semiconductor
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Polarizing 

 

52. The most common monomer of carbohydrates is?

A. Nucleotides
B. Glucose
C. Maltose
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Glucose

 

53. Triglycerides (fats and oils) are made up of:

A. Sugars and Water
B. Glycerol and Amino Acid
C. Fatty acids and Glycerol
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Fatty acids and Glycerol

 

54. For good vision ___ is important.

A. Vitamin A
B. Vitamin D
C. Vitamin C
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Vitamin A

 

55. Miscible liquids that have different boiling points can be separated by?

A. Filtration
B. Decanting
C. Distillation
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Distillation 

 

56. Because penicillin prevents peptidoglycan synthesis, it is more effective on ___ cells.

A. Gram Positive
B. Gram Negative
C. Acid Fast
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Gram Positive 

 

57. The genetic information of bacteria is stored in ___, in one circular chromosome?

A. DNA
B. RNA
C. Protein
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. DNA

 

58. The fact that viruses are obligate intracellular parasites means that they require __ for reproduction.

A. Tissue Culture
B. Host Cell
C. Bacteria
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Host Cell

 

59. Lipid-rich component of bacterial cell are:

A. Capsule
B. Cell Wall
C. Cell membrane
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Cell membrane

 

60. Who is the current Head of Afghanistan?

A. Ashraf Ghani
B. Hamid Karazai
C. Hasan Akhund
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hasan Akhund

 

61. In February 2021 which state has launched a 10-year space program?

A. China
B. USA
C. Turkey
D. None of these

Answer

Correct Answer: C.Turkey

 

62. Who become Japan’s new Prime Minister on Sep 16, 2020?

A. Yoshihiko Noda
B. Shinzo Abe
C. Yoshihide Suga
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Yoshihide Suga  

 

63. The South Asian Association of Regional Cooperation (SAARC) consists of:

A. 7 members
B. 8 members
C. 9 members
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 8 members 

 

64. Where in May 2019, the 14th Summit of the Organization of Islamic Cooperation (OIC) was held in:

A. Madina, Saudi Arabia
B. Makkah, Saudi Arabia
C. Ankara, Turkey
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Makkah, Saudi Arabia

 

65. How many votes does Pakistan need from FATF members to exit from the grey list?

A. 10
B. 12
C. 14
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 12

 

66. What was the slogan of the Seventh multinational maritime exercise Aman 2021 in Pakistan?

A. Live and let Live in Peace
B. Together for Peace
C. Don’t Compromise on Peace
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Together for Peace

 

67. Who is the Current Secretary General of the Organization of Islamic Cooperation (OIC)?

A. Hussein Ibrahim Taha
B. Prince Salman bin Mohammad
C. Mahater Mohammad
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hussein Ibrahim Taha

 

68. Pakistan’s largest import partner is:

A. China
B. Saudi Arabia
C. United Kingdom
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. China

 

69. James Webb Space Telescope was launched into the space on?

A. 25 December 219
B. 25 December 2020
C. 25 December 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 25 December 2021 

 

70. The Hollywood is located in?

A. New York
B. Ohio
C. The Hague
D. Los Angeles

Answer

Correct Answer: D. Los Angeles 

 

71. Which state hosted the OIC meeting on Afghanistan in Dec 2021?

A. Pakistan
B. UAE
C. Saudi Arabia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pakistan

 

72. Which is the current President of Iran?

A. Ebrahim Raisi
B. Hassan Rouhani
C. Mahmoud Ahmadinejad
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ebrahim Raisi 

 

73. In Feb 2021 which state declined to export arms to India due to its poor human rights record?

A. Germany
B. USA
C. Russia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Germany

 

74. Which country achieves the UN’s climate action goal before 2030?

A. Pakistan
B. India
C. Sri Lanka
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Pakistan

 

75. Which international organization has proposed a $50 billion Global vaccination plan?

A. World Bank
B. Asian Development
C. International Monetary Fund
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. International Monetary Fund

 

76. When the Taliban took over Kabul?

A. August 2021
B. September 2021
C. July 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. August 2021

 

77. Where in 2021 the government of Aung San Suu Kyi was toppled by the military?

A. Myanmar
B. North Korea
C. South Korea
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Myanmar

 

78. The 2021 Summer Olympics were held in?

A. Berlin
B. Tokyo
C. Seoul
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Tokyo

 

79. When did National Assembly pass the bill for Electronic Voting Machine?

A. October 2021
B. November 2021
C. December 2021
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. November 2021

 

Related Solved MCQs

  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • FIA Inspector Investigation MCQs (Batch 1-6) Click Here
  • Assistant Director FIA MCQs Batch-1 July 24, 2022, Click Here
  • Assistant Director FIA MCQs Batch-2 July 24, 2022, Click Here
  • FIA Paper Solved MCQs December 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-1 Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs Set-3 Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!