Note: Functions and Establishment of FBR MCQs. These MCQs publish accordingly to the pattern and syllabus of the Inspector Inland Revenue test in the Federal Board of Revenue Department. If you don’t know about the Syllabus, then first check the syllabus Click Here. In case of any error, mentioned it in the comment box below.

 

1. In the sub-continent the Central Board of Revenue (CBR) was created on:

A. 1 April 1924
B. 1 May 1924
C. 1 July 1924
D. 1 August 1924

Answer

Correct Answer: A. 1 April 1924

 

2. By which Act the Central Board of Revenue was established?

A. Central Board of Revenue Act 1922
B. Central Board of Revenue Act 1924
C. Central Board of Revenue Act 1926
D. Central Board of Revenue Act 1928

Answer

Correct Answer: B. Central Board of Revenue Act 1924 

 

3. In ____ a full-fledged Revenue Division was created under the Ministry of Finance.

A. 1940
B. 1942
C. 1944
D. 1946

Answer

Correct Answer: C. 1944 

 

4. After Independence this arrangement continued up to ___.

A. 31st August 1960
B. 22nd September 1960
C. 31st January 1960
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 31st August 1960 

 

5. The recommendations of the Administrative Re-organizations Committee FBR were made an attached department of the ____.

A. Ministry of Health
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Industrial
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ministry of Finance 

 

6. In ___ further changes were made to streamline the organization and its functions.

A. 1970
B. 1972
C. 1974
D. 1976

Answer

Correct Answer: C. 1974 

 

7. The post of Chairman FBR was created with the status of ex-officio ____ was relieved of his duties as ex-officio Chairman of the FBR.

A. Additional Secretary and Secretary Finance
B. Additional Secretary and Secretary Health
C. Additional Secretary and Secretary Education
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Additional Secretary and Secretary Finance 

 

8. In order to remove impediments in the exercise of administrative powers of a Secretary to the Government and effective formation and implementation of fiscal policy measures the status of FBR as a Revenue Division was restored under the Ministry of Finance on:

A. 22 August 1990
B. 22 October 1990
C. 22 November 1990
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 22 October 1990 

 

9. The Revenue Division was abolished in ____.

A. January 1995
B. February 1995
C. March 1995
D. April 1995

Answer

Correct Answer: A. January 1995 

 

10. FBR reverted back to the ___ positions.

A. Pre-1990
B. Pre-1991
C. Pre-1992
D. Pre-1993

Answer

Correct Answer: B. Pre-1991 

 

11. The Revenue Division continues to exist since ___.

A. 1st October 1998
B. 1st November 1998
C. 1st December 1998
D. 1 January 1999

Answer

Correct Answer: C. 1st December 1998 

 

12. Function: The Federal Board of Revenue (more commonly known by its initials as FBR) is the semi-autonomous, Supreme Federal agency of Pakistan that is responsible for auditing enforcing, and collecting revenue for the government of Pakistan. FBR has the responsibility for:

A. Formulation and administration of fiscal policies
B. Levy and collection of federal Taxes
C. Quasi-Judicial Function of Hearing of Appeals. FBR is estimated to be largest Federal Bureaucracy in Pakistan.
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

13. “RTOs” means:

A. Revision Tax Offices
B. Regional Tax Offices
C. Regular Tax Offices
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Regional Tax Offices 

 

14. “LTUs” stands for:

A. Large Taxpayer Units
B. Limited Taxpayer Units
C. Largest Taxpayer Units
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Large Taxpayer Units 

 

15. What are the major wings of FBR?

A. Inland Revenue Wing (Income Tax Department) which bring in about 54% of FBR’s total collection
B. Customs Wing (Now called as Pakistan Custom Service)
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: Both A & B 

 

16. Inland Revenue Officers are considered some of the very powerful officers in the Country for the purpose of:

A. Collection of Revenue
B. Pursuing Tax Evaders
C. FBR’s Powers & Functions also Included
D. But are not limited to carrying out inquiries and audits/Investigations into the tax affairs commanding arrests attachment as well as a public auction of movable and immovable assets of a non-compliant.
E. All of the Above

Answer

Correct Answer: E. All of the Above 

 

17. The major functions of the Legal Wings are:

A. Grant of Approval for Filing of Appeals/Reference before High Court and CPLAs/Review before the Supreme Court and Pursue Litigation in Court
B. Assigning Court cases issuing Power of Attorney and Monitoring Performance of Legal Advisors and Advocates on Panel
C. Making Recommendation for Appointment of Legal Advisors and placement of Advocates on panel FBR
D. Coordination with Field Offices to ensure filing of Para-wise Comments and Proper Representation in Each Case-Judice Before the Courts.
E. All of the Above

Answer

Correct Answer: E. All of the Above 

 

18. TAMS means:

A. Tax Audit Management System
B. Tax Auditor Management System
C. Tax All Management System
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Tax Audit Management System 

 

19. Tax System in Pakistan is operating on:

A. Self Assessment Basis Aimed
B. At Promoting Voluntary Compliance Documentation
C. Self Policing
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

20. What is an Audit?

A. The Government Checks whether a registered person/taxpayer has Correctly Determined his tax Liability
B. Deposited due Tax in the National Exchequer and is making adjustments of input Tax etc
C. To which he is Legally Entitled
D. All of the above

Answer

Correct Answer: D. All of the above 

 

21. “Taxpayers Audit Wing” was established in ___.

A. January 2003
B. January 2004
C. January 2005
D. January 2006

Answer

Correct Answer: A. January 2003 

 

22. Taxpayer Audit wing is:

A. It was Assigned the Task of Restructuring and Reforming the Audit Policy
B. The main Tasks Included Drafting National Audit Manual
C. Preparing National Audit Plan and Training the FBR workforce in Modern Auditing Techniques etc.
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

23. Job description of the taxpayer’s audit wing is:

A. Planning and Designing audit Procedures
B. Evaluating Tax Audits for all Domestic Taxes
C. Any Other Duties Assigned by Chairman FBR
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

24. Audit process should be effective, fair, and conducted with integrity is:

A. FBR is Taking Great Care to Ensure that Audits are Conducted in Courteous Efficient Professional
B. Effective Manner as well as with Highest Standards of Integrity
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

25. Selection Criteria mean:

A. Taxpayers are Selected for Audit on the Basis of Transparent Discretion Free and Automated Process
B. The Selection is done by Computer Using Different Information Items and Parameters without Resorting to any Identity Details of the Taxpayers
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

26. Measuring Integrity and Quality is:

A. An overall Integrity Program has Been Implemented within the organization Auditors and Managers are Expected to meet the Highest Ethical Standards
B. Disciplinary Actions will be Initiated Against those who choose to conduct themselves in an Unethical manner
C. A quality review Process has been Established to ensure that Prescribed Standards and Procedure are Followed and there is uniformity in Application of Laws and Procedures
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

27. ‘Taxpayers Feedback’: Periodic feedback from field Formations and tax Bars Associations is obtained to:

A. Gauge Perception of the Audit Process
B. Improve the overall Audit Process
C. Evaluate the Behavior Professionalism and Competence of Audit Staff
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

Chapter of Functions – Directorate – General of Transit Trade Mcqs

28. Charter of Functions is:

A. The Directorate General of Transit Trade shall be responsible for enforcement of all Transit Trade agreement Laws and Procedures through the respective Regional Directorates and the Concerned Collectorates
B. It shall also Supervise the Functioning of these Regional Directorates Furnish Policy Input to the Board on matters relating to transit trade and maintain Liaison with all Stakeholders
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

29. Director Directorate of Transit Trade Karachi is the function of:

A. The Jurisdiction of this Directorate Extends to all Customs matters relating to transit
B. Any other function Assigned by the Federal Board of Revenue from time to time
C. Both a & b
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. The Jurisdiction of this Directorate Extends to all Customs matters relating to transit 

 

30. Allied Function in respect of the Province of Sindh Including:

A. Port of Karachi
B. Port Muhammad Bin Qasim
C. Quaid-e-Azam International Airport Karachi
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these 

 

31. Sindh Covering Inter alia the functions and customs matters:

A. Processing Examination Clearance and Allied matters Relating to Transit Goods Including Bulk oil in transit
B. The Reconciliation of Transit Data Regarding Arrival Clearance and Cross Borders of Transit Cargo
C. Association in Development Updation and Enhancement of MIS Functions
D. Recovery of Any judge Amount
E. Transit Trade Facilitation and Redressal of Complaints
F. All of the Above

Answer

Correct Answer: F. All of the Above 

 

32. Director Directorate of Transit Trade Quetta is the function of:

A. The Jurisdiction of this Directorate Extends to all Customs matters Relating to Transit and Allied Function in Respect of the Province Of Balochistan Including the Customs Stations Seaports and Airports
B. The Provincially Administered Tribal Area (PATA)
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

33. Balochistan covering Inter alia the function and Customs matters:

A. Processing Examination Clearance and Allied Matters Relating to Transit Goods Including Bulk Oil in Transit;
B. The Reconciliation of Transit data Regarding Arrival Clearance and Cross Borders of Transit Cargo;
C. Business process re-engineering;
D. Coordination with all stakeholders for operational Purposes;
E. Transit trade facilitation redressal of complaints;
F. All of the Above

Answer

Correct Answer: F. All of the Above

 

34. Director Directorate of Transit Trade Peshawar is the function of:

A. The Jurisdiction of this Directorate Extends To all Custom matters Relating to Transit and allied Function is respect of the Province of Khyber Pakhtunkhwa
B. The Custom Stations and Airport the Provincially Administered Tribal Areas(PATA) therefore and the Federal Administered Tribal Area (FATA)
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

35. Peshawar covering Inter alia the following functions and Customs matters:

A. The Reconciliation of Transit Data Regarding Arrival Clearance and Cross Borders of Transit Cargo;
B. Association in development, updation, and enhancement of MIS functions;
C. Issuance of Temporary Admission Documents (TAD) for entry and regulation of Afghan vehicles operating through Torkham border;
D. Transit Trade Facilitation and Redressal of Complaints; and
E. Any other functions assigned by the Federal Board of Revenue from time to time.
F. All of the Above

Answer

Correct Answer: F. All of the Above 

 

Related Content

← Back to Main Page

Reader Comments

  1. Awais Mehmood

    Asalam o alikum
    Hopefully you are good.
    I can request to u upload the other syllabus mcqs of inspector inland revenue.
    Sales tax act. Excise and income tax.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *