Note IBA 5 to 15 Scale Solved Mcqs Paper (Morning) held on 22 Jan, 2023, Contains 60+ solved mcqs of English Synonyms, Antonyms, Correct Spelling, English Prepositions, Current Affairs, World-GK, Islamiat, Everyday Science and Computer.

 

Choose the Synonym of Underlined Word

1. The Quraish Used to worship idols and did not believe in one God.

A. Would
B. Could
C. Should
D. Ought to

Answer

Correct Answer: C. Should

 

2. “Be my witness O God”

A. Proof
B. Testimony
C. Evidence
D. The Seer who sees everything happen

Answer

Correct Answer: D. The Seer who sees everything happen

 

3. If they drink sufficient water, they would have a healthy skin.

A. To take Liquid
B. To Have
C. To Consume
D. To Gulp

Answer

Correct Answer: D. To Gulp

 

4. I would go mad. If I received a billion rupees.

A. Mentally Ill
B. Beside Oneself with Joy
C. Not at all Sensible
D. Wild and Excited

Answer

Correct Answer: A. Mentally Ill

 

5. If money grew on trees, everyone would be rich.

A. To increase the size, quality or number
B. To exist and develop in a particular place
C. To Gradually begin to produce something
D. To Make Improve and Increase Something

Answer

Correct Answer: B. To Exist and Develop in a Particular Place

 

Choose the Antonym of Underlined Word

6. If all people of Pakistan became honest, the country would progress very fast.

A. Retreat
B. Underdevelop
C. Retrogress
D. Shatter

Answer

Correct Answer: A. Retreat

 

7. They can win the match easily.

A. Give Up
B. Loose
C. Defeat
D. Lose

Answer

Correct Answer: C. Defeat

 

8. You don’t fall sick when you swim.

A. To Get Well again
B. To Stay Healthy
C. To Feel Healthy
D. To Enjoy Healthy Life

Answer

Correct Answer: B. To Stay Healthy

 

9. The Plan was Dropped.

A. Finished
B. Started
C. Executed and Continued Until Done
D. Selected and Continued

Answer

Correct Answer: D. Selected and Continued

 

10. Shah Latif is called the “Saint ___Bhit”.

A. From
B. At
C. Of
D. In

Answer

Correct Answer: C. Of

 

11. She reproduced sentences ____ the original text.

A. From
B. To
C. In
D. Into

Answer

Correct Answer: A. From

 

12. He ought to have arrived ___ this time.

A. By
B. In
C. At
D. With

Answer

Correct Answer: C. At

 

13. I can read a car number plate ___ fifty meters.

A. By
B. From
C. To
D. At

Answer

Correct Answer: B. From

 

14. Her hair fell ___ her waist.

A. On
B. To
C. Above
D. Onto

Answer

Correct Answer: B. To

 

15. ___ with your family.

A. I am Praying for a Nice time
B. Take a Nice Time
C. Have a Nice Time
D. What a Nic Time

Answer

Correct Answer: C. Have a Nice Time

 

16. Choose the Correct Spelt Word:

A. Excape
B. Escape
C. Ascape
D. Excap

Answer

Correct Answer: B. Escape

 

17. Choose the Correct Spelt Word:

A. Existance
B. Ecestance
C. Exisatance
D. Existence

Answer

Correct Answer: D. Existence

 

18. Choose the correct Spelt Word:

A. Medow
B. Meado
C. Meadows
D. Meedow

Answer

Correct Answer: C. Meadows

 

19. Choose the Correct Spelt Word:

A. Wander
B. Wunder
C. Wondar
D. Woonder

Answer

Correct Answer: A. Wander

 

20. Choose the Correct Spelt Word:

A. Mangooar
B. Mongoose
C. Mungoose
D. Mongoos

Answer

Correct Answer: B. Mongoose

 

21. Estonia is located in ____?

A. Balkan Region
B. Baltic Region
C. Latin American Region
D. Scandinavian Region

Answer

Correct Answer: B. Baltic Region

 

22. World’s famous leader Willy Brandt belonged to which country of Europe?

A. France
B. Austria
C. Germany
D. Belgium

Answer

Correct Answer: C. Germany

 

23. ___ connects Arabian Sea with Persian Gulf?

A. Strait of Hormuz
B. Strait of Malacca
C. Bab al Mandab
D. Suez Canal

Answer

Correct Answer: A. Strait of Hormuz

 

24. McMohan Line is a Border between ____?

A. South Korea and North Korea
B. South Vietnam and North Vietnam
C. China and Myanmar
D. China and India

Answer

Correct Answer: D. China and India

 

25. Tenure of UN Secretary General is ____?

A. 2 Years
B. 3 Years
C. 4 Years
D. 5 Years

Answer

Correct Answer: D. 5 Years

 

26. Talks for Britain’s exit (Brexit) from European Union were held in which of the following country?

A. Spain
B. Belgium
C. Germany
D. USA

Answer

Correct Answer: B. Belgium

 

27. US intervened in April 1917 into WWI because some American Commercial ships were allegedly destroyed by U-boats of ___?

A. Japan
B. Hungary
C. Germany
D. Italy

Answer

Correct Answer: C. Germany

 

28. Capital city of Australia is?

A. Sydney
B. Melbourne
C. Canberra
D. Auckland

Answer

Correct Answer: C. Canberra

 

29. International Committee of Red Cross (ICRC) has won Noble Prize ____ times.

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer

Correct Answer: C. Four

 

30. World’s famous book “Atomic Habits” is written by?

A. James Clear
B. Eckhart Tolle
C. Graham Allison
D. Arundhati Roy

Answer

Correct Answer: A. James Clear

 

31. Currency of Oman is?

A. Omani Rial
B. Omani Dirham
C. Omani Dollar
D. Omani Dinar

Answer

Correct Answer: A. Omani Rial

 

32. The Pakistan Monument is located in?

A. Lahore
B. Karachi
C. Islamabad
D. Rawalpindi

Answer

Correct Answer: C. Islamabad

 

33. In surprising defeat Argentina lost to which Arab-Asian Country in FIFA World Cup Qatar2022?

A. Senegal
B. Saudi Arabia
C. Jordan
D. Iraq

Answer

Correct Answer: B. Saudi Arabia

 

34. Our Solar System is located in which galaxy?

A. Cygnus
B. Magellanic Clouds
C. Milky Way Galaxy
D. Silky Way

Answer

Correct Answer: C. Milky Way Galaxy

 

35. The Noble Peace Prize winner of 2022 is?

A. Vladimir Zilinsky
B. Ales Bialiatski
C. Maria Ressa
D. Malala Yousufzai

Answer

Correct Answer: B. Ales Bialiatski

 

36. Which one among the following is an example of decomposition reaction?

A. The Reaction of Sodium and Chlorine to Form Sodium Chloride
B. The Bunting of Coal to give Carbon Dioxide
C. The Formation of Hydrogen and Oxygen from Water
D. The Formation of Ammonia from Nitrogen and Hydrogen

Answer

Correct Answer: C. The Formation of Hydrogen and Oxygen from Water

 

37. The study of heat changes in chemical reaction is called?

A. Electrochemistry
B. Thermochemistry
C. Organic Chemistry
D. Biochemistry

Answer

Correct Answer: B. Thermochemistry

 

38. The reaction which releases or gives off heat energy is called?

A. Exothermic Reaction
B. Endothermic Reaction
C. Isothermic Reaction
D. Indothermic Reaction

Answer

Correct Answer: A. Exothermic Reaction

 

39. The basic physical and functional unit of heredity is called?

A. Chromosomes
B. Gene
C. Cell
D. Cytoplasm

Answer

Correct Answer: B. Gene

 

40. The molecular model of DNA which suggests the basic mechanism of DNA replication was proposed by?

A. James Watson and Francis Crick
B. Charles Darwin and G. Mendel
C. C. Woese and R. Franklin
D. M. Wilkins and J. Black

Answer

Correct Answer: A. James Watson and Francis Crick

 

41. In the bacterial cell, the DNA is found floating in the?

A. Nucleus
B. Cytoplasm
C. Ectoplasm
D. Nucleoplasm

Answer

Correct Answer: A. Nucleus

 

42. Convex Lenses are also known as?

A. Converging Lenses
B. Diverging Lenses
C. Deflecting Lenses
D. Reflecting Lenses

Answer

Correct Answer: A. Converging Lenses

 

43. The light sensitive part of the eye is?

A. Cornea
B. Retina
C. Optic Nerve
D. Iris

Answer

Correct Answer: B. Retina

 

44. Solar Panels contains solar cells which are called?

A. Photo-Voltaic Cells
B. Photo-Electric Cells
C. Photo-Nuclear Cells
D. Photo-Protic Cells

Answer

Correct Answer: A. Photo-Voltaic Cells

 

45. Who used telescope first time in the human history to observe Jupiter, Saturn and Venus?

A. Galileo-Galilei
B. Aristotle
C. AL-Beruni
D. Thomas Harriot

Answer

Correct Answer: A. Galileo-Galilei

 

46. Who was the chairman of boundary commission during the partition of subcontinent 1947?

A. Radcliff
B. Mount Batten
C. Lord Wavell
D. Lord Atlee

Answer

Correct Answer: A. Radcliff

 

47. Who was the lord Curzon in India during the partition of Bengal 1905?

A. Secretary of India
B. President of India
C. Prime Minister of India
D. Viceroy of India

Answer

Correct Answer: D. Viceroy of India

 

48. Imran khan was removed from the Prime Minister Office through which method?

A. No-Vote of Confidence
B. Impeachment
C. Supreme Court Order
D. Disqualification due to Correction

Answer

Correct Answer: A. No-Vote of Confidence

 

49. What is the terminological meaning of “Fiqh”?

A. Deep Understanding
B. Meaningful Interpretation
C. Way of Revelation
D. Law of Sharia

Answer

Correct Answer: A. Deep Understanding

 

50. What is Islamic Jurisprudence of Law?

A. Fiqh
B. Ussol-e-Fiqh
C. Quran
D. Hadith

Answer

Correct Answer: A. Fiqh

 

51. A Salesman who usually travels by motorcycle needs to use or carry a computer to record the sales orders be takes from the shops he visits. While of the following is a suitable computer for this purpose?

A. Desktop Computer
B. Laptop Computer
C. Tablet
D. Supercomputer

Answer

Correct Answer: C. Tablet

 

52. Which of the following is used to build microcomputers?

A. Vacuum Tube
B. Transistor
C. Processor
D. GPUs

Answer

Correct Answer: C. Processor

 

53. A computer has a main memory of 960 Kbytes. What is the exact number of bytes contained in this memory?

A. 960 * 8
B. 960 * 1000
C. 960 * 1024
D. 960 * 1024 * 1024

Answer

Correct Answer: C. 960 * 1024

 

54. Which one of the following would not be considered as a form of secondary storage?

A. Floppy Disk
B. Optical Disk
C. RAM
D. Flash Drive

Answer

Correct Answer: C. RAM

 

55. What is the name of web page address?

A. Directory
B. Protocol
C. URL
D. Domain

Answer

Correct Answer: C. URL

 

56. Which function converts text to uppercase in MS Excel 2016?

A. BIG
B. UPPER
C. UPPER CASE
D. TOUPPER

Answer

Correct Answer: B. UPPER

 

57. Which function is useful when you need to display the current date and time on a worksheet?

A. =Date ()
B. =Time ()
C. =Today()
D. =Now()

Answer

Correct Answer: D. =NOW()

 

58. Another name for a pre-programmed formula in excel is?

A. Cell
B. Graph
C. Function
D. Range

Answer

Correct Answer: C. Function

 

59. Which of the following functions is used to sum the values in a range that meet criteria that you specify.

A. SUM
B. SUMIf
C. SUMALL
D. SUMANY

Answer

Correct Answer: B. SUMIF

 

60. Special effects used to introduce slides in a presentation are known as?

A. Transitions
B. Effects
C. Custom Animations
D. Annotations

Answer

Correct Answer: A. Transitions

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved MCQs, 18-Jan-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!