Note: IBA 5 to 15 Scale Test of Graduation held on 18-01-2023, Contains 55+ Solved Mcqs of English Synonyms and Antonyms, Correct Spelling, GK, Everyday Science, Islamiat.

Choose the synonym of Underlined Words

 

1. The elderly had a Chitchat

A. Conversation about things that are not important
B. Nonsense
C. Fairly Tales
D. Uninformative matters

Answer

Correct Answer: A. Conversation about things that are not important

 

2. We had the mouth-watering food made by our loving grandmother.

A. Watery
B. Tempting
C. Delicious
D. Smelling Good

Answer

Correct Answer: C. Delicious

 

3. There was kheer for dessert.

A. A Deserted Place
B. Abandoned Place
C. Sweet food eaten at the end of a meal
D. Left over food for later use

Answer

Correct Answer: C. Sweet food eaten at the end of meal

 

4. The cleaner the beach and the sea, the safer our marine life will be.

A. Country
B. Related to a ruler
C. Connected with sea
D. Connected with trade at sea

Answer

Correct Answer: C. Connected with Sea

 

5. I was Fascinated by the idea.

A. Impressed
B. Concerned
C. Involved
D. Interested

Answer

Correct Answer: D. Interested

 

Choose the Antonyms of Underlined words.

6. This gave all of us a fabulous idea.

A. Extremely Bad
B. Substandard
C. Non-Sensical
D. Nominal

Answer

Correct Answer: D. Nominal

 

7. They are monsters but not Scary.

A. Harmless
B. Dummy
C. Fantastic
D. Lovely

Answer

Correct Answer: D. Lovely

 

8. Their son is prodigal.

A. Cheap
B. Moderate
C. Modest
D. Economical

Answer

Correct Answer: D. Economical

 

9. His way of writing makes his stories adventurous and Engaging.

A. Disgusting
B. Harmful
C. Boring
D. Obnoxious

Answer

Correct Answer: C. Boring

 

10. Travelling gives Immense knowledge.

A. Small
B. Little
C. Short
D. Negligible

Answer

Correct Answer: B. Little

 

11. She became neglectful ___ her appearance.

A. From
B. With
C. By
D. Of

Answer

Correct Answer: D. Of

 

12. ___ the very moment, the phone rang.

A. At
B. In
C. During
D. By

Answer

Correct Answer: A. At

 

13. The army began their long march ___ the coast.

A.2By
B. To
C. On
D. Along

Answer

Correct Answer: B. To

 

14. He made ten mistakes ___ many lines.

A. For
B. Into
C. In
D. About

Answer

Correct Answer: C. In

 

15. I have known her ___ a great many years.

A. By
B. For
C. Since
D. About

Answer

Correct Answer: B. For

 

16. You are too ___.

A. Ingenious
B. Ingenuous
C. Intelligent
D. Smart

Answer

Correct Answer: D. Smart

 

17. Our skin cream contains only natural ___.

A. Elements
B. Parts
C. Ingredients
D. Contents

Answer

Correct Answer: C. Ingredients

 

18. There is a striking family ___ between them.

A. Liking
B. Liken
C. Likeness
D. Likelihood

Answer

Correct Answer: C. Likeness

 

19. Prime Minister ___ inequality to security threat.

A. Likes
B. Is Liking
C. Liking
D. Likens

Answer

Correct Answer: B. Is liking

 

20. Life is often ___ to a journey.

A. Likened
B. Likens
C. Liken
D. Liking

Answer

Correct Answer: B. Likens

 

21. Choose the correct Spelt word.

A. Cockpet
B. Cockpat
C. Cookpit
D. Cockpit

Answer

Correct Answer: D. Cockpit

 

22. Choose the correct Spelt word.

A. Cookroch
B. Cookroach
C. Cockroach
D. Cockrooch

Answer

Correct Answer: C. Cockroach

 

23. Choose the correct Spelt word.

A. Coercion
B. Cohercion
C. Coershon
D. Cocrcian

Answer

Correct Answer: A. Coercion

 

24. Choose the correct Spelt word.

A. Striked
B. Stricken
C. Struk
D. Striken

Answer

Correct Answer: B. Stricken

 

25. Choose the correct Spelt word.

A. Excitemint
B. Excitemant
C. Exsitement
D. Excitement

Answer

Correct Answer: D. Excitement

 

26. The least populated continent of the world is?

A. South America
B. Oceania (Australia)
C. Europe
D. Africa

Answer

Correct Answer: B. Oceania (Australia)

 

27. The second largest continent of the world in terms of area is?

A. Asia
B. Africa
C. Antarctica
D. Oceania

Answer

Correct Answer: B. Africa

 

28. Kartarpur Corridor is in the district of?

A. Narrowal
B. Nankana Sahib
C. Lahore
D. Sialkot

Answer

Correct Answer: A. Narrowal

 

29. The capital of Azerbaijan is?

A. Bukhara
B. Tashkent
C. Baku
D. Ankara

Answer

Correct Answer: C. Baku

 

30. Siam is the old name of?

A. Kenya
B. Surinam
C. Vietnam
D. Thailand

Answer

Correct Answer: D. Thailand

 

31. Pakistan hosted the second Islamic Summit of OIC in?

A. 1963
B. 1969
C. 1971
D. 1974

Answer

Correct Answer: D. 1974

 

32. Pakistan won the Olympic Golden medal for the last time in?

A. Swimming
B. Hockey
C. Javelin Throw
D. Badminton

Answer

Correct Answer: B. Hockey

 

33. Every Year World Children’s Day is celebrated on?

A. 18th February
B. 20th May
C. 18th September
D. 20th November

Answer

Correct Answer: D. 20th November

 

34. What is the name of mountain range along the border of China and Pakistan?

A. Himalayas
B. Karakoram
C. Hindu Kush
D. Pamir Mountains

Answer

Correct Answer: B. Karakoram

 

35. M-2 Motorway is?

A. Sukkur-Multan Motorway
B. Karachi-Hyderabad Motorway
C. Lahore-Islamabad Motorway
D. Peshawar-Islamabad Motorway

Answer

Correct Answer: C. Lahore-Islamabad Motorway

 

36. Lira is the currency of?

A. Jordan
B. Malaysia
C. Bahrain
D. Turkey

Answer

Correct Answer: D. Turkey

 

37. The largest district of Pakistan in term of area is?

A. Tharparkar
B. Bahawalpur
C. Thatta
D. Chagai

Answer

Correct Answer: D. Chagai

 

38. The tallest building of the world is?

A. Shanghai Tower, Shanghai
B. Burj Khalifa, Dubai
C. Petronas Twin Towers of Kuala Lumpur
D. Finance, Tianjin

Answer

Correct Answer: B. Burj Khalifa, Dubai

 

39. The largest producer of dates in Pakistan is?

A. Multan
B. Ghotki
C. Khairpur
D. Hyderabad

Answer

Correct Answer: C. Khairpur

 

40. Which city of Pakistan is also called the city of Saints?

A. Lahore
B. Multan
C. Hyderabad
D. Pakpatan

Answer

Correct Answer: B. Multan

 

41. The particles, atoms, or molecules in solids remain in motion and that motion is limited to?

A. Rotational Motion
B. Translational Motion
C. Vibrational Motion
D. Random Motion

Answer

Correct Answer: C. Vibration Motion

 

42. Protons and Neutrons are collectively known as?

A. Nucleotides
B. Nucleons
C. Isotopes
D. Positrons

Answer

Correct Answer: B. Nucleons

 

43. Which of the following is not a magnetic material?

A. Paper Clip
B. Coin
C. Eraser
D. Iron mail

Answer

Correct Answer: C. Eraser

 

44. An iron nail can be magnetized by?

A. Hammering on it
B. Heating on a High Flame
C. Heating on a very low flame
D. Passing an electric current around it

Answer

Correct Answer: D. Passing an electric current around it

 

45. A force that stops things from moving easily is known as?

A. Fraction
B. Friction
C. Fission
D. Flocculation

Answer

Correct Answer: B. Friction

 

46. The skydivers use parachutes to easily descend towards the earth because it?

A. Increases air resistance
B. Decreases air resistance
C. Decreases air fraction
D. Speeds Up

Answer

Correct Answer: A. Increases Air Resistance

 

47. Amphibians lay their eggs in/on?

A. Land
B. Water
C. Nest
D. Mountains

Answer

Correct Answer: B. Water

 

48. Organisms that eat all the dead and waste products and returning useful elements to soil and environment are known as?

A. Decomposers
B. Producers
C. Consumers
D. Propellers

Answer

Correct Answer: A. Decomposers

 

49. Animals that eat only animals are called?

A. Insectivores
B. Carnivores
C. Omnivores
D. Herbivores

Answer

Correct Answer: B. Carnivores

 

50. Materials from which current passes through are called?

A. Insulators
B. Conductors
C. Non-Conductors
D. Non-Metals

Answer

Correct Answer: B. Conductors

 

51. Name of the president of Pakistan who did introduce the first Basic Democracy system in Pakistan?

A. Yahya Khan
B. Major Iskandar Mirza
C. Zulfiqar Bhutto
D. Ayub Khan

Answer

Correct Answer: D. Ayub Khan

 

52. Who did impose 3rd Martial Law in Pakistan?

A. Ayub Khan
B. Yahya Khan
C. Zia-ul-Haq
D. Pervez Musharraf

Answer

Correct Answer: C. Zia-ul-Haq

 

53. The long-standing demand of Muslims for a separate electorate was conceded and included in which reform?

A. Lucknow Pact Reform 1916
B. Minto-Morely Reform 1909
C. Montague-Chelmsford Reform 1919
D. Indian Act of 1935

Answer

Correct Answer: B. Minto-Morely Reform 1909

 

54. Where did the Prophet S.A.W and Abu Bakr R.A take shelter before proceeding to Al-Madinah?

A. Taaif
B. Mount Uhad
C. Syria
D. Cave of Saur

Answer

Correct Answer: D. Cave of Saur

 

55. What significant event in Islamic history occurred in Rajab?

A. Isra and Miraj
B. Battle of Uhad
C. First Pledge of Aqaba
D. Treaty of Hudabiyah

Answer

Correct Answer: A. Isra and Miraj

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!