Note IBA 5 to 15 Scale Solved Mcqs Paper held on 19 Jan, 2023, Contains 64+ solved mcqs of English Synonyms, Antonyms, Correct Spelling, English Prepositions, Current Affairs, World-GK, Islamiat, Everyday Science and Computer

 

Choose the Synonym of Underlined word

1. She felt an Implied rebuke made by him.

A. Direct
B. Classy
C. Implicit
D. Vivid

Answer

Correct Answer: C. Implicit

 

2. I have sufficient money to finish my studies.

A. Massive
B. Enough
C. Large
D. Weighty

Answer

Correct Answer: B. Enough

 

3. Three persons were involved in robbing a bank.

A. Overcharging
B. Raiding
C. Plundering
D. Attacking

Answer

Correct Answer: B. Raiding

 

4. Students of local University launched a new database application.

A. Request
B. Programme
C. Commitment
D. Preparation

Answer

Correct Answer: B. Programme

 

5. The magistrate exercised his authority.

A. Detected
B. Activated
C. Noticed
D. Used

Answer

Correct Answer: D. Used

 

Choose the Antonyms of Underlined word

6. Keeping moderate views about politics is a good deed.

A. Extreme
B. Massive
C. Mediocre
D. Modest

Answer

Correct Answer: A. Extreme

 

7. She rolled out meal on a surface.

A. Rough Layer
B. Inner Part
C. Superficial Layer
D. Top Layer

Answer

Correct Answer: B. Inner Part

 

8. English professor’s lectures are usually wordy.

A. Lengthy
B. Long Winded
C. Brief
D. Quick

Answer

Correct Answer: C. Brief

 

9. He did not care and said a plain truth.

A. Simple
B. Clear
C. Affected
D. Perfect

Answer

Correct Answer: C. Affected

 

10. The world is empty of Compassion.

A. Sympathy
B. Care
C. Passion
D. Indifference

Answer

Correct Answer: D. Indifference

 

11. I was ___ my early twenties when I came to this city.

A. At
B. In
C. Into
D. On

Answer

Correct Answer: B. In

 

12. The morning sun was rising slowly ___ the hillside.

A. On
B. By
C. Over
D. Into

Answer

Correct Answer: B. By

 

13. He is half-way ___ his thesis.

A. In
B. For
C. Through
D. Into

Answer

Correct Answer: C. Through

 

14. He sat ___ his head in his hands.

A. By
B. With
C. Into
D. Through

Answer

Correct Answer: D. Through

 

15. She is well ___ school- going age.

A. In
B. With
C. Into
D. Over

Answer

Correct Answer: C. Into

 

16. No one knows the exact meaning of the word. We had better ___ the dictionary.

A. To Consult
B. Consulting
C. Consult
D. Consulted

Answer

Correct Answer: A. To Consult

 

17. Rarely ____ their grandparents.

A. They Visits
B. They do visit
C. Do they visit
D. They visit

Answer

Correct Answer: A. They Visits

 

18. A journey of a thousand miles ___ a single step.

A. Begin with
B. Begins with
C. Will be began with
D. Will have began with

Answer

Correct Answer: B. Begins with

 

19. Neither Hafsa nor children ___ coming to the party.

A. Will
B. Is
C. Are
D. Is not

Answer

Correct Answer: B. Is

 

20. If it rained heavily, the whole village ___ destroyed.

A. Will be
B. Would be
C. Had
D. Will have

Answer

Correct Answer: A. Will be

 

21. Choose the Correct Spelling.

A. Maintenance
B. Maintnance
C. Maintanance
D. Mantenance

Answer

Correct Answer: A. Maintenance

 

22. Choose the Correct Spelling.

A. Liebrary
B. Liberary
C. Library
D. Libreary

Answer

Correct Answer: C. Library

 

23. Choose the Correct Spelling.

A. Jewelery
B. Jewelry
C. Jewellary
D. Jewellry

Answer

Correct Answer: A. Jewelery

 

24. Choose the Correct Spelling.

A. Courteous
B. Curteous
C. Courtous
D. Corteous

Answer

Correct Answer: A. Courteous

 

25. Choose the Correct Spelling.

A. Accompanement
B. Acompaniment
C. Accompaniment
D. Accompeniment

Answer

Correct Answer: C. Accompaniment

 

26. Pakistan is a member of all the following international organization except?

A. United Nations
B. SAARC
C. SCO
D. G20

Answer

Correct Answer: D. G20

 

27. Pakistan Television started its transmission on?

A. 1962
B. 1963
C. 1964
D. 1965

Answer

Correct Answer: C. 1964

 

28. The total length of “Makran Costal Highway” that connects Karachi and Gwadar is?

A. 553
B. 653
C. 753
D. 853

Answer

Correct Answer: B. 653

 

29. Nanga Parbat is the second highest mountain in Pakistan World-Wide Nanga Parbat is ___highest mountain?

A. 6th
B. 7th
C. 8th
D. 9th

Answer

Correct Answer: D. 9

 

30. Which tree is the national tree of Pakistan?

A. Neem
B. Sheshum
C. Deodar
D. Date Palm

Answer

Correct Answer: C. Deodar

 

31. Pakistan’s main export item is?

A. Cotton and Cotton Manufactures
B. Leather and Leather Manufactures
C. Wood and Furniture
D. Wheat and Flour

Answer

Correct Answer: A. Cotton and Cotton Manufactures

 

32. The Mount Everest is in?

A. Hindukush Mountain Range
B. Himalayas Mountain Range
C. Karakoram Mountain Range
D. Alps Mountain Range

Answer

Correct Answer: B. Himalayas Mountain Range

 

33. Which country was the runner up of ICC Men’s T20 World Cup 2022?

A. India
B. Pakistan
C. England
D. New Zealand

Answer

Correct Answer: B. Pakistan

 

34. Hadero lake is located in?

A. Thatta
B. Chaghi
C. Abbottabad
D. Kohat

Answer

Correct Answer: A. Thatta

 

35. The Lower House of Pakistan is called?

A. Senate of the People
B. Congress of the People
C. National Assembly
D. General Assembly

Answer

Correct Answer: C. National Assembly

 

36. Final of the FIFA World Cup 2022 played between?

A. Brazil and Argentina
B. Argentina and France
C. Uruguay and France
D. Argentina and Portugal

Answer

Correct Answer: B. Argentina and France

 

37. IMF stand for?

A. International Money Foundation
B. International Monetary Fund
C. International Medical Foundation
D. International Money Fund

Answer

Correct Answer: B. International Monetary Fund

 

38. Headquarters of the OIC is in?

A. Jeddah
B. Doha
C. Jakarta
D. Cairo

Answer

Correct Answer: A. Jeddah

 

39. The total member of the United Nations Economic and Social Council are?

A. 42
B. 48
C. 54
D. 60

Answer

Correct Answer: C. 54

 

40. The national animal of Pakistan is?

A. Lion
B. Tiger
C. Markhor
D. Eagle

Answer

Correct Answer: C. Markhor

 

41. Which statement is incorrect about gas molecules?

A. Molecules are Widely Separated
B. Molecules have low attractive forces
C. Molecules free to move in any direction
D. Molecules do not collide with one another

Answer

Correct Answer: D. Molecules do not collide with one another

 

42. The smallest particle of a compound, made up of group of atoms is known as?

A. Molecule
B. Mixture
C. Alloy
D. Isotope

Answer

Correct Answer: A. Molecule

 

43. A method which is used to separate colored chemicals or substances is known as?

A. Filtration
B. Sublimation
C. Distillation
D. Paper Chromatography

Answer

Correct Answer: D. Paper Chromatography

 

44. If the ratio of solute to solvent is low, the solution is said to be?

A. Supersaturated
B. Dilute
C. Saturated
D. Concentrated

Answer

Correct Answer: B. Dilute

 

45. Our weight is carried by the pull of?

A. Stars
B. Magnet
C. Gravity
D. Electrostatic Force

Answer

Correct Answer: C. Gravity

 

46. If you move to the moon your weight will change because?

A. The pull of gravity is weaker there than on earth
B. The pull of gravity is stronger there than on earth
C. The pull of space is stronger than earth
D. The pull of sun is weaker than earth

Answer

Correct Answer: A. The pull of gravity is weaker there on Earth

 

47. A type of simple machine which is used to move heavy objects up or down over a vertical height is known as?

A. Lever
B. Wedge
C. Inclined Plane
D. Fulerum

Answer

Correct Answer: C. Inclined Plane

 

48. Which of the following food has high protein content?

A. Cow Milk
B. Apples
C. Eggs
D. Peanuts

Answer

Correct Answer: C. Eggs

 

49. Mental retardation in children is mainly caused by the deficiency of?

A. Copper
B. Magnesium
C. Iodine
D. Sodium

Answer

Correct Answer: C. Iodine

 

50. What Muhammad Ali Jinnah not wrote in his famous 14th points for the Muslims of India?

A. Provincial Autonomy
B. Federal System
C. Joint Electorate
D. Full Religious Liberty

Answer

Correct Answer: C. Joint Electorate

 

51. Which side of Indus water were given control to the Pakistan as per Indus water treaty 1960?

A. Western Tributaries
B. Eastern Tributaries
C. Northern Tributaries
D. Southern Tributaries

Answer

Correct Answer: B. Eastern Tributaries

 

52. The war of 1857 had ended in disaster however the glorious Mughal Empire was ended. Name the type of British rule established over the whole sub-continent?

A. Indirect Rule
B. Direct Rule
C. Unitary Rule
D. Concurrent Rule

Answer

Correct Answer: B. Direct Rule

 

53. Name the Creation of Allah who are made of smokeless fire?

A. Jinns
B. Plants
C. Angels
D. Animal

Answer

Correct Answer: A. Jinns

 

54. The battles which the Holy Prophet (PBUH) himself led are called Ghazwat what is their total number?

A. 35
B. 50
C. 18
D. 27

Answer

Correct Answer: D. 27

 

55. ___ is the computer network type that connect in a large area, such as districts or cities?

A. LAN
B. WAN
C. MAN
D. PAN

Answer

Correct Answer: C. MAN

 

56. Which of the following operating system reads and reacts in actual time?

A. Quick Response System
B. Real Time System
C. Time Sharing System
D. Batch Processing System

Answer

Correct Answer: C. Time Sharing System

 

57. A Ctrl + Enter command in MS word 2016 will ___?

A. Open a New Document
B. Create New Page
C. Create a New Paragraph
D. Create a New Line

Answer

Correct Answer: B. Create New Page

 

58. Which of the following is not paper size in MS-Word 2016?

A. Legal
B. Executive
C. Landscape
D. A3

Answer

Correct Answer: C. Landscape

 

59. Which function returns the average of all the cells in a range that meet a given criteria in MS Excel 2016?

A. Average
B. AverageIf
C. AverageAll
D. Mean

Answer

Correct Answer: B. AverageIF

 

60. What MS-Excel 2016 features can you use if you want to work with one record at a time?

A. AutoComplete
B. Auto Filter
C. Data Form
D. Data Validation

Answer

Correct Answer: C. Data Form

 

61. The arrangement of elements such as Title and Subtitle text, pictures, tables etc is called?

A. Layout
B. Presentation
C. Design
D. Scheme

Answer

Correct Answer: A. Layout

 

62. What is a slide-title master pair in MS PowerPoint 2016?

A. The Title area and text area of a specific slide
B. A Slide master and title master merged into a single slide
C. A Slide master and title master for a specific design template
D. All of these

Answer

Correct Answer: D. All of these

 

63. Which of the following provides a means of printing out feature notes with a maintain slide on a printed page?

A. Slide with Animation
B. Outline View
C. Notes Page
D. Audience Handout

Answer

Correct Answer: B. Outline View

 

64. Which of these keys are used in MS-Excel 2016 to insert current date in workbook?

A. Ctrl + “
B. Ctrl + ;
C. Ctrl + :
D. Ctrl + D

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + ;

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved MCQs, 18-Jan-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!