Note IBA 5 to 15 Scale Solved Mcqs Paper held on 20 Jan, 2023, Contains 63+ solved mcqs of English Synonyms, Antonyms, Correct Spelling, English Prepositions, Current Affairs, World-GK, Islamiat, Everyday Science and Computer

Choose the Synonyms of Underlined words.

 

1. Sovereignty over the entire universe belongs to Almighty Allah alone.

A. The State of being a country with freedom to govern itself
B. Country that is all in all and independent
C. People who are powerful and independent in all matters
D. Complete power to govern everything

Answer

Correct Answer: C. People who are powerful and independent in all matters

 

2. At nigh, traffic police often wear jackets with reflectors.

A. Use
B. Cover
C. Put on
D. Cloak

Answer

Correct Answer: C. Put On

3. It is a good idea.

A. Advice
B. Thinking
C. Thought
D. Consideration

Answer

Correct Answer: C. Thought

 

4. Right from the times Immemorial. Enforcement of law has remained indispensable.

A. Beyond Imagination
B. Beyond Human History
C. Beyond Human Memory
D. Beyond Human Record

Answer

Correct Answer: C. Beyond Human Memory

 

5. He Quickly got up from the bench

A. Soon
B. Fastly
C. Fast
D. Shortly

Answer

Correct Answer: C. Fast

 

Choose the Antonyms of Underlined words.

 

6. They were excited about seeing the variety of school.

A. Disinterested and Lazy
B. Dull and Impartial
C. Cold and Partial
D. Uninterested and Cold

Answer

Correct Answer: A. Disinterested and Lazy

 

7. The students thank the manager and walk to the next stall.

A. Coming straight after something in space
B. The other
C. The present one
D. Another in time and order

Answer

Correct Answer: D. Another in Time and Order

 

8. He used to fondly recall his grandfather.

A. Miss
B. Forget
C. Absent
D. Removed

Answer

Correct Answer: B. Forget

 

9. Concept of law imposed command of sovereign backed by threat of punishment

A. Rejected
B. Opposed
C. Neglected
D. Devoid of

Answer

Correct Answer: B. Opposed

 

10. I would like to know you father’s profession

A. Avocation
B. Vocation
C. Career
D. Duty

Answer

Correct Answer: A. Avocation

 

11. The first sentence has been written ___ an example.

A. For
B. As
C. With
D. By

Answer

Correct Answer: B. As

 

12. The people had not had food ___days.

A. In
B. From
C. For
D. About

Answer

Correct Answer: C. For

 

13. I hope she will be all right ___ lunch time.

A. In
B. To
C. For
D. By

Answer

Correct Answer: C. For

 

14. Work ___ pairs and complete the following assignment.

A. In
B. With
C. Along
D. By

Answer

Correct Answer: A. In

 

15. He made a commitment ___himself.

A. For
B. By
C. To
D. With

Answer

Correct Answer: B. By

 

16. After this ___.

A. The Game will start
B. The Game is start
C. The Game was start
D. The Game is to be start

Answer

Correct Answer: A. The Game will Start

 

17. This section is meant for ___.

A. Only Practice oral
B. Practice only Oral
C. Oral Practice Only
D. Orally Practice Only

Answer

Correct Answer: C. Oral Practice Only

 

18. Road Accidents ___ people do not follow traffic rules.

A. Are Happening Since
B. Happen Because
C. Happen Since
D. Are Happened for

Answer

Correct Answer: B. Happen Because

 

19. This is to inform you that ____.

A. You selected for Post you Applied for
B. You are Selected for the Post You had Applied
C. You are being Selected for the Post You had Applied for
D. You have been Selected for the Post you Applied for

Answer

Correct Answer: B. You are Selected for the Post You had Applied

 

20. ___ you will consider my request favorably.

A. I Hope that
B. I am Hoping that
C. I will Hope that
D. I would be Hoping that

Answer

Correct Answer: B. I am Hoping that

 

21. Choose the Correct Spelled Word:

A. Increment
B. Incrimint
C. Incriment
D. Incrasement

Answer

Correct Answer: A. Increment

 

22. Choose the Correct Spelled Word:

A. Uncumplete
B. Miscomplete
C. Incomplete
D. Noncumplete

Answer

Correct Answer: C. Incomplete

 

23. Choose the Correct Spelled Word:

A. Credbility
B. Credibility
C. Credbiltry
D. Cridibilty

Answer

Correct Answer: B. Credibility

 

24. Choose the Correct Spelled Word

A. Treagury
B. Traisury
C. Treasery
D. Treasury

Answer

Correct Answer: D. Treasury

25. Choose the Correct Spelled Word:

A. Amboulance
B. Ambulance
C. Ambulence
D. Amboulance

Answer

Correct Answer: B. Ambulance

 

26. British Parliament’ Upper House is Known as?

A. Senate
B. Congress
C. Bundesrat
D. House of Lords

Answer

Correct Answer: D. House of Lords

 

27. Which one of the following States is a “Dejure” Nuclear Weapon State?

A. Isreal
B. Pakistan
C. North Korea
D. China

Answer

Correct Answer: D. China

 

28. Pro-Democracy activist Ales Bialiatski received Noble Prize for Peace 2022 is from ___?

A. Ukraine
B. Moldova
C. Romania
D. Belarus

Answer

Correct Answer: D. Belarus

 

29. How many times, Pakistan has been the non-permanent member of UN Security Council?

A. Five
B. Six
C. Seven
D. Eight

Answer

Correct Answer: C. Seven

 

30. World Bank’s Headquarters is in?

A. New York
B. Washington DC
C. Houston
D. Miami

Answer

Correct Answer: B. Washington DC

 

31. Which one of the following is a double landlocked state?

A. Afghanistan
B. Kyrgystan
C. Kazakhstan
D. Uzbekistan

Answer

Correct Answer: D. Uzbekistan

 

32. Santiago is the capital city of?

A. Bolivia
B. Venezuela
C. Chile
D. Columbia

Answer

Correct Answer: C. Chile

 

33. Currently largest share in Pakistan’s Electricity generation comes from?

A. Thermal Energy
B. Hydel Energy
C. Coal Energy
D. Nuclear Energy

Answer

Correct Answer: A. Thermal Energy

 

34. Which one is the largest (Area Wise) country in Central Asia?

A. Tajikistan
B. Turkmenistan
C. Kazakhstan
D. Uzbekistan

Answer

Correct Answer: C. Kazakhstan

 

35. The leaning Tower is located in ___?

A. Rome
B. Barcelona
C. Pisa
D. Mexico

Answer

Correct Answer: C. Pisa

 

36. Which of the following ___ is the largest river of the world?

A. Nile
B. Yangtze River
C. Amazon
D. Congo River

Answer

Correct Answer: C. Amazon

 

37. Which of the following country does not have its currency in dinar?

A. Bahrain
B. Libya
C. Jordan
D. Lebanon

Answer

Correct Answer: D. Lebanon

 

38. Pakistan and India joined Shanghai Cooperation Organization in?

A. 2017
B. 2019
C. 2021
D. 2022

Answer

Correct Answer: A. 2017

 

39. UK left European Union in?

A. 2016
B. 2018
C. 2020
D. 2022

Answer

Correct Answer: C. 2020

 

40. Next Olympics 2024 will be held in ___?

A. New York
B. Beijing
C. Berlin
D. Paris

Answer

Correct Answer: D. Paris

 

41. Which one among the following is not a chemical change?

A. Burning of Coal
B. Rusting of Iron
C. Melting of Ice
D. Photosynthesis

Answer

Correct Answer: C. Melting of Ice

 

42. Ozone Layer protects our earth from the harmful effects of sun’s?

A. Ultraviolet Rays
B. Infrared Rays
C. X-Rays
D. Gama Rays

Answer

Correct Answer: A. Ultraviolet Rays

 

43. Which statement is incorrect about chemical reactions?

A. Chemical Reactions Produce new Substance
B. Chemical Reactions occur with the absorption or emission of energy
C. Chemical reactions may be fast, moderate, or slow
D. States of matter does not change during chemical reaction

Answer

Correct Answer: D. States of Matter does not change during chemical reaction

 

44. The body system that controls and coordinates the function of all other organ systems is called?

A. Nervous System
B. Digestive System
C. Circular System
D. Excretory System

Answer

Correct Answer: A. Nervous System

 

45. The structure of brain is very similar to the structure of?

A. Almond
B. Walnut
C. Pistachios
D. Peanus

Answer

Correct Answer: B. Walnut

 

46. The Quick action in which brain is not involved is called?

A. Reflex Action
B. Refract Action
C. Deflect Action
D. Retract Action

Answer

Correct Answer: A. Reflex Action

 

47. When a liquid is placed in a container, the pressure applied to the fluid by the container is equal throughtout the container is the statement of?

A. Charle’s Law
B. Avogadro’s Law
C. Pascal’s Law
D. Graham’s Law

Answer

Correct Answer: C. Pascal’s Law

 

48. A Unit of pressure equal to 1 Newton per square meter (N/m2) is known as?

A. Volt
B. Pascal
C. Joule
D. Henry

Answer

Correct Answer: B. Pascal

 

49. Which one among the following is not an example of pneumatic system?

A. Spray Gun
B. Bicycle Pump
C. Car Brake
D. Vacuum Cleaner

Answer

Correct Answer: C. Car Bake

 

50. Sputnik-1 was the first man-made spacecraft, which launched on October 4, 1957, by?

A. United States of America
B. Soviet Union
C. United Kingdom
D. Germany

Answer

Correct Answer: B. Soviet Union

 

51. Sir Syed Ahmad Khan was a scion of the noble family and was born on 17 October 1817 in?

A. Aligarah
B. Gujrat
C. Calcutta
D. Delhi

Answer

Correct Answer: D. Delhi

 

52. Who presided very famous session of All India Muslim League at Allahabad in 1930?

A. Chaudhary Muhammad Ali
B. Sir Agha Khan
C. Muhammad Ali Jinnah
D. Sir Muhammad Allama Iqbal

Answer

Correct Answer: D. Sir Muhammad Allama Iqbal

 

53. Who was the given the title of Hindu Muslim Unity?

A. Muhammad Ali Jinnah
B. Mahatma Ghandhi
C. Allama Iqbal
D. Sir Syed

Answer

Correct Answer: A. Muhammad Ali Jinnah

 

54. Who was prophet Yusuf A.S’s Father?

A. Prophet Ayub A.S
B. Prophet Yaqoob A.S
C. Prophet Musa A.S
D. Prophet Ibrahim A.S

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Yaqoob A.S

 

55. Which of the following is an example of hardcopy output device?

A. Printer
B. Speaker
C. Monitor
D. Scanner

Answer

Correct Answer: A. Printer

 

56. Which of the following is an example of permanent storage device?

A. Hard Disk
B. RAM
C. SDRAM
D. DRAM

Answer

Correct Answer: A. Hard Disk

 

57. Which of the following is an example of processing device?

A. RAM
B. ROM
C. Processor
D. EPROM

Answer

Correct Answer: C. Processor

 

58. In MS Word 2016, we create documents and a document consists of one or many ___?

A. Slides
B. Worksheets
C. Pages
D. Relations

Answer

Correct Answer: C. Pages

 

59. In MS Word 2016, we use ___ to keep track of changes made to a particular document.

A. Comments
B. Mark Up
C. Track Changes
D. Mail Merge

Answer

Correct Answer: C. Track Changes

 

60. In MS excel 2016, ___ is used to easily spot trends and patterns in your data using bars, colors, and icon to visually highlight the important values?

A. Data Validation
B. Subtotal
C. Filters
D. Conditional Formatting

Answer

Correct Answer: D. Conditional Formatting

 

61. In MS Excel 2016 ___ option is used to quickly calculate rows of related data by inserting subtotals and totals?

A. Sum
B. Group
C. Subtotal
D. Sum If

Answer

Correct Answer: C. Subtotal

 

62. In MS Excel 2016, ___ function is used to return the number of days between two dates based on a 360 day year.

A. DATE ()
B. DATE Value ()
C. DAYS ()
D. DAYS 360 ()

Answer

Correct Answer: D. DAYS 360 ()

 

63. In MS Excel 2016 ___ function is used to return the number (code point) corresponding to the first character of the text.

A. Code ()
B. Unicode ()
C. Unichar ()
D. Value ()

Answer

Correct Answer: A. Code ()

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved MCQs, 18-Jan-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!