Note: IBA Intermediate Category Solved Paper held on 12 June 2023, Contains 79+ Solved mcqs of English Synonyms, Antonyms, Error Detection, Sentence Structure, English Preposition, GK, Math, General Science and Computer.

 

1. He was always willing to guide and help him. (Choose the synonym of Underlined word)

A. Very Happy
B. Ready to help
C. Generous and Nice
D. Kind and Friendly

Answer

Correct Answer: B. Ready to Help

 

2. They decided to remain calm (Choose the synonym of Underlined word)

A. Fed
B. Exist
C. Stay
D. Live

Answer

Correct Answer: C. Stay

 

3. Thank you very much for such kind words (Choose the synonym of Underlined word)

A. Gentle
B. Sweet
C. Good
D. Friendly

Answer

Correct Answer: A. Gentle

 

4. I quite agree with you. (Choose the synonym of Underlined word)

A. Fairly
B. Readily
C. Simply
D. Completely

Answer

Correct Answer: A. Fairly

 

5. You have got a strong point there. (Choose the synonym of Underlined word)

A. Most important idea or opinion
B. An important piece of advice
C. The purpose or aim of executing
D. A particular detail or fact

Answer

Correct Answer: D. A Particular Detail or Fact

 

6. Both friends used parallel path to reach their destination. (Choose the Antonym of Underlined word)

A. Difficult
B. Similar
C. Divergent
D. Aligned

Answer

Correct Answer: C. Divergent

 

7. Pakistan and India have hostile relations with each other due to Kashmir issues:

A. Negative
B. Inimical
C. Friendly
D. Aggressive

Answer

Correct Answer: C. Friendly

 

8. Accelerate your pace to meet the deadline:

A. Speed Up
B. Supervise
C. Slacken
D. Loosen

Answer

Correct Answer: C. Slacken

 

9. Her candid remarks impressed the higher authorities.

A. Blunt
B. Guarded
C. Sincere
D. Controversial

Answer

Correct Answer: B. Guarded

 

10. Although she is intelligent, she is proud.

A. Ignorant
B. Dull
C. Arrogant
D. Smart

Answer

Correct Answer: B. Dull

Error Detection

11. If I will go to bazaar, I will buy a new pair of trousers for you.

A. If
B. Will go
C. Will Buy
D. Pair of trousers

Answer

Correct Answer: B. Will go

Detail about MCQs

The error in the given sentence is the use of “If I will go” in the conditional clause. The correct form is “If I go” because “if” is already a conditional word that indicates a possibility or condition. In conditional sentences, the verb following “if” should be in the simple present tense. So, the corrected sentence would be: If I go to the bazaar, I will buy a new pair of trousers for you.

 

12. I would like to know where do you live.

A. Would
B. Like
C. Where
D. Do

Answer

Correct Answer: D. Do

Detail about MCQs

The error in the given sentence is the placement of the auxiliary verb “do” in the interrogative clause. When asking a question in the present tense, the auxiliary verb “do” is used to form questions, but it should be placed before the subject. So, the corrected sentence would be: I would like to know where you live.

 

13. Tell me what is your hobby.

A. Tell
B. What
C. Is
D. Hobby

Answer

Correct Answer: The Sentence is grammatically Correct no any Error found in the mcqs. but the none of these option is not given in the mcqs. 

 

14. Bees make honey so we eat

A. Make
B. Honey
C. So
D. Eat

Answer

Correct Answer: D. Eat (The error in the given sentence is the lack of a verb in the second part of the sentence. The sentence is incomplete. To make it a complete sentence, a verb is needed in the second part. One possible correction could be: “Bees make honey, so we eat it.”)

 

15. As weather being warm we stayed in .

A. As
B. Being
C. Stayed
D. In

Answer

Correct Answer: B. Being

Detail about MCQs

The error in the given sentence is the incorrect use of the word “being” after the noun “weather.”
The correct form would be “As the weather was warm, we stayed in.”

 

Prepositions

16. Qasim wakes up suddenly ___ the night.

A. On
B. In
C. At
D. Upon

Answer

Correct Answer: C. At

 

17. He has done a great service ___ me.

A. For
B. By
C. To
D. From

Answer

Correct Answer: A. For

 

18. You have enrolled ___ more than one class.

A. On
B. Into
C. For
D. At

Answer

Correct Answer: B. Into

Detail about MCQs

The sentence implies that the person being addressed has registered or joined more than one class. When indicating the action of joining or becoming a part of something, we use the preposition “into.” Therefore, the correct sentence would be: “You have enrolled into more than one class.”

 

19. Khalid forget to wish me ___ my birthday.

A. On
B. At
C. For
D. Upon

Answer

Correct Answer: A. On

 

Sentence Structure

20. By the time I picked up the phone ____.

A. They had rang off
B. They had rung off
C. They will have rung off
D. They rang off

Answer

Correct Answer: B. They had rung off

 

21. ____ I will explain how the equipment works.

A. If you wanted me to
B. If you will want me to
C. If you want me to
D. If you had wanted me to

Answer

Correct Answer: C. If you want me to

 

22. Someone is moving downstairs. We had better ___ the police.

A. Called
B. Call
C. Will Call
D. Calling

Answer

Correct Answer: B. Call

 

23. I’m never on time, ____.

A. Am I?
B. Ain’t I?
C. Am I ?
D. Aren’t I

Answer

Correct Answer: A. Am I?

 

24. Choose the correct Spelling:

A. Welderness
B. Willdeness
C. Wilderness
D. Wildiness

Answer

Correct Answer: C. Wilderness

 

25. Choose the correct spelling:

A. Dialogue
B. Dialoge
C. Diolog
D. Dialogee

Answer

Correct Answer: A. Dialogue

 

26. Choose the Correct Spelling:

A. Hazardus
B. Hazardous
C. Haserdus
D. Hazarduce

Answer

Correct Answer: B. Hazardous

 

27. Choose the Correct Spelling:

A. Shakespear
B. Shakespeare
C. Shakspiear
D. Shakespeer

Answer

Correct Answer: B. Shakespeare

 

28. Choose the Correct Spelling:

A. Playwrite
B. Pleywright
C. Playwright
D. Playright

Answer

Correct Answer: C. Playwright

 

29. What fraction of PKR 1 is 50 paisa?

A. ½
B. ¼
C. 1/8
D. 1/10

Answer

Correct Answer: B. ¼

Detail about MCQs

To determine the fraction of PKR 1 that is equal to 50 paisa, we need to understand that 100 paisa make up 1 Pakistani Rupee (PKR). Since 50 paisa is half of 100 paisa, it represents half of 1 PKR. In fraction form, half is expressed as 1/2. Simplifying 1/2 gives us the equivalent fraction of ¼, which means 50 paisa is one-fourth of PKR 1. Therefore, the correct answer is B. ¼.

 

30. The value of tan45’ + cos45 = ___?

A. 3/2
B. 2
C. 1
D. -1

Answer

Correct Answer: A. 3/2

Detail about MCQs

The value of tan(45°) + cos(45°) can be determined using trigonometric identities.
First, let’s calculate the values of tan(45°) and cos(45°):
tan(45°) = 1 cos(45°) = √2 / 2
Now, substitute these values into the expression:
tan(45°) + cos(45°) = 1 + √2 / 2
To simplify this expression, we can find a common denominator:
tan(45°) + cos(45°) = (2 + √2) / 2
Therefore, the correct answer is: 3/2

 

31. The improper fraction in the following list is ___?

A. 2/3
B. ¾
C. 4/5
D. 2/4

Answer

Correct Answer: D. 2/4

 

32. The 3/2 can be expressed into mixed fraction as ___?

A. 2 3/2
B. 2 ½
C. 3 1/3
D. 4 ½

Answer

Correct Answer: B. 2 1/2

 

33. The value of (21)2 – (19)2 is ___?

A. 20
B. 40
C. 60
D. 80

Answer

Correct Answer: D. 80

 

34. The value of 25% of 40 + 30% of 60 =?

A. 10
B. 18
C. 28
D. 38

Answer

Correct Answer: C. 28

 

35. The Value of 1/4+1/4+1/4+2/4 =?

A. 1
B. 2
C. 4
D. 8

Answer

Correct Answer: A. 1

 

36. After reading 7/4 of a book, 40 pages are left. The number of pages in the book is ___?

A. 160
B. 165
C. 170
D. 180

Answer

Correct Answer: A. 160

 

37. A drum full of rice weights 4016kg, if the empty drum weights 1334 kg. the weight of rice in the drum is ___?

A. 2682 Kg
B. 2782 kg
C. 2882 kg
D. 2982 kg

Answer

Correct Answer: A. 2682 Kg

 

38. The difference between largest 3 digit number and smallest 3 digit number is?

A. 879
B. 889
C. 899
D. 989

Answer

Correct Answer: C. 899

 

39. The present age of Sahil’s mother is three times the present age of Sahil. After 5 years their ages will add to 66 years. The present age of Sahil is?

A. 12 years
B. 14 years
C. 16 years
D. 20 years

Answer

Correct Answer: B. 14 Years

 

40. The two numbers are in the Ratio 5:3 if they differ by 18, the required numbers are ___?

A. 45, 27
B. 50, 32
C. 40, 22
D. 30, 18

Answer

Correct Answer: A. 45, 27

 

41. The capital of Iran is?

A. Kabul
B. Tehran
C. Ahedan
D. Taftan

Answer

Correct Answer: B. Tehran

 

42. The shrine of Khawaja Ghulam Farid R.A is located in?

A. Ranikot
B. Rajanpur
C. Ranipur
D. Rawalakot

Answer

Correct Answer: B. Rajanpur

 

43. Arabic is not an official language of:

A. Kuwait
B. Qatar
C. Bahrain
D. Turkey

Answer

Correct Answer: D. Turkey

 

44. Who authored “Long Walk to Freedom”?

A. Karl Marks
B. Jawarharlal Nehru
C. Nelson Mendela
D. Barack Hussein Obama

Answer

Correct Answer: C. Nelson Mendela

 

45. Which of the following is a landlocked sea?

A. Arabian Sea
B. South China Sea
C. Aral Sea
D. Yellow Sea

Answer

Correct Answer: C. Aral Sea

 

46. Which of the following languages has most alphabets?

A. Urdu
B. Sindhi
C. English
D. Balochi

Answer

Correct Answer: B. Sindhi

 

47. Tibet is an autonomous region of?

A. India
B. Russia
C. China
D. Nepal

Answer

Correct Answer: C. China

 

48. Official currency of Yemen is?

A. Rial
B. Dirham
C. Dinar
D. Ringgit

Answer

Correct Answer: A. Rial

 

49. +92 is the country code of?

A. Saudi Arabia
B. China
C. Pakistan
D. Kuwait

Answer

Correct Answer: C. Pakistan

 

50. Tomb of Babur: the first Mughal Emperor is in?

A. Tashkent
B. Bukhara
C. Kabul
D. Peshawar

Answer

Correct Answer: C. Kabul

 

51. National flower Pakistan is?

A. Rose
B. Tulip
C. Jasmine
D. Lily

Answer

Correct Answer: C. Jasmine

 

52. The Secretary General of the OIC is elected for the period of?

A. 3 Years
B. 4 Years
C. 5 Years
D. 6 Years

Answer

Correct Answer: C. 5 Years

 

53. Which of the following uses GMT+5 as its standard time?

A. Bangladesh
B. India
C. Pakistan
D. Afghanistan

Answer

Correct Answer: C. Pakistan

 

54. The land of Kangaroos is?

A. Brazil
B. Australia
C. South Africa
D. Thailand

Answer

Correct Answer: B. Australia

 

55. Which country won ICC women’s Cricket World Cup 2022?

A. India
B. England
C. Australia
D. South Africa

Answer

Correct Answer: C. Australia

 

56. Which disease is caused to the deficiency of vitamin D that causes bones to become soft and weak?

A. Beriberi
B. Rickets
C. Scurvy
D. Night Blindness

Answer

Correct Answer: B. Rickets

 

57. Fats are found in following except?

A. Oil
B. Butter
C. Vegetable
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

58. Animals that eat both plants and animals are known as?

A. Herbivores
B. Carnivores
C. Omnivores
D. Insectivores

Answer

Correct Answer: C. Omnivores

 

59. A Solution that can dissolve more solute at a given temperature is called?

A. Saturated Solution
B. Unsaturated Solution
C. Supersaturated Solution
D. Concentrated Solution

Answer

Correct Answer: A. Saturated Solution

 

60. The atoms of one element which have the same atomic number but different mass number is known as?

A. Isomers
B. Isotopes
C. Isomorphs
D. Isobars

Answer

Correct Answer: B. Isotopes

 

61. A chemical compound always contains the same elements combined together in the same proportion or ratio is the statement of?

A. Law of conservation of Mass
B. Law of multiple proportion
C. Law of constant composition
D. Law of Reciprocal Proportion

Answer

Correct Answer: B. Law of Multiple Proportion

 

62. Which of the following animal is secondary consumer?

A. Cat
B. Sheep
C. Mouse
D. Wolf

Answer

Correct Answer: A. Cat

 

63. Among the following, which is not present in animal cell?

A. Cell membrane
B. Cytoplasm
C. Cell Wall
D. Nucleus

Answer

Correct Answer: C. Cell Wall

 

64. When a French bean germinates in soil, a hook like structure emerges that structure is called?

A. Hypocotyl
B. Cotyledons
C. Embryo
D. Micropyl

Answer

Correct Answer: A. Hypocotyl

 

65. The government of Benazir Bhutto was dismissed for the second time in November 1996 by?

A. Chief Justice of Pakistan
B. President of Pakistan
C. National Speaker of Pakistan
D. Chairman of Pakistan

Answer

Correct Answer: B. President of Pakistan

 

66. With Muhammad Ali Jinnah as Muslim League President for the first time, the meeting of both the league and congress were held at?

A. Poona
B. Bombay
C. Calcutta
D. Lucknow

Answer

Correct Answer: D. Lucknow

 

67. Indus water treaty was signed between which countries?

A. India and China
B. Pakistan and China
C. Pakistan and India
D. Pakistan and Afghanistan

Answer

Correct Answer: C. Pakistan and India

 

68. Pillars of Islam are called?

A. Arkan-e-Islam
B. Ulama-e-Islam
C. Shroot-e-Islam
D. Faraize-e-Islam

Answer

Correct Answer: A. Arkan-e-Islam

 

69. What is the first month of the Islamic Calendar?

A. Shawal
B. Muharram
C. Zul Qaid
D. Zul Hajj

Answer

Correct Answer: B. Muharram

 

70. Which one of the following is the highest unit memory?

A. TB
B. GB
C. MB
D. KB

Answer

Correct Answer: A. TB

 

71. Which one of the following is the smallest unit of memory?

A. TB
B. GB
C. MB
D. KB

Answer

Correct Answer: D. KB

 

72. Which of the following is binary equivalent (7)2 of decimal number (20)15?

A. 1111
B. 10100
C. 10001
D. 11001

Answer

Correct Answer: B. 10100

 

73. Which of the following is the decimal equivalent (7)18 of binary number (11111) is?

A. 20
B. 17
C. 31
D. 24

Answer

Correct Answer: C. 31

 

74. Which is the following is the brain of computer?

A. CPU
B. Memory
C. ALU
D. Hard Disk

Answer

Correct Answer: A. CPU

 

75. Which of the following is billionth of a second?

A. Microsecond
B. Nanosecond
C. Terabyte
D. Gigabyte

Answer

Correct Answer: B. Nanosecond

 

76. The two kind of main memory are?

A. CDs and DVDs
B. RAM and ROM
C. Direct and Sequential
D. USB and CD

Answer

Correct Answer: B. RAM and ROM

 

77. The correct syntax of using COUNTIF () function in MS Excel 2016?

A. =COUNTIF (Range, Criteria)
B. =COUNTIF (Criteria, Range)
C. =COUNTIF (Value if true, Value if false)
D. =COUNTIF(Criteria, True, False)

Answer

Correct Answer: A. =COUNTIF (Range, Criteria)

 

78. Which of the following function of Excel you will use to extract substring ‘Pak” from word “Pakistan”?

A. =FIND ()
B. =CONCAT ()
C. =LEFT ()
D. =SUBSTRING ()

Answer

Correct Answer: C. = LEFT ()

 

79. We can add charts in Excel worksheet by using?

A. Home Tab
B. Insert Tab
C. Analyze Tab
D. Review Tab

Answer

Correct Answer: B. Insert Tab

 

Related Solved MCQs

  • IBA Intermediate Category Solved Paper held on 13 June 2023 Click Here
  • Municipal Officer (BPS-17) Solved Paper held on 1 June 2023 Click Here
  • Municipal Officer Solved Test (BPS-17) held on 30 May 2023 Click Here
  • Municipal Officer Solved Paper held on 28 May 2023 Click Here
  • Town Officer Solved Test Paper Held on 26-05-2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Paper held on 25 May 2023 Click Here
  • Town Officer (BPS-16) Solved Test held on 23 May 2023 Click Here
  • Special CSS MPT Solved Paper held on 21 May 2023 Click Here
  • Test for the Post of MO/FMO BPS-17 (SPSC) held on 4-05-2023 Click Here
  • Pakistan Post Karachi Postal Clerk Paper held on 9 February 2023 Click Here
  • Post Office Postman(BS-7) Sukkur Paper held on 5-02-2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division LDC Paper 27 Jan, 2023 Click Here
  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved MCQs, 18-Jan-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here

← Back to Main Page