Note: FPSC Islamiat Lecturer Test Solved Mcqs held In December 2022, Contains 33+ Solved mcqs of English Preposition, English Narration, English Synonyms, Antonyms, English Idioms and Islamiat.

 

1.The rider stepped ___ the horse.

A. Off
B. Of
C. From
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Off

 

2. He said we ____ leave immediately.

A. May
B. Might
C. Can
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. May

 

3. Maryam ____ to repeat the question once again.

A. Ordered her Teacher
B. Told to her Teacher
C. Asked her Teacher
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Told to her Teacher

 

4.Shaista received letter ___ Thursday. 

A. On
B. For
C. Since
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. On

 

5. Her case was put ___ the enquiry committee and the committee decided it within a month.

A. Of
B. From
C. Before
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Before

 

6. The furniture in this hall ___ made of steel. 

A. Had
B. Is
C. Has
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Is

 

7. She is much ashamed ___ her mistake. 

A. By
B. Of
C. At
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Of

 

8. It ___almost every next day in Murree. 

A. Rain
B. Rains
C. Raines
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Rain

 

9. He promised to ___ me in all difficult situations. 

A. Stand with
B. Stand up to
C. Stand by
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Stand with

 

10. She is very ___ to meet her sir.

A. Delight
B. To Delight
C. Delighted
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Delighted 

 

11. Synonym of “Exhausted”?

A. Active
B. Damaged
C. Tired
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Tired

 

12. Synonym of “Humiliated”?

A. Degraded
B. Elevated
C. Beaten
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Degraded

 

13. Antonym of “Derogate”?

A. Deprecate
B. Applaud
C. Condemn
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Applaud

 

14. Antonym of “Monarchy”?

A. Kingdom
B. Empire
C. Republic
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Republic

 

15. The idiom “ Be in the Red” means?

A. Be in Debt
B. In Joy
C. In a Fix
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Be in Debt

 

16. The idiom “Break a leg” means?

A. Injured
B. Good Luck
C. In hurry
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Good Luck

 

17. The idiom “Stabbed in the back” means?

A. To Cut in Back
B. To Push at Back
C. To do Something Harmful
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. To do Something Harmful

 

18. He reads many books. Change the voice.

A. Many books are read by him
B. Many books have read by him
C. Many books are being read by him
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Many books are read by him

 

19. I might need your help. Change the voice.

A. Your help may be needed by me
B. Your help might be needed by me
C. Your help might needed by you
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Your help might be needed by me

 

20. Change direct into indirect narrations. I said to him, “Where do you live?”

A. I asked him where did he live?
B. I asked him that where he lived
C. I asked him where he lived
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. I asked him where he lived

 

21. حضرت عمر بن عبدالعزیز کا دور خلافت بتائے؟

A. 99 سے 104 ھ
B. 99 سے 102 ھ
C. 99 سے 101 ھ
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 99 سے 101 ھ

 

22. کونسا اسلامی ملک دو براعظموں میں تقسیم ہے؟

A. ترکی
B. انڈونیشیا
C. متحدہ عرب امارت
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: A. ترکی

 

23. حکم تکلیفی کی کتنی قسمیں ہیں؟

A. 5
B. 6
C. 4
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: A. 5

 

24. آنسہ سے مراد ہے؟

A. پر عمید عورت
B. پانجھ عورت
C. نوجوان عورت
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: C. نوجوان عورت

 

25. قرآن مجید میں کتنے انبیاء کرام کا نام آیا ہے؟

A. 20
B. 24
C. 26
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: C. 26

 

26. قرآن مجید کی کتنی سورتیں حروف مقطعات سے شروع ہوتی ہیں؟

A. 29
B. 28
C. 30
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: A. 29

 

27. Abu al Arab is the title of which prophet?

A. Hazrat Ishaq R.A
B. Hazrat Essa R.A
C. Hazrat Ismael A.S
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (Hazrat Ibraheem A.S)

 

28. How many farz are there in Wazu?

A. 3
B. 4
C. 6
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 4

 

29. آخری مکمل سورۃ نازل ہوئی؟

A. سورہ ناس
B. سورہ فاتحہ
C. سورہ مزمل
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: A. سورہ ناس

 

30. قرآن کریم کی کتنی سورتیں (قل) سے شروع ہوتی ہیں؟

A. 4 سورتیں
B. 5 سورتیں
C. 6 سورتیں
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. 5 سورتیں

 

31. توحید کی کتنی اقسام ہیں؟

A. 2 اقسام
B. 3 اقسام
C. بے شمار
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. 3 اقسام

 

32. یوم عرق کا غسل ــــــ ہے؟

A. واجب
B. سنت
C. مسخب
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. سنت

 

33. اردو میں قرآن کا پہیلا لفظی ترجمہ کس نے کیا ہے؟

A. شاہ رفیع الدین
B. شاہ ولی اللہٰ
C. شاہ عبدلعزیز
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: C. شاہ عبدلعزیز

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!