Note: HED Lab Assistant ETEA Solved Paper held on 25 December 2022, Contains 61+ solved mcqs of General Science, General Knowledge, Pak Study, Physics and Chemistry.

 

1. The chemical formula of Chile Salt Petre is?

A. CaOcl2
B. NaOH
C. NaNO3
D. Cao

Answer

Correct Answer: C. NaNO3

 

2. The heat transfer from a hotter place to a colder place with or without having a material medium in between is called?

A. Radiation
B. Conviction
C. Conduction
D. Sublimation

Answer

Correct Answer: C. Conduction

 

3. The value of thermal conductivity for copper is?

A. 240W/m k
B. 385W/m k
C. 400W/m k
D. 430W/m k

Answer

Correct Answer: B. 385W/m k

 

4. In Kelvin scale of temperature, the boiling point of water is marked as?

A. 212 K
B. 273 K
C. 280 K
D. 373 K

Answer

Correct Answer: D. 373 K

 

5. F = Kx is the mathematical expression of?

A. Newton’s Law
B. Hooke’s Law
C. Len’s Law
D. Faraday Law

Answer

Correct Answer: B. Hooke’s Law 

 

6. The oldest tennis tournament in the world is?

A. French Open
B. Australian Open
C. Wimbledon
D. US Open

Answer

Correct Answer: C. Wimbledon

 

7. International Court of Justice its head office in?

A. Russia
B. USA
C. Canada
D. Netherland

Answer

Correct Answer: D. Netherland

 

8. Nippon is the former name of?

A. Nepal
B. Indonesia
C. Japan
D. Finland

Answer

Correct Answer: C. Japan

 

9. Identify the country which was the runner up of FIFA world cup 2018?

A. Brazil
B. Netherland
C. Croatia
D. Germany

Answer

Correct Answer: C. Croatia

 

10. Singapore was previously part of?

A. South Korea
B. Poland
C. Malaysia
D. Bangladesh

Answer

Correct Answer: C. Malaysia

 

11. Which of the following is the largest Gulf in the world?

A. Gulf of Africa
B. Gulf of Oman
C. Gulf of Arabia
D. Gulf of Mexico

Answer

Correct Answer: D. Gulf of Mexico

 

12. “GroundStroke” is associated with which of the following games?

A. Cricket
B. Badminton
C. Tennis
D. Hockey

Answer

Correct Answer: C. Tennis

Short Detail about mcqs

The term is commonly used in the sports of tennis and pickleball, and is counter to a volley shot which is taken before the ball has bounced.

 

13. The condition of after Standing from Ruku is known as?

A. Ruku
B. Jalsa
C. Qiyam
D. Sajda

Answer

Correct Answer: C. Qiyam

 

14. The British Government encouraged ___ educational Institutions?

A. Government
B. Private
C. Missionary
D. Religious

Answer

Correct Answer: A. Government

 

15. The Quaid-e-Azam presented his famous fourteen points in Response to?

A. Pirpur Report
B. Cabinet Mission
C. Crips Mission
D. Nehru Report

Answer

Correct Answer: D. Nehru Report

 

16. Shimla Deputation of 1906 had the following Purpose?

A. The Deputation was advised to take active part on politics
B. The Deputation was directed to be friendly with the rulers
C. To be in harmony with the Hindu Community of India
D. For future elections in the country muslim community would get separate electorate

Answer

Correct Answer: D. For future elections in the country muslim community would get separate electorate

 

17. Who was the care taker Prime Minister of Pakistan from 5 November 1996 to 27 February 1997?

A. Mir Balakh Sher Mazari
B. Malik Meraj Khalid
C. Moen Qureshi
D. Mohammad Mian Soomro

Answer

Correct Answer: B. Malik Meraj Khalid

 

18. Plastid are of ____types.

A. Two
B. Three
C. Four
D. Five

Answer

Correct Answer: B. Three

Detail about Mcqs

Plastids are double membrane-bound organelle that helps in photosynthesis. They have some specific pigments thus giving specific color to the plants. Due to these pigments plastids are divided into three types: 1. Chloroplasts 2. Chromoplasts 3. Leucoplasts.

 

19. Cell membrane is made of ____?

A. Cellulose Only
B. Proteins Only
C. Lipid Only
D. Lipids and Proteins

Answer

Correct Answer: D. Lipids and Proteins

 

20. Enzymes are organic catalysts. They are mainly ___ in nature.

A. Proteins
B. Fats
C. Starch
D. Carbohydrates

Answer

Correct Answer: A. Proteins

 

21. When a cell needs energy, the terminal phosphate bond of ATP is broken to release ___ energy.

A. 6.3 kcal
B. 6.6 Kcal
C. 7.3 Kcal
D. 7.6 Kcal

Answer

Correct Answer: C. 7.3 Kcal

 

22. Under resting condition, the rate of breathing is ___ times per minute.

A. 5-10
B. 15-20
C. 20-25
D. 30-35

Answer

Correct Answer: B. 15-20 Found in most reference

Detail about Mcqs

For humans, the typical respiratory rate for a healthy adult at rest is 12–15 breaths per minute. The respiratory center sets the quiet respiratory rhythm at around two seconds for an inhalation and three seconds exhalation. This gives the lower of the average rate at 12 breaths per minute. Average resting respiratory rates by age are:
birth to 6 weeks: 30–40 breaths per minute,
6 months: 25–40 breaths per minute
3 years: 20–30 breaths per minute
6 years: 18–25 breaths per minute
10 years: 17–23 breaths per minute
Adults: 15–18 breaths per minute
50 years: 18-25 breaths per minute
Elderly ≥ 65 years old: 12–28 breaths per minute.
Elderly ≥ 80 years old: 10-30 breaths per minute

 

23. In pre-diabetes, the blood glucose level at 8-10 hours fast will be ___ mg/100ml?

A. Above 126
B. From 70-99
C. Below 70
D. From 100-125

Answer

Correct Answer: D. From 100-125

 

24. In the central nervous system, myelinated axons from the ___ matter.

A. Brown
B. Black
C. Grey
D. White

Answer

Correct Answer: D. White

 

25. The straight line passing through the pole ‘p’ and the center of curvature “C” of a mirror is called the ___ of that mirror.

A. Aperture
B. Pole
C. Principal Focus
D. Principal Axis

Answer

Correct Answer: D. Principal Axis

 

26. If the radius of curvature of a concave mirror is 60 cm, what is its focal length?

A. 30 cm
B. 60 cm
C. 90 cm
D. 120 cm

Answer

Correct Answer: A. 30 cm

 

27. The unit of electric intensity is?

A. NC
B. NC-1
C. NC-2
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. NC-1

 

28. In electrolysis, the electric current is produced due to the flow ___?

A. Positive Charges
B. Negative Charges
C. Both Positive and Negative Charges
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both Positive and Negative Charges

 

29. Four resistors of 15 ohm are connected in series across a 30V battery. What current rows in the circuit?

A. 0.2 A
B. 0.3 A
C. 0.4 A
D. 0.5 A

Answer

Correct Answer: C. Both Positive and Negative Charges

 

30. Lenz Law is an example of the principle of conservation of ___?

A. Charge
B. Energy
C. Current
D. Voltage

Answer

Correct Answer: B. Energy

 

31. United Nations University is situated in:

A. Frankfurt, Germany
B. Montreal, Canada
C. Riyadh, Saudi Arabia
D. Tokyo, Japan

Answer

Correct Answer: D. Tokyo, Japan

 

32. Sky News is the famous news channel of which country?

A. Brazil
B. Belgium
C. Mexico
D. United Kingdom

Answer

Correct Answer: D. United Kingdom

 

33. Which country has the most post offices?

A. China
B. America
C. Russia
D. India

Answer

Correct Answer: D. India

Short Detail about mcqs

India has the largest postal network in the world with 1,55,618 post offices and over 5,66,000 employees. 

 

34. Which of the following is the most important Rukn of Hajj?

A. Sacrifice
B. Sayee
C. Tawaf
D. Praying 40 Prayers at Madina Munwar

Answer

Correct Answer: C. Tawaf

 

35. تکبیر تحریمہ ــــــ کا حصہ ہے؟

A. شرا ئط نماز
B. ارکان نماز
C. نماز کی سنتوں
D. ان میں سے کوئی نہیں

Answer

Correct Answer: B. ارکان نماز

 

36. The Simon Commission was welcomed with?

A. Stones
B. Sticks
C. Flowers
D. Flags

Answer

Correct Answer: D. Flags

Short Detail about Mcqs

On 30 October 1928, the Commission arrived in Lahore where it was met by protesters waving black flags. The protest was led by the Indian nationalist Lala Lajpat Rai, who had moved a resolution against the Commission in the Legislative Assembly of Punjab in February 1928. 

 

37. Where was Sir Syed Ahmad Khan born?

A. Bengal
B. Madras
C. Agra
D. Delhi

Answer

Correct Answer: D. Delhi

 

38. Khilafat Committee and the Congress participated in the election under the?

A. Act of 1919
B. Act of 1917
C. Act of 1921
D. Act of 1916

Answer

Correct Answer: A. Act of 1919

 

39. Who was the opponent of Ayub Khan in the Presidential election of 1965?

A. Mrs. Ali Khan
B. Miss Fatima Jinnah
C. Iskandar Mirza
D. General Yahya Khan

Answer

Correct Answer: B. Miss Fatima Jinnah

 

40. National fish of Pakistan is?

A. Mahseer
B. Blue Marlin
C. Flounder
D. Hogfish

Answer

Correct Answer: A. Mahseer

 

41. Quaid-e-Azam visited ___ times to Islamia College Peshawar?

A. Two
B. Three
C. Four
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Three ( In 1936, 1945 and 1948)

 

42. The electronic configuration of calcium (Ca) is?

A. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2
B. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p2 4s2
C. 1s4 2s2 2p6 3s2 3p6
D. 1s2 2s1 2p2 3s2 3p4 4s2 4p4

Answer

Correct Answer: A. 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2

 

43. The minimum energy required to remove the valence electron from the outermost shell of gaseous atom to form the positive ion is called ionization potential or ionization energy. Which one of the following atom will have highest ionization energy?

A. Helium
B. Boron
C. Fluorine
D. Lithium

Answer

Correct Answer: A. Helium

 

44. Hydrogen Chloride (HCL) boils at?

A. 2°C
B. -40°C
C. -65°C
D. -85°C

Answer

Correct Answer: D. -85°C

 

45. The pressure exerted by the vapors of the liquid when the rate of evaporation becomes equal to rate of condensation is called vapor pressure. Vapor pressure depend upon on which of the following factor/s?

A. Nature of liquid Only
B. Intermolecular Force Only
C. Size of the Molecules Only
D. All of these

Answer

Correct Answer: A. Nature of liquid Only

 

46. “Fog and humidity in air” is the example of which one of the following types of solution?

A. Gas in Liquid
B. Liquid in Gas
C. Liquid in Liquid
D. Gas in Gas

Answer

Correct Answer: C. Liquid in Liquid

 

47. When Oxygen is used as an oxidizing agent at high temperature and pressure by dissolving it in wastewater, the process is known as?

A. Wet Reduction
B. Wet Oxidation
C. Dry Reduction
D. Dry Oxidation

Answer

Correct Answer: B. Wet Oxidation

 

48. The name Platinum is derived from Platina which means little silver and is a ___ language word. 

A. Greek
B. Latin
C. Spanish
D. Egypt

Answer

Correct Answer: C. Spanish

 

49. A man whose mass is 75 kg walks up a flight of 12 steps each 20 cm high in 5 seconds. Find the power he develops in watt?

A. 360 Watts
B. 370 Watts
C. 390 Watts
D. 400 Watts

Answer

Correct Answer: A. 360 Watts

 

50. Work done = ____?

A. F = z
B. Kinetic Energy
C. Potential Energy
D. All of these

Answer

Correct Answer: B. Kinetic Energy

 

51. Mathematical form of centripetal force is?

A. Mv/r
B. Mv/r-2
C. Mv2/r
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Mv2/r

 

52. Conventionally, clockwise torque is taken as?

A. Positive
B. Negative
C. Positive as well as Negative
D. Neither Positive nor Negative

Answer

Correct Answer: B. Negative

 

53. Which of the following is a vector quantity?

A. Power
B. Volume
C. Electric Current
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these

 

54. Mass x Velocity = ____?

A. Momentum
B. Inertia
C. Moment Arm
D. Force

Answer

Correct Answer: A. Momentum

 

55. ___ is the maximum displacement of the body on either side of its equilibrium position?

A. Wavelength
B. Displacement
C. Amplitude
D. Frequency

Answer

Correct Answer: C. Amplitude

 

56. A wave transfers ____?

A. Heat
B. Energy
C. Force
D. Particle

Answer

Correct Answer: B. Energy

 

57. A celestial body revolving around a planet is known as?

A. Asteroids
B. Comets
C. Meteors
D. Moon

Answer

Correct Answer: D. Moon

 

58. First Sajdah is present in which surah of the Holy Quran?

A. Surah Anjum
B. Surah Baqra
C. Surah Rehman
D. Surah Namal

Answer

Correct Answer: A. Surah Anjum

 

59. Giving your things to another needy persons and sacrificing your need is called?

A. Generosity
B. Zakat
C. charity
D. Sacrifice

Answer

Correct Answer: C. charity

 

60. ___ deals with the study of insects?

A. Parasitology
B. Entomology
C. Taxonomy
D. Histology

Answer

Correct Answer: B. Entomology

 

61. The cell wall of puffballs is made of ___?

A. Marine
B. Cellulose
C. Chitin
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Chitin

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!