Note: Meter Reader PESCO Paper Solved MCQs with Details contains 40+ MCQs of Pak Study, Current Affairs, Islamiyat, Computer & General Knowledge. Paper conducted on 28-May-2022.

 

1. Terminal that does not process or store data but serves as an input/output devices for an attached or network linked processor is called:

A. Intelligent Terminal
B. Super Terminal
C. Low Terminal
D. Dumb Terminal

Answer

Correct Answer: D. Dumb Terminal

 

2. What is the shortcut key for double underline in MS Word?

A. Ctrl + Shift + D
B. Alt + Shift + L
C. Ctrl + Alt + L
D. Alt + Ctrl + D

Answer

Correct Answer: A. Ctrl + Shift + D

 

3. Binary number 10101 is equivalent to its decimal equivalent ___.

A. 10
B. 20
C. 21
D. 111

Answer

Correct Answer: C. 21

 

4. What was the mother tongue of Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah?

A. Dogri
B. Gujrati
C. Sindhi
D. Marathi

Answer

Correct Answer: B. Gujarati


Detail About MCQs

The parents were native Gujarati speakers, and the children also came to speak Kutchi and English. Jinnah was not fluent in Gujarati, his mother-tongue, nor in Urdu; he was more fluent in English.

 

5. Rohtas Fort, located near Jhelum was built by:

A. Shah Jahan
B. Aurangzeb
C. Alamgir
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these


Detail About MCQs

Rohtas Fort is located near the city of Jhelum in Punjab, Pakistan. The fort lies on the historic GT road between the mountainous region of Afghanistan and the plains of Punjab. It was built under Afghan king Sher Shah Suri. This fort is about 4 km in circumference. It took eight years to built the fort, it was captured by Mughal emperor Humayun in 1555. The Rohtas Fort has 12 gates.

 

6. Who completed the construction of Qutub Minar at Delhi?

A. Qutb-ud-Din
B. Baber
C. Iltutmish
D. Humayun

Answer

Correct Answer: C. Iltutmish


Detail About MCQs

The construction of the Qutab Minar was commissioned by Qutb ud din Aibak in the year 1206. But he passed away during the course of its construction. In 1230, Aibak’s successor and son-in-law Iltutmish completed the construction of the Qutab Minar.

 

7. Who defeated the Marahthas in the third battle of Panipat?

A. The British
B. The Afghans
C. The Mughals
D. The Rajputs

Answer

Correct Answer: B. The Afghans


Detail About MCQs

The Third Battle of Panipat took place between the Maratha Empire and the Afghan army of Ahmad Shah Durrani and his allies, on January 14, 1761. It was one of the largest and most eventful battles fought in the 18th century.

 

8. Who was the first elected Chief Minister of Gilgit Baltistan?

A. Mehdi Shah
B. Zafar Shah
C. Sajjid Shah
D. Nawaz Shah

Answer

Correct Answer: A. Mehdi Shah


Detail About MCQs

Syed Mehdi Shah was the first Chief minister of Gilgit-Baltistan. The post was created under Presidential Order For Governance 2009 for Gilgit Baltistan and First Legislative assembly came into being and Mehdi Shah was elected as chief minister of province Gilgit
Baltistan.

 

9. What is the installed capacity of Mangla Dam?

A. 1300 MW
B. 1400 MW
C. 1350 MW
D. 1000 MW

Answer

Correct Answer: D. 1000 MW


Detail About MCQs

Mangla Dam, embankment dam on the Jhelum River near Jhelum, Pakistan. Mangla Dam, completed in 1967, is one of the main structures in the Indus Basin Project (another is Tarbela Dam). Along with its three small subsidiary dams, it had an initial installed
power capacity of at least 600 megawatts, which was increased to 1,000 megawatts in the mid-1990s.

 

10. When was PIA banned from flying over European airspace for six months?

A. 25 March 2020
B. 30 April 2020
C. 30 June 2020
D. 31 July 2020

Answer

Correct Answer: C. 30 June 2020

 

11. How much is the rate of Ushr on the produce of artificially irrigated land?

A. 1/3
B. 1/7
C. 1/10
D. 1/20

Answer

Correct Answer: D. 1/20

 

12. Name the battle in which Hazrat Khalid bin Waleed (RA) participated first time for the Muslims?

A. Battle of Hunain
B. Battle of Mu’ta
C. Battle of Buzakha
D. Battle of Aqraba

Answer

Correct Answer: B. Battle of Mu’ta


Detail About MCQs

In the year 6 AH (c. 627) or 8 AH (c. 629) Khalid embraced Islam in Muhammad’s presence alongside the Qurayshite Amr ibn al-As the modern historian Michael Lecker comments that the accounts holding that Khalid and Amr converted in 8 AH are “perhaps more trustworthy“. Khalid participated in the expedition to Mu’ta in modern-day Jordan ordered by Muhammad in September 629. Muhammad rewarded Khalid by bestowing on him the honorary title Sayf
Allah (‘the Sword of God’).

 

13. In Islam, legislation refers to:

A. Islamic laws relating to mutual relation of human beings
B. Rules and regulations for governing a nation
C. Both A and B
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Rules and Regulations for Governing a Nation

 

14. What destroyed the people and City of A’ad?

A. Tornado
B. Earthquake
C. Leprosy
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Tornado


Detail About MCQs

Allah sent 124,00 prophets for guidance on earth. Hud (AS) was one of these prophets who were sent down on the people of Aad in the city of aad. The people of aad were an old tribe of Saudi Arabia, living in a city called Iram. The tribe was famous for physical strength and cleverness and was called giants. The nation of aad was so intelligent and strong that they can even carve mountains to make them their houses. Created with beautiful pillars. Because of
their power the nation started feeling proud of their powers which eventually lead to a
situation where they forget Allah. 

 

15. In order to close the active window/document in Microsoft Word, which combination of shortcut keys is used?

A. Ctrl + Z
B. Ctrl + Y
C. Ctrl + W
D. Ctrl + K

Answer

Correct Answer: C. Ctrl + W

 

16. To select the entire column in Excel Worksheet, press___?

A. Tab + C
B. Ctrl + Space
C. Alt + Space
D. Tab + E

Answer

Correct Answer: B. Ctrl + Space

 

17. The network in which we connect each node to the network along a single piece of network cable is called?

A. Bus Network Topology
B. Ring Network Topology
C. Star Network Topology
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Bus Network Topology


Detail About MCQs

Bus topology, also known as line topology, is a type of network topology in which all devices in the network are connected by one central RJ-45 network cable or coaxial cable. The single cable, where all data is transmitted between devices, is referred to as
the bus, backbone, or trunk.

 

18. Which number system is used by computer?

A. Digital
B. Decimal
C. Analogue
D. Binary

Answer

Correct Answer: D. Binary

 

19. A computer virus that replicated itself is called?

A. Bug
B. Worm
C. Bomb
D. Hoax

Answer

Correct Answer: B. Worm


Detail About MCQs

A Computer worm is a malicious, self-replicating software program (popularly termed as ‘malware’) which affects the functions of software and hardware programs. The computer worm does not usually infect computer files, but rather infects another
computer on the network.

 

20. Which one connects two similar network segments?

A. Router
B. Bridge
C. Gateway
D. Node

Answer

Correct Answer: B. Bridge

 

21. How was the Turkey known in the beginning of the 20th century?

A. Playground of Europe
B. Guardian of Europe
C. Leader of Europe
D. Sick man of Europe

Answer

Correct Answer: D. Sick man of Europe


Detail About MCQs

The “sick man of Europe” is a phrase used to refer to a European nation that is experiencing econonic hardship or poverty. The region that is modern-day Turkey was part of the Ottoman Empire prior to the First World War. The Ottoman Empire was a major
power during the 17th century, but was forced to give up control of certain European regions after a major defeat in the Battle of Vienna.

 

22. The famous painting of “Mona Lisa” was the creation of:

A. Picasso
B. Leonardo Da Vinci
C. Michael Angelo
D. Van Gogh

Answer

Correct Answer: B. Leonardo Da Vinci

 

23. The Nobel Peace prize 2021 is given to:

A. Syukuro and Hasseimann
B. Parisi and Macmilan
C. Maria Ressa and Dmitry Muratov
D. Card and Gurnah

Answer

Correct Answer: C. Maria Ressa and Dmitry Muratov

 

24. Pakistan’s first nuclear power plant was setup in 1972 at Karachi with the assistance of:

A. China
B. France
C. North Korea
D. Canada

Answer

Correct Answer: D. Canada


Detail About MCQs

Pakistan’s first nuclear energy plant (heavy-water, natural uranium, 137 MWe), Karachi Nuclear Power Plant (KANUPP), became operational in 1972 under International Atomic Energy Agency (IAEA) safeguards. Built with Canadian assistance. KANUPP is a heavy water reactor that uses natural uranium rather than enriched uranium as fuel. Canadian technical support was provided for the first four years of operations. On 23 December 1976 Canada ended nuclear cooperation with Pakistan, cutting off supplies of nuclear fuel, heavy-water, spare parts, and technical information.

 

25. The atomic bomb on Nagasaki was dropped on ___?

A. Aug 6, 1945
B. Aug 9, 1945
C. Aug 6, 1943
D. Aug 9, 1943

Answer

Correct Answer: B. Aug 9, 1945 


Detail About MCQs

The United States detonated two atomic bombs (American B-29 bomber) over the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki on 6 and 9 August 1945, respectively.

 

26. Jhelum and Chenab rivers meet at:

A. Rasool Headworks
B. Trimmu Headworks
C. Panjnad Headworks
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Trimmu Headworks

 

27. Which of the following is a Madni Surah?

A. Surah Fatiha
B. Surah Yusuf
C. Surah Taha
D. Surah Baqarah

Answer

Correct Answer: D. Surah Baqarah

 

28. In which surah Allah has promised to protect the Holy Quran?

A. Surah Al Hijr
B. Surah Al-Tawbah
C. Surah Zohar
D. Surah Al-Maida

Answer

Correct Answer: A. Surah Al-Hijr

 

29. ____ is called in Arab tradition as “Year of the Elephant”

A. 570 CE
B. 650 CE
C. 550 CE
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 570 CE


Detail About MCQs

The ʿām al-fīl (Year of the Elephant) is the name in Islamic history for the year approximately equating to 570–571 CE.

 

30. The tomb of Hazrat Abu Ayub Ansari is situated at?

A. Najaf
B. Madina
C. Istanbul
D. Baghdad

Answer

Correct Answer: C. Istanbul

 

31. What price is considered as a benchmark price in the oil industry?

A. Opec Basket
B. Mars US
C. Brent Crude
D. WTI Crude

Answer

Correct Answer: C. Brent Crude


Detail About MCQs

Price benchmarks are used in the oil and gas industry to give buyers a way to value the commodity based on quality and locations. Brent Blend, is the most common, internationally used oil benchmark. It is based in London, traded on the InterContinental
Exchange (ICE), and consists of light, sweet crude oil from offshore drilling in the North Sea.

 

32. James Webb Space Telescope was launched into space on:

A. 19 December 2021
B. 21 December 2021
C. 23 December 2021
D. 25 December 2021

Answer

Correct Answer: D. 25 December 2021

 

33. Who is the current Chancellor of Germany?

A. Angela Morkel
B. Helmut Kohi
C. Kurt George Kiesinger
D. Olaf Scholz

Answer

Correct Answer: D. Olaf Scholz


Detail About MCQs

Olaf Scholz is a German politician who has served as the chancellor of Germany since 8 December 2021.

 

34. Which football club won the best men’s club of the year for 2021 at Globe Soccer Awards?

A. Barcelona
B. Liverpool
C. Chelsea
D. Manchester United

Answer

Correct Answer: C. Chelsea

 

35. On June 28, 2001 which cantonment board made registration of pet dogs mandatory?

A. Karachi
B. Lahore
C. Islamabad
D. Hyderabad

Answer

Correct Answer: A. Karachi

 

36. Who was the first Pakistani woman to climb Spantik Peak?

A. Samina Baig
B. Uzma Yousuf
C. Eman Ali
D. Saadia Toor

Answer

Correct Answer: B. Uzma Yousuf

 

37. Construction of Addis Ababa mega dam on the river Nile became a dispute between Sudan, ___and___?

A. Egypt and Syria
B. Lebanon and Syria
C. Egypt and Ethiopia
D. Ethiopia and Syria

Answer

Correct Answer: C. Egypt and Ethiopia 

 

38. How many holes are there in a full round golf?

A. 14
B. 16
C. 18
D. 22

Answer

Correct Answer: C. 18

 

39. How many acres are in square mile?

A. 80
B. 160
C. 320
D. 640

Answer

Correct Answer: D. 640

 

40. What is the Roman number of 60?

A. L
B. LX
C. LXX
D. XC

Answer

Correct Answer: B. LX 

 

Related Content

← Back to Main Page

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *