Note: Military & Lands Cantonments Assistant Paper Solved MCQs August 13, 2022, contains 85+ Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, Everyday Science, and Mathematics.

 

1. Hazrat Shoaib A.S was the father-in-law of which Prophet?

A. Hazrat Musa (A.S)
B. Hazrat Ibrahim (A.S)
C. Hazrat Yahya (A.S)
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Musa A.S


 

2. Tragedy of Karbala took place in the year?

A. 71 Hijri
B. 61 Hijri
C. 81 Hijri
D. 73 Hijri

Answer

Correct Answer: B. 61 Hijri

 

3. What is the name of the prayer for Rain?

A. Chasht
B. Ishraq
C. Istisqa
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Istisqa

 

4. The Minimum threshold of wealth for Zakat is called:

A. Ijma
B. Nisab
C. Tabzair
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Nisab

 

5. The first slave convert of Islam is:

A. Hazrat Bilal (R.A)
B. Hazrat Zaid bin Haris (R.A)
C. Hazrat Usama bin Zaid (R.A)
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Zaid bin Haris R.A

 

6. How many times command of the erection of Namaz is given in the Quran?

A. 500 Times
B. 600 Times
C. 700 Times
D. 800 Times

Answer

Correct Answer: C. 700 Times

 

7. When was construction of Masjid-e-Nabvi started?

A. 8 Hijri
B. 4 Hijri
C. 1 Hijri
D. 10 Hijri

Answer

Correct Answer: C. 1 Hijri

 

8. First Census in the Islamic world was held during the period of:

A. Hazrat Abu Bakr (R.A)
B. Hazrat Umar (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Umar (R.A) 

 

9. Khateeb-ul-Ambia is the title of:

A. Prophet Dawood (A.S)
B. Hazrat Yaqoob (A.S)
C. Prophet Shoaib (A.S)
D. Hazrat Noah (A.S)

Answer

Correct Answer: C. Prophet Shoaib (A.S) 

 

10. What is the meaning of “Qibla”?

A. Something in Front
B. Something to Back
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Something in Front

 

11. The Hijri Calendar was innovated by:

A. Hazrat Abu Bakr (R.A)
B. Hazrat Umer (R.A)
C. Hazrat Abdullah bin Amir (R.A)
D. Hazrat Abu Hurairah (R.A)

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Umer R.A

 

12. The Holy Prophet (PBUH) addressed Khuthba-e-Jum’aa for the first time in:

A. 8 Hijri
B. 4 Hijri
C. 1 Hijri
D. 10th Hijri

Answer

Correct Answer: C. 1 Hijri 

 

13. In which Hijri Hajj was made compulsory?

A. 8th
B. 9th
C. 10th
D. 11th

Answer

Correct Answer: B. 9th

 

14. Al Hudaibiyah Treaty was scribed (writer) by:

A. Hazrat Abu Bakr (R.A)
B. Hazrat Umer (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)

Answer

Correct Answer: D. Hazrat Ali (R.A) 

 

15. When did Ghazwa Tabuk take place?

A. 9 A.H
B. 10 A.H
C. 11 A.H
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 9 A.H

 

16. Hazrat Ali R.A was martyred in:

A. 659 AD
B. 654 AD
C. 665 AD
D. 661 AD

Answer

Correct Answer: D. 661 AD 

 

17. Encircle the correct number of “Madni Surah”?

A. 27
B. 28
C. 29
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 28

 

18. Jabal-e-Noor is situated in:

A. Arafat
B. Ghar-i-Hira
C. Ghar-e-Saur
D. Madina

Answer

Correct Answer: B. Ghar-i-Hira

 

19. The first woman martyr of Islam is:

A. Hazrat Maimuna (R.A)
B. Hazrat Sumayya (R.A)
C. Hazrat Kulsom (R.A)
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Hazrat Sumayya R.A

 

20. The first Surah revealed was:

A. Al-Alaq
B. Al-Yaseen
C. Al- Kausar
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Al-Alaq

 

21. First President of Pakistan was:

A. Khuwaja Nazimuddin
B. Iskinder Mirza
C. Ghulam Muhammad
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Iskinder Mirza

 

22. When did Quaid-e-Azam take oath as First Governor General of Pakistan?

A. 15 August 1947
B. 13 August 1947
C. 14 August 1947
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 15 August 1947

 

23. Who wrote a pamphlet named “Now or Never “ on 28 June 1933?

A. Chaudhry Rehamt Ali
B. Quaid-e-Azam
C. Allama Iqbal
D. Liaqat Ali Khan

Answer

Correct Answer: A. Chaudhry Rehamt Ali

 

24. The Ideology of Pakistan is:

A. Ideology of Islam
B. Ideology of Muslims
C. Ideology of Constitution
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ideology of Islam

 

25. First Census was held in Pakistan in the year?

A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. 1953

Answer

Correct Answer: B. 1951

 

26. Who presented Lahore Resolution (Pakistan Resolution) on 23rd March 1940?

A. Allama Iqbal
B. Liaqat Ali Khan
C. Quaid-e-Azam
D. A.K Fazul Haq

Answer

Correct Answer: D. A.K Fazul Haq

 

27. Indus River system in Pakistan comprises of:

A. Three Rivers
B. Four Rivers
C. Five Rivers
D. Six Rivers

Answer

Correct Answer: D. Six Rivers 

 

28. Chashma Barrage was constructed on:

A. River Chenab
B. River Gomal
C. River Kabul
D. Indus River

Answer

Correct Answer: D. Indus River

 

29. Indus Basin Treaty was signed in?

A. 1960
B. 1963
C. 1948
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 1960

 

30. Which is the largest barrage in Pakistan?

A. Sukkar Barrage
B. Guddu Barrage
C. Chashma Barrage
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sukkar Barrage

 

31. The largest desert by area in Pakistan?

A. Thal
B. Thar
C. Kharan
D. None of These

Answer

Correct Answer: B. Thar

 

32. The highest mount above sea level in Pakistan is:

A. Pamir
B. Nanga Parbat
C. K2
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. K2

 

33. Campbellpur was the old name of:

A. Islamabad
B. Attock
C. Faisalabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Attock

 

34. The term of office of a Senate of Pakistan is:

A. 5 Years
B. 6 Years
C. 4 Years
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 6 Years

 

35. Not until the late middle ages glass did become a major construction material. “ Identify the adverb”

A. A major
B. Construction Material
C. Glass did become
D. Until

Answer

Correct Answer: C. Glass did become

 

36. Which of the following is a Preposition?

A. Behind
B. With
C. Can
D. Could

Answer

Correct Answer: A. Behind

 

37. He knows German and Italian ___Arabic.

A. Beside
B. Besides
C. Except
D. With

Answer

Correct Answer: B. Besides

 

38. The players agreed to abide ___the referee’s decision.

A. with
B. by
C. in
D. into

Answer

Correct Answer: B. by 

 

39. If I have money, I __it tomorrow.

A. Will Purchase
B. Would Purchase
C. Have Purchase
D. Have Purchases

Answer

Correct Answer: A. Will Purchase

 

40. If the camera was working, we ___ a movie.

A. Could Made
B. Could Make
C. Would Made
D. Would Make

Answer

Correct Answer: B. Could Make

 

41. It was raining yesterday, so we ___out.

A. Did not go
B. Did not went
C. Would not go
D. Would not gone

Answer

Correct Answer: A. Did not go

 

42. She is ___tired ___Walk.

A. So, For
B. Too, to
C. To, To
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Too, to

 

43. Why did he deceive you of your earnings? Choose the Active voice.

A. Why I was deceive about my earnings?
B. Why were you deceived about your earnings?
C. Why was I deceived about my earnings?
D. Why was he deceived about his earnings?

Answer

Correct Answer: B. Why were you deceived about your earnings?

 

44. Ali said to Amna. “Sarah will leave for Peshawar tomorrow”. Change to Indirect

A. Ali told Amna that Sarah will leave for Peshwarar tomorrow
B. Ali told Amna that Sarah would be leaving for Peshawar tomorrow
C. Ali told Amna that Sarah would leave for Peshawar tomorrow
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ali told Amna that Sarah would leave for Peshawar tomorrow

 

45. Identify the correct sentence from the following options?

A. I hope he will grant me an interview spot
B. I hope that he shall grant me an interview spot
C. I expected he will grant me an interview spot
D. I think he will grant me an interview spot

Answer

Correct Answer: A. I hope he will grant me an interview spot

 

46. “Tell me the sum and substance of your pleadings” choose the correct meaning of the idiom.

A. Summary
B. Explanation
C. Result
D. Total Detail

Answer

Correct Answer: A. Summary

 

47. I don’t think I ___ him yet.

A. Have been meeting
B. Met
C. Have met
D. Had not

Answer

Correct Answer: C. Have met

 

48. The one who knows many languages?

A. Cosmopolitan
B. Epicure
C. Antiquarian
D. Polyglot

Answer

Correct Answer: D. Polyglot

 

49. Which sentence is grammatically correct?

A. There shall be atleast fifty guests in the party
B. There would be at least fifty guests in the party
C. There will be at least fifty guests at the party
D. None of these

Answer

Correct Answer: There will be at least fifty guests at the party

 

50. Choose the meaning of the idiom “By fits and starts”?

A. Punctually
B. Not regularly
C. Continuously
D. Intermittently

Answer

Correct Answer: D. Intermittently

 

51. They will not come here. ____.

A. Won’t they
B. Won’t them
C. Will they
D. Will them

Answer

Correct Answer: A. Won’t they

 

52. Throughout the animal kingdom. ____ bigger than the elephant.

A. Whale is only the
B. Only Whale is the
C. Only the Whale is
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Only the Whale is

 

53. The closest Antonym of “Terrible” is:

A. Scary
B. Soothing
C. Frightening
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Soothing

 

55. Synonym of ‘Arrogant’ is:

A. Conceited
B. Humble
C. Progressive
D. Bad

Answer

Correct Answer: A. Conceited

 

56. The most abundant element in the earth’s crust is:

A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Carbon Dioxide
D. Silicon

Answer

Correct Answer: A. Oxygen

 

57. World Health Day is observed every on:

A. 8th April
B. 10th April
C. 5th April
D. 7th April

Answer

Correct Answer: D. 7th April

 

58. The world’s longest land border between the two countries is?

A. US and Canada
B. US and Mexico
C. Indian and Pakistan
D. South Korea and North Korea

Answer

Correct Answer: A. US and Canada

 

59. The only country with which Pakistan shares a maritime border (and not a land border)?

A. Iran
B. Oman
C. U.A.E
D. Saudi Arabia

Answer

Correct Answer: B. Oman

 

60. The National Predator of Pakistan is:

A. Snow Leopard
B. Lion
C. Bear
D. Cheetah

Answer

Correct Answer: A. Snow Leopard

 

61. The area–wise largest Islamic country in the world is:

A. Kingdom of Saudi Arabia
B. Indonesia
C. Kazakhstan
D. Iran

Answer

Correct Answer: C. Kazakhstan

 

62. What was Turkey called before 1923?

A. The Turkish Empire
B. The Republic of Turkey
C. The Ottoman Empire
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. The Ottoman Empire

 

63. UNESCO stands for?

A. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
B. United Nations Economic, Scientific and Cultural Organization
C. United Nations Educational, Scientific and Coordinating Organization
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

 

64.  SAARC has its headquarters in?

A. Kathmandu, Nepal
B. New Delhi, India
C. Dhaka, Bangladesh
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Kathmandu, Nepal

 

65. Current Secretary General of the United Nations is:

A. Ban Ki-Moon
B. Kufi Aman
C. Antonio Guterres
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Antonio Guterres

 

66. According to SBP Data current debt of Pakistan is:

A. Rs 42.9 Trillion
B. Below Rs. 40 Trillion
C. Rs 33.2 Trillion
D. Rs. 28 Trillion

Answer

Correct Answer: A. Rs. 42.9 Trillion

 

67. In FIFA World Cup 2022 ___ teams are participating.

A. 24
B. 36
C. 28
D. 32

Answer

Correct Answer: D. 32

 

68. Which is the youngest country in the world?

A. South Sudan
B. Hongkong
C. South Korea
D. Kosovo

Answer

Correct Answer: A. South Sudan

 

69. The next leap year will be:

A. 2023
B. 2024
C. 2025
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 2024

 

70. Greenhouse effect causes:

A. Plants to grow better
B. Global Warming
C. Damaging
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Global Warming

 

71. The lithosphere of the earth is:

A. Rocky outer Part
B. Innermost Part
C. Middle Post
D. None of These

Answer

Correct Answer: A. Rocky Outer Part

 

72. Milky way is a:

A. Star
B. Planet
C. Galaxy
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Galaxy

 

73. What divides the Earth into the Northern and the Southern Hemisphere?

A. Axis of Rotation
B. South Pole
C. North Pole
D. The Equator

Answer

Correct Answer: D. The Equator

 

74. Horticulture is the science of?

A. Garden Management
B. Arid Irrigation
C. Water Management
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Garden Management

 

75. Which of the following should be used when you want to add a slide to a creating presentation?

A. Edit, Add a new slide
B. Insert, New Slide
C. File Open
D. File, New

Answer

Correct Answer: B. Insert, New Slide

 

76. In which view header and footer are visible?

A. Normal View
B. Page Layout View
C. Print Layout View
D. Draft View

Answer

Correct Answer: C. Print layout View

 

77. On a map a distance of 100 cm represents 5km. If a street is 750m long, What is its length on the map, in cm?

A. 15
B. 20
C. 5
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 15

 

78. A car left Labore at 07:12 am and arrived in Multan, 180 Miles distance at 10:57 am what was its average speed in miles per hour?

A. 42
B. 44
C. 48
D. 45

Answer

Correct Answer: C. 48

 

79. Nassem gave 25 percent of the profit to his partner. If the partner got Rs. 4000, what will remain with him?

A. 14000
B. 6000
C. 12000
D. 1000

Answer

Correct Answer: C. 12000

 

80. ATM stands for:

A. Automatic Transfer Machine
B. Automated Teller Machine
C. Auto Transfer of Money
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Automated Teller Machine

 

81. Meaning of Once in a blue moon?

A. Often
B. Rarely
C. Frequently
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Rarely

 

82. D.O letter means?

A. Demi Official
B. Direct Order
C. Drait Order
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Demi Official

 

83. Income Tax is a:

A. Direct Tax
B. Indirect Tax
C. FOC
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Direct Tax

 

84. IRSA is a:

A. Water Regulatory Authority
B. Satellite System
C. Space Agency
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Water Regulatory Authority

 

85. Economic Survey of Pakistan is a:

A. Department
B. Report
C. Exam
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Report

 

86. 4 + 2 * (2-3) the answer is:

A. 11
B. 14
C. 30
D. None of these

Answer

Correct Answer: D. None of these (2)

 

87. A Governor is appointed by:

A. The President on the Advice of PM
B. National Assembly
C. Chief House of Pakistan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. The President on the Advice of PM

 

88. SWOFT Analysis is done to know the:

A. Threads & Segments
B. Strengths
C. Weekly Update
D. Threads, Strengths, Weakness, and Opportunities

Answer

Correct Answer: D. Threads, Strengths, Weakness and Opportunities

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!