Note: Ministry of Defence (MOD) Assistant Director (AD) Solved Past Papers Repeated MCQs.

 

1. The nearest opposite of FEND:

A. Hostility
B. Laxity
C. Encourage
D. Native

Answer

Correct Answer: C. Encourage

 

2. The most nearly opposite of BENEVOLENT:

A. Malevolent
B. Sympathetic
C. Liberal
D. Beneficial

Answer

Correct Answer: A. Malevolent

 

3. The most nearly opposite of EFFICACIOUS:

A. Useful
B. Skilled
C. Useless
D. Unskilled

Answer

Correct Answer: C. Useless

 

4. Opposite of YIELDING:

A. Ordinance
B. Obdurate
C. Deliberate
D. Understood

Answer

Correct Answer: B. Obdurate

 

5. Select the letter pair that has expressed a relationship to the given word. BRIEF: LEGAL.

A. Spreadsheet: Financial
B. Review: Theatrical
C. Letter: Administrative
D. Formula: Mathematical

Answer

Correct Answer: A. Spreadsheet : Financial

 

6. Select the lettered pair that has expressed a relationship to the given word. COMPLAIN CARP.

A. Supply: Donate
B. Argue: Debate
C. Grumble: Accuse
D. Drink: Guzzle

Answer

Correct Answer: D. Drink : Guzzle

 

7. Select the lettered pair that has expressed a relationship to the given word. DEPLETE: ENERVATE.

A. Strengthen: Weak
B. Invigorate: Tired
C. Exhaust: Enfeeble
D. Tighten: loosen

Answer

Correct Answer: C. Exhaust : Enfeeble

 

8. Select the lettered pair that has expressed a relationship to the given word. NUMISMATIST: COINS

A. Philatelist: Stamps
B. Jeweler: Jewels
C. Cartographer: Maps
D. Geneticist: Chromosomes

Answer

Correct Answer: A. Philatelist : Stamps

 

9. The Similar word of ATROPHY?

A. Capture
B. Waste Away
C. Lose
D. Defeat

Answer

Correct Answer: B. Waste Way

 

10. Nearly similar word of VOLUMINOUS is?

A. Short
B. Huge
C. Shining
D. Loud

Answer

Correct Answer: B. Huge

 

11. Similar word of CHRONICLE?

A. Rearranging
B. Record
C. Climate
D. Split

Answer

Correct Answer: B. Record

 

12. Similar word for TRACTABLE is:

A. Confused
B. Wise
C. Simplistic
D. Convoluted

Answer

Correct Answer: B. Wise

 

Read the Passage and Answer the Questions

It is difficult to reconcile the ideas of different schools of thought on the question of education. Some people maintain that pupils at school should concentrate on a narrow range of subjects which will benefit them directly in their subsequent careers. Others contend that they should study a wide range of subjects so that they will have the specialized knowledge necessary for their chosen careers and sound general knowledge about the world they will have to live and work in. Supporters of the first theory state that the greatest contributions to civilization are made by those who are most experts in their trade or profession. Those on the other side say that, unless they have had broad general education, the experts will be too narrow in their outlook to have sympathy with their fellows or a proper sense of responsibility towards humanity as a whole.

 

13. A suitable title for the passage would be:

A. Different Schools of Thought
B. The contexts of Education
C. Two Views on Education
D. Effective Education

Answer

Correct Answer: A. Different Schools of Thought

 

14. The first school of thought believes that students should?

A. Study what they want
B. Be Given General Knowledge
C. Study only a Few Subjects
D. Study Seriously

Answer

Correct Answer: B. Be Given General Knowledge

 

15. It is difficult to reconcile the ideas of two schools of thought because?

A. They lack Clarity
B. They are narrow
C. They Ignore each other’s concerns
D. They are contradictory

Answer

Correct Answer: B. They are Narrow

 

16. According to the second school of thought students with broad-based knowledge would?

A. Be more aware of their responsibility toward broad
B. Not become specialists
C. Fall to develop proper skills
D. Make Contribution to Civilization

Answer

Correct Answer: A. Be more aware of their responsibility towards Broad

 

17. ___ by long queues and bad weather, the voters ___ their way to polling stations any way they could.

A. Undaunted, Made
B. Worried, Lost
C. Encouraged, Prepared
D. Going, Dropped

Answer

Correct Answer: A. Undaunted, Made

 

18. When the new artists started work, it was discovered that they could not make ___ what to do.

A. Out
B. Up
C. In
D. Off

Answer

Correct Answer: D. Off

 

19. The man who was driving the truck would not admit that he had been at fault, and ___.

A. Neither the other Driver
B. Neither would the Other Driver
C. Neither had the Other Driver
D. The other Driver Other

Answer

Correct Answer: C. Neither had the Other Driver


 

20. Jamal ___ his head in shame.

A. Stretched
B. Nodded
C. Turned
D. Hung

Answer

Correct Answer: D. Hung

 

Read the following Passage and Answer the questions

Flower A, Flower B, Flower C, and Flower D are four different categories of flowers distinguished according to their blooming seasons, such that:
Flower A and Flower B bloom in winter and summer.
Flower C and Flower D bloom in autumn and spring.
Flower B and Flower C bloom in spring and winter.
Flower A and Flower D bloom in summer and autumn.

 

21. Which flower bloom in autumn, winter, and summer?

A. Flower A
B. Flower B
C. Flower C
D. Flower D

Answer

Correct Answer: A. Flower A

 

22. The flower which blooms in autumn, winter, and spring is:

A. Flower A
B. Flower B
C. Flower C
D. Flower D

Answer

Correct Answer: C. Flower C

 

23. The flower which blooms in spring, winter, and summer is:

A. Flower C
B. Flower D
C. Flower A
D. Flower B

Answer

Correct Answer: D. Flower B

 

24. The flower which does not bloom in spring is:

A. Flower A
B. Flower B
C. Flower C
D. Flower D

Answer

Correct Answer: A. Flower A

 

25. The flower which does not bloom in summer is:

A. Flower A
B. Flower B
C. Flower C
D. Flower D

Answer

Correct Answer: C. Flower C

 

26. Which flower bloom in spring and summer?

A. Flower B
B. Flower C
C. Flower D
D. Both A & C

Answer

Correct Answer: D. Both A & C (Flower B and C)

 

Read The Passage and answer the questions.

In a wall grapy a painter is selecting two combinations of colors, Combination 1 and Combination 2, choosing from seven colors T, U, V, W, X, Y and Z. Combination 1 will contain four of the colors and Combination 2 will contain the other three colors. The painter must select the colors for each combination according to the following Restrictions:
T cannot be in the same combination as U.
If X is in Combination 2, Z must also be in combination 2.
If Z is in combination 1, W must also be in combination 1.

 

27. If T and Z are in Combination 2, any of the following colors can also be in Combination 2 Except?

A. X
B. Y
C. U
D. V

Answer

Correct Answer: C. U

 

28. If Z is in combination1, which of the following must be true?

A. X is in combination 2
B. U is in the same combination as V
C. T is in combination 1
D. V is in combination 2

Answer

Correct Answer: A. X is in Combination 2

 

29. If X is in combination with 2, which of the following must be true?

A. T is in combination 2
B. U is in combination 2
C. W is in combination 1
D. Z is in combination 2

Answer

Correct Answer: D. Z is in combination 2

Paragraph

This product stand sells fruits and vegetables. All fruits are delicious, and all vegetables are rich in vitamins. Every food that is vitamin-rich is delicious, so everything sold at this stand is delicious.

 

30. Which one of the following assumptions is necessary to make the conclusion in the argument above logically correct?

A. The stand sells many fruits and vegetables
B. This Product stand sells only fruits and vegetables
C. Something cannot be both vitamin-rich and delicious
D. Some stands sell fruits that are not delicious

Answer

Correct Answer: B. This Product stand sells only fruits and vegetables

 

Read the passage and answer the questions

Six cupboards Cupboard U, Cupboard V, Cupboard W, Cupboard X, Cupboard Y, and Cupboard Z are being placed in hotel rooms, each of which can accommodate two Cupboards and no more than two. Each Cupboard must be placed in exactly one room and must be placed in that room either alone or else together with one other six Cupboard. Enough rooms are available to permit any possible assignment of Cupboards to rooms, but the following restrictions must be observed:
Cupboard V cannot be placed in a room with Cupboard W.
Cupboard W cannot be placed in a room with Cupboard X.
Cupboard Y and Cupboard Z must be placed in a room together.

 

31. Which of the following pairs of cupboards can be placed in one room together?

A. Cupboard Y and Cupboard Z
B. Cupboard W and Cupboard X
C. Cupboard Y and Cupboard V
D. Cupboard U and Cupboard X

Answer

Correct Answer: A. Cupboard Y and Cupboard Z

 

32. If cupboard W is placed in a room alone, which of the following must be true?

A. Cupboard V is placed in a room, alone
B. The Cupboards occupy either 4 or 5 rooms
C. The Cupboards occupy either 3 or 6 rooms
D. None other than Cupboard W is placed in a room alone

Answer

Correct Answer: D. None other than Cupboard W is placed in a room alone

 

33. If Cupboard Y and Cupboard Z are the only cupboards placed in a room, how many rooms are the minimum that can accommodate the cupboards?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer

Correct Answer: D. 5

 

Read the passage and answer the questions

A teacher asked the class to draw diagrams of four shapes namely rectangle, square, circle and triangle is a single class and has the following restrictions.
Rectangle has priority over the square.
The Circle has priority over the triangle.
If one shape has priority over another, the shape with priority must be drawn earlier than the other one.

 

34. Given only the determinations above, each of the following is a possible sequence in which the four shapes could be drawn Except?

A. Circle, Rectangle, Triangle, Square
B. Circle, Square, Rectangle, Triangle
C. Rectangle, Square, Circle, Triangle
D. Rectangle, Circle, Square, Triangle

Answer

Correct Answer: C. Rectangle, Square, Circle, Triangle

 

35. If each of the shapes takes equally long to draw, it must be true that:

A. Rectangle is drawn before triangle is drawn
B. Square is drawn before Circle is drawn
C. Circle is drawn before Square is drawn
D. Circle is drawn before Triangle is drawn

Answer

Correct Answer: D. Circle is drawn before Triangle is Drawn

 

36. Revelation has been of ____ kind.

A. One
B. Two
C. Four
D. Three

Answer

Correct Answer: B. Two

 

37. The word Jurisprudence is derived from:

A. Juris
B. Prudent
C. Both A & B
D. Lex

Answer

Correct Answer: C. Both A & B

 

38. According to Article 16 of Qanoon-e-Shahadat, an accomplice is a competent witness in all cases Except?

A. Hudood Cases
B. Hadd Cases
C. Accused person
D. None of These

Answer

Correct Answer: B. Hadd Cases 

 

39. According to the Punjab Family Courts (Amendment) Bill, 2015 in case of dissolution of marriage through khula, the wife may be directed to surrender her dower up to?

A. 100% of Deferred and 50% of Prompt
B. 50% of Deferred and 25% of Prompt
C. 25% of Deferred and 25% of Prompt
D. 50% of Deferred and 50% of Prompt

Answer

Correct Answer: B. 50% of Deferred and 25% of Prompt

 

40. Legal Realism was analyzed in the United States by:

A. Salmond
B. Austin
C. Holmes
D. Grotius

Answer

Correct Answer: C. Oliver Wendell Holmes 

 

41. Universal Declaration of Human Rights was adopted by?

A. By the National Assembly of KP
B. By the General Assembly of the United Nations
C. By the National Assembly of Balochistan
D. By the National Assembly of Sindh

Answer

Correct Answer: B. By the General Assembly of the United Nations

 

42. Under CPC Judges means the Presiding officer of:

A. A Criminal Court
B. A Civil Court
C. A Session Court
D. A High Court

Answer

Correct Answer: B. A Civil Court

 

43. What does `Pleading` mean?

A. Plaint only
B. Plaint and Written Statement
C. Written Statement Only
D. Plaint, written statement, and Record of Evidence

Answer

Correct Answer: B. Plaint and Written Statement

 

44. ‘The Unstable Earth’ is a famous geography book authored by:

A. Arthur Holmes
B. Thornbury
C. Monkhouse
D. J.A Steers

Answer

Correct Answer: D. J.A. Steers

 

45. Sedimentary Rocks are formed by a natural process known as:

A. Lithification
B. Rejuvenation
C. Hydration
D. Peroxidation

Answer

Correct Answer: A. Lithification


Detail About MCQs

The most important geological processes that lead to the creation of sedimentary rocks are Erosion, Weathering, Dissolution, precipitation, and lithification.

 

46. Atmospheric pressure decreases rapidly with altitude because the air becomes:

A. Colder
B. Less Dense
C. Rich in Ozone
D. Warmer

Answer

Correct Answer: B. Less Dense

 

47. Gneiss, schists, anthracite, diamond, and marble state are common examples of:

A. Sedimentary Rocks
B. Igneous Rocks
C. Metamorphic Rocks
D. Extrusive Igneous Rocks

Answer

Correct Answer: C. Metamorphic Rocks

 

48. The proportion of ___ rocks decreases with depth.

A. Aluminum
B. Silicon
C. Iron
D. Lead

Answer

Correct Answer: B. Silicon

 

49. Which of the following is a cold currently?

A. Gulf Stream
B. Brazil
C. Labrador
D. Kuroshio

Answer

Correct Answer: C. Labrador

Detail About MCQs

The Cold Current flows in the Arctic and Atlantic Region. This Labrador Current flows in the North Atlantic Ocean. The cold current flows to the Labrador coast from the Arctic Ocean. This Cold wave also meets the warm waves that are moving and outward in Gulf Stream.

 

50. The term Geography was coined for the first time by a Greek scholar ___ in 234 BC.

A. Herodotus
B. Thales of Miletus
C. Eratosthenes
D. Plato

Answer

Correct Answer: C. Eratosthenes


Detail about Mcqs

The term geography was first coined by Eratosthenes, a Greek scholar (276-194 BC). The word has been derived from two roots in the Greek language Geo (Earth) and Graphos (Description).

 

51. The Great Barrier Reef is located in the:

A. Pacific Ocean
B. Indian Ocean
C. Atlantic Ocean
D. Arctic Ocean

Answer

Correct Answer: A. Pacific Ocean

 

52. There are ___ themes in Geography.

A. Three
B. Four
C. Five
D. Seven

Answer

Correct Answer: C. Five

 

53. The Royal Geographical Society was founded in:

A. 1600
B. 1630
C. 1730
D. 1830

Answer

Correct Answer: D. 1830

 

54. Which type of climate of the world has dry summer and wet winter?

A. Western European Type
B. Mediterranean Type
C. Equatorial Type
D. Tundra Type

Answer

Correct Answer: B. Mediterranean Type

 

55. Regarding food availability, which of the following things inspired people to settle permanently in one location?

A. Tools
B. Agriculture
C. Fishing
D. Industry

Answer

Correct Answer: B. Agriculture

 

56. The Earth’s surface and crust are constantly evolving due to ___.

A. Rotary Cycle
B. Normal Cycle
C. Rock Cycle
D. Change Cycle

Answer

Correct Answer: C. Rock Cycle

 

57. The source of light is placed on the opposite side for drawing the graticules for:

A. Gnomonic Projection
B. Orthographic Projection
C. Stereographic Projection
D. Equidistant Projection

Answer

Correct Answer: C. Stereographic Projection

 

58. Which of the following move material in parallel to the direction of movement?

A. L Waves
B. S Waves
C. P Waves
D. N Waves

Answer

Correct Answer: C. P Waves

 

59. Amazon tropical rainforest is also known as ____.

A. Boreal
B. Selva
C. Tundra
D. Conifers

Answer

Correct Answer: B. Selva

 

60. As children begin their elementary school years, they enter Erikson’s stage of:

A. Trust Versus mistrust
B. Autonomy Versus Doubt
C. Industry Versus Inferiority
D. Identity Versus role confusion

Answer

Correct Answer: C. Indus Versus Inferiority

 

61. One of the main criticism of the Freudian psychoanalytic theory is that it:

A. Focuses too much Attention on Sexual Conflicts and Fixations
B. Assumes all behaviors are learned during childhood
C. Is too pessimistic about the future of humanity
D. Focuses too much attention on the id and not enough on the ego

Answer

Correct Answer: B. Assumes all behaviors are learned during childhood

 

62. Which of the following research methods does not allow drawing conclusions regarding causality in research?

A. Experimental Research
B. Correlational Research
C. Case Studies
D. Surveys

Answer

Correct Answer: B. Correlational Research

 

63. Which of the following is not considered as an altered state of consciousness?

A. Sleep
B. Hypnosis
C. Meditation
D. Exercise

Answer

Correct Answer: B. Hypnosis

 

64. Which of the following statements best illustrate Maslow’s esteem needs?

A. Going to the gym three days a week to improve your health
B. Donating a large sum of money to charity
C. Getting married to your high school class fellow
D. Going to university to earn a master’s degree in counseling

Answer

Correct Answer: D. Going to university to earn a masters degree in counseling

 

65. One of the following, which would a psychologist consider the best example of learning?

A. A child able to ride a bike
B. A woman experiencing labor pains
C. All swimming upstream during the mating season
D. A baby sucking on her mother’s breast for nourishment

Answer

Correct Answer: A. A child able to ride a bike 

 

66. The purpose of free association is to:

A. Facilitate changing negative behavior
B. Help bring the unconscious conflict to the surface
C. Help a patient relax
D. Rid an individual of his or her sexual desires

Answer

Correct Answer: C. Help a patient relax

 

67. When we perform well on a task we typically attribute our success to our internal characteristics. This is known as?

A. Fundamental Attribution Error
B. Self-Schema Bias
C. Self-Serving Bias
D. Personal Schema

Answer

Correct Answer: C. Self-Serving Bias

 

68. China is concerned with Article 370 due to its claim over:

A. Laddakh
B. Tibet
C. Sinkiang
D. Baltistan

Answer

Correct Answer: A. Laddakh

 

69. Are conflict management and conflict resolution the same concepts?

A. Entirely Different, but both relate to Peace Studies
B. One and the same thing
C. Coincide with each other
D. Slightly supportive of each other

Answer

Correct Answer: A. Entirely Different, but both relate to Peace Studies

 

70. Article 370 of the Indian Constitution is related to the specific of:

A. Kashmir Only
B. Kashmir and Laddakh
C. Kashmir and Tibet
D. Kashmir and Sikkim

Answer

Correct Answer: A. Kashmir only

 

71. Treaty of Westphalia was signed in:

A. 1648
B. 1789
C. 1815
D. 1919

Answer

Correct Answer: A. 1648

 

72. Which head of government of Pakistan utilized the tool of Cricket Diplomacy?

A. General Zia-ul_Haq
B. Zulfiqar Ali Bhutto
C. General Ayub Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. General Zia-ul-Haq

 

73. CPEC is famously known as?

A. A Collection of security agreements
B. A Collection of Infrastructure projects
C. An attempt to safeguard Gwadar port
D. An attempt to provide china access to warm waters of the Persian gulf

Answer

Correct Answer: B. A Collection of Infrastructure Projects

 

74. In 1973, the Arab States used the oil Weapon to pressurize the pro-Israel Western Powers. Who advised the Arab States about it?

A. Shah Faisal
B. Houari Boumediene
C. Zulfiqar Ali Bhutto
D. Yasir Arafat

Answer

Correct Answer: A. Shah Faisal 

 

75. Are the non-state actors allowed to participate in war as per rules of International Law?

A. Absolutely Allowed
B. Absolutely not Allowed
C. Allowed with fulfillment of certain conditions
D. Very rarely permissible

Answer

Correct Answer: C. Allowed with fulfillment of certain conditions

 

76. What is meant by Kinetic Military Action?

A. Nuclear Deterrence
B. Active Warfare to use lethal Force
C. Ammunition of the Armed Forces
D. Conventional warfare with soft force

Answer

Correct Answer: B. Active Warfare to use Lethal Force

 

77. The Rights, Privlleges, and Immunities for Prisonors of war are defined in?

A. Vienna Congress 1899
B. Geneva Convention 1949
C. Vienna Convention 1962
D. Geneva Convention 1988

Answer

Correct Answer: B. Geneva Convention 1949

 

78. Why Pakistan never raised the Kashmir Issue in SAARC Conferences?

A. Because of the Governmental Policy of the Country
B. SAARC Charter does not allow to Raise the Mutual Disputes of the member countries at this Forum
C. Pakistan did not expect any positive Output from it
D. Due to dominating role of India as a Whole

Answer

Correct Answer: B. SAARC Charter does not allow to Raise the Mutual Disputes of the member countries at this Forum

 

79. Is there any security agreement between Pakistan and China?

A. Gwadar Port Agreement
B. Sino-Pakistan Agreement
C. MacMohan Line Agreement 1963
D. No Defence Alliance Exists

Answer

Correct Answer: B. Sino-Pakistan Agreement 

 

80. The staunch realist of this century who died in 2013 was:

A. Gorbachev
B. E.H Carr
C. Kenneth N. Waltz
D. Hans Morgenthau

Answer

Correct Answer: C. Kenneth Neal Waltz

 

81. President Woodrow was a supporter of the theory of:

A. Idealism
B. Realism
C. Positivism
D. Constructivism

Answer

Correct Answer: A. Idealism

 

82. Who was the last Security Adviser of PML (N) Government 2013-2018?

A. Sartaj Aziz
B. Agha Shahi
C. Lt Gen (R) Nasser Janjua
D. Lt Gen (R) Akram Durrani

Answer

Correct Answer: C. Lt Gen (R) Nasser Janjua

 

83. Who is the United States Security Adviser to President Doland Trump?

A. Robert O’Brien
B. Susan Rice
C. Michel Flynn
D. John Bolton

Answer

Correct Answer: A. Robert O’Brien

 

84. The writer of Globalization of World Politics is ___ and Steve Smith.

A. Feona Butler
B. Prof. White
C. Michel Foley
D. John Baylis

Answer

Correct Answer: D. John Baylis

 

85. Who is the Principal Founder of the discipline of Peace and Conflict Studies?

A. Johan Vincent Galtung
B. Martin Luthar King Junior
C. Mahatama Gandhi
D. Woodrow Wilson

Answer

Correct Answer: A. Johan Vincent Galtung

 

86. Pakistan’s nuclear stance is ___ which entirely deters, rent in nature.

A. No first use option
B. As the Second User States
C. Nothing Specific
D. Never will Use in War

Answer

Correct Answer: A. No first use option 


Detail About MCQs

Pakistan has pledged no first use against non-nuclear weapon states. Pakistan’s policy on first use against states that possess nuclear weapons, particularly India, remains vague.

 

87. Who Developed realism into a comprehensive International relations theory?

A. Woodrow Wilson
B. Rousseau
C. Froebel
D. Hans J. Morgenthau

Answer

Correct Answer: D. Hans J. Morgenthau

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!