Note: Ministry of Defence (MOD) Solved Past Paper’s MCQs Set-2 contains 80+ MCQs of Pak-Study, Islamiyat, Pakistan General Knowledge, Ethics, Mathematics, Computer (Programming), Psychology, Socialism, etc.

 

1. Prime Minister of Pakistan presented a report to the constituent assembly on October 16th, 1951 which is known as?

A. Bogras Formula
B. Pakistan Formula
C. Constitutional Formula
D. Objective Resolution

Answer

Correct Answer: D. Objective Resolution

 

2. What is the fundamental characteristic of the 18th amendment of the Constitution of Pakistan?

A. Centralization
B. Protection of Borders of the Country
C. Giving Powers to the Armed Forces
D. Provincial Autonomy

Answer

Correct Answer: D. Provincial Autonomy

 

3. The ancient remains at Takht-i-Bahi are of:

A. Indus Valley Civilization
B. Greek Civilization
C. Muslim Civilization
D. Gandhara Civilization

Answer

Correct Answer: D. Gandhara Civilization (Buddhist) 

 

4. What does article 58(2b) of the constitution of Pakistan mean?

A. Power of the President to dismiss Governors
B. Power of the President dismiss Chief Justice of Supreme Court
C. Power of the President to dissolve National Assembly
D. Power of the President to remove Army Chief

Answer

Correct Answer: C. Power of the President to dissolve National Assembly

 

5. The book ‘Pakistan a Hard Country’ is written by?

A. George Maximilian
B. I.H Qureshi
C. Akbar Zaidi
D. Anatol Lieven

Answer

Correct Answer: D. Anatol Lieven

 

6. 25th amendment of the constitution of Pakistan is about?

A. The Economic Policies of the Country
B. Merging of Federally Administered Tribal Areas into Khyber Pakhtunkhwa
C. Empowering judges to hear cases against armed forces
D. Giving special status to Gilgit-Baltistan

Answer

Correct Answer: B. Merging of Federally Administered Tribal Areas into Khyber Pakhtunkhwa

 

7. Which political leader in Pakistan is known for the Non-Violent Movement?

A. Liaqat Ali Khan
B. Fatima Jinnah
C. Bacha Khan
D. Zulfiqar Ali Bhutto

Answer

Correct Answer: C. Bacha Khan

 

8. Gomal-Zam dam is constructed in which district of Pakistan?

A. D-1 Khan
B. Bannu
C. South Waziristan
D. North Waziristan

Answer

Correct Answer: C. South Waziristan

 

9. Ormur language is spoken by which Pashtun tribe of Pakistan?

A. Afridi
B. Wazir
C. Swati
D. Burki

Answer

Correct Answer: D. Burki (Waziristan)

 

10. The largest district of Pakistan by area is:

A. District Dera Ghazi Khan
B. District Dadu
C. District Karachi
D. District Chagai

Answer

Correct Answer: D. District Chagai

 

11. When someone judges a person based on superficial characteristics such as their apparent social class, sex and ethnicity is known as?

A. Labelling
B. Self-Fulfilling Prophecy
C. Social Fragmentation
D. Social Identity

Answer

Correct Answer: A. Labeling

 

12. A system of verbal symbols through which humans communicate ideas, feelings, and experiences are called?

A. Values
B. Norms
C. Languages
D. Culture

Answer

Correct Answer: C. Languages

 

13. Cultural Diffusion means the spread of ___ from one group or society to another.

A. Cultural Norms
B. Cultural Values
C. Cultural Shocks
D. Cultural Traits

Answer

Correct Answer: B. Cultural Values

 

14. The division of people socio-economically into different layers is termed as:

A. Social Stratification
B. Race
C. Ethnicity
D. Inequality

Answer

Correct Answer: A. Social Stratification

 

15. Structural Functionalism holds Society as a ___ organization.

A. Simple
B. Complex
C. Primitive
D. Modern

Answer

Correct Answer: B. Complex

 

16. The concept of “Alienation” was first coined by:

A. Antonio Gramsci
B. Emile Durkheim
C. Max Weber
D. Karl Marx

Answer

Correct Answer: D. Karl Marx

 

17. Robert Merton defines human functions into two types. Among which latent functions are:

A. Unintentional and not Obvious
B. Easily Apparent
C. Intention or Obvious
D. Visible

Answer

Correct Answer: A. Unintentional and not Obvious

 

18. What is the opposite of Capitalism?

A. Liberalism
B. Communism
C. Fascism
D. Anarchism

Answer

Correct Answer: B. Communism

 

19. When the skillful and well-versed individuals of a country immigrate to another country, the phenomenon is termed?

A. Brain Drain
B. Emigration
C. Migration
D. Loss of Skilled Workers

Answer

Correct Answer: A. Brain Drain

 

20. Which of the following is the primary institution of the Socialization of children?

A. School
B. Family
C. Peer Groups
D. Media

Answer

Correct Answer: B. Family

 

21. Appeals to humor, appeals to sex, and effects of repetitions are the three techniques of:

A. Persuasive Advertising
B. Persuasive Propaganda
C. Persuasive Radio and TV Shows
D. Effective Communication

Answer

Correct Answer: C. Persuasive Radio and TV Shows

 

22. The more a person will make his/her needs met by media, the more that very media would play role in his/her real life. This idea depicts which theory?

A. Media Dependency Theory
B. Uses and Gratification Theory
C. Transmission Belt Theory
D. Cultivation Theory

Answer

Correct Answer: A. Media Dependency Theory

 

23. The process in which the media attends to some issues and not others, therefore altering the benchmarks by which people evaluate election candidates is called as?

A. Priming Process
B. Altering Process
C. Propagation Process
D. Cultivation Perspective

Answer

Correct Answer: B. Altering Process

 

24. Which of the following was the first Hindu who publicly proposed the separate state of the Muslims almost 16 years before the All India Muslim League adopted the idea of a separate state for the Muslims?

A. Mahatma Gandhi
B. Jawaharial Nehru
C. Lala Lajpat Rai
D. Vallabhai Patel

Answer

Correct Answer: A. Mahatma Gandhi

 

25. A Short History of the Saracens is a book by Syed Ameer Ali. This book is written on the history of ___.

A. Arab Muslim
B. Sindhi Muslims
C. Central Provinces Muslims
D. Muslims of Serbia

Answer

Correct Answer: A. Arab Muslim

 

26. Sheikh Ahmad Sirhindi refused to prostrate when he entered the court of the Mughal Emperor.

A. Akbar
B. Jahangir
C. Shahjahan
D. Aurangzeb

Answer

Correct Answer: B. Jahangir 

 

27. Which of the following was the first military war fought by the East India Company against the local Indians?

A. Anglo Maratha War
B. Anglo-Mysor War
C. Battle of Buxar
D. Battle of Plessey

Answer

Correct Answer: D. Battle of Plessey

 

28. During the 1930s and 1940s, most of the researchers employed ___ in their ideas regarding media effects.

A. Hypodermic Needle Model of Communication
B. Authoritarian Model of Communication
C. Libertarian Model of Communication
D. Cultivation Theory of Mass Communication Mean

Answer

Correct Answer: A. Hypodermic Needle Model of Communication

 

29. Viewing Mass Communication as merely a process of disseminating messages to control people is called?

A. Transmission Perspective
B. Ritual Perspective
C. Power Perspective
D. Pragmatic Perspective

Answer

Correct Answer: A. Transmission Perspective

 

30. When Pakistan was fighting the war of 1971 against India ___ was the Prime Minister of Pakistan?

A. Yahya Khan
B. Noor-ul-Amin
C. Zulfiqar Ali Bhutto
D. Fazal Ilahi Chaudhry

Answer

Correct Answer: B. Noor-ul-Amim

 

31. When did the People’s Republic of China become a member of the United Nations?

A. 1971
B. 1973
C. 1974
D. 1975

Answer

Correct Answer: A. 1971 

 

32. The total number of members of the Pakistan Senate has changed after the merger of FATA into KPK. Now it is:

A. 84
B. 96
C. 102
D. 104

Answer

Correct Answer: B. 96 (Before Merger its 104)

 

33. Who is the new chairman of the Kashmir Committee in Pakistan’s Parliament?

A. Shafqat Mahmood
B. Fazal-ur-Rehman
C. Syed Fakhar Imam
D. Makhdom Basit Ahmad Sultan

Answer

Correct Answer: D. Makhdom Basit Ahmad Sultan 

 

34. Total members of the electoral college for the United States presidential election are:

A. 535
B. 538
C. 530
D. 435

Answer

Correct Answer: B. 538 

 

35. When did the All-India Muslim League initiate the actual movement for a separate homeland?

A. 1930
B. 1935
C. 1927
D. 1940

Answer

Correct Answer: D. 1940 

 

36. Who replaced Dr. Maliha Lodhi as the Permanent Representative of Pakistan to the United Nations?

A. Syed Ibn-e-Abbas
B. Ali Jahangir Siddique
C. Munir Akram
D. Zulfi Bukhari

Answer

Correct Answer: C. Munir Akram

 

37. When the United States promulgated its present constitution and became a federation?

A. 1776
B. 1778
C. 1789
D. 1774

Answer

Correct Answer: C. 1789


Detail About MCQs

The continental Congress, which still functioned at irregular intervals, passed a resolution on September 13, 1788, to put the new Constitution into operation with the eleven states that had then ratified it. The federal government began operating under the new form of government on March 1789.

 

38. What is the total number of members in the European Union at present?

A. 27
B. 28
C. 29
D. 30

Answer

Correct Answer: A. 27 

 

39. Which country hosted the Summit of G-20 in November 2020?

A. Qatar
B. India
C. Saudi Arabia
D. Britain

Answer

Correct Answer: C. Saudi Arabia

 

40. Vietnam War ended in?

A. 1971
B. 1973
C. 1974
D. 1975

Answer

Correct Answer: D. 1975

 

41. Who is the present Captain of the Pakistan Cricket Team?

A. Sarfraz Ahmad
B. Misbah-ul-Haq
C. Babar Azam
D. Shoaib Malik

Answer

Correct Answer: C. Babar Azam

 

42. When was the first time All India Congress accepted the demand of Indian Muslims for a separate electorate?

A. 1908
B. 1916
C. 1927
D. 1938

Answer

Correct Answer: B. 1916 (Lucknow Session) 

 

43. In the Present Constitution of Pakistan, how many lists of powers are given for the division of powers between the Provinces and the Federation?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer

Correct Answer: C. 3 (Federal List, Provincial List, Concurrent List) 

 

44. Who said, we will fight for a thousand years for Kashmir in a United Nation session?

A. Zulfiqar Ali Bhutto
B. Zia-ul-Haq
C. General Pervaiz Musharraf
D. General Ayub Khan

Answer

Correct Answer: A. Zulfiqar Ali Bhutto

 

45. Pakistan and India signed the Indus Basin Treaty in?

A. 1960
B. 1961
C. 1963
D. 1964

Answer

Correct Answer: A. 1960

 

46. When were the last Presidential elections due in the United States of America?

A. November 2019
B. November 2020
C. February 2020
D. December 2020

Answer

Correct Answer: B. November 2020

 

47. In the last session of the United Nations General Assembly, three Heads of State expressed their serious concerns about the situation in Kashmir, they were?

A. Saudi, Iranian, and Turkish
B. Turkish, Chinese, and Malaysian
C. Turkish, Chinese, and Indonesian
D. Malaysian, Iranian, and Qatari

Answer

Correct Answer: B. Turkish, Chinese, and Malaysian

 

48. In the impeachment of the United States President, the final authority is?

A. Senate
B. House of Representatives
C. Congress (both of the houses)
D. US Supreme Court

Answer

Correct Answer: A. Senate

 

49. FATA’s merger into the KPK was realized in:

A. August 2017
B. December 2017
C. May 2018
D. December 2018

Answer

Correct Answer: C. May 2018

 

50. Which of the following regular expression does not represent strings that end in a double letter?

A. (a + b)*(bb + ba)
B. (a + b)*aa + (a + b)*bb
C. (a + b)*(ab + ba) + a +b
D. (a + b)*(bb + aa)

Answer

Correct Answer: C. (a + b)*(ab + ba) + a +b 

 

51. What is the fifth layer of the Networking OSI (Seven Layer) model?

A. Transparent Layer
B. Session Layer
C. Network Layer
D. Application Layer

Answer

Correct Answer: B. Session Layer

 

52. Following algorithms are based on the divide-and-conquer programming approach Except?

A. Heap Sort
B. Merge Sort
C. Quick Sort
D. Binary Search

Answer

Correct Answer: A. Heap Sort

 

53. Which of the following is a technique by which different analog and digital streams of transmission can be simultaneously processed over a shared link?

A. Analogical
B. Multiplexing
C. Digitalize
D. Miscellaneous

Answer

Correct Answer: B. Multiplexing

 

54. In which of the following windows thread states, a thread enters this state after waiting if it is ready to run but the resources are not available?

A. Standby
B. Running
C. Transition
D. Terminated

Answer

Correct Answer: C. Transition

 

55. Today, it is very rare to see a LAN, A MAN, or a WAN in isolation; they are connected to one another. When two or more networks are connected, the network is called?

A. InterNetwork
B. OuterNetwork
C. PAN (Personal Area Network)
D. Intra Network

Answer

Correct Answer: A. InterNetwork

 

56. Following are the advantages of Data Replication Except?

A. Reliability
B. Quicker Response
C. Additional in Storage Requirements
D. Reduction in Network Load

Answer

Correct Answer: C. Additional in Storage Requirements

 

57. Which of the following Java Script method rounds a number upwards to the nearest integer?

A. Exp()
B. Ceil()
C. Asin()
D. Abs()

Answer

Correct Answer: B. Ceil()

 

58. Which of the following Regular Expression represent strings that do not have the substring ab?

A. (b+a)*
B. (a+b)*
C. b*a
D. a*b

Answer

Correct Answer: C. b*a

 

59. In which of the following mode of data delivery, the transfer of data from servers to clients is initiated by a client pull?

A. Pull-Only
B. Hybrid
C. Push-Only
D. Merge

Answer

Correct Answer: A. Pull-Only

 

60. In Data Structure and Algorithm, Data definition defines a particular data with the following characteristics except?

A. Atomic
B. Discursive
C. Traceable
D. Accurate

Answer

Correct Answer: B. Discursive

 

61. In which of the following topology, all devices share a single communication line or cable? This topology may have problems while multiple hosts send data at the same time.

A. Star Topology
B. Ring Topology
C. Bus Topology
D. Tree Topology

Answer

Correct Answer: C. Bus Topology

 

62. Which of the following is a technique for producing a set of relations with desirable properties, given the data requirements of an enterprise?

A. Specialization
B. Aggregation
C. Normalization
D. Generalization

Answer

Correct Answer: C. Normalization

 

63. Select the exponentiation operator used in Java Script?

A. &&
B. **
C. $
D. /

Answer

Correct Answer: B. **

 

64. The variation of a single input (or some inputs) keeping at least one other variable constant is called:

A. Partial Factor Variations
B. Marginal Efficiency
C. Constant Return to Scale
D. Functional Relationship

Answer

Correct Answer: C. Constant Return to Scale

 

65. The Real Wages are obtained after adjusting for:

A. Tax
B. Inflation
C. Interest Rate
D. Demand for Labour

Answer

Correct Answer: B. Inflation

 

66. With full employment in the economy, Aggregates Supply Curve is?

A. Upward Sloping
B. Horizontal
C. Vertical
D. Downward Sloping

Answer

Correct Answer: C. Vertical

 

67. ____ is the value imputed to any final asset because of its ease of conversion into a medium of exchange.

A. Portfolio Investment
B. Liquidity Premium
C. Liquidity Trap
D. Yield-Bearing Assets

Answer

Correct Answer: C. Liquid Trap 

 

68. The concept of Pareto Optimum is also called:

A. Economic Efficiency
B. Production Efficiency
C. Consumption Efficiency
D. Distribution Efficiency

Answer

Correct Answer: A. Economic Efficiency

 

69. In the case of monopolistic competition, equilibrium takes place at the point where?

A. MR = MC
B. MR MC
C. MR MC
D. MC is less than Zero

Answer

Correct Answer: A. MR = MC

 

70. The monopolist will never be in equilibrium at a point on the demand curve at which the elasticity of demand is ____.

A. Equal to 1
B. More than 1
C. Less than 1
D. Zero

Answer

Correct Answer: C. Less than 1

 

71. Planned spending is defined as all spending except?

A. Unintended Increase in Savings
B. Unintended Increase in Interest Rate
C. Unintended Increase in Inventories
D. Unintended Increase in Inflation

Answer

Correct Answer: D. Unintended Increase in Inflation 

 

72. The difference between right and wrong is merely a human ___.

A. Tradition
B. Value
C. Convention
D. Need

Answer

Correct Answer: A. Tradition

 

73. In which battle Jafar bin Abi Talib was martyred?

A. Battle of Badr
B. Battle of Uhad
C. Battle of Mutah
D. Battle of Khandaq

Answer

Correct Answer: C. Battle of Mutah

 

74. The most national holistically minded today would admit that we have some ____to all
humanity?

A. Obligations
B. Duties
C. Rights
D. Values

Answer

Correct Answer: B. Duties

 

75. Teleological theories of moral ethics hold that the rightness and wrongness of an action depend on its ____?

A. Value
B. Validity
C. Consequences
D. Concept

Answer

Correct Answer: C. Consequences

 

76. Duties to God, duties to oneself, and duties to others come under ____ which are part of normative ethics.

A. Virtue ethics
B. Psychological Theories
C. Consequentialism Theories
D. Duty Theories

Answer

Correct Answer: A. Virtue ethics 

 

77. Hazrat Haleema looked after the Holy Prophet (SAW) for?

A. 2 Years
B. 4 Years
C. 6 Years
D. 8 Years

Answer

Correct Answer: C. 6 Years

 

78. The only Sahabi whose name is mentioned in Quran is?

A. Hazrat Zaid bin Haris R.A
B. Hazrat Ali R.A
C. Hazrat Bilal R.A
D. Hazrat Abu Bakar R.A

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Zaid bin Haris R.A

 

79. When we make the judgment, that this action is good, we imply that the action has some ___ or that it is worthwhile.

A. Tradition
B. Affect
C. Value
D. Wisdom

Answer

Correct Answer: C. Value

 

80. The best eatable mentioned in the Holy Quran is?

A. Dates
B. Grapes
C. Honey
D. Figs

Answer

Correct Answer: C. Honey

 

81. Zakat is due on goats as?

A. 1 goat for every 40 goats
B. 1 goat for every 5- goats
C. 1 goat for every 80 goats
D. 1 goat for every 70 goats

Answer

Correct Answer: A. 1 goat for every 40 goats

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!