Note Ministry of Inter Provincial Coordination Solved Question Paper of Assistant held on 08-01-2023, Contains 35 solved mcqs of Islamiat, Pak Study, Gk, English Synonyms, Antonyms and Computer.

 

1. The longest Surah of the Holy Quran is?

A. Fatiha
B. Baqrah
C. Named
D. Imran

Answer

Correct Answer: B. Baqrah

 

 
2. There are ___ surahs in the Holy Quran.

A. 114
B. 94
C. 74
D. 54

Answer

Correct Answer: A. 114

 

3. First Muslim mohajreen delegation comprises of ___ male and ___ female for Habsha.

A. 8,8
B. 12,8
C. 10,4
D. 12,4

Answer

Correct Answer: D. 12, 4

 

4. Before Ghazwa Uhad, munafiq Abdullah Bin Ubbi leave the battlefield alongwith his ___ followers.

A. 300
B. 400
C. 500
D. 600

Answer

Correct Answer: A. 300

 

5. First migration to Habsha was ___ Nabvi?

A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 6th

Answer

Correct Answer: C. 4th

 

6. Al-saba Al-masani is the name of Surah?

A. Fatiha
B. Baqrah
C. Nisa
D. Inam

Answer

Correct Answer: A. Fatiha

 

7. Ghazwa Bani Nuzair was fought between Muslim and ___?

A. Arabs
B. Christian
C. Kuffar Makkah
D. Jews

Answer

Correct Answer: D. Jews

 

8. The name of the Parliament of Norway ___?

A. Storting
B. Monarchy
C. Diet
D. Khural

Answer

Correct Answer: A. Storting

 

9. Ringgit is the currency of ___?

A. Indonesia
B. Malaysia
C. Burma
D. Vietnam

Answer

Correct Answer: B. Malaysia

 

10. CCI stand for ?

A. Counsel of Common Inference
B. Council of Common Interests
C. Chronic Coronary Insufficiency
D. California Correctional Institution

Answer

Correct Answer: B. Council of Common Interests

 

11. Name of the Parliament of Pakistan is ___?

A. National Assembly
B. Senate
C. Majlis e Shora
D. Provincial Assembly

Answer

Correct Answer: C. Majlis e Shora

 

12. Lome is the capital of ___?

A. Togo
B. Mali
C. Contonou
D. Naimey

Answer

Correct Answer: A. Togo

 

13. The famous Hiran Minar is located at ___?

A. Bannu
B. Ziarat
C. Sheikhupura
D. Thatta

Answer

Correct Answer: C. Sheikhupura

 

14. All India Muslim League was established at ___?

A. Lahore
B. Karachi
C. Delhi
D. Dhaka

Answer

Correct Answer: D. Dhaka

 

15. Presently ___ political parties are enlisted with Election Commission of Pakistan.

A. 60
B. 120
C. 160
D. 260

Answer

Correct Answer: C. 160

 

16. Deputy Speaker of the National Assembly of Pakistan is?

A. Raja Pervez Ashraf
B. Mr. Sadiq Sanjrani
C. Mr. Sibtain Khan
D. Zahid Akram

Answer

Correct Answer: D. Zahid Akram

 

17. During 2022 we celebrated ___ birth anniversary of our Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah?

A. 106
B. 126
C. 146
D. 166

Answer

Correct Answer: C. 146

 

18. The Objective Resolution was adopted by constituent Assembly on ___?

A. 14 August, 1949
B. 23 March, 1949
C. 12 March, 1949
D. 7th September, 1949

Answer

Correct Answer: C. 12 March, 1949

 

19. The leader of the Khilafat movement was ____?

A. Maulana Muhammad Ali Johar
B. Sir Syed Ahmad Khan
C. Mualana Altaf Hussain Hali
D. Syed Mehmood

Answer

Correct Answer: A. Maulana Muhammad Ali Johar

 

20. Nine Nobles (Ratan) of Mughal king ___ are famous?

A. Babar
B. Hamayun
C. Akbar
D. Jahangir

Answer

Correct Answer: C. Akbar

 

21. The Greek civilization was flourished on the shores of?

A. Atlantic Ocean
B. Mediterranean Sea
C. Black Sea
D. Pacific Ocean

Answer

Correct Answer: B. Mediterranean Sea

 

22. I looked ___ her children when she was ___ hospital.

A. After, at
B. At, in
C. Towards, at
D. After, in

Answer

Correct Answer: D. After, In

 

23. Choose the correct Synonym of “Auspicious”?

A. Unfair
B. Ugly
C. Favorable
D. Firm

Answer

Correct Answer: C. Favorable

 

24. Choose the correct Antonym of “Cajole”?

A. Bully
B. Persuade
C. Coax
D. Lure

Answer

Correct Answer: A. Bully

 

25. Man can never be satiated ___ pleasure.

A. With
B. Of
C. To
D. About

Answer

Correct Answer: A. With

 

26. Islamabad is world ____ beautiful capital.

A. First
B. Seventh
C. Fifth
D. Second

Answer

Correct Answer: D. Second

 

27. Choose the correct Synonym ‘Conception’?

A. Date
B. Thought
C. Empire
D. Price

Answer

Correct Answer: B. Thought

 

28. I am one of the people who ___ late for classes today.

A. Were
B. Was
C. Has been
D. None

Answer

Correct Answer: A. Were

 

29. Choose the right Sentence:

A. Joe likes to walk run and swimming
B. Joe likes to walk, running and swimming
C. Joe likes walk, run band to swim
D. Joe likes walking, running and swimming

Answer

Correct Answer: D. Joe likes walking, running and swimming

 

30. Superscript, Subscript, Strikethrough are known as?

A. Font Face
B. Font Style
C. Font Formats
D. Font Effect

Answer

Correct Answer: D. Font Effect

 

31. Which key combination is used to insert a line break?

A. Shift + Enter
B. Alt + Enter
C. Ctrl + Enter
D. Fn + Enter

Answer

Correct Answer: B. Alt + Enter

 

32. What was the HTML, editor that was part of Microsoft Office until 2003?

A. Web Page
B. Explorer
C. Front Page
D. Dream Weaver

Answer

Correct Answer: C. Front Page

 

33. To go to specific location in a document we use?

A. Bookmark
B. Table of Content
C. Hyper Text
D. Macro

Answer

Correct Answer: A. Bookmark

 

34. Which of the following is not valid version of MS Office?

A. Office XP
B. Office Vista
C. Office 2007
D. Office 97-2003

Answer

Correct Answer: B. Office Vista

 

35. Which of the following is not a kind of Page Margin?

A. Right
B. Left
C. Center
D. Gutter

Answer

Correct Answer: C. Center

 

Related Solved MCQs

  • National Heritage and Culture Division Assistant BS-15 25-01-2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale (Morning) Paper Solved Mcqs 22 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 20 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test 01-01-2023 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on 4-Dec-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!