Government of Pakistan Ministry of Religious Affairs and Interfaith Harmony Test for the Post Lower Division Clerk (Islamabad-II) 

 

1. He is waiting ___Faizabad signal.

A. At
B. In
C. On
D. Of

Answer

Correct Answer: A. At


Detail About MCQs

  • Wait + for = Someone or something.
  • Wait + At = Place

 

2. He ____ in Pakistan.

A. Lives
B. Is living
C. Living
D. Live

Answer

Correct Answer: A. Lives

 

3. There is something wonderful ___ him.

A. of
B. about
C. for
D. inside

Answer

Correct Answer: B. about 

 

4. After ___ smoking, they let the cigarette fall on the wood floor.

A. Finished
B. Finishing
C. Had Finished
D. Finishes

Answer

Correct Answer: B. Finishing 

 

5. Because of the ___ caused by the flood, living conditions in the area have ___ and many people have lost all their belongings.

A. Morass, Careened
B. Devastation, Deteriorated
C. Censure, Abated
D. Synonymous, Reduces

Answer

Correct Answer: B. Devastation, Deteriorated 

 

6. The song in the play cannot be deleted as it is __ to the story.

A. Intervened
B. Innate
C. Exacting
D. Integral

Answer

Correct Answer: D. Integral 

 

7. A vacant apartment in Karachi city is difficult to find. Meaning of Underlined word?

A. Good
B. Large
C. Clean
D. Empty

Answer

Correct Answer: D. Empty

 

8. A good student is eager to learn and doesn’t need to be warned for being absent too much. Meaning of underlined word?

A. Spanked
B. Punished
C. Admonished
D. Uncertain

Answer

Correct Answer: B. Punished 

 

9. My brother is devoted ___ religion.

A. with
B. to
C. at
D. in

Answer

Correct Answer: B. to 

 

10. The lion sprang ___ the buffaloes.

A. at
B. in
C. upon
D. on

Answer

Correct Answer: C. upon 

 

11. She remained a ___ all her life.

A. Spinster
B. Bachelor
C. Unmarried
D. Single

Answer

Correct Answer: A. Spinster 


Detailed About MCQs

Spinster (Noun): a woman who is not married, especially an older woman who is not likely to marry
A bachelor (Noun): a man who has never been married
Here, a Spinster is a right usage.

 

12. My Father was angry ___ my failure.

A. in
B. on
C. with
D. at

Answer

Correct Answer: D. at 

 

13. A laser beam is used to penetrate even the hardest substance.

A. Light Up
B. Confronted
C. Repair
D. Pass-Through

Answer

Correct Answer: D. Pass-Through 

 

14. Do not stay in the grasslands after dark, as some animals become __ when they see humans.

A. Provoked
B. Altered
C. Aggressive
D. Threatened

Answer

Correct Answer: C. Aggressive 

 

15. Azan was started in:

A. 1 A.H
B. 2 A.H
C. 4 A.H
D. 5 A.H

Answer

Correct Answer: A. 1 A.H

 

16. Namaz-e-Istisqa is a prayer for:

A. Blessing of God
B. Rain
C. Pardon
D. Sleep

Answer

Correct Answer: B. Rain 

 

17. When did Zakat became Farz?

A. 4th Hijri
B. 2nd Hijri
C. 5th Hijri
D. 1 Hijri

Answer

Correct Answer: B. 2nd Hijri 

 

18. Which pillar of Islam is declared as Armour?

A. Salat
B. Soam
C. Zakat
D. Hajj

Answer

Correct Answer: B. Soam 

 

19. When did the battle of Ahzab take place?

A. 2 AH
B. 1 AH
C. 4 AH
D. 5 AH

Answer

Correct Answer: D. 5 AH 

 

20. How many Hajj did the Holy Prophet Perform in his Life?

A. One
B. Five
C. Two
D. Four

Answer

Correct Answer: A. One 

 

21. What is the name of Camel which the Holy Prophet was riding in the migration of Madina?

A. Bulbul
B. Anza
C. Qaswa
D. Zulfiqar

Answer

Correct Answer: C. Qaswa 

 

22. Which Surah is called Surah Qatal?

A. Surah Naml
B. Surah Ahzab
C. Surah Muhammad
D. Surah Teen

Answer

Correct Answer: C. Surah Muhammad 

 

23. How many Manzils are there in the Holy Quran?

A. 7
B. 4
C. 5
D. 8

Answer

Correct Answer: A. 7 

 

24. There are how many obligations or Farz in Wuzu?

A. Three
B. Five
C. Six
D. Four

Answer

Correct Answer:D. Four 

 

25. When five Salats were declared compulsory?

A. 10th Nabvi
B. 11th Nabvi
C. 13th Nabvi
D. 12th Nabvi

Answer

Correct Answer: A. 10th Nabvi 

 

26. What is the third Ashra of Ramadan?

A. Ashra-e-Najat-e-Naar-e-Jahanam
B. Ashra-e-Magfirat
C. Ashra-e-Rehamt
D. Ashra-e-Rehamt-o-karam

Answer

Correct Answer: A. Ashra-e-Najat-e-Naar-e-Jahanam

 

27. Where was Hazrat Yaqoob (A.S) born?

A. Iraq
B. Syria
C. Egypt
D. Palestine

Answer

Correct Answer: D. Palestine 

 

28. Suez Canal was constructed in?

A. 1867
B. 1869
C. 1898
D. 1875

Answer

Correct Answer: B. 1869 

 

29. Karnak Temple is situated in  ____.

A. India
B. Nepal
C. Egypt
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Egypt 

 

30. Which of the following river is called the “Father of waters”?

A. Indus
B. Amazon
C. Congo
D. Nile

Answer

Correct Answer: B. Amazon 

 

31. Where is the strait of Messina?

A. Malaysia and China
B. Malaysia and Indonesia
C. Malaysia and Siri Lanka
D. Italy and Sicily

Answer

Correct Answer: D. Italy and Sicily 

 

32. The Florida Straits connects the Atlantic Ocean to:

A. Caribbean Sea
B. Pacific Sea
C. Gulf of Mexico
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Gulf of Mexico 

 

33. The Persian Gulf is located in:

A. Indian Ocean
B. Arabian Sea
C. Red Sea
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Arabian Sea 

 

34. Which is Europe’s highest peak?

A. Jungfrau
B. Mount Elbrus
C. Matterhorn
D. Mont Blanc

Answer

Correct Answer: B. Mount Elbrus 

 

35. K2 is the highest mountain of which country?

A. Nepal
B. Pakistan
C. China
D. Japan

Answer

Correct Answer: B. Pakistan 

 

36. When did Jinnah join the Indian National Congress?

A. 1911
B. 1905
C. 1906
D. 1912

Answer

Correct Answer: C. 1906

 

37. Babur came to India originally from:

A. Ferghana
B. Khiva
C. Khorasan
D. Seistan

Answer

Correct Answer: A. Ferghana 

 

38. The city in which Allama Iqbal was born?

A. Sialkot
B. Lahore
C. Karachi
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sialkot 

 

39. When did Pakistan become a member of UNO?

A. 30th September 1947
B. 30th November 1947
C. 30th February 1947
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 30th September 1947 

 

40. When was Natural Gas discovered at Sui?

A. 1961
B. 1952
C. 1954
D. 1953

Answer

Correct Answer: B. 1952 

 

41. Which city is called the Heart of Pakistan?

A. Lahore
B. Islamabad
C. Karachi
D. Peshawar

Answer

Correct Answer: A. Lahore 

 

42. Who is the current Chief Minister of KPK?

A. Akram Khan Durrani
B. Pervaiz Khattak
C. Mahmood Khan
D. Shah Farman

Answer

Correct Answer: C. Mahmood Khan

 

43. Who is the current speaker of the Balochistan Assembly?

A. Muhammad Khan Achaizaki
B. Nawah Zulfiqar Ali Magsi
C. Mir Jan Muhammad Khan Jamali
D. Amanullah Khan Yaunzai

Answer

Correct Answer: C. Mir Jan Muhammad Khan Jamali 

/eliteaccordion]

 

44. The Deputy Speaker of the Provincial Assembly of Punjab is:

A. Chaudary Shujat Hussain
B. Chaudary Sarwar
C. Chaudary Pervaiz Elahi
D. Dost Muhammad Mazari

Answer

Correct Answer: D. Dost Muhammad Mazari 

 

45. Who is the Federal Minister for information & Broadcasting?

A. Ali Muhammad Khan
B. Azam Swati
C. Fawad Chaudary
D. Ali Amin Gandapur

Answer

Correct Answer: C. Fawad Chaudary 

 

46. Who was the first Governor-General of India after Independence?

A. Clement Attlee
B. Lord Wavell
C. Lord Curninng
D. Lord Mountbatten

Answer

Correct Answer: D. Lord Mountbatten 

 

47. Syed Ahmad Shaheed was martyred in a:

A. Battle of Panipat
B. Battle of Balakot
C. Battle of Aliwal
D. Lord Mountbatten

Answer

Correct Answer: B. Battle of Balakot  

 

48. What was the real name of Shah Waliullah?

A. Muhammad
B. Osama
C. Jamal
D. Ahmad

Answer

Correct Answer: D. Ahmad (Quṭb-ud-Dīn Aḥmad) 

 

49. The Shrine of Mian Mir is situated?

A. Karachi
B. Sialkot
C. Lahore
D. Rawalpindi

Answer

Correct Answer: C. Lahore

 

50. Who agitated for the involvement of Partition of Bengal?

A. Sikh
B. Hindus
C. Congress
D. Both B and C

Answer

Correct Answer: D. Both B and C 

 

Related Solved MCQs

  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Sindh University Entry Test Solved MCQs 2022 Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • Meter Reader PESCO Paper Solved MCQs Click Here
  • FPSC CSS Screening Test 2022 Solved MCQs Click Here
  • PPSC Sub-Inspector Paper Solved MCQs Click Here
  • PPSC Assistant Paper MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

error: Content is protected !!