Note: MOD Assistant Director Past Paper Solved MCQs held in 2021, contains 90+ MCQs of Grammar, Analytic Reasoning, Logical Reasoning, Antonyms, Synonyms, Pak Study, General Knowledge, Islamic Studies.

 

1. Analogy Hamlet: Village

A. Highway : Car
B. Building : Skyscraper
C. Photograph : Portrait
D. Cottage : House

Answer

Correct Answer: D. Cottage : House

 

2. Analogy Portico: Building

A. Wheel : Bicycle
B. Ship : Steamer
C. Stove : Kitchen
D. Fort : Fortress

Answer

Correct Answer: D. Fort : Fortress

 

3. Analogy Carelessness: Accident

A. Money : Luck
B. Trophy : Winner
C. Runner : Fatigue
D. Hard Work : Success

Answer

Correct Answer: B. Trophy : Winner

 

4. Analogy Coach: Team

A. Groupie : Band
B. Foreman : Joy
C. Diplomat : Country
D. Senator : Severe

Answer

Correct Answer: A. Groupie : Band

 

5. Analogy Fragile: Crack

A. Competent : Death
B. Pliable : bend
C. Hydro : Water
D. Irreducible : Reduce

Answer

Correct Answer: B. Pliable : Bend

 

6. What is the Antonym of Liberal?

A. Plain
B. Cumae
C. Conservative
D. Moderate

Answer

Correct Answer: C. Conservative

 

7. Antonym of Motile?

A. Confused
B. Frightened
C. Immobile
D. Willing

Answer

Correct Answer: C. Immobile

 

8. Antonym of Imitation is?

A. Serious
B. Separate
C. Stable
D. Genuine

Answer

Correct Answer: D. Genuine

 

9. Antonym of Agile?

A. Orderly
B. Durable
C. Stiff
D. Gloomy

Answer

Correct Answer: C. Stiff

 

10. Antonym of Fallow is?

A. Fatuous
B. Productive
C. Bountiful
D. Pertinacious

Answer

Correct Answer: B. Productive

 

11. Except for the fact that you are missing three pages of work, your portfolio appears to be of extremely high caliber.

A. Except for the fact that
B. Besides that
C. Due to the fact that
D. Excepting that

Answer

Correct Answer: C. Due to the fact that

 

12. The data are not sufficient to require an investigation.

A. The data are not sufficient to require
B. The data is not sufficient to require
C. The data is not sufficient for requiring
D. The data are not, sufficient for the requirement of

Answer

Correct Answer: B. The data is not sufficient to require

 

13. When the department was expanded it was clearly a wise move.

A. When the department was expanded it was clearly a wise move.
B. Expanding the department was clearly a wise move.
C. Expanding the department was clearly a wise move.
D. Clearly, it was a wise move for the department to be expanded.

Answer

Correct Answer: D. Clearly, it was a wise move for the department to be expanded.

 

14. The geometrical design of the built was traditional, but using strikingly modern fabrics.

A. But using strikingly modern fabrics
B. Strikingly modern fabrics were used
C. Using strikingly modern fabrics
D. The fabrics used were strikingly modern

Answer

Correct Answer: D. The fabrics used were strikingly modern

 

15. Because light travels faster than sound, lightning appears to ___ thunder.

A. Prolong
B. Traverse
C. Go Before
D. Repel

Answer

Correct Answer: C. Go Before

 

16. The unique world of the film is ___ both wholly recognizable and unfamiliar.

A. Contradictory
B. Realistic
C. Simplistic
D. Timeless

Answer

Correct Answer: B. Realistic

 

17. Optical instruments such as cameras, microscopes, and ___ all produce images with lenses

A. Projecting
B. Projection
C. To Project
D. Projectors

Answer

Correct Answer: D. Projectors

 

18. Because auto repair places have such ___ rates, many community colleges have ___ courses in automotive mechanics.

A. Shattering, Planned
B. Exorbitant, Instituted
C. Impertinent, Discussed
D. Reasonable, Introduced

Answer

Correct Answer: D. Reasonable, Introduced

 

19. Your speech was not relevant ___ the topic.

A. By
B. With
C. To
D. About

Answer

Correct Answer: C. To

 

20. We plan on taking Professor Johor’s class unless he ___ on vacation next term.

A. Is
B. Be
C. Were
D. Has been

Answer

Correct Answer: A. Is

 

21. If I ___ you, I would take the introductory course first before trying to tackle the more advanced ones.

A. Am
B. Be
C. Was
D. Were

Answer

Correct Answer: D. Were

 

22. The electrical field produced by a single wire is not very strong, so to increase it, ___ into a coil.

A. The wire is wound
B. The wire wound
C. To wind the wire
D. By winding the wire

Answer

Correct Answer: D. By winding the wire

 

23. Condensation involves ___ from its vapor to its liquid state.

A. A Substance is changed
B. The change of substance
C. A substance of changing
D. To change of substance

Answer

Correct Answer: B. The change of substance

 

24. His thirst ___knowledge left him no leisure for anything else.

A. To
B. With
C. For
D. Over

Answer

Correct Answer: C. For

 

Paragraph Questions

A Chef selects two sets of ingredients Set 1 and Set 2 for cooking, choosing from seven ingredients T, U, V, W, X, Y, and Z. Set 1 will contain four of the ingredients, and Set 2 will contain the other three ingredients. The Chef must select the ingredients for each set according to the following restrictions:
T cannot be in the same set as U.
If X is in Set 2, Z must also be in Set 2.
If Z is in set 1, W must also be in Set 2.

25. If T and Z are in Set 2, any of the following ingredients can also be in Set 2 except:

A. X
B. Y
C. U
D. V

Answer

Correct Answer: B. Y

 

26. If Z is in Set 1, which of the following must be true?

A. U is in the same set as v
B. W is in the same set as Y
C. T is in set 1
D. V is in set 2

Answer

Correct Answer: D. V is in set 2

 

27. If X is in Set2, which of the following must be true?

A. Y is in the same set as Z
B. T is in set 2
C. U is in Set 2
D. W is in set 1

Answer

Correct Answer: C. U is in Set 2

 

Dr. Aalla has patients Asma, Bano, Chandni, Faiza, Hadia, Kirn and Nida. She will give them medicine doses after breakfast, lunch, and dinner and each patient stays for one or more doses.
The following rules will determine when the patients visit:
Two consecutive doses may not be given to the same patient.
Each dose is given to two or more patients.
Whenever Asma stays for a dose, Bano stays for that dose, too.
Kirn visits for the dose immediately before Faiza’s dose.
Kirn won’t come for the same dose as Nida.

28. Which of the following is an accurate list of patients who could stay for a dose after breakfast?

A. Asma, Kirn, Nida
B. Chandni, Hadia, Kirn
C. Asma, Bano, Kirn, Nida
D. Asma, Chandni

Answer

Correct Answer: C. Asma, Bano, Kin, Nida

 

29. Which of the following patients will not come for a dose after breakfast?

A. Kirn
B. Nida
C. Chandni
D. Faiza

Answer

Correct Answer: B. Nida

 

30. If only Bano, Chandni, and Faiza stay for a dose after dinner, then which of the following will stay for the dose after lunch?

A. Kirn, Bano
B. Nida, Asma
C. Hadia,Asma
D. Hadia, Kirn

Answer

Correct Answer: D. Hadia, Kirn

 

31. If only Bano, Chandni, and Nida come for the dose after breakfast, which of the following will come for the dose after dinner?

A. Hadia
B. Kirn
C. Nida
D. Bano

Answer

Correct Answer: B. Kirn

 

Three division office managers, Faheem, Ali and Basit, draw office assistants each day from the clerical and typing pools available to them. The clerical pool consists of Kamal, Javed, Imran, and Saad. The typing pool consists of Raheem, Gohar and Hashim. The office assistants are selected according to the following conditions:
Faheem always needs at least one typist but never more than two assistants.
Ali always needs at least two assistants but never more than three. Saad or Gohar and one other assistant always work for Basit.
Gohar and kamal always work together
Imran and Raheem will not work together.
No more than two typists work for the same manager but all three typists must work each day.

32. If Gohar works for Faheem and all of the assistants work, then which one of the following must be false?

A. Javed works for Basit
B. Saad works for Basit
C. Kamal works for Faheem
D. Imran works for Ali

Answer

Correct Answer: A. Javed works for Basit

 

33. If Saad doesn’t works for Basit then which one of the following must be true?

A. Raheem works for Faheem
B. Gohar works for Ali
C. Kamal works for Basit
D. Imran works for Ali

Answer

Correct Answer: C. Kamal works for Basit

 

34. Assume that kamal and javed work for Ali. Which one of the following must true?

A. Gohar works for Ali
B. Raheem works for Basit
C. Hashim works for Faheem
D. Raheem works for Faheem

Answer

Correct Answer: A. Gohar works for Ali

 

35. Assume that Saad and Javed work for Ali, If all of the following assistants work, then which one of the following must be true?

A. Raheem works for Ali
B. Gohar works for Faheem
C. Kamal works for Ali
D. Hashim works for Faheem

Answer

Correct Answer: C. Kamal works for Ali

 

36. Which one of the following must be false?

A. Hashim and Raheem never work for Basit on the same day.
B. Imran and Gohar never work for Faheem on the same day
C. Javed and Saad never work for Faheem on the same day.
D. Kamal and Saad can work for Ali on the same day.

Answer

Correct Answer: A. Hashim and Raheem never work for Basit on the same day.

 

37. If Javed works for Basit and all of the assistants work, then:

A. Imran works for Ali
B. Raheem works for Ali
C. Hashim works for Ali
D. Kamal works for Ali

Answer

Correct Answer: D. Kamal works for Ali

 

38. Assume that Ali needs only two assistants and Faheem needs only one assistant. If Hashim works for Faheem then which one of the following must be true?

A. Javed works for Ali
B. Saad doesn’t work
C. Imran doesn’t work
D. Raheem works for Ali

Answer

Correct Answer: B. Saad Doesn’t work

 

A collection of three color pencils must be selected of six color pencils Blue, Brown, Green, Pink, Red, and Yellow. According to the following conditions:
Either Blue or Green or both must be selected
Either Brown or Red must be selected, but neither Red nor Green can be selected with brown.

39. Which of the following is an acceptable selection of pencil colors?

A. Blue, Brown, and Green
B. Blue, Green, and Pink
C. Blue, Green, and Red
D. Brown, Green, and Red

Answer

Correct Answer: C. Blue, Green and Red

 

40. Which of the following pairs of pencil colors Cannot both be among the pencil colors selected?

A. Blue and Brown
B. Blue and Pink
C. Brown and Yellow
D. Pink and Yellow

Answer

Correct Answer: A. Blue and Brown

 

41. If Green is selected, which of the following must also be among the pencil colors selected?

A. Blue
B. Brown
C. Pink
D. Red

Answer

Correct Answer: A. Blue

 

42. If red is not selected, which pair of pencil colors must be among those selected?

A. Blue and Brown
B. Blue and Pink
C. Blue and Yellow
D. Brown and Pink

Answer

Correct Answer: A. Blue and Brown

 

Researcher: Heavily Insulated homes trap radon gas much better than do poorly insulated homes. Therefore, those who live in heavily insulated homes are at greater risk for certain types of brain cancer because evidence shows that those who are being treated for brain cancer have a high blood levels of the radioactive compounds that are found in those who are exposed to high levels of radon gas.

43. Which one of the following, if true, most underrates the researcher’s argument?

A. Exposure to radiation is known to Iced to an increased incidence of cancer of all kinds.
B. Young people are particularly susceptible to the negative consequences of high levels of radon exposure.
C. Radioactive compounds are used in many cases to help develop an initial diagnosis of medical
D. The most common brain cancer therapy involves radiation and I, cads, to high blood levels of many radioactive compounds

Answer

Correct Answer: D. The most common brain cancer therapy involves radiation and I, cads, to high blood levels of many radioactive compounds

 

A small basket of three vegetables must be filled with six vegetables Cabbage, Carrot, Onion, Potatoes, Radish, and Turnips according to the following conditions:
Either Cabbage or Onion or both must be selected.
Either Carrot or Radish must be selected, but neither Radish nor Onion can be selected with a carrot.

44. Which of the following is an acceptable selection of vegetables?

A. Cabbage, Onion and Radish
B. Carrot, Onion and Radish
C. Carrot, Potatoes and Radish
D. Cabbage, Carrot and Onion

Answer

Correct Answer: A. Cabbage, Onion and Radish

 

45. Which of the following pairs of vegetables cannot both be among the vegetables selected?

A. Cabbage and Potatoes
B. Carrot and Turnips
C. Potatoes and Turnips
D. Radish and Turnips

Answer

Correct Answer: D. Radish and Turnips

 

46. If Onion is selected, which of the following must also be among the vegetables selected?

A. Cabbage
B. Carrot
C. Potatoes
D. Radish

Answer

Correct Answer: A. Cabbage

 

47. If Radish is not selected, which pair of vegetables must be among those selected?

A. Cabbage and Turnips
B. Cabbage and Carrot
C. Cabbage and Potatoes
D. Carrot and Potatoes

Answer

Correct Answer: D. Carrot and Potatoes

 

No Iconoclasts are public figures and all politicians are public figures. It follows that no politicians are fanatics.

48. The conclusion above follows logically if which one of the following is assumed?

A. All Fanatics are public figures
B. All Fanatics are iconoclasts
C. All Public figures are politicians
D. All Fanatics are iconoclasts

Answer

Correct Answer: C. All Public Figures are Politicians

 

A software programmer is preparing computer passwords. Each Password will contain exactly two letters to be selected from F, G and H and exactly three digits to be selected from 4, 5,6, 7 and 8, with the following restrictions:
G cannot be in the same password as 8
4 cannot be in the same password as 7
5 cannot be in the same password as 8

49. If G is included in a password, which of the following letter/digit must also be included?

A. F
B. H
C. 4
D. 5

Answer

Correct Answer: C. 4

 

50. If H is not included in a particular password, any of the following digit can be included except:

A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: D. 8

 

51. Which of the following letter digit must be included in each of the computer passwords.

A. G
B. H
C. 4
D. 6

Answer

Correct Answer: D. 6

 

52. If 8 is included in a password, the password must also include which of the following letter/digit?

A. F and G
B. F and H
C. G and H
D. 4 and 6

Answer

Correct Answer: B. F and H

 

53. In a computer password that contains an acceptable assortment of letters/digits, which of the following substitution will always result in another acceptable assortment?

A. 4 for 7
B. 5 for 6
C. 7 for 6
D. 8 for 4

Answer

Correct Answer: A. 4 for 7

 

Dentist: Many children today eat so much sugary processed food that tooth decay has become a more serious problem than ever. Periodic brushing can protect children’s teeth only if they also receive regular twice-yearly professional cleanings. Hence, the dental reimbursement plans offered by most companies are inadequate to protect the dental health of at least some children.

54. Which one of the following is an assumption required by the dentist’s argument?

A. In the past, children did not require twice-yearly professional cleanings to protect their teeth from decay.
B. Some dental reimbursement plans offered by companies are adequate to protect the dental health of children who do not consume sugary processed food.
C. No signoff dental reimbursement plan suits the dental health needs of all families.
D. The dental reimbursement plans offered by some companies do not provide for regular twice-yearly professional cleanings for children.

Answer

Correct Answer: B. Some dental reimbursement plans offered by companies are adequate to protect the dental health of children who do not consume sugary processed food.

 

55. National Finance Commission tries to resolve the financial matte between?

A. Punjab and Sindh
B. Khyber Pakhtunkhwa and Baluchistan
C. Federation and the Provinces
D. Sindh and Baluchistan

Answer

Correct Answer: C. Federation and The Provinces

 

56. The China-Pakistan Economic Corridor was launched in?

A. 2012
B. 2010
C. 2016
D. 2015

Answer

Correct Answer: D. 2015

 

57. Who wrote “Mauj-e-Kausar”?

A. Amir Khusro
B. Mir Taqi Mir
C. Khawja Ameer Dard
D. Sheikh Muhammad Akram

Answer

Correct Answer: D. Sheikh Muhammad Akram

 

58. River Indus extends to the Arabian sea from?

A. Larkana
B. Sukkur
C. Thatta
D. Sanghar

Answer

Correct Answer: C. Thatta

 

59. During the partition of Punjab in 1947, India was granted a land link to Jammu and Kashmir via?

A. Firozpur
B. Faridkot
C. Gurdaspur
D. Amritsar

Answer

Correct Answer:

 

60. Liaqat-Desai Talks 1946 held after the failure of___ to resolve differences between congress and Muslim league.

A. Gandhi-Jinnah Talks
B. Gandhi-Liaqat Talks
C. Desai-Jinnah Talks
D. Nehru-Laiqat Talks

Answer

Correct Answer: A. Gandhi-Jinnah Talks

 

61. The length of the Durand line is?

A. 4450 km
B. 3350 km
C. 2640 km
D. 1150 km

Answer

Correct Answer: C. 2640 km

 

62. The first International Organization that Pakistan joined was?

A. UNO
B. RCD
C. British Commonwealth
D. IMF

Answer

Correct Answer: A. UNO

 

63. The period from 1954 to 1962, is known as ____ in Pakistan’s Foreign policy.

A. Era of Neutrality
B. Era of Antagonism
C. Era of Bilateralism
D. Era of Alliances

Answer

Correct Answer: D. Era of Alliances

 

64. ____ was the great Ambassador of Hindu-Muslim Unity in the 1st phase of his political career.

A. A.K Fazalulhaq
B. Sir Syed Ahmed Khan
C. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah
D. Maulana Muhammad Ali Johar

Answer

Correct Answer: C. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah

 

65. Through the mediation of ___ Tashkent Agreement held between India and Pakistan in 1966.

A. Soviet Union
B. Uzbekistan
C. USA
D. Uk

Answer

Correct Answer: A. Soviet Union

 

66. Hindi-Urdu Controversy started in?

A. 1867
B. 1868
C. 1869
D. 1870

Answer

Correct Answer: A. 1867

 

67. Name of NWFP was changed to KPK in?

A. 2010
B. 2007
C. 2009
D. 2012

Answer

Correct Answer: A. 2010

 

68. Maulvi Tameez-ud-Din was elected as ____ of the first constituent Assembly of Pakistan.

A. President
B. Vice President
C. Chairman
D. Deputy Chairman

Answer

Correct Answer: B. Vice President

 

69. Chinkara Deer and Peacocks are mostly found in?

A. Himalayas and Hindukush
B. Deserts
C. Plain Areas
D. Barren Mountains

Answer

Correct Answer: B. Deserts

 

70. The picture on the back of the 100 rupees Pakistani note is of _____.

A. Islamic College, Pakistan
B. State Bank of Pakistan
C. Ziarat
D. Badshahi Mosque

Answer

Correct Answer: C. Ziarat

 

71. Sub-Himalayan Range is also known as:

A. Karakoram Range
B. Sulaiman Mountain Range
C. Hindukash Mountain Range
D. Siwalik Mountain Range

Answer

Correct Answer: D. Siwalik Mountain Range

 

72. Thal desert is situated between:

A. River Chenab and River Sutlej
B. River Sutlej and River Beas
C. River Jhelum and River Indus
D. River Ravi and River Jhelum

Answer

Correct Answer: C. River Jhelum and River Indus

 

73. Lowari Tunnel Links ____with ___.

A. Gilgit: KPK
B. Chitral: Gilgit
C. Chitral: Dir
D. Chital: Kalam

Answer

Correct Answer: C. Chitral : Dir

 

74. Khawaja Nazim-ud-Din constituted the Basic Principles Committee in 1949 for the purpose of:

A. To make recommendations to provinces
B. To make preparations for the Budget
C. To prepare assembly regulations
D. To expedite the work of institution-making

Answer

Correct Answer: C. To prepare assembly regulations

 

75. Lari language is spoken in?

A. Upper Sindh
B. Sindh & Punjab
C. Central Sindh
D. Lower Sindh

Answer

Correct Answer: D. Lower Sindh

 

76. Wakhan Corridor separates Pakistan from?

A. Kyrgyzstan
B. China
C. Afghanistan
D. Tajikstan

Answer

Correct Answer: D. Tajikstan

 

77. Trimmu Barrage is located at ___ river, in the Jhang District of Punjab.

A. Sutlej
B. Ravi
C. Jhelum
D. Chenab

Answer

Correct Answer: D. Chenab

 

78. The reaction of the Indian National Congress and All India Muslim League towards the Cripps Mission’s proposals was?

A. Muslim League accepted while Congress Rejected
B. Congress accepted while Muslim League Rejected
C. Accepted by both
D. Rejected by Both

Answer

Correct Answer: D. Rejected by Both

 

79. The ruins of Harrapa are situated in District?

A. Pak Pattan
B. Okara
C. Multan
D. Sahiwal

Answer

Correct Answer: D. Sahiwal

 

80. Quaid-e-Azam Joined the All India Muslim League in 1913 at the persuasion of:

A. Maulana Muhamamd Ali Johar
B. Maulana Shoukat Ali
C. Sir Agha Khan
D. Nawab Waqar-ul-Mulk

Answer

Correct Answer: A. Maulana Muhammad Ali Johar

 

81. The Lucknow Pact of 1916 was concluded between?

A. Indian National Congress and All India Muslim League
B. Muslims and Sikhs
C. Hindus and Sikhs
D. All India Muslim League

Answer

Correct Answer: A. Indian National Congress and All India Muslim League

 

82. At the time of the partition of India, Kashmir was divided into:

A. Allied Conference and Axis Conference
B. Muslim Conference and National Conference
C. Muslim League and Congress
D. Muslim Conference and Allied Conference

Answer

Correct Answer: C. Muslim League and Congress

 

83. An action is right if it maximizes good for the self. What does this phrase refer to?

A. Centralism
B. Self reliance
C. Socialism
D. Utilitarianism

Answer

Correct Answer: D. Utilitarianism

 

84. State has four elements, these are?

A. Culture, Society, Government, Territory
B. Territory, Government, Sovereignty, Society
C. Population, Territory, Government, Administration
D. Population, Territory, Government, Sovereignty

Answer

Correct Answer: D. Population, Territory, Government, Sovereignty

 

85. A Person who recites Kalma of Islam wordily not heartily is called?

A. Munafiq
B. Muslim
C. Murtad
D. Momin

Answer

Correct Answer: A. Munafiq

 

86. Our personal matters are conceited by?

A. Individual Ethics
B. Collective ethics
C. Social ethics
D. Meta ethics

Answer

Correct Answer: A. Individual Ethics

 

87. Determination of right and wrong for an individual or society is known as?

A. Normality
B. Morality
C. Positivity
D. Cohesion

Answer

Correct Answer: B. Morality

 

88. Which surah of the Quran has Bismillah twice?

A. Surah Al-Imran
B. Surah Yaseen
C. Surah Al-Namal
D. Surah Muhammad

Answer

Correct Answer: C. Surah Al-Namal

 

89. What is the meaning of Mann-O-Salwa, in Islam?

A. Food of Heaven
B. House of Angels
C. Name of Rock
D. Door of Heaven

Answer

Correct Answer: A. Food of Heaven

 

90. ___ was the carpenter.

A. Hazrat Zakaria A.S
B. Hazrat Moosa A.S
C. Hazrat Essa A.S
D. Hazrat Yaqoob A.S

Answer

Correct Answer: A. Hazrat Zakaria A.S

 

91. Social Interaction is a basic human?

A. Need
B. Norm
C. Idea
D. Desire

Answer

Correct Answer: D. Desire

Related Solved MCQs

  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • FPSC Assistant Paper Solved MCQs 31-10-2022 Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Military & Lands Cantonments Assistant Paper Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • PPSC Sub-Inspector Paper MCQs Jan 30, 2022, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!