Note: MOD Assistant Director Paper Solved MCQs held on December 04, 2022 contains 60+ solved mcqs of General Knowledge, Pak Study, Current Affairs, Everyday Science and Islamiyat.

 

1. Arab spring started from?

A. Saudi Arabia
B. Tunisia
C. Turkey
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Tunisia

 

2. Karl Max was belonged to?

A. USA
B. Australia
C. Germany
D. Russia

Answer

Correct Answer: C. Germany

 

3. What is the capital of Bhutan?

A. Thimphu
B. Sofija (Sofia)
C. Bissau
D. Suva

Answer

Correct Answer: A. Thimphu

 

4. Currency of Sweden is:

A. Swedish Krona
B. Swiss Franc
C. Bolivar
D. Rand

Answer

Correct Answer: A. Swedish Krona

 

5. How many countries are members of ASEAN?

A. 8
B. 10
C. 12
D. 17

Answer

Correct Answer: B. 10

 

6. The headquarters of ASEAN is situated in which city?

A. Jeddah
B. Geneva
C. Jakarta
D. Nairobi

Answer

Correct Answer: C. Jakarta

 

7. CPEC was signed in which year?

A. 2013
B. 2015
C. 2016
D. 2018

Answer

Correct Answer: B. 2015

 

8. Pakistan joined which international organization first?

A. European Union
B. United Nations
C. SAARC
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. United Nations

 

9. Which city of Pakistan is famous for sports goods?

A. Sialkot
B. Multan
C. Islamabad
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Sialkot

 

10. When Sui Gas was discovered in Pakistan?

A. 1950
B. 1951
C. 1952
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1952

 

11. How many Pakistanis won Noble Prizes?

A. 2
B. 4
C. 5
D. 3

Answer

Correct Answer: A. 2

 

12. What is the length of Pakistan China Border?

A. 584 km
B. 596 km
C. 590 km
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 596 km

 

13. How many official working languages recognized by UN?

A. 3
B. 6
C. 8
D. None of these

6

Answer

Correct Answer: B. 6

 

14. Promoting cultural heritage sites is the objective of which International Organization?

A. UN
B. UNESCO
C. European Union
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. UNESCO

 

15. Which picture is on the back of 5000 note?

A. Khyber Pass
B. Faisal Mosque
C. Ziarat
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Faisal Mosque

 

16. Which of the following is the major crop of Pakistan?

A. Moong
B. Mash
C. Wheat
D. Jowar

Answer

Correct Answer: C. Wheat

 

17. The National Bird of Pakistan is?

A. Markhor
B. Eagle
C. Chukar Partridge
D. Sparrow

Answer

Correct Answer: C. Chukar Partridge

 

18. In the National Assembly of Pakistan, Non-Muslims are allocated ___ seats.

A. 12
B. 10
C. 5
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 10

 

19. Tashkent agreement was brokered by?

A. Azerbaijan
B. Soviet Union
C. Georgia
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Soviet Union

 

20. Nancy Pelosi of USA is working as:

A. The Speaker of the House of Representatives
B. Member of the House of Representative
C. Deputy Speaker of the House of Representatives
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. The Speaker of the House of Representatives

 

21. Allahabad Jalsa was conducted by?

A. Indian National Congress
B. Muslim League
C. Awami League
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Muslim League

 

22. Who coined the name of Pakistan?

A. Ch. Rehamt Ali
B. Sir Syed Ahmad Khan
C. Hafiz Jalehindri
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Ch. Rehmat Ali

 

23. India has constructed Baglihar dam on which river?

A. Jhelum
B. Ravi
C. Chenab
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Chenab

 

24. Pakistan won ___ medals in commonwealth games-2022.

A. 8
B. 6
C. 10
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 8

 

25. Who prepared Pirpur report of 1938?

A. Sir Syed Ahmad Khan
B. Ch. Rehmat Ali
C. Raja Syed Muhammad Mehdi
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Raja Syed Muhammad Mehdi

 

26. Current Governor of Gilgit Baltistan is?

A. Raja Jalal Hussain
B. Raja Zakaria Khan
C. Syed Mehdi Shah
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Syed Mehdi Shah

 

27. Who is the current Governor of State Bank of Pakistan?

A. Dr. Reza Baqir
B. Mr. Tariq Bajwa
C. Mr. Jameel Ahmad
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Mr. Jameel Ahmad

 

28. Gilgit Baltistan is a ___ region of Pakistan.

A. Federal Territory
B. Administrative Territory
C. Capital Territory
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Administrative Territory

 

29. Which country is facing unrest due to a sudden spike in fuel and inflation?

A. Russia
B. Germany
C. Sri Lanka
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Sri Lanka

 

30. SCO summit 2022 held in Samarkand, Uzbekistan on?

A. 14-16 September 2022
B. 15-16 September 2022
C. 16-18 September 2022
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. 15-16 September 2022

 

31. Who is the current Chairman of National Accountability Bureau (NAB)?

A. Lt-Gen Syed Mohammad Amjad
B. Aftab Sultan
C. Justice (retired) Javed Iqbal
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Aftab Sultan

 

32. Who is the current chairman of Election Commission of Pakistan?

A. Mr. Sikandar Sultan Raja
B. Akhtar Hussain
C. Justice (R) Irshad Hassan Khan
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Mr. Sikandar Sultan Raja

 

33. Who is currently serving as Minister of State for Foreign Affairs?

A. Hina Rabbani Khar
B. Mr. Ehsanullah Reki
C. Dr. Aisha Ghaus Pasha
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Hina Rabbani Khar

 

34. The current population of Pakistan is?

A. 231.24 million
B. 231.25 million
C. 232.24 million
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 231.24 million

 

35. What is the present GDP of Pakistan?

A. 346.34B
B. 348.34B
C. 340.34B
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. 346.34B

 

36. Who is the current Prime Minister of Russia?

A. Boris Yeltsin
B. Mikhail Vladimirovich Mishustin
C. Tatyana Golikova
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Mikhail Vladimirovich Mishustin

 

37. Who is the current Governor of Punjab?

A. Muhammad Baligh ur Rehman
B. Muhammad Khan Achakza
C. Omer Sarfraz Cheema
D. Chaudhry Mohammad Sarwar

Answer

Correct Answer: A. Muhammad Baligh ur Rehman

 

38. Iga Natalia Swiatek is a tennis star of which country?

A. Romania
B. Poland
C. Netherland
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Poland

 

39. Elon Musk is the owner of?

A. Tesla
B. Space X
C. Both A & B
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Both A & B 

 

40. Raast is Pakistan’s first instant payment platform which enables:

A. End-to-End E-Payments
B. End-to-End Digital Payments
C. End-to-End ATM Payments
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. End-to-End Digital Payment

 

41. Elon Musk took over Twitter Company in a ___ billion deal.

A. $40
B. $42
C. $44
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. $44

 

42. Lack of ___ causes diabetes.

A. Iron
B. Insulin
C. Calcium
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Insulin

 

43. Carbon Dioxide ___the temperature of our atmosphere.

A. Increase
B. Decrease
C. Not Effect
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Increase

 

44. Which is the smallest part matter?

A. Element
B. Atom
C. Nucleus
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Atoms

 

45. Another name of Vitamin C is?

A. Riboflavin
B. Thiamine
C. Ascorbic Acid
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ascorbic Acid

 

46. When was Quran translated to Latin?

A. 1138
B. 1140
C. 1143
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 1143

 

47. How many chapters are in the Holy Quran?

A. 110
B. 113
C. 114
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. 114

 

48. What is the alternative name of a Ghazwa-e-Ahzab?

A. Ghazwa-e-Islam
B. Ghazwa-e-Badr
C. Ghazwa-e-Khandaq
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Ghazwa-e-Khandaq

 

49. The Preface of the Holy Quran is?

A. Surah Rehman
B. Surah Fatiha
C. Surah Ikhlas
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Surah Fatiha

 

50. When was Tayammum revealed in which battle?

A. Ghazwa Bani Nuzair
B. Ghazwa of Banu Al-Mustaliq
C. Ghazwa of Tabuk
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Ghazwa of Banu Al-Mustaliq

 

51. The first revealed book was ____.

A. Taurat
B. Injeel
C. Quran
D. Zaboor

Answer

Correct Answer: A. Taurat

 

52. What is the 7th month in the Islamic calendar?

A. Shu’ban
B. Jamad-ul-Awal
C. Rajab
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Rajab

 

53. After the death of Hazrat Khadija R.A, who marry the Prophet Muhammad?

A. Hazrat Ayesha R.A
B. Hazrat Hafsha R.A
C. Hazrat Saudah R.A
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Hazrat Saudah R.A

 

54. Kausar means?

A. Abundance
B. The men
C. The Purity
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Abundance

 

55. All the planets except Plato ___ the sun.

A. Travelling Around
B. Traveled Around
C. Travel Around
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Travel Around

 

56. I have been studying ___ ten years.

A. Since
B. For
C. Till
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. For

 

57. Antonym of Alien is?

A. Strange
B. Unknown
C. Native
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Native

 

58. Antonym of Capitulate is?

A. Yield
B. Give in
C. Resist
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Resist

 

59. Antonym of Extension is?

A. Addition
B. Reduction
C. Porch
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Reduction

 

60. Antonym of Gradually is?

A. Slowly
B. Regularly
C. Suddenly / Rapidly
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Suddenly/Rapidly

 

61. Antonym of Barren is?

A. Fertile
B. Infertile
C. Unproductive
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. Fertile

 

62. Antonym of Meager is?

A. Measly
B. Plentiful
C. Small
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Plentiful

 

63. Antonym of Productive is?

A. Creative
B. Fruitful
C. Disadvantageous /Destructive
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Disadvantageous /Destructive

Related Solved MCQs

  • IBA 5 to 15 Scale Paper Solved Mcqs 19 Jan, 2023 Click Here
  • IBA 5 to 15 Scale Test of held on 18-01-2023 Click Here
  • Postal Clerk Test Multan Region held on 15 Jan, 2023 Click Here
  • Screening Test of Postal Clerk held on January 10, 2023 Click Here
  • Ministry of Inter Provincial Coordination Assistant Test 08-01-2023 Click Here
  • Department of Plant Protection Assistant Test held on 01-01-2023 Click Here
  • Islamiat Lecturer FPSC Mcqs held In December 2022 Click Here
  • Lab Assistant ETEA Paper held on 25 December 2022 Click Here
  • ETEA Junior Clerk Solved Mcqs held on 24-12-2022 Click Here
  • Intelligence and Monitoring (ETEA) held on 18-12-2022 Click Here
  • Screening Test For Recruitment of Staff Officer 17-12-2022 Click Here
  • FBR Lower Division Clerk Mcqs 11-12-2022 Click Here
  • 2022 All Papers Pak Study MCQs Click Here
  • 2022 All Papers English Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Current Affairs MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Computer Mcqs Click Here
  • 2022 All Papers Islamiyat MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Everyday Science MCQs Click Here
  • 2022 All Papers Antonyms & Synonyms Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-2 Click Here
  • MOD Assistant Director Paper Solved MCQs Click Here
  • ASF Assistant Sub Inspector MCQs 28-10-2022 Click Here
  • Stenotypist Paper Solved MCQs Sept 03, 2022, Click Here
  • Ministry of Defence Past Paper’s MCQs Set-1 Click Here
  • PPSC Assistant Paper Solved MCQs Dec 12, 2021, Click Here
  • Ministry of Religious Affairs LDC Paper Dec 16, 2021, Click Here
  • FIA Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Assistant Paper Nov 2021 Solved MCQs (PPSC) Click Here
  • Tehsildar Paper Solved MCQs (PPSC) 2021 Click Here
  • FBR Solved Past Papers MCQs 2021 Click Here
  • Computer Solved Past Papers MCQs Click Here

← Back to Main Page

Reader Comments

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!