Note: Ministry of Parliamentary Affairs (MOPA) Data Entry Operator (BS-14) Paper Solved MCQs July 16, 2022, contains 40 Solved MCQs of English, General Knowledge, Pak Study, Islamiyat, MS-Office.

English

1. Analogy of Lion: Roar

A. Elephant: Tusk
B. Snake: Shelter
C. Goat: Bleat
D. Lizard: Crawl

Answer

Correct Answer: C. Goat: Bleat

 

2. Antonym of Ductile

A. Pliable
B. Docile
C. Rigid
D. Devious

Answer

Correct Answer: C. Rigid 

 

3. Synonyms of Glib

A. Tragic
B. Stammer
C. Fluent
D. Halt

Answer

Correct Answer: C. Fluent 

 

4. She deprived her husband ____all he had.

A. Off
B. With
C. Of
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Of 

 

5. ___ about future market movements should be based on scientific study.

A. Reference
B. Inference
C. Conference
D. Deference

Answer

Correct Answer: A. Reference

 

6. Choose the correctly spelled word in each of the following questions.

A. Puerille
B. Puerrilie
C. Puerile
D. Purrile

Answer

Correct Answer: C. Puerile

 

7. His observations were beside the mark.

A. Criticized
B. Valid
C. Excellent
D. Irrelevant

Answer

Correct Answer: D. irrelevant 

 

8. Choose the correct meaning of the idiom: ‘A Dark Horse’.

A. A wicked fellow
B. An Unexpected winner
C. A criminal Getting the water dirty
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. An Unexpected Winner 

 

General Knowledge

9. What is the capital of Norway?

A. Vienna
B. Copenhagen
C. Oslo
D. Berlin

Answer

Correct Answer: C. Oslo 

 

10. Which of the following is known as the “bird’s continent”?

A. South America
B. Asia
C. Australia
D. None of these

Answer

Correct Answer: A. South America 

 

11. Nowadays Milk is not considered a balanced diet because it is lacking in ___.

A. Magnesium and Vitamin D
B. Iron and Vitamin B
C. Iron and Vitamin C
D. Calcium and Vitamin C

Answer

Correct Answer: C. Iron and Vitamin C 

 

12. Who gifted the Statue of Liberty to the USA?

A. England
B. Germany
C. France
D. China

Answer

Correct Answer: C. France 

 

13. Nearest star to the sun is?

A. Proxima Centauri
B. Alpha Scorpius
C. Beta Orionis
D. Vegetal

Answer

Correct Answer: A. Proxima Centauri

 

14. The headquarter of Transparency International is in?

A. London
B. New York
C. Washington DC
D. Berlin

Answer

Correct Answer: D. Berlin 

 

15. A Human breathes how many times a day?

A. 13,000
B. 20,000
C. 22,000
D. 30,000

Answer

Correct Answer: C. 22,000 

 

16. NASA plan to decommission and retire ISS in the year?

A. 2025
B. 2030
C. 2031
D. 2035

Answer

Correct Answer: C. 2031 

 

Islamic Studies

17. Najid and Hejaz are the old names of:

A. Makkah and Madina
B. Saudi Arabia
C. UAE
D. Dubai and Abu Dhabi

Answer

Correct Answer: B. Saudi Arabia 

 

18. The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Qur’an only:

A. Two Time
B. Four Time
C. Six-Time
D. Seven Time

Answer

Correct Answer: B. Four Time 

 

19. The ninth year of the Hijra is known in Muslim history as the?

A. Year of Elephant
B. Year of Embassies
C. Year of Deputation
D. None of these

Answer

Correct Answer: C. Year of Deputation 

 

22. Zam Zam means:

A. Never-ending water
B. Stop Flowing
C. Pure Water
D. None of these

Answer

Correct Answer: B. Stop Flowing

 

23. How many Arqaan Roza has?

A. 3
B. 4
C. 7
D. 8

Answer

Correct Answer: A. 3 

 

24. ‘The Reckoner’ is the meaning of the attributive name of Allah:

A. Al-Samee
B. Al-Haseeb
C. Al-Qahar
D. Al-Aziz

Answer

Correct Answer: B. Al-Haseeb 

 

Pakistan Studies

25. Which kind of system of government was introduced in the 1973 constitution?

A. Socialist
B. Presidential
C. Democratic
D. Parliamentary

Answer

Correct Answer: D. Parliamentary 

 

26. The longest Railway Tunnel in Pakistan:

A. Lowan Tunnel
B. Khojak Tunnel
C. Kohat Tunnel
D. Swat Tunnel

Answer

Correct Answer: B. Khojak Tunnel 

 

27. The under construction “Dasu Dam” is located in?

A. Sindh
B. Punjab
C. Gilgit – Baltistan
D. Khyber Pakhtunkhwa

Answer

Correct Answer: D. Khyber Pakhtunkhwa

 

28. Which province of Pakistan has no desert?

A. Sindh
B. Punjab
C. Baluchistan
D. Khyber Pakhtunkhwa

Answer

Correct Answer: D. Khyber Pakhtunkhwa

 

29. Who was the first President of the All India Muslim league?

A. Quaid-e-Azam
B. Sir Agha Khan
C. Nawab Waqar-ul-Mulk
D. Nawab Saleem Ullah Khan

Answer

Correct Answer: B. Sir Agha Khan 

 

30. Duration of the national anthem of Pakistan?

A. 60 Seconds
B. 70 Seconds
C. 80 Seconds
D. 90 Seconds

Answer

Correct Answer: C. 80 Seconds 

 

31. According to the census of 2017, the total population of Pakistan?

A. 200.77 million
B. 207.68 million
C. 210.77 million
D. 217.77 million

Answer

Correct Answer: B. 207.68 

 

32. In Pakistan which organization is responsible for the regulation of the stock exchange?

A. State Bank of Pakistan
B. Chambers of Commerce, Pakistan
C. Economic Coordination Committee
D. Securities & Exchange Commission of Pakistan (SECP)

Answer

Correct Answer: D. Securities & Exchange Commission of Pakistan (SECP) 

 

MS Office

33. MS Office was first announced by?

A. Steve Jobs
B. Elon Musk
C. Jeff Bezos
D. Bill Gates

Answer

Correct Answer: D. Bill Gates 

 

34. How many languages does MS Office support?

A. 98
B. 102
C. 145
D. 193

Answer

Correct Answer: B. 102 

 

35. Pressing the F8 key four times selects ___.

A. A Word
B. A Sentence
C. A Paragraph
D. Entire Document

Answer

Correct Answer: C. A Paragraph 

 

36. Ending one section of a document and need to start the next on a new page will start your new document on a new page.

A. Tab
B. Enter
C. Soft Break
D. Hard Break

Answer

Correct Answer: B. Enter 

 

37. ____ button inserted in slides will perform predefined action when you click the button.

A. Action
B. Find
C. Justify
D. View

Answer

Correct Answer: A. Action 

 

38. Adjusting the space between two consecutive characters is called ___.

A. Leading
B. Tracking
C. Formatting
D. Editing

Answer

Correct Answer: B. Tracking 

 

39. Which is not an alignment option in Page maker?

A. Align
B. Justified
C. Center
D. Bottom

Answer

Correct Answer: D. Bottom 

 

40. What is the maximum number of lines you can set for a drop cap?

A. 3
B. 10
C. 15
D. 20

Answer

Correct Answer: B. 10 

 

Related Solved MCQs

← Back to Main Page

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!